Chelsea saattaa kokea Barcelonan, Atlético Madridin ja Real Madridin kohtalon.

The Guardian kertoo verkkosivuillaan, että FIFA syyttää alustavien tutkimustensa perusteella Chelseaa siirtomarkkinasääntöjen rikkomisesta. Chelseaa epäillään sääntörikkeestä 25 alaikäisen pelaajan kohdalla. Tapausten määrä voi vielä nousta, sillä asia on nyt siirretty kattojärjestön kurinpitoelimen käsiteltäväksi.

FIFA tiedotti viime syyskuussa, että se tutkii Chelsean väitettyjä sääntörikkomuksia, mitä tulee ulkomaalaisten alle 18-vuotiaiden pelaajien siirtoihin.

Tutkinnan jälkeen FIFA:n kurinpitoelin vie tapauksen itsenäiselle paneelille, joka päättää mahdollisesta rangaistuksesta. Jos Chelsea todetaan syylliseksi, rangaistus voi olla tuntuva.

Ennakkotapauksia on viime vuosilta useita. Barcelona, Atlético ja Real Madrid ovat kaikki saaneet vastaavista rikkomuksista kahden siirtoikkunan pituisen pelaajien ostokiellon. Realin rangaistusta lyhennettiin sittemmin yhdellä siirtoikkunalla, kun seuran valitus meni läpi urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa (CAS).

Chelsea ei ole ensimmäistä kertaa vastaavanlaisen tutkinnan kohteena. Vuonna 2009 seuralle tuomittiin kahden siirtoikkunan pituinen ostokielto Gaël Kakuta -tapauksen myötä. Siirtomarkkinarangaistus kuitenkin kumottiin valituskäsittelyssä ja lopulta Chelsea joutui maksamaan vain vajaan miljoonan euron suuruiset sakot.

Bertrand Traorésta kaikki alkoi

Guardianin tietojen mukaan Chelsean nykyinen vyyhti alkoi purkautua Bertrand Traorén siirron myötä. Burkinafasolainen hyökkääjä rekisteröitiin FIFA:n pelaajasiirtojärjestelmään (TMS) Chelsean pelaajaksi 1.1.2014. Siirtoikkuna oli siis ensimmäistä päivää auki niin, että Traoré oli täysi-ikäinen.

Myöhemmin levisi kuvia Traorésta pelaamassa harjoitusottelua Arsenalia vastaan 23.10.2011. Tuolloin hän oli 16. Traoré oli siis selkeästi Chelsean pelaaja jo ennen täysi-ikäisyyden myötä tehtyä virallista rekisteröintiä. Tällainen toiminta on ulkomaalaisten pelaajien kohdalla monessa tapauksessa kiellettyä.

Seurat eivät saa FIFA:n sääntöjen mukaan haalia alaikäisiä ulkomaalaisia pelaajia, elleivät pelaajien vanhemmat ole muuttaneet maahan muista kuin jalkapalloilullisista syistä. Toinen poikkeus on se, että kyseessä oleva nuori pelaaja ja seura ovat 50 kilometrin päässä toisistaan maantieteellisen rajan molemmin puolin.

Kolmas poikkeus sallitaan 16-18-vuotiaalle pelaajalle, joka kuuluu Euroopan Unioniin tai Euroopan talousalueeseen. FIFA:n käsityksen mukaan Traoré ei täyttänyt tapahtumahetkellä yhtäkään yllä mainituista pykälistä.

Alustavassa tutkinnassa TMS-järjestelmä tosiaan liputti 25 Chelsean pelaajahankintaa. Seuraavaksi kurinpitoelin tutkii tarkemmin Chelsean pelaajahankinnat viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

Kurinpitoelin on pyytänyt tietoja Chelsealta ja on jatkuvassa yhteydessä Englannin jalkapalloliittoon FA:han. FA:lta on pyydetty tarkempia tietoja mainituista 25 pelaajasta ja mahdollisista muista tapauksista. Tiedot koskevat muun muassa rekisteröinnin yksityiskohtia ja pelattuja otteluita.

Eritasoisia rikkeitä

Vaikka Chelsea todettaisiin syylliseksi, pelaajien ostokielto ei ole ainoa mahdollinen rangaistus. Nyt tilanne riippuu paljolti siitä, millaisiin rikkeisiin Chelsean mahdollisesti katsotaan syyllistyneen. Todennäköisesti vakavimpana pidetään sääntöjen toistuvaa, tahallista laiminlyöntiä.

Barcelonan tapauksessa vyyhti alkoi aikoinaan lehtijutusta, jossa kerrottiin seuran akatemiaan siirtyneestä 13-vuotiaasta eteläkorealaisesta. TMS-järjestelmästä löydettiin 31 tapausta, joiden kohdalla Barcelona oli rikkonut sääntöjä. Itsenäinen paneeli tuomitsi Barcelonan syylliseksi kaikkiin kohtiin. Seura ei saanut ostaa pelaajia lainkaan vuonna 2015.

[readmore from=Chelsea]

Real Madridin rikkomuksia alettiin tutkia syksyllä 2013. Tapauksia löydettiin 70, mutta Real sai tuomion 39 tapauksesta. Valituksen jälkeen CAS totesi Realin rikkomukset Barcelonan vastaavia lievemmiksi.

Atléticoa epäiltiin rikkomuksesta peräti 183 tapauksessa. 153:sta tuli tuomio, eikä seura saanut ostaa lainkaan pelaajia koko viime vuoden aikana. Siksi Diego Costan siirtoa voitiin rauhassa hieroa vielä kesän siirtoikkuna umpeuduttua.

Korjaus kello 12.57: Chelsea ei ole ensimmäistä kertaa FIFA:n tutkinnan alla siirtomarkkinarikkeen vuoksi. Edellisellä kerralla Chelsean saama rangaistus kuitenkin kumottiin.