Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen pitää täysin mahdollisena sitä, että apuvalmentaja nousisi manageriksi menestyksekkäästi. Silti managerin saatua potkut, väliaikaiseksi päävalmentajaksi noussut apuvalmentaja harvemmin ehtii kovin pitkään managerin pallilla heilua.

Paatelaisen mukaan kaikista tärkein asia on tietysti apuvalmentajan kyvykkyys. Päävalmentajan rooli on kuitenkin hyvin erilainen kuin apuvalmentajan.

– Apuvalmentaja on enempi pelaajien kaveri, jos näin voi sanoa. Pelaajat kutsuvat häntä etunimellä. Sitten taas kun puhutellaan manageria, hän on ”boss” tai ”gaffer”. Siinä tulee heti erilaisuus, Paatelainen kertaa eroja yllä olevalla videolla.

Tärkeässä roolissa on kuitenkin aina valmentajan ominaisuudet ja taidot.

– Se riippuu siitä, mitä ominaisuuksia apuvalmentajalla on ja mikä on esimerkiksi roolien jako jokapäiväisessä toiminnassa.

– Lähtökohtaisesti en näe, että mikään estäisi apuvalmentajaa nousemasta menestyksekkääksi päävalmentajaksi. Ne ovat harvassa, mutta en näe mitään estettä sille.

Roolien jakamisessa apuvalmentajan ja päävalmentajan välillä on paljon eroja.

– On sellaisia päävalmentaja-managereita, jotka eivät valmenna ollenkaan (harjoituskentällä), kuten esimerkiksi Alex Ferguson. He katsovat todella tarkkaan pelaajien asennetta ja terävyyttä sekä toki myös taktisia asioita, mutta he pelkästään observoivat ja apuvalmentajat tekevät kaiken harjoituskentällä.

– On myös sellaisia päävalmentajia, jotka pitävät pääosan harjoituksista, ovat harjoituksessa aktiivisia ja pelaajien kanssa tekemisissä kentällä. Eikä se tarkoita, että joka päivä toimittaisiin samalla tavalla, se voi muuttua päivä päivältä, Paatelainen kertoo.

Videolla Paatelainen käy myös läpi Leicesterin tilannetta, jossa apuvalmentajasta manageriksi noussut Craig Shakespeare sai nopeasti kokea Valioliigan raadollisuuden potkujen muodossa.


Sportti TV on Youtube-kanava, jolla julkaistaan muun muassa Valioliiga.comin ja Laliiga.comin haastatteluita. Ota kanava seurantaan, niin et missaa mitään!