Valioliigassa, jalkapallossa yleensäkin – ja todennäköisesti melko laajalti ammattiurheilussa – käytetään kipulääkkeitä. Alan asiantuntija varoittaa riskeistä.

Tuorein tunnettu tapaus on Liverpoolin Dejan Lovren. Toppari myönsi hiljattain ottavansa viisi pilleriä ennen jokaista peliä, jotta kipu hellittäisi ottelun ajaksi. Urheilutieteiden professori John Brewer St Maryn yliopistosta sanoi The Guardianille, että kipulääkkeiden popsiminen vain siirtää todellista ongelmaa.

– Se [kipulääkkeiden käyttö] on todennäköisesti paljon yleisempää kuin mitä ihmiset tajuavatkaan, Brewer sanoi.

– Osa ongelmaa on jatkuva ristiriita siinä, mitä pelaaja oikeasti tarvitsisi kuntoutuakseen vammasta ja siinä, mitä valmentajat vaativat pelaajilta.

– Työskentelin jalkapallon parissa jo 30 vuotta sitten, ja silloinkin oli ongelma. Lääkintäpuolen mielestä tarvittaisiin enemmän lepoa, mutta samalla pelejä tulee koko ajan lisää.

Lovren on tuntenut kipua ”koko kehossaan parin viime viikon ajan”. Lepoa ei kuitenkaan tule, sillä maajoukkuetauollakin Lovrenin Kroatialla on kaksi peliä. Ja sitten koittaa Liverpoolin ja Manchester Unitedin välinen iso peli.

– Suurin vaara on siinä, kun lääkkeen vaikutus lakkaa pelin jälkeen. Siinä vaiheessa tilanne on huonompi kuin ennen peliä, koska pelaaja ei ole kuunnellut kehonsa signaaleja. Kipu kertoo siitä, että on syytä ottaa rauhallisesti.

– Voidaan sanoa, että se on jatkuvaa syöksykierrettä, koska kipu vain pahenee. Lievä vamma, kuten lihaskipu tai lievä revähdys voi muuttua paljon vakavammaksi vammaksi.