Englannin jalkapalloliitto FA:ta ja naisten maajoukkuetta riepottelevat voimakkaat epäilyt naisten maajoukkuepelaajien kiusaamisesta, syntyperään pohjautuvasta syrjinnästä sekä ennen kaikkea yrityksestä lakaista ongelmat vähin äänin maton alle.

Englanti menestyi hyvin kesän EM-kisoissa Hollannissa yllettyään välierävaiheeseen, ja nautti kotimaassaan suuresta mediasuosiosta. Menestystä kuitenkin varjostavat entisen tähtipelaajan Eni Alukon väitteet kiusaamisesta ja jopa rasistisesta syrjinnästä. Alukon syytökset kohdistuvat naisten maajoukkueen päävalmentajaan Mark Sampsoniin.

30-vuotias Aluko uskoo, että se, että hän avasi suunsa valmentajan epäasiallisesta käytöksestä, johti hänen lemppaamiseensa ulos maajoukkueesta. Epäilyttävää on sekin, että FA maksoi Alukolle 80 000 puntaa (87 000 euroa) siitä, ettei hän hiiskuisi kohtelustaan medialle.

Nyt Aluko kertoo Guardianille antamassaan haastattelussa siitä, miten kaikki alkoi toukokuussa 2016. Vaitiolosopimus ei enää sido häntä, koska sopasta on tihkunut yksityiskohtia julkisuuteen muuta kautta.

– Jalkapalloliitto on toiminut kuin paniikissa ja sanonut kiireen vilkkaa yhtä sun toista, mutta minulla ei ole tarvetta valehdella, Aluko toteaa.

Kokeneen maajoukkuepelaajan Eni Alukon tarina on saattanut Englannin naisten maajoukkueen ja kansallisen jalkapalloliiton huonoon valoon. Kuva: Getty Images

”Valehtelu olisi pelastanut minut”

Nigeriasta yksivuotiaana Englantiin muuttanut Aluko sanoo, että hänet pudotettiin vailla kunnon selitystä maajoukkueesta vain viikko sen jälkeen, kun hän oli antanut jalkapalloliiton kutsumana rehellisiä vastauksiaan Englannin ”kulttuurikatselmuksessa”.

– Jalkapalloliitolta saamassani kutsukirjeessä sanottiin, että minut haluttiin mukaan, koska olen ”ikoninen Englannin pelaaja”. He uskoivat, että oltuani 11 vuotta Englannin maajoukkueessa olisin oikea henkilö puhumaan kulttuurista.

– Olin ollut vuosien ajan FA:n äänitorvi. Annan YouTubessa rasismin vastaisen haastattelun Englannin paita päälläni. En olisi ikinä osallistunut kulttuurikatselmukseen, jos olisin valehdellut. Ironista kuitenkin on, että valehtelu olisi pelastanut minut.

– Jos olisin sanonut, että ”kaikki on fantastista, minulla on ollut mahtavat kaksi vuotta Mark Sampsonin kanssa ja kulttuuri on loistava”, emme keskustelisi nyt asiasta. Totuuden puhuminen oli riskialtista, mutta puhuin totta, koska luulin keskustelujen olevan luottamuksellisia. Luotin jalkapalloliittoon, Aluko tilittää.

Eni Aluko on pelannut vuodesta 2012 lähtien Chelseassa. Kuva: Getty Images

Outoja vitsejä pidätyksistä ja ebolasta

Aluko kertoo Sampsonin taholta kokemastaan kiusaamisesta ja syrjinnästä, sekä erään tummaihoisen joukkuekaverin China Cupissa lokakuussa 2015 kokemasta epämiellyttävästä tilanteesta. Keskikenttäpelaajien palaverissa Sampson väitti täysin yllättäen ja hyökkäävästi, että pelaaja olisi tullut useita kertoja poliisin pidättämäksi. Kaikki muut läsnäolijat olivat valkoihoisia, ja Aluko pitää kommenttia pelaajan ihonväriin liittyvänä.

Toisessa tapauksessa Aluko oli itse läsnä. Edessä oli maaottelu Saksaa vastaan marraskuussa 2014. Päävalmentaja Sampson kysyi Alukolta, onko tämän perhettä tai ystäviä tulossa peliä seuraamaan. Aluko vastasi, että perhettä saapuu Nigeriasta paikan päälle.

– Niinkö? Nigeriastako? Pidä huoli etteivät he tuo Ebola-virusta mukanaan, Sampson kuittasi kaiketi mielestään humoristisesti.

Mark Sampsonin sympatiapisteet ovat karisseet brittilehdistössä esille tulleiden väitteiden myötä. Kuva: Getty Images

Alukoon huumori ei uponnut.

– Minusta oli sanottu kaikenlaista niiden kahden vuoden ajan, mutta tässä oli kyse perheestäni. Soitin äidilleni, ja hän oli täysin suunniltaan.

FA:ta ei kiinnostanut tutkia väitteitä

Eniten Alukoa kismittää se, ettei FA ole tutkinut väitteitä asianmukaisesti, vaan pikemminkin lakaissut asiaa vaivihkaa maton alle. Pidätysväitteen kuullutta nimeämätöntä pelaajaa ei ikinä jututettu.

– Se on aika ällistyttävää. Kuvitelkaa, että silloin kun Roy Hodgson puhui ”avaruusapinasta”, FA ei olisi jututtanut kommentin kohdetta eli Andros Townsendia lainkaan. No, niin tässä tapauksessa kävi.

Guardianin mukaan FA perusteli sitä, ettei pelaajaa haastateltu, siten, ettei se tiennyt hänen nimeään. Alukon mielestä FA:lla oli kuitenkin kolme kuukautta aikaa selvittää pelaajaan henkilöllisyys, ja pelaaja oli vieläpä ainoa tummaihoinen kyseisessä palaverissa. Aluko myös kertoi FA:lle pelaajan seuran, pelipaikan ja syntymäpaikan, joten hänen mielestään kyse oli siitä, ettei FA halunnut tutkia asiaa. Myös toista Alukon todistajaa kuultiin vasta sen jälkeen, kun ratkaisu asiassa oli jo tehty.

– FA teki ratkaisunsa ennen avaintodistajille puhumista. En voi ottaa tällaista selvitystä tosissani.

Aluko tietää, mistä puhuu, sillä hän on opiskellut oikeustiedettä ja tekee töitä urheiluasianajajana. Hän kertoo nimenneensä FA:lle kolme pelaajaa, joita heidän tulisi jututtaa, mutta FA jätti kaikki kolme kuulematta ja keskusteli mieluummin omien haastateltaviensa kanssa. Videotallennetta China Cupin palaverista se ei myöskään katsonut ennen päätöksen tekoa.

Eni Aluko pelasi maajoukkueessa mm. Kiinaa vastaan. Kuva: Getty Images

”Poissaolevalta näyttäminen” riitti päättämään pitkän maajoukkueuran

Alukon tapaan myös kolmea muuta hänen todistajaansa ei ole enää kutsuttu maajoukkueeseen. Alukolle hyllytys maajoukkueesta tuli täytenä yllätyksenä vain viikko sen jälkeen, kun hän oli kertonut FA:lle tuntemistaan epäkohdista.

– Mark Sampson tuli käymään Chelsean harjoituksissa. Luulin, että hän puhuisi roolistani Englannin treenileirillä, mutta hän kertoikin pudottaneensa minut maajoukkueesta.

– Minulle oli vakuutettu, että raporttini olisi luottamuksellinen, jotta voisin puhua vapaasti.

– Kysyin Markilta, miksi minut pudotettiin, ja hän vastasi, että ”olin käyttäytynyt epänaarasleijonamaisesti” (toim.huom. maajoukkueen lempinimeen viitaten). Pyysin häneltä esimerkkejä, koska olin juuri pelannut 90 minuuttia edellisessä maaottelussa, minusta leirini meni hyvin eikä kukaan ollut valittanut käytöksestäni. Hän vain totesi, että olin ”näyttänyt poissaolevalta palavereissa”, Aluko selittää.

Pudotuksensa aikaan Aluko oli pelannut 102 A-maaottelua, oli 33 maalillaan Englannin historian viidenneksi paras maalintekijä, ja hän oli juuri voittanut Englannin naisten Superliigan maalitilaston.

– En usko sen olleen sattumaa. Olin pelannut Englannin maajoukkueessa 11 vuotta, ja viikko sen jälkeen, kun olin puhunut kulttuurikatselmuksessa, minut pudotettiin maajoukkueesta ensi kertaa urallani. Pelasin silloin hyvin, ja olin tehnyt 12 maalia 16 ottelussa, joissa pelasin Sampsonin avauskokoonpanossa.

Eni Aluko pelasi viimeiseksi jääneessä maaottelussaan Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan täydet peliminuutit. Kuva: Getty Images

Myös työpaikka meni alta

Seuraavaksi Aluko sai FA:lta sähköpostin, jossa kerrottiin, että liiton korruption vastainen yksikkö tutkii hänen työtään urheiluasianajajana.

– Olin jalkapallotoimistossa lakimiehenä, ja FA:n säännöt kieltävät jalkapalloilijoilta toisten pelaajien edustamisen. En kuitenkaan ikinä edustanut pelaajia. Olin tehnyt viisi vuotta töitä lakimiehenä eikä ongelmia ollut koskaan ollut.

Vaikka Aluko lähetti asiasta pyydetyt selvitykset, FA:n syytös maksoi hänelle työpaikan.

– Minun piti suureksi surukseni luopua siitä työpaikasta. Olin ollut urheiluasianajaja viisi vuotta, eikä se ollut FA:lle mikään salaisuus. Päin vastoin FA oli ollut siitä ylpeä.

– Uraani lakimiehenä uhattiin samaan aikaan kun minut pudotettiin maajoukkueesta, joten totta kai koin oloni uhatuksi. Todella heikko esitys oli se, että se kaikki oli samassa sähköpostissa: ”Kiitos tapaamisestamme, ja ai niin muuten, aloitamme toisenkin tutkimuksen, ja tällä kertaa se koskee sinua”.

Sillä hetkellä, kun on tarpeeksi rohkea puhumaan rodusta, ajautuu vaikeuksiin.

– Koko mustamaalaus on ollut todella kamalaa, ja se kaikki juontaa juurensa siihen, että nostin esille kysymyksen rotuun perustuvasta syrjinnästä.

– Jostain syystä rotu on tabu, josta kukaan ei halua puhua. Sillä hetkellä, kun on tarpeeksi rohkea puhumaan rodusta, ajautuu vaikeuksiin. En luultavasti pelaa Englannin paidassa enää koskaan. Menetin urani maajoukkueessa, vaikka olin liigan paras maalintekijä edellisellä kaudella.

”Pain in the arse”, sanoi valmentaja hattutempun jälkeen

– Aiemmin minusta ei tuntunut siltä, ettei minusta pidettäisi. Sitten koin, että FA:n henkilökuntaa ja pelaajia miltei rohkaistiin olemaan pitämättä minusta. Luotiin vaikutelma, että olin ”riidankylväjä, kaikkitietävä tai kiusankappale”, kuten Mark Sampson sanoi minusta kerran, kun olin tehnyt hattutempun pelissä.

– Tiedän, että jalkapallossa käytetään karskia kieltä, enkä ole yliherkkä henkilö. Tunnistan kuitenkin myrkyllisen ilmapiirin. Tässä kulttuurissa on järjestelmällisesti syrjitty tiettyjä pelaajia. On puhuttu paljon maailman yhtenäisimmästä joukkueesta, mutta en ole ikinä tuntenut oloani niin eristetyksi kuin siinä joukkueessa vuosina 2014-2016.

Moni kokenut maajoukkuepelaaja joutui yllätyksekseen hyvästelemään maajoukkueen Englannin valmistautuessa kesän 2017 EM-kisoihin. Kuva: Getty Images

Katkerista kokemuksistaan huolimatta Aluko toimi englantilaisella TV-kanavalla asiantuntijana kesän naisten EM-turnauksen yhteydessä.

Toinenkin konkari ulos ilman selityksiä

Alukon lausunnot maajoukkueen tunkkaista ilmapiiriä koskien saavat tukea toiselta ulos lempatulta pelaajalta Anita Asantelta.

– Kaikilla pelaajilla on henkilökohtaisia tavoitteita. Jokainen haluaa pelata MM-kisoissa tai muissa suurturnauksissa. He kokevat, että jos he puhuvat hallintoa tai johtoporrasta vastaan, se vaikuttaa heidän asemaansa, ja pysyvät mieluummin vaiti, Asante toteaa.

– Olemme niin tottuneita hiljaiseen ympäristöön, että ihmiset eivät uskalla puhua. Toivottavasti Enin ulostulo antaa muille itseluottamusta puhua, jos vastaavaa tapahtuu uudestaan.

Anita Asante suurseura Rosengårdin paidassa. Kuva: Getty Images

Asante itse sai kuulla kuukautta ennen etukäteen ilmoitettua joukkueen julkistamisen ajankohtaa, ettei hän mahtuisi Sampsonin MM-ryhmään. Mitään selitystä Sampson ei yllätysratkaisulleen antanut. Asante kysyi Sampsonilta myöhemmin sähköpostitse, mitä osa-aluetta hänen tulisi kehittää. Valmentajalta ei koskaan kuulunut viestiin vastausta.

– Sen koommin en ole kuullut hänestä, vaikka pelaan Euroopan top 5 -joukkueessa ja Mestarien liigassa joka vuosi.