Swansealla on nyt näytön paikka. Jääkö joukkue edelleen keskikastiin, vai saako se puristettua itsestään vähän ylimääräistä irti?

Viime kausi

Kausi 2012/13 oli Swansealle todellinen menestys. Uuden valmentajan, Michael Laudrupin johdolla joukkue aloitti Valioliigan ensimmäiset kierrokset vauhdilla voittaen ensimmäisessä pelissään QPR:n 5-0.

Walesilaisryhmän suurin saavutus tuli kuitenkin jo helmikuussa 2013, kun Bradford City kaatui Liigacupin finaalissa murskalukemin. Tie finaaliin ei ollut helppo, sillä Joutsenet voitti matkallaan muun muassa Liverpoolin ja Chelsean vieraissa.

Loppukaudesta vauhti alkoi hieman hyytyä, mutta joukkue sijoittui kuitenkin kiitettävästi sijalle 9. Swansea ihastutti monia taitavalla ja luovalla syöttöpelillään, joka oli parhaimmillaan hyvin näyttävää.

Joukkueen ehdoton tähti oli Miguel Pérez Cuesta, eli Michu. Hyökkääväksi keskikenttäpelaajaksi ostettu espanjalainen löysi itsensä myös hyökkäyksen kärjestä, mikä näytti sopivan miehelle paremmin kuin hyvin. Gylfi Sigurdssonin paikkaajaksi hankittu Michu latoi 18 maalia Valioliigassa ja valittiin joukkueensa parhaaksi pelaajaksi.

Hankinnat

Wilfried Bony

Wilfried Bonysta voidaan puhua huippuluokan hankintana. Fyysinen hyökkääjä paukutti viime kaudella 31 maalia hollannin Eredivisiessä Vitessen riveissä ja nousi siten koko jalkapalloilevan maailman tietoisuuteen.

Swansea maksoi norsunluurannikkolaisesta 12 miljoonaa puntaa, mikä on seuran ennätys. Muun muassa hyvänä pääpelaajana tunnettu Bony sopii ominaisuuksiltaan Valioliigaan hyvin, minkä takia odotukset ovat miehen osalla korkealla.

Jonjo Shelvey

Shelvey sai viime kaudella nimeä Liverpoolissa, mutta nuoren keskikenttäpelaajan esiintymiset olivat kovin epätasaisia ja peliaika jäi vähiin. 21-vuotiasta englantilaista peluutettiin niin omalla paikallaan keskikentällä, kuin myös esimerkiksi hyökkääjänä, eikä kovaotteinen nuorukainen päässyt odotetulle tasolle. Siirto astetta pienempään seuraan oli fiksu valinta tässä vaiheessa uraa.

Swansea hankki edellä mainittujen miesten lisäksi kuusi pelaajaa, joista kolme on espanjalaisia. Siispä Michu, Chico Flores, Pablo Hernández ja Àngel Rangel mukaan lukien walesilaisten vahvuudessa on jopa seitsemän espanjalaista tulevalla kaudella.

Vahvuudet

Swansean peli on helposti tunnistettavaa. Pallonhallintaan perustuva ”epä-englantilainen” pelitapa on myrkkyä monille hitaille brittipuolustajille. Syöttömyllyn pyöriessä toivotulla tavalla joukkue on kykenevä taistelemaan voitosta mitä tahansa Valioliigajoukkuetta vastaan.

Myös joukkueen hyökkäyskalusto voidaan laskea vahvuuksiin. Silti menestyvä joukkue tarvitsee maaleja tehtailevien supertähtien lisäksi vahvan johtajan, ja Swansealta hän löytyy alakerrasta. Ashley Williams, joukkueen kapteeni on ollut siirtohuhujen kohteena jo pitkään, mutta walesilainen on osoittanut lojaaliuutensa jäämällä. Williams on pelaaja, joka osaa sytyttää joukkueensa ja joka pelaa kaiken lisäksi itsekin hyvin.

Heikkoudet

Swansean esitykset ovat olleet viime Valioliigakausina hyvin ailahtelevaisia. Joukkue saattaa yhtä hyvin voittaa vahvan kärkikastilaisen kuin hävitä putoamistaistelussa tuskailevalle ryhmälle. Walesilaisten tulisikin tulevalla kaudella pelata tasaisemmin, jotta lopullinen sijoitus olisi toivottua tasoa.

Valmennus

Tanskalainen Michael Laudrup on monille tuttu jo herran omilta pelivuosiltaan. Euroopan huippujoukkueita edustanut Laudrup tuli tunnetuksi luovana ja tyylikkäänä hyökkäävänä keskikenttänä, joka lukeutuu ilman muuta pelipaikkansa parhaimpiin kautta aikain. Laudrupin luovuus heijastuu suoraan Swansean näyttävään pelitapaan.

Ainoa tahra Laudrupin valmennusuralla on tähän mennessä ollut lyhyt pesti venäläisessä Spartak Moskovassa, josta mies sai potkut kesken kauden 2009/10. Muissa valmentamissaan seuroissa Tanskassa ja Espanjassa Laudrup on tehnyt hyvää jälkeä, mistä todisteena ovat useat mitalit Tanskan pääsarjasta ja Espanjan Cupin voitto.

Top-Flop

Wilfried Bony muodostaa espanjalaisen Michun kanssa yhden Valioliigan mielenkiintoisimmista hyökkäyspareista. Jos kaksikko saa yhteistyönsä toimimaan odotetulla tavalla, jokainen vastaan asettuva puolustuslinja on hätää kärsimässä. Kumpikin osoitti laatunsa jo viime kaudella, herrat nimittäin mättivät omissa liigoissaan yhteensä lähes 50 maalia.

Jonjo Shelveyllä on sen sijaan edessään vaikea kausi. Onko vähäliselle peliajalle Liverpoolissa jäänyt nuorukainen tarpeeksi kypsä pyörittämään Swansean peliä keskikentällä? Englannin A-maajoukkueessakin vieraillut Shelvey toki on potentiaalinen pelimies, mutta vauhti tuskin vielä riittää loppuun asti.

Arvio

Swansea on tullut Valioliigaan jäädäkseen ja taistelee jopa paikoista europeleihin, jos kausi onnistuu erinomaisesti. Mahdollisuudet sarjan kärkipaikoille ovat epätodennäköiset, mutta ylempää keskikastia joukkue tullee olemaan. Sijat 7-10 ovat varmasti saavutettavissa.

Kokoonpano

Maalivahdit
1 Michel Vorm
25 Gerhard Tremmel
45 Gregor Zabret

Puolustajat
2 Jordi Amat
3 Neil Taylor
4 Chico
6 Ashley Williams
16 Garry Monk
22 Àngel Rangel
23 Darnel Situ
28 Curtis Obeng
33 Ben Davies

Keskikenttä
7 Leon Britton
8 Jonjo Shelvey
11 Pablo Hernández
12 Nathan Dyer
14 Roland Lamah
15 Wayne Routledge
17 Ki Sung-Yueng
20 Jonathan de Guzmán
21 José Cañas
24 Alejandro Pozuelo
29 Jazz Richards
48 Jernade Meade

Hyökkääjät
9 Michu
10 Wilfried Bony
18 Leroy Lita
19 Luke Moore
41 Rory Donnelly