Valioliigan monivuotinen valopilkku. Brighton on luottanut strategiaansa ja näyttänyt mallia isommilleen.

Viime kausi

Brighton lähti viime kauteen kutkuttavin odotuksin. Edessä olivat seurahistorian ensimmäiset europelit, kun edelliskauden menestys oli tuonut paikan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Moni seura voisi valmistautua historialliseen kauteen hieman eri tavalla; Brighton nimittäin myi parhaat keskikenttäpelaajansa Alexis Mac Allisterin ja Moisés Caicedon pois – joskin todella suurilla summilla.

Albion on tunnettu erinomaisesta rekrytoinnistaan, mutta ilmassa oli ymmärrettävästi kysymysmerkkejä, kun joukkuetta vahvistettiin jälleen hiomattomilla timanteilla ja parilla konkarilla.

Aluksi Brighton vastasi europelikiireiden haasteisiin erinomaisesti. Pelit kulkivat kotimaan kentillä ja kansainvälisillä näyttämöillä.

Eurooppa-liigasta irtosi jopa lohkovoitto, vaikka vastassa oli Ajaxin ja Marseillen kaltaisia jättiläisiä.

Brighton kuitenkin menetti otettaan kauden mittaan. Englannin cup-kilpailuista tuli lähtö varsin helpolla ja Valioliigassa joukkueesta muodostui sarjan tasapeliautomaatti.

Albion päätyi pistejakoon 12 kertaa, useammin kuin yksikään muu joukkue Valioliigassa. Joukkoon mahtui hyviä ja huonoja tasatuloksia. Esimerkiksi Liverpool jäi syksyllä nuolemaan näppejään Falmer Stadiumilla, mutta Brighton myös hukkasi pisteitä lopulta pudonneille joukkueille.

Brightonilta nähtiin myös yksiselitteisen heikkoja pelejä, naiiveja esityksiä. Niistä ”parhaana” esimerkkinä tammikuun 0-4-tappio Lutonille.

Eurooppa-liigasta tuli lähtö neljännesvälierissä, kun AS Roma höykytti Brightonia yhteismaalein 4-1. Kaikki italialaisten osumat tulivat murheellisessa avausosassa.

Valioliigan päätöskierroksen alla Brighton kertoi, että sen päävalmentaja Roberto De Zerbi jättää pestinsä kauden päätteeksi. Lehtitietojen mukaan italialaisluotsin ja seurajohdon välille oli syntynyt kitkaa muun muassa hankintapolitiikan takia.

Kausi päättyi Brightonin osalta 11. sijaan. Loppua kohden Albion väljähti hieman, mutta kaiken huomioiden kyseessä oli ihan mukiinmenevä suoritus.

Pelaajasiirrot

Brighton on pääasiassa onnistunut pitämään tärkeät palasensa seurassa. Seuraikoni Pascal Großin paluu kotimaahansa Saksaan jättää suuren aukon paikattavaksi.

Lähteneet

Deniz Undav, Brighton – Stuttgart, 32.6 miljoonaa euroa

Saksan maajoukkuehyökkääjä vietti jo viime kauden lainalla Stuttgartissa, jossa jälki oli tuhoisaa. Brighton olisi halunnut pitää Undavin, 28, mutta hyökkääjä halusi päästä pelaamaan Mestarien liigassa.

Pascal Groß, Brighton -> Borussia Dortmund, 7 miljoonaa euroa

Gross, 33, nousi seitsemän vuoden aikana Brightonissa legendan asemaan. Vuonna 2017 Ingolstadtista seuraan päätynyt saksalainen osoittautui yhdeksi seuran historian parhaaksi hankinnaksi vain kolmella miljoonalla eurolla. Gross tehtaili Brightonissa 261 otteluun 32 maalia ja syötti 52. Keskikenttäpelaaja on Lokkien maali- ja maalisyöttötilastoissa kärkipaikalla. Nyt edessä on suunniteltu paluu Saksaan peliuran viimeisille vuosille.

Deniz Undavin myynti on menetys Brightonille. Kuva: AOP.

Marc Leonard, Brighton -> Birmingham, 590 000 euroa

Skotlantia nuorten maajoukkueissa edustanut keskikenttäpelaaja liittyi Brightoniin akatemiaan teininä ja esiintyi ykkösmiehistössä kahdesti. Leonardin, 22, ura jatkuu Ykkösliigassa.

Adam Lallana, Brighton -> Southampton, ilmaissiirto

Lallana, 36, vietti Brightonin keskikentällä neljä vuotta ja palasi kasvattajaseuraansa. Konkari näytti ajoittain, miksi Liverpool maksoi hänestä aikoinaan yli 30 miljoonaa euroa, mutta ikä näkyi jo pelaamisessa.

Kacper Kozłowski, Brighton -> Gaziantep, siirtosumma ei tiedossa

Puolan maajoukkuepelaaja jäi ilman näytönpaikkaa Brightonissa. Kozłowski, 20, vietti kaksi viime kautta lainalla Hollannissa ja jätti Albionin pelaamatta peliäkään seurassa.

Facundo Buonanotte, Brighton -> Leicester, laina

Puolitoista vuotta sitten hankittu nuori Buonanotte, 19, lähetettiin sarjanousija Leicesterin riveihin hakemaan peliaikaa.

Tom McGill, Brighton -> MK Dons, laina

24-vuotias maalivahti on Brightonin oma kasvatti. Lähetettiin Kakkosliigaan kasvamaan korkoa. Vaikea nähdä, että pelaisi koskaan merkittävässä roolissa Brightonissa.

Steven Alzate, Brighton -> ilman seuraa

Monivuotinen Brightonin pelaaja, jolla oli hetkensä, mutta varsinaista läpimurtoa ei ikinä tapahtunut. Alzate, 25, vietti kaksi viime kautta lainalla Standard Liègessä ja jäi ilman jatkosopimusta.

Ansu Fati, Brighton -> Barcelona, laina päättyi

Yksi viime kesän erikoisimmista siirroista. Vielä pari vuotta sitten Fatista, 21, povattiin Lionel Messin manttelinperijää Barcelonassa, mutta loukkaantumiset ovat sotkeneet laiturin uraa pahasti. Fati kärsi vammoista myös Englannissa ja esiintyi vaatimattomasti kentälle päästessään.

Saapuneet

Yankuba Minteh, Newcastle -> Brighton, 35 miljoonaa euroa

Gambian maajoukkuelaituri siirtyi Newcastleen viime kesänä, pelasi viime kauden lainalla ja siirtyi nyt moninkertaisella summalla eteenpäin. Minteh, 20, joutui Newcastlen pelaajakarusellin uhriksi, kun seura tarvitsi myyntejä välttääkseen taloussääntöjen rikkomisen. Brighton iski apajille ja nappasi potentiaalisen pelaajan.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Yankuba Minteh on esiintynyt lupaavasti kesän harjoituspeleissä. Kuva: AOP

Mats Wieffer, Feyenoord -> Brighton, 30 miljoonaa euroa

Hollannin maajoukkuepelaaja kasvoi yli kotimaansa liigan tasosta. Wiefferiä, 24, vietiin huhuissa myös isompiin seuroihin, mutta Brighton vei siirtokilpailun voiton.

Ibrahim Osman, Nordsjælland -> Brighton, 19.5 miljoonaa euroa

Täydellinen esimerkki Brightonin siirtopolitiikasta. Hyökkäyksen monitaituri Osman, 19, hankittiin hyvissä ajoin riveihin.

Malick Junior Yalcouyé, IFK Göteborg -> Brighton, 7 miljoonaa euroa

Toinen esimerkki Brightonin siirtopolitiikasta. Malilainen Yalcouyé, 18, ehti viettää vain joitain kuukausia Ruotsissa ennen kuin Brighton osti hänet keskikentälleen. Saattaa lähteä vielä lainalle.

Amario Cozier-Duberry, Arsenal -> Brighton, ilmaissiirto

Arsenalin akatemiasta noussut pelaaja. Monipuolinen Cozier-Duberry, 19, pystyy pelaamaan monilla eri hyökkäyksen tonteilla.

Odel Offiah, Brighton U21 -> Brighton

21-vuotias oikea pakki on pelannut edustusjoukkueessa yhdeksän ottelua. Alkavalla kaudella vastuu kasvanee.

Cameron Peupion, Brighton U21 -> Brighton

21-vuotiaalla hyökkäävällä keskikenttäpelaajalla on edustusjoukkueesta vyöllä neljä ottelua. Jos ei lähde lainalle, saanee lisää näyttöpaikkoja tällä kaudella.

Imari Samuels, Brighton U21 -> Brighton

Vasemmalla pakilla on debyytti ykkösjoukkueessa vielä tekemättä.

Mahmoud Dahoud, Stuttgart -> Brighton, laina päättyi

Entinen huippulupaus siirtyi Brightoniin viime kesänä pelattuaan vuosia Bundesliigassa. Dahoud, 28, suoriutui alle odotusten ja palasi kevääksi lainalle Saksaan. Hänen sopimustaan on jäljellä vielä kolme vuotta.

Adrian Mazilu, Vitesse -> Brighton, laina päättyi

Romanialaislaituri siirtyi Brightoniin tammikuussa kotimaastaan ja suuntasi suoraan lainalle. Mazilu, 18, lähtenee vielä uudestaan hakemaan peliaikaa muualta.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 11.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Fabian Hürzeler

Valioliigan historian nuorin päävalmentaja. Hürzeler, 31, hankittiin Brightoniin kolmevuotisella sopimuksella St. Paulista, jonka hän nosti Saksan Bundesliigaan.

Tällä kaudella saksalaisluotsin joukkueessa on viisi häntä vanhempaa pelaajaa. James Milner on Hürzeleria peräti seitsemän vuotta iäkkäämpi.

Bayern Münchenin akatemiassa nuorena pelannut Hürzeler aloitti valmennusuransa jo 23-vuotiaana. Tuolloin seurana oli viidennen sarjaportaan FC Pipinsried ja Hürzelerin roolina pelaaja-valmentaja.

Neljä vuotta myöhemmin tie vei St. Pauliin apuvalmentajaksi. Mahdollisuus aukesi joulukuussa 2022, kun päävalmentaja Timo Schultz sai potkut ja Hürzeler nimettiin loppukaudeksi väliaikaiseksi vastuuvalmentajaksi. Lopulta väliaikaispesti muuttui pysyväksi vain kaksi viikkoa myöhemmin.

Hürzelerista tuli 29-vuotiaana Kakkosbundesliigan historian nuorin päävalmentaja. Kausi 2022-23 päättyi viidenteen sijaan. Vain vuotta myöhemmin St. Pauli juhli mestaruutta ja nousi takaisin Bundesliigaan 11 vuoden odotuksen jälkeen.

Valioliigan historian nuorin valmentaja Fabian Hürzeler. Kuva: AOP

Hürzelerin pelitapa nojaa vahvaan pallonhallintaan. Peliä rytmitetään nopeilla lyhyillä syötöillä ja vastustajan linjoja pyritään puhkomaan kärsivällisesti tiloja etsien. Kurinalaisessa systeemissä syöttötarkkuus oli viime kaudella huippuluokkaa. St. Paulin onnistuiden syöttöjen prosentti (87,1) oli koko Kakkosbundesliigan korkein.

Hürzelerin käyttämässä 3-4-3-muodostelmassa kolmesta topparista jokaisella on tärkeä rooli edistää peliä avaavilla syötöillä. Roolituksessa monipuolisuus on valttia. Laitapelaajilla on valmius pudottautua tukemaan puolustusta ja keskikenttäpelaajat liikkuvat korkealle tukemaan hyökkäyksiä.

Hyökätessä Hürzelerin St. Pauli pyrki luomaan ylivoimia keskelle kenttää hakien syöttöjä taskuihin hyökkääville keskikenttäpelaajilleen. Keskustan ylimiehityksen myötä ainakin yksi heistä löytyi usein vapaana. Nopeiden laiturien kautta haetaan 2vs1-tilanteita haastamaan vastustajan puolustajia. Tilanteita syntyy paljon, mistä kertoo Kakkosbundesliigan suurin laukausmäärä kauden 2023-24 aikana (533 vetoa).

Hürzelerin St. Pauli prässäsi aggressiivisesti ja puolustuslinja oli usein lähempänä keskikenttää kuin maalivahtia. Palloja pyrittiin riistämään nopeasti luoden mahdollisuuden edetä välittömästi maalintekotilanteeseen.

– Hän haluaa joukkueidensa olevan liikkuvia ja käyttävän nopeuttaan hyväksi vastustajan selustaan pääsemiseen. He haluavat hallita ja pitää pelin kontrollissa. He eivät halua vain voittaa sinua, he haluavat tuhota sinut, BBC:n Kakkosbundesliigan asiantuntija Matthew Karagich kuvaili Hürzelerin pelitapaa.

Brighton värväsi Hülzelerin uskoen saksalaisen korkeaan potentiaaliin, mutta harppaus Valioliigaan tulee olemaan nuoren lahjakkuuden toistaiseksi suurin ja haastavin.

Seuraa heitä

Evan Ferguson

Huippulupaava 19-vuotias hyökkääjä viimeisteli viime kaudella kuusi maalia Valioliigassa. Loppukausi meni penkin alle nilkkavamman vuoksi, mutta Ferguson on pelikunnossa, kun uusi kausi pyörähtää käyntiin.

Taistelee ykköskärjen paikasta alkavalla kaudella. Potentiaalia ja viimeistelykykyä löytyy vaikka muille jaettavaksi, mutta Ferguson kaipaa tasaisuutta otteisiinsa. Se on normaalia tuossa iässä, mutta jos Ferguson suunnittelee nappaavansa ykköskärjen paikan, on tulosta tultava viikosta toiseen. Tarvittavat ominaisuudet on olemassa.

Bart Verbruggen

Hollannin A-maajoukkueen ykkösmaalivahti nappasi viime kauden jälkimmäisellä puoliskolla ykkösvahdin paikan itselleen myös Brightonissa. Verbrugge, 21,n esiintyi edukseen EM-kisoissa ja aloittanee kauden Brightonin ykkösmaalivahtina.

Loistava refleksitorjuja ei loista ainoastaan tolppien välissä, vaan kykenee myös avaamaan peliä laadukkaasti. Roberto De Zerbi halusi Verbruggenin Brightoniin etenkin jalalla pelaamisen vuoksi. Verbruggen voi nousta alkavalla kaudella Valioliigan parhaiden maalivahtien joukkoon.

Jack Hinshelwood

Brighton kärsi viime kaudella hyvin merkittävistä loukkaantumisongelmista, joiden vuoksi De Zerbi joutui peluuttamaan pakon edessä keskikenttäpelaajan koulutuksen saanutta Hinshelwoodia oikeana laitapuolustajana. 19-vuotias nuorukainen yllätti kaikki laadukkailla peliesityksillään ja kypsyydellään.

Hinshelwood onnistui pitämään paikkansa avauksessa, mutta kausi päättyi ennenaikaisesti jo helmikuussa jalasta löytyneen murtuman vuoksi. Hinshelwood palaa piakkoin pelikentille ja taistelee tosissaan avauksen paikasta niin keskikentällä kuin laitapuolustajana. Yksi joukkueen lupaavimmista pelaajista.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 10:s

Brighton on varautunut uuden valmentajan saapumiseen pitämällä kiinni avainpelaajistaan. Järkevä seurajohtaminen on antanut mahdollisuuden vahvistaa joukkuetta ilman suuria menetyksiä.

Fabian Hürzeler pääsee vetämään projektiaan tervejärkisessä ympäristössä, jossa hänelle ymmärrettäneen antaa aikaa.

Brightonin saavutuksia ei voi enää pitää yllättävinä, mutta se ei vähennä niiden arvoa mitenkään.

Brightonin otteluohjelma kaudella 2024-25

Ville Liimatta, Joni Ahokas

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT