Nottingham Forest yrittää yhä vakiinnuttaa paikkaansa Valioliigassa. Kaksi edellistä kautta pääsarjatasolla ovat olleet rimpuilua putoamisviivan tuntumassa.

Viime kausi

Nottingham Forestin viime kausi oli melkoista tervanjuontia. 

Joukkueen pelaajaliikenne kumpaankin suuntaan oli jälleen kerrassaan valtavaa. 

Forestin ykköstähtiin lukeutunut Brennan Johnson jätti seuran kesän siirtoikkunan viimeisenä päivänä siirryttyään 55 miljoonalla eurolla Tottenhamiin. Se jätti suuren aukon joukkueen hyökkäyspelaamiseen ja pitkään vaikutti siltä, ettei Nottingham Forest kyennyt paikkaamaan Johnsonin lähtöä tarpeeksi hyvin.

Joukkue voitti jouluun mennessä vain kolme sarjaottelua, ja päävalmentaja Steve Cooper sai potkut. Seura palkkasi Nunon uudeksi päävalmentajakseen. Nottingham Forest piristyi hetkellisesti voitettuaan vuodenvaihteessa Newcastlen ja Manchester Unitedin. 

Steve Cooper sai potkut viime kaudella. Kuva: AOP.

Nottingham Forestin kevätkausi oli valmentajanvaihdoksesta ja muutamasta hienosta voitosta huolimatta vaisu. Puolustus oli tuuliajolla käytännössä läpi kauden, ja joukkue kärsi tehottomuudesta omissa maalipaikoissaan.

Forest keräsi kauden aikana lopulta vain 32 pistettä, eli ei yltänyt edes yhden pisteen pistekeskiarvoon Valioliigassa. Se onnistui kuitenkin säilyttämään paikkansa pääsarjassa, sillä putoamiskamppailu oli laaduttomin vuosikausiin. Peräti kolme joukkuetta jäi alle 30 pisteeseen.

Chris Wood oli Nottingham Forestin paras maalintekijä Valioliigassa 14 täysosumallaan, vaikka pääsi vain 20 kertaa joukkueen avauskokoonpanoon.

Pelaajasiirrot

Evangelos Marinakisin omistamassa Nottingham Forestissa käy joka siirtoikkunassa ovi tiheästi kumpaankin suuntaan. Joukkue muuttuu taas aika lailla. Forestin on pitänyt tehdä pelaajamyyntejä senkin takia, ettei se rikkoisi Valioliigan taloussääntöjä.

Lähteneet

Moussa Niakhaté, Nottingham Forest -> Lyon, 31,9 miljoonaa euroa

Senegalin maajoukkuetoppari vietti kaksi vuotta Forestissa. Niakhatén, 28, taso olisi riittänyt jatkamaan seurassa, mutta hänestä saatu summa oli tärkeämpi kuin itse pelaaja.

Odysseas Vlachodimos, Nottingham Forest -> Newcastle, 23,6 miljoonaa euroa

Kreikkalaistorjujan vuosi Forestissa oli erikoinen tapaus. Vlachodimos, 30, oli vielä jonkin aikaa sitten todella kuuma nimi maalivahtien maailmassa, mutta Englantiin saavuttuaan hän ei lopulta mahtunut edes vaihtopenkille.

Orel Mangala, Nottingham Forest -> Lyon, 23,4 miljoonaa euroa

Varsin samanlainen tapaus kuin Niakhaté. Mangala, 26, oli hyödyllinen pelaaja Forestin keskikentällä, mutta seura sai hänen lainapestistään hyvän korvauksen ja päälle mukavan siirtosumman.

Moussa Niakhatésta Nottingham Forest nettosi mukavan summan. Kuva: AOP.

Remo Freuler, Nottingham Forest -> Bologna, 4,5 miljoonaa euroa

Sveitsin maajoukkuepelaaja ei yltänyt toivotulle tasolle, kun hän saapui Forestiin toissa vuonna. Freuler, 32, vietti jo viime kauden lainalla Bolognassa, joka hankki hänet omakseen.

Scott McKenna, Nottingham Forest -> Las Palmas, ilmaissiirto

Skottipuolustaja edusti Forestia neljä vuotta ja pelasi reilut sata ottelua. Viime kevät kului lainalla FC Kööpenhaminassa, ja nyt McKennan, 27, ura jatkuu Kanarian saarilla.

Brandon Aguilera, Nottingham Forest -> Rio Ave, siirtosumma ei tiedossa

Costa Rican maajoukkuepelaaja on ollut Forestissa kirjoilla pari vuotta, mutta hän on vain kiertänyt lainapestiltä toiselle. Nyt Aguilera, 21, siirtyi toiseen Marinakisin omistamaan seuraan.

Marko Stamenic, Nottingham Forest -> Olympiakos, laina

Uuden-Seelannin maajoukkueen keskikenttäpelaaja siirtyi Forestiin tänä kesänä Belgradin Crvena Zvezdasta 5,5 miljoonalla eurolla. Stamenic, 22, lähti kuitenkin välittömästi lainalle Marinakisin omistamaan Olympiakosiin.

Jonathan Panzo, Nottingham Forest -> Rio Ave, laina

Chelsean akatemiassa kasvanut toppari, joka on esiintynyt Forestin edustusjoukkueessa vain kerran. Viime vuodet ovat kuluneet lainapesteillä, ja tämän kauden Panzo, 23, viettää Marinakisin Rio Avessa.

Lewis O’Brien, Nottingham Forest -> Los Angeles FC, laina

Forest hankki keskikenttämiehen kaksi vuotta sitten lähes kymmenen miljoonan euron kaupassa, mutta sittemmin O’Brienia on lähinnä viety lainalle seurasta toiseen. Ensin O’Brien kävi D.C. Unitedissa, sitten Middlesbrough’ssa ja nyt syyskausi menee Los Angeles FC:ssä.

Loïc Mbe Soh, Nottingham Forest -> ilman seuraa

Nuori ranskalaispuolustaja vietti Forestissa neljä vuotta ja kävi kahdesti lainalla. Mbe Sohille, 23, ei tarjottu sopimusta.

Cheikhou Kouyaté, Nottingham Forest -> ilman seuraa

Senegalilaiskonkari pelasi Forestin keskikentällä ja puolustuksessa kaksi kautta. Kouyatén, 34, parhaat pelivuodet ovat jo väistämättä takanapäin.

Harry Arter, Nottingham Forest -> ilman seuraa

Irlannin maajoukkueen keskikenttäpelaaja oli Forestissa kirjoilla neljä vuotta ja pelasi tuona aikana vain 14 ottelussa. Arterille, 34, ei löytynyt ottajia kuin lainaseuroista, kunnes hänen sopimuksensa kului loppuun.

Wayne Hennessey, Nottingham Forest -> ilman seuraa

Walesilaiskonkari oli pari vuotta Forestin varavahti. Hennessey, 37, pääsi pelaamaan toissa kaudella yhdeksässä ottelussa ja putosi sen jälkeen kokoonpanosta.

Giovanni Reyna, Nottingham Forest -> Borussia Dortmund, laina päättyi

Yhdysvaltojen huippulupaus käväisi Forestissa hakemassa nostetta uralleen, mutta Reynan, 21, lainapestistä ei jäänyt juuri mitään käteen.

Nuno Tavares oli osa Forestin viime kauden lainalegioonaa. Kuva: AOP.

Nuno Tavares, Nottingham Forest -> Arsenal, laina päättyi

Portugalilaispakki pelasi lainapestillään 12 ottelua. Tavares, 24, jatkoi tänä kesänä matkaansa Lazioon.

Gonzalo Montiel, Nottingham Forest -> Sevilla, laina päättyi

Argentiinan MM-kultajoukkueessa pelannnut Montiel, 27, urakoi Forestissa 19 ottelua.

Divock Origi, Nottingham Forest -> AC Milan, laina päättyi

Liverpoolin entinen kulttihyökkääjä oli iso pettymys Forestissa. Origi, 29, onnistui maalinteossa vain kerran.

Rodrigo Ribeiro, Nottingham Forest -> Sporting CP, laina päättyi

Hämmentävä lainasiirto alusta alkaen. Ribeirolla, 19, oli Englantiin saapuessaan vain kourallinen pelejä miesten tasolla, eikä Forestissa irronut kuin 15 peliminuuttia.

Felipe, Nottingham Forest -> lopetti uransa

Brasilian maajoukkueessakin esiintynyt toppari pelasi Forestissa puolitoista vuotta. Felipen, 35, ansioluettelosta löytyy Portoa ja Atlético Madridia, mutta Englannissa hän ei enää yltänyt parhaimmilleen.

Saapuneet

Elliot Anderson, Newcastle -> Nottingham Forest, 41,2 miljoonaa euroa

Kiistattoman lahjakas pelaaja, mutta iso siirtosumma on herättänyt huomiota. Andersonin, 21, siirto sinetöitiin ennen kesäkuun loppua, jolloin monet Valioliiga-seurat myivät pelaajia toisilleen ennen tilikauden vaihtumista. Kolkutellut Skotlannin A-maajoukkueen ovia.

Nikola Milenkovic, Fiorentina -> Nottingham Forest, 14,3 miljoonaa euroa

Romuluinen serbitoppari, jota huhuttiin aiemmin urallaan Euroopan suurseuroihin. Milenkovicista, 26, on povattu nappihankintaa Forestille, jolla oli viime kaudella vaikeuksia oman pään erikoistilanteissa. Erottui edukseen sijoittumisellaan.

Elliot Anderson siirtyi tuhdilla summalla Forestiin. Kuva: AOP.

Jota Silva, Vitoria Guimarães -> Nottingham Forest, 7 miljoonaa euroa

Jota Silvalla, 24, on takana uransa paras kausi Portugalin liigassa. Laituri takoi 33 sarjaotteluun 11 maalia ja syötti kuusi. Maaleja kertyi myös kolme kappaletta Portugalin cupissa. Monipuolinen portugalilainen pystyy pelaamaan molemmin puolin laitoja ja erottuu edukseen sijoittumisellaan. Taistelee avauspaikasta Forestin miehistössä.

Carlos Miguel, Corinthians -> Nottingham Forest, 4 miljoonaa euroa

Yli kaksimetrinen maalivahti Brasiliasta. Nähtäväksi jää, onko Miguel, 24, hankittu kilpailemaan minuuteista Forestissa vai jossain toisessa Marinakisin seurassa.

Eric da Silva Moreira, St. Pauli -> Nottingham Forest, 1,5 miljoonaa euroa

Paljon esiintymisiä St. Paulin junioreissa ja Saksan nuorten maajoukkueissa. Miesten peleissä ei niinkään. Da Silva Moreira, 18, on iso arpakortti.

Joe Worrall, Beşiktaş -> Nottingham Forest, laina päättyi

Forestin oma kasvatti ja toppari, joka on esiintynyt seuran edustusjoukkueessa yli 200 kertaa. Worrall, 27, on pelannut myös kapteenina, mutta hänen tulevaisuutensa Forestissa on hämärän peitossa.

Omar Richards, Olympiakos -> Nottingham Forest, laina päättyi

Entinen puolustajalupaus siirtyi muutama vuosi sitten Bayern Müncheniin, mutta palasi Englantiin jo vuotta myöhemmin Forestin riveihin. Vakava loukkaantuminen piti Richardsin, 26, yli vuoden sivussa tositoimista ja sitten hän siirtyi lainalle Marinakisin seuraan Kreikassa.

Hwang Ui-jo, Alanyaspor -> Nottingham Forest, laina päättyi

Etelä-Korean maajoukkuepelaaja on ollut Forestissa kirjoilla, mutta hän ei ole päässyt kuin kolmesti vaihtopenkille. Hwang, 31, on surffaillut lainaseurasta toiseen, ja hänen sopimuksensa päättyy vuoden kuluttua.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Nuno Espírito Santo

Nuno saapui Nottinghamiin kesken kauden Steve Cooperin saatua potkut viime joulukuussa. Portugalilaisvalmentaja oli tuttu kasvo englantilaisyleisölle viidestä vuodestaan Wolverhamptonin peräsimessä.

Nuno nosti Wolvesin keväällä 2018 takaisin Valioliigaan ja saavutti europaikan kauden 2018-19 päätteeksi. Wolvesin jälkeen tullut Tottenham-pesti oli sen sijaan murheellinen ja Nuno potkittiin pois alle neljässä kuukaudessa. 50-vuotias portugalilainen on luotsannut valmennusurallaan myös Valenciaa Espanjassa ja FC Portoa kotimaassaan. Ennen paluuta Englantiin Nuno voitti Al Ittihadin peräsimessä Saudi-Arabian mestaruuden.

Nuno voitti saudiliigan ennen paluuta Englantiin. Kuva: AOP.

Nunon pelitapa on vastaiskuihin nojaava. Portugalilainen arvostaa pelaajiltaan sitoutuneisuutta, kovaa työntekoa ja kurinalaisuutta. Puolustaessa haetaan numeraalisia ylivoimia ja vastahyökkäykset ovat vastustajan pallonmenetysten jälkeen suoraviivaisen nopeita.

Nuno teki saapuessaan muutoksia myös Cooperin hyökkäysryhmitykseen. Suurimpana Morgan Gibbs-White siirtyi 4-2-3-1-muodossa oikealta laidalta kymppipaikalle takaisin keskustaan, jossa englantilaisen luovuus pelintekijänä tuli paremmin esille. Laitapelaajat olivat dynaamiset Anthony Elanga ja Callum Hudson-Odoi, jotka tarjosivat juoksuillaan tarvittavaa tukea kärkipelaaja Chris Woodille. Gibbs-Whiten alapuolella keskustan turvasivat kaksi rikkovaa pohjapelaajaa Danilo ja Ibrahim Sangare.

Nottinghamin iso ongelma viime kaudella oli erikoistilannepuolustamisessa. Forest päästi erikoistilanteista peräti 22 maalia, mikä oli koko Valioliigan suurin määrä. Oman pään erikoistilanteista päästetyt maalit veivät Nunon miehistöltä paljon pisteitä. 195-senttinen topparivahvistus Nikola Milenkovic voi auttaa tilaston parantamisessa.

Seuraa heitä

Anthony Elanga

22-vuotias ruotsalaislaituri siirtyi vuosi sitten Manchester Unitedista Nottingham Forestiin. Elanga oli jäänyt pienelle vastuulle Unitedissa ja lähti suuremman roolin perässä uuteen seuraansa.

Elanga nousi kauden mittaan Nottingham Forestin ehdottomien luottopelaajien joukkoon. 36 sarjaotteluun syntyi viisi maalia ja yhdeksän maalisyöttöä. Elanga pelasi oikeana ja vasempana laitahyökkääjänä ja pääsi muutaman kerran kärkeenkin. Monipuolinen Elanga on joukkueen selvä luottopelaaja myös alkavalla kaudella.

Morgan Gibbs-White

Gibbs-White, 24, todisti tasonsa Valioliigassa jo kaudella 2022-23. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja nimettiin tuolloin 34 kertaa Nottingham Forestin avauskokoonpanoon Valioliigassa ja hän kiitti vastuusta viidellä maalilla ja kahdeksalla maalisyötöllä.

Viime kausi oli sitäkin parempi. Vastuu oli edelleen suuri ja Gibbs-White oli yksi joukkueensa tärkeimmistä pelaajista. 37 otteluun syntyi viisi maalia ja jopa kymmenen maalisyöttöä. Hän on herättänyt kiinnostusta siirtomarkkinoilla, ja Nottingham Forest joutuu tekemään kovasti töitä pitääkseen luottopelaajansa joukkueessaan. Helpommin sanottu kuin tehty.

Ibrahim Sangaré

Nottingham Forest hankki Sangarén, 26, vuosi sitten PSV:stä noin 35 miljoonalla eurolla.

Sangaré saapui Valioliigaan suurten odotusten kera. Toisin kävi. Puolustavan keskikenttäpelaajan debyyttikausi Englannissa oli vaikea. Sangaré kärsi loukkaantumisista ja sairasteluista. Keskikenttäpelaaja sai viime syksynä malarian ja oli hetken aikaa sivussa joukkueen kokoonpanosta. Sangaré menetti sairastelun yhteydessä painoaan, eikä päässyt missään vaiheessa takaisin huippukuntoon.

Nottingham Forest ei ole vielä luovuttanut Sangarén suhteen ja antaa hänelle uuden mahdollisuuden tällä kaudella. Jos loukkaantumiset ovat taakse jäänyttä elämää, voi Sangaré nousta arvoon arvaamattomaan pitkän kauden aikana. Potentiaalia siihen on.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 19

Nunolle on annettu siirtomarkkinoilla jonkin verran pelimerkkejä, mutta on vaikea sanoa, että joukkue olisi vahvistunut merkittävästi.

Portugalilaisluotsin viime kauden pistekeskiarvo ei ollut päätähuimaava, mutta tällä kertaa hän pääsee työstämään systeemiään pre-seasonista asti.

Nottingham Forestin joukkueessa on hyviä palasia, mutta Nunon on saatava siitä kaikki irti, jos joukkue meinaa taistella jostain muusta kuin häntäpään sijoista.

Nottingham Forestin otteluohjelma kaudella 2024-25

Ville Liimatta, Joni Ahokas

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT