Pelikiellosta juuri vapautunut West Hamin Andy Carroll huitaisi sunnuntaina Watfordin Marvin Zeegelaaria kyynärpäällä kasvoihin, kun pelattiin ottelun ensimmäistä minuuttia. Hollantilaisen nenästä alkoi vuotaa verta, ja peli keskeytyi toviksi. Hämmästyttävää kyllä, Carrollille ei noussut edes keltaista korttia.

– Se oli punainen kortti. Jotkut erotuomarit eivät halua antaa kortteja niin aikaisessa vaiheessa, asiantuntijavieras Odion Ighalo kommentoi Sky Sportsin lähetyksessä.

Myös entinen huipputuomari Graham Poll oli sitä mieltä, että oikeudenjakaja Andre Marrinerin olisi pitänyt toimia tilanteessa. Ex-tuomarin mukaan Carrollin nimi pistää silmään jo kokoonpanolistassa – etenkin kun mies oli saanut punaisen kortin huitaistuaan Burnleyn Ben Meetä 14. lokakuuta.

Ben Killner

@BKillner
An absolutely disgraceful performance by referee Andre Marriner today. I hope the @FA are quick to offer a retrospective ban for Andy Carroll. Elbow + kick out on @WatfordFC @richarlison97 was appalling to see.

– Ehkä se tapahtui pelissä liian varhain, televisiossa aika näytti kuutta sekuntia, mutta Carrollin ”vireen” huomioiden noin kokeneelta erotuomarilta odottaisi parempaa. Ironisesti kun Carroll sai varoituksen juuri ennen puolen tunnin täyttymistä, se tuli melko harmittomasta taklauksesta Richarlisonia kohtaan, Poll kirjoitti Daily Mailissa.

Lauantaina Manchester Cityn Vincent Kompany kaatoi läpiajoon karkaamassa olleen Leicesterin Jamie Vardyn vajaan kolmen minuutin pelin jälkeen. Ighalo sanoi, että Kompany olisi keltaisen kortin sijaan ansainnut ulosajon.

– Tiedättekö, tuo on punaisen kortin arvoinen. Avustavan erotuomarin olisi pitänyt nähdä se. Se oli punainen kortti, hyökkääjä tuumi.

🦊 Get Carter 🦊

@LCFC1884VERDICT
Kompany could have seen red just for the challenge alone. Stones was not covering he was clearly behind the play. Ref bottled it.

I’m sure if De Bruyne was through, Morgan hacks him down and Maguire is alongside him the ref has no hesitation in the red card.Typical big club call

On syytä epäillä, että oikeudenjakajien ratkaisut olisivat olleet erilaisia, jos edellä mainitut tilanteet olisivat tapahtuneet vaikkapa 80. minuutilla.

Vastaavaa linjattomuutta nähdään joka viikko rikkeissä rangaistusalueella. Kun esimerkiksi Newcastlen Ciaran Clark yritti lauantaina repiä Manchester Unitedin Romelu Lukakulta lähes paidan päältä tiukassa kaksinkamppailussa, jossa myös belgialainen pelasi sääntöjen rajamailla, rangaistuspotkun tuomitsemisen mahdollisuus ei näyttänyt käyvän erotuomari Craig Pawsonilla mielessäkään.

Mikäli linja on salliva, sen tulisi olla sitä myös toisessa päässä. Valitettavasti pilli kuitenkin tuntuu soivan kovin herkästi hyökkäävän joukkueen pelaajan ottaessa jonkinasteisen kontaktin vastustajaan. Puolustajat tietävät sen ja osaavat hankkia omalle joukkueelleen helppoja vapaapotkuja.

On ymmärrettävää, että erotuomarit eivät halua ”ratkaista” pelejä ja avustavat erotuomarit karttavat ottamasta turhan isoa roolia. Ehkä oikeudenjakajat myös ajattelevat pelin pysyvän paremmin hanskassa, jos korttitaskulla ei käydä heti ottelun alussa. Virheitäkin heille sattuu.

Jokainen huipputuomari tuntee kuitenkin säännöt kuin omat taskunsa, ja niiden mukaan pitäisi toimia. Miksi aivan liian usein sitten käy niin, että ratkaisut eivät ole sääntöjen mukaisia?

Samu Lehtonen
Twitter: @samu_lehtonen