Valioliiga.comin toimitus sai kunnian istua alas Huuhkaja-legenda Jonatan Johanssonin kanssa. Johansson muisteli avoimesti uraansa Sports Bar Casinon peli-illan jälkeen.

Tukholmassa syntynyt 41-vuotias ”Tintti” muistetaan Suomessa varmasti parhaiten maajoukkueesta. Yhteispeli Jari Litmasen kanssa vuoden 2008 EM-kisojen karsinnoissa on piirtynyt monien mieleen. Johanssonin saldo Huuhkaja-paidasta on komea: yli 100 pelattua maaottelua ja tietysti liuta tärkeitä maaleja.

Päätettyään uransa keväällä 2011 Johansson on keskittynyt valmentamiseen. ”Tintti” oli mukana viimeisimpien EM-karsintojen loppuvaiheessa Markku Kanervan valmennustiimissä, mutta muutoin entinen hyökkääjä on rakentanut valmentajan uraansa maltillisesti junioreiden parissa.

Tällä hetkellä Johansson toimii skotlantilaisen Greenock Mortonin juniorivalmentajana.

Skottijätti Rangers ja Englannin Valioliigan Charlton Athletic nousevat ensimmäisenä esiin ”Tintin” komeasta seurajoukkueurasta. Esimerkiksi nopeudestaan tunnettu maalinsylkijä ennätti pelata lisäksi uransa alkutaipaleella Viron liigassa Florassa, Ruotsissa Malmössä yhdessä ”Litin” kanssa sekä vielä uran loppuvaiheilla Hibernianissa sekä St. Johnstonessa.

Viimeisin kausi ennen lopettamista sujui vielä mallikkaasti TPS:n paidassa.

Johansson katkaisee muisteloni ja siirtää kanankoivet pöydältä syrjään. Hän huuhtoo veden kera maukkaan välipalan alas. Taustalla pyörii televisiossa FC Barcelonan ja Manchester Cityn välinen koitos. Vaikka Johansson seuraa tarkkaavaisesti ottelua, on hän silti valmis aina juttelemaan jalkapallosta.

Olen jo pitkän aikaa miettinyt yhtä asiaa – ja haluan kysyä sen heti.

Milloin Valioliigassa nähdään seuraava suomalaispelaaja?

Valioliigasta on tullut sellainen liiga, johon pohjoismaalaisen pelaajan on vaikeampi päästä. Pitää olla melkein tähti jossain toisessa liigassa ja sitten Valioliigaan mahdollisesti ostetaan. Nykyäänhän myös pienemmät seurat voivat ostaa kenet vaan.

Suomessa on potentiaalisia pelaajia, jotka voivat saada siirron Valioliigaan. Se on ajan kysymys. Ja muistettava on sekin, että joka vuosi tulee vaikeammaksi päästä Valioliigaan.

LONDON - JANUARY 31: Jonaton Johansson of Charlton celabrates his goal during the FA Barclaycard Premiership match between Charlton Athletic and Bolton Wanderers at The Valley on January 31, 2004 in London. (Photo by Phil Cole/Getty Images)
Vuosi on 2004. Johansson juhlii juuri maalia, joka on syntynyt Bolton Wanderersin verkkoon. Kuva: Getty Images

Ketä suomalaisia nostaisit potentiaalisina niminä esiin?

Kun olin maajoukkueen mukana apulaisvalmentajana, niin totta kai Roman Eremenko on tarpeeksi hyvä pelaamaan Valioliigassa. Se on sitten monesta asiasta kiinni, että meneekö hän koskaan sinne pelaamaan. Raha on totta kai yksi tärkeä tekijä.

Joel Pohjanpalolla on oikeaa meininkiä – hän on tarpeeksi aggressiivinen ja tarpeeksi nälkäinen. Hänellä on hyvä mentaliteetti, mikä sopisi britteihin.

Championship on nykyään loistava sarja. Nousu seuran mukana tai siirto ylöspäin, jos pärjää siellä hyvin, on mahdollinen. Championship on mielestäni hyvä tie tällä hetkellä, eli sinne ensin ja sieltä voi siirtyä eteenpäin (Championshipissa pelaa liuta suomalaisia, toim. huom.).

2000-luvun vaihteessa Valioliiga oli täynnä suomalaisia. Litmanen, Hyypiä, Forssell, Niemi, Jääskeläinen muutamia mainitakseni. Mikä oli teidän sukupolvenne salaisuus? Tietysti liigan taso on vielä noussut entisestään, mutta miten niin moni suomalainen pääsi pelaamaan tuolloin niin suuressa roolissa?

Se on monesta asiasta kiinni. Meillä oli maajoukkue täynnä hyviä pelaajia, kun lähdimme samoihin aikoihin ulkomaille. Kun pelaaja menestyy tietystä maasta, agenttien huomio kiinnittyy luonnollisesti enemmän siihen maajoukkueeseen ja sieltä aletaan poimia pelaajia.

Ja suomalaisilla oli silloin hyvä maine. Meistä ei tullut ongelmia. Me olimme ammattimaisia ja kurinalaisia, ja olimme hyviä pelaajia. Sen takia moni valioliigaseura sitten otti riskin ja osti enemmän suomalaispelaajia. Toisinaan se kierre menee näin – joskus on paljon pelaajia jostain maasta, joskus vähemmän. Silloin meitä oli todella moni Valioliigassa.

LONDON - JANUARY 18: Jonatan Johansson of Charlton Athletic and Jussi Jaaskelainen of Bolton Wanderers after the FA Barclaycard Premiership match between Charlton Athletic v Bolton Wanderers at the Valley, London on January 18, 2003. (Photo by Phil Cole/Getty Images)
Valioliigassa pelasi aikoinaan nippu suomalaisia. Kuva on vuodelta 2003, jolloin Jussi Jääskeläinen ja ”Tintti” kohtasivat viheriöllä Valioliigan ottelussa. Kuva: Getty Images

Pelasit kausina 2000-2006 Charltonin paidassa. Sen jälkeen oli vielä lyhyt pesti Norwichissa sarjaporrasta alempana. Sitten koitti siirto Ruotsiin ja Malmöön. Oliko tuolloin vielä parempia tarjouksia pöydällä?

Parempia ja parempia…

Tarjouksia oli, mutta ei Valioliigasta. Silloin elettiin kesää, ja Ruotsissa siirtoaika on lyhyt. Minulla oli tarjous Malmöstä, ja muutamia tarjouksia Championship-seuroista. Niitä (Championship-tarjouksia) en oikeasti halunnut.

Valioliigasta ei tullut konkreettista tarjousta silloin. Ja halusin silloin myös maisemanvaihtoa.

Valioliiga on aina ollut ykkössarjani. Jos olisi tullut tarjous Valioliigasta, olisin jäänyt. Malmö oli parempi vaihtoehto kuin Championship-tarjoukset.

Eikä varmasti ollut huono bonus päästä pelaamaan Jari Litmasen kanssa?

Ei, se oli yksi iso syy, miksi menin sinne. Ja myös se, miten Malmö satsasi silloin ja millaisia pelaajia joukkueessa oli.

Mielestäni emme pelanneet niin hyvin kuin olisimme voineet, mutta se oli hyvä joukkue.

Litmanen yksi iso syy miksi menin sinne

Varsinkin ensimmäinen kautesi Charlton-paidassa oli upea. Teit kaikkiaan 14 maalia. Mitä itse nostaisit kohokohtana tuosta ajasta esiin näin jälkikäteen?

Ensinnäkin ensimmäinen kausi oli iso, kun olen ollut Valioliigan suuri fani pienestä asti. Olin katsonut kaikki Valioliiga-pelit kotona, ja olin käynyt nuorena myös paikan päällä Lontoossa katsomassa. Oli iso juttu päästä näille stadioneille pelaamaan.

Olin iso ManU-fani, joten päästä Old Traffordille pelaamaan. Päästä Anfieldille pelaamaan. Ja kaikki nämä Lontoon paikalliskamppailut. Se oli mahtava se ensimmäinen kausi.

Jos jotain pelejä haluaa nostaa esiin, niin voitimme Arsenalin vieraissa 4-2. Kotona voitimme Arsenalin 1-0, ja tein tuon voittomaalin. Tein myös kaksi maalia ehkä meidän pahinta kilpailijaa, West Hamia, vastaan 4-4-lukemiin päättyneessä pelissä.

Niitä (kokemuksia) oli niin monta. Ensimmäinen peli Old Traffordilla oli mahtava kokemus.

”En ole saanut vielä oikeaa tarjousta”

Voisi kuvitella, että Valioliiga-pelaajan elämäntapa on kadehdittava. Aikataulu on hyvissä ajoin selvillä: kärjistäen treenaamista arkisin ja pelaamista viikonloppuisin. Tietysti valmentajana on myös omanlaisensa rutiinit, mutta kaipaatko tuota aikaa?

Kaipaan.

Silloin, kun sitä on mukana siellä, se on raskasta. Tulee mietittyä paljon juttuja, joita haluaisi tehdä, mutta joita ei pysty tekemään. Mutta kun katsoo taaksepäin, niin olihan se mahtavaa aikaa. Kaikki oli koko ajan selvillä.

Rutiini oli selvä: kaikki oli valmiiksi hoidettua sinua varten. Ja matkustelu ympäri Englantia, pelaaminen huippupelaajia ja -joukkueita vastaan…

Se oli mahtava juttu, jonka sai kokea. Ei kai sitä joskus ymmärrä, miten onnekas oli saadessa pelata sellaisessa huippuliigassa.

Mahtava juttu jonka sai kokea

Rakennat valmennusuraasi ilmeisen rauhassa. Et ole lähtenyt vielä päävalmentajaksi, mutta veikkaisin, että kyselyitä on jo ollut?

En ole saanut vielä oikeaa tarjousta. Jossain vaiheessa varmasti, mutta tällä hetkellä etsin ehkä enemmän apulaisvalmentajan roolia hyvässä ykkösjengissä.

7 Nov 1999: Jonaton Johansson of Rangers celebrates his goal against Celtic in the Scottish Premier League match at Ibrox in Glasgow, Scotland. Rangers won 4-2. Mandatory Credit: Michael Steele /Allsport
Rangers voitti 4-2. Johansson tuulettaa osumaa. Vuosi on 1999. Kuva: Getty Images

Ja tämä pesti voisi olla Valioliigassa?

Se olisi mahtavaa.

Totta kai unelmana olisi päästä sinne. Se on edelleen suosikkisarjani. Englantilainen jalkapallo on aina kiehtonut.

Pienestä pitäen varmasti unelmasi oli pelata juuri Valioliigassa eli suosikkiliigassasi. Ajatteletko valmentajana samoin?

Valioliigassa on mielestäni parhaimmat olosuhteet. Se on suurin haaste pelaajana ja valmentajana. Ja siinä on myös se taloudellinen tausta, mikä sitten mahdollistaa monien juttujen tekemisen.

Valioliiga on suurin haaste pelaajana ja valmentajana

Valioliigassa ei ole nähty suomalaisvalmentajia. Kovin lähellekään se ei ole ollut, mitä nyt muutamia satunnaisia huhuja joskus on ollut. Suomesta on saatu pelaajia maailman absoluuttiselle huipulle, miksei valmentajia?

Minun sukupolveni on vielä aika nuori, kun ajatelleen valmentamista. Täytyy saada tietynlainen kokemus ennen kuin pääsee tuollaiseen suurempaan seuraan. Kun sanoin, että pelaajana tie Valioliigaan on ehkä Championshipin tai League Onen kautta jos menee hyvin, niin valmentajana voisi olla sama. Sami Hyypiä oli jo Brightonin valmentaja, ja Brighton on loistava Championship-seura. Tuo voisi olla yksi tie.

Jossain vaiheessa, kun meidän ikäiset saa enemmän kokemusta muualta, tulee varmasti mahdollisuuksia. Ehkä alasarjoissa ensiksi ja sitä kautta Valioliigaan. Kun katsotaan Valioliiga-valmentajia tällä hetkellä, sinne on monen britinkin vaikea päästä juuri nyt.

Kilpailutilanne Valioliiga-joukkueen valmentajaksi on todella kova.

Haastattelu päättyy, mutta keskustelu ”Tintin” kanssa jatkuu vielä tovin. Johanssonin kommenteista voi nauttia taas lauantaina, kun entinen Huuhkaja-kärki on vieraana Viasatin studiossa.