Tottenham – kausiennakko 2020-21: José Mourinholla on käsissään huippulaatua – ei sijaa selittelyille, tulosta on tultava
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Sisällysluettelo
- Viime kausi
- Pelaajasiirrot – lähteneet
- Pelaajasiirrot – saapuneet
- Valmennus
- Tärkein pelaaja
- Arvio
- Ihanneavaus
- Kokoonpanolista
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_custom_heading text=”Viime kausi” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379495337{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]
- Kuudes sija Valioliigassa
- 59 pistettä, maaliero 61-47
- 16 voittoa, 11 tasapeliä, 11 tappiota
- Paras maalintekijä: Harry Kane (18 maalia)
- FA Cup: Viides kierros
Tottenhamilla on takanaan tapahtumarikas kausi 2019-20.
Joukkue lähti syksyn peleihin Mauricio Pochettinon komennossa. Pidetty argentiinalaisluotsi oli tehnyt Spursista Valioliigan kärkinelikon vakiojoukkueen ja johdattanut lontoolaiset edeltävänä keväänä Mestarien liigan loppuotteluun, jossa Liverpool oli kuitenkin vahvempi maalein 2-0. Vain vuotta aikaisemmin Pochettino oli solminut seuran kanssa uuden, viiden vuoden, sopimuksen.
Tottenham teki kesän siirtoikkunassa satsauksia tulevaisuuteen. Laituri Jack Clarke (19) hankittiin Leedsistä ja lähetettiin takaisin Mestaruussarjaan lainalle. Huippulupaus Ryan Sessegnon (20) liittyi riveihin paikallisvastustaja Fulhamista. Giovani Lo Celso lainattiin espanjalaisesta Real Betisistä ja hankittiin lopulta pysyvästi Lontooseen. Tottenham rikkoi jopa siirtoennätyksensä maksamalla ranskalaiselle Lyonille Tanguy Ndombélésta 60 miljoonaa euroa.
Lähes kaikki näytti hyvältä, mutta lähes kaikki meni pieleen.
Lupauksia herättänyt alkukausi vaihtui painajaiseen. Ensimmäisen viiden kierroksen jälkeen Tottenham kärkkyi kolmantena, mutta viisi peliä myöhemmin se oli vajonnut taulukossa kahdeksan pykälää alaspäin.
Ykkösmaalivahti ja kapteeni Hugo Lloris loukkasi kyynärpäänsä ja oli lopulta kolmanneksen kaudesta sivussa. Ennätysostos Ndombélé tippui pikavauhtia penkkipelaajaksi.
19. marraskuuta seurajohto, eli puheenjohtaja Daniel Levy, sai tarpeekseen. Tottenhamin ja Pochettinon yhteinen aika oli ohi.
Spurs oli voittanut 12 sarjaottelustaan vain kolme, ja se majaili sarjataulukossa vasta 14. sijalla, kuuden pisteen päässä putoamisviivasta. Liigacupista oli tullut lähtö nöyryyttävällä tavalla Kakkosliigan Colchester Unitedin vieraana.
Pochettino ja Tottenham olivat puskeneet toisiaan vuosien saatossa eteenpäin ja rakentaneet jotain hienoa, mutta heidän suhteensa ei enää kukoistanut.
Tunnelma oli surullinen ja haikea, jossain määrin helpottunut. Seuraavan päivän uutispommi räjäytti koko tunneskaalan. Tottenham palkkasi päävalmentajakseen kolminkertaisen Valioliiga-mestarin ja kaksinkertaisen Mestarien liigan voittajan José Mourinhon.
Special Onen edellinen pesti Manchester Unitedissa päättyi potkuihin kesken kauden 2018-19. Mourinhon metodit kyseenalaistettiin. Onko portugalilainen sarjavoittaja enää nykyjalkapallon kehityksessä mukana?
Mourinhon ansioluettelo puhuu kuitenkin puolestaan. Tottenhamin edellisistä pokaalijuhlista on 12 vuotta. Mourinho on samassa ajassa kahminut 13 pystiä.
Portugalilaisen projekti alkoi hyvin. Ensimmäisestä kymmenestä ottelusta käteen jäi kuusi voittoa ja yksi tasapeli. Mestarien liigan alkulohkosta edettiin jatkoon toisena tulevan mestarin, ylivoimaisen Bayern Münchenin, perässä.
Tammikuussa kannattajien pelkäämä muutos kävi toteen. Tottenhamin hyökkäyspelin maestro Christian Eriksen siirtyi 27 miljoonalla eurolla italialaisjätti Internazionaleen.
Tanskalaistaiturin sopimusta oli enää puoli vuotta jäljellä, joten talvisiirto oli viimeinen mahdollisuus saada hänestä jonkinlainen korvaus. Eriksenin katse vaikutti harhailevan muualla jo kauan ennen Italiaan lähtöä, mutta tanskalaisen menetys pilkkahinnalla oli luonnollisesti suuri pettymys.
Samassa siirtoikkunassa Tottenham vahvisti rivejään hankkimalla Steven Bergwijnin hollantilaisesta PSV Eindhovenista ja Gedson Fernandesin 18 kuukauden lainasopimuksella portugalilaisesta Benficasta.
Englannin maajoukkuepakki Danny Rose ei ollut Mourinhon suunnitelmissa, joten hän suuntasi lainalle Newcastleen.
Alkukeväästä Tottenhamin sairastuvan kapasiteettia koeteltiin. Harry Kane ja Moussa Sissoko olivat sivussa kolme kuukautta ja Son Heung-minin murtunut käsi piti hänet poissa isoista peleistä.
Tottenham lähti koronatauolle kuuden ottelun voitottomassa putkessa. Spurs oli suupala RB Leipzigille Mestarien liigan neljännesvälierissä, ja Norwich pudotti Tottenhamin FA Cupista viidennellä kierroksella.
Lontoolaiset saivat jo ennen taukoa ei-toivottua huomiota, kun Eric Dier kiipeili katsomoon kinastelemaan. Brittimedia löylytti Tottenhamia entistä enemmän, kun Mourinho ja Spursin pelaajat rikkoivat koronapandemian kriittisillä hetkillä yhteiskunnan yhteisiä pelisääntöjä.
Koronatauko oli siinä mielessä pelastus Tottenhamille, että Kane ja Sissoko ehtivät toipua pelikuntoon. Kauden jatkuttua valkopaidat painelivat vakuuttavin tuloksin kohti Eurooppaa.
Yhdeksän viimeisen sarjaottelun saldoksi muodostui viisi voittoa ja kolme tasapeliä. Tottenham meni viimeisellä kierroksella paremman maalieronsa turvin Wolverhamptonin ohi kuudenneksi. Tulevan kauden kansainväliset pelit alkavat Eurooppa-liigan toiselta karsintakierrokselta.
Tottenhamin kausi oli tulosten ja tunteiden vuoristorataa. Mourinhon kaltaisia valmentajia hankitaan voittamaan mestaruuksia. Merkkejä paremmasta nähtiin, mutta matka huipulle on vielä pitkä. Jos Valioliigan viime kausi olisi alkanut Mourinhon nimityshetkellä, olisi Tottenham päätynyt sarjataulukossa neljänneksi.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – lähteneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379557708{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Kyle Walker-Peters (op, 23, Southampton)
Spursin oma kasvatti taisteli tiensä lontoolaisten edustusjoukkueeseen, mutta hänen näytönpaikkansa jäivät vähiin. Walker-Peters siirtyi viime tammikuussa lainalle Southamptoniin, joka ihastui häneen lyhyessä ajassa siinä määrin, että halusi hänet pysyvästi riveihinsä. Saints maksoi Walker-Petersistä 13,3 miljoonan euron siirtokorvauksen.
Jan Vertonghen (kp, 33, Benfica)
Vertonghenia voi huoletta nimittää Tottenhamin pelaajalegendaksi. Belgian maajoukkueen luottotoppari pelasi Lontoossa kahdeksan vuoden aikana kaikkiaan 315 ottelua ja siirtyi sopimuksensa päätyttyä Portugalin suurseura Benficaan.
Oliver Skipp (pkk, 19, Norwich, laina)
Edustusjoukkueen portteja kolkutellut keskikenttämies Skipp lähti hakemaan peliaikaa Norwichista, joka putosi täksi kaudeksi Mestaruussarjaan. Hän on urallaan pelannut Spursin ykkösmiehistössä 23 ottelussa, mutta peliminuutteja on kertynyt vain 700.
Michel Vorm (mv, 36, ilman seuraa)
Vorm palasi Tottenhamiin viime syksynä varavahdiksi jätettyään seuran vain muutamia kuukausia aiemmin. Syynä tähän oli ykkösvahti Llorisin loukkaantuminen. Vorm pääsi kauden aikana pelaamaan yhdessä ottelussa, Norwichia vastaan FA Cupin viidennen kierroksen koitoksessa, jonka Spurs hävisi rangaistuspotkukilpailun jälkeen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – saapuneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379594987{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Giovani Lo Celso (kk, 24, Real Betis)
Lo Celso saapui Tottenhamiin viime kesänä osto-option sisältävällä lainasopimuksella Espanjasta. Argentiinalaistaituri kärsi alkuun lonkkavammasta ja sopeutumisvaikeuksista, mutta Spurs käytti 32 miljoonan euron osto-option jo tammikuussa. Lo Celsolta odotetaan jatkossa paljon.
Matt Doherty (op, 28, Wolverhampton)
Irlannin maajoukkuepakki vietti kymmenen vuotta Wolvesissa ja kehittyi kausien vieriessä valtavasti. Viime kaudella hän oli yksi Valioliigan parhaista hyökkäävistä puolustajista. Tottenham maksoi Dohertysta maltillisen 16,8 miljoonan euron korvauksen.
Pierre-Emile Højbjerg (kk, 25, Southampton)
Højbjerg halusi Tottenhamiin ja Tottenham halusi hänet. Tanskan maajoukkuepelaaja vietti Southamptonissa neljä vuotta ja nousi myös joukkueen kapteeniksi ennen kuin menetti nauhansa ilmaistuaan lähtöhalunsa. Tottenham sai 16,6 miljoonalla eurolla hyvän Valioliiga-pelaajan.
Joe Hart (mv, 33, Burnley)
Englannin maajoukkueen entinen ykkösvahti siirtyi yllättäen Lontooseen jätettyään Burnleyn, joka päätti olla jatkamatta hänen sopimustaan. Kaksinkertaisen Valioliiga-mestarin ura on ollut laskusuunnassa jo vuosia. Nähtäväksi jää, onko Hart tulevalla kaudella Tottenhamin kakkos- vai kolmosvahti. Viime kaudella Hart pääsi tolppien väliin vain kolmessa cup-ottelussa.
Cameron Carter-Vickers (kp, 22, palasi lainalta Lutonista)
Yhdysvaltain A-maajoukkueessakin pelannut Carter-Vickers on edustanut Tottenhamia jo yli kymmenen vuotta, mutta hän pelasi viimeksi lontoolaisten edustusjoukkueessa tammikuussa 2017. Viime kauden hän vietti lainalla Mestaruussarjassa, ensimmäisen puolikkaan Stokessa ja toisen Lutonissa. Carter-Vickersin sopimusta on enää vuosi jäljellä.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_custom_heading text=”Valmennus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379635835{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]
- Manageri: José Mourinho
- Avustava valmentaja: João Sacramento
- Avustava valmentaja: Ledley King
- Maalivahtivalmentaja: Nuno Santos
Tottenham lähti viime kauteen todella kovin odotuksin. Kaudella 2018-19 joukkue sijoittui neljänneksi ja eteni Mestarien liigan finaaliin asti. Kesällä Spurs investoi raskaasti ja sisään tulivat muun muassa Tanguy Ndombélé, Giovanni Lo Celso sekä Ryan Sessegnon. Pöytä oli katettu. Kelataan vuosi eteenpäin. Spurs sijoittui kuudenneksi sekä kaikkien rakastama Mauricio Pochettino sai potkut. Sisään tuli kenties jalkapallomaailman eniten mielipiteitä jakava valmentaja, José Mourinho. Mikä meni pieleen?
Tottenhamin numerot pelillisesti olivat olleet pitkään laskussa, ja kausi alkoi vielä huonommin numeroiden valossa. Tulokset olivat vielä numeroitakin huonompia ja Spursilla oli ainoastaan kolme voittoa 12 ottelusta sarjassa. Samalla Bayern München pöllytti Tottenhamia 7-2-lukemin, joten jotain oli tehtävä. Mieli oli maassa.
Mourinho tuli pelastamaan, mitä pelastettavissa oli. Kausi oli kuitenkin kaikilla mittareilla myös todella ristiriitainen hänen alaisuudessaan, ja Spursin esitykset ailahtelivat liikaa. Tottenham tuntui liian usein todella keskinkertaiselta, mitä se datan valossa myös oli.
Tottenhamin tilanne on kauteen lähdettäessä mielenkiintoinen. Edessä on Mourinhon ”toinen” kausi ja hänellä on vaikea tehtävä edessään. Viime kausi oli jatkuvaa ylä -ja alamäkeä, mutta sekaan mahtui hyviäkin hetkiä. Nyt on Spursilla ja Mourinholla edessään melkein onnistumisen pakko. Valioliigan taso paranee vuosi vuodelta ja enää ei ole Leicesterin mestaruuden kaltaiselle jymy-yllätykselle mahdollisuuksia. Sarjan pelillinen taso on aivan eri luokkaa kuin kaudella 2015-16. Siitä ovat Pep Guardiola ja Jürgen Klopp pitäneet huolen.
Samalla Manchester United ja Chelsea lähestyvät uudelleenrakennuksen parhaita vuosiaan, ja Arsenal näyttää vihdoin löytäneen identiteettinsä. Kilpailu isojen kuuden takana on myös kovempi kuin koskaan.
Tämä kausi tuntuu Tottenhamin ja Mourinhon osalta hieman sellaiselta, että välimaastoa ei välttämättä tule olemaan. Joko joukkue parantaa peliesityksiään radikaalisti tai muuten on show pystyssä.
Viime kaudella Spurs oli pisteodottaman valossa vasta 12:nneksi paras joukkue sarjassa 49,26 pisteellä. Joukkue ylisuoritti siis odottamaansa verrattuna melkein kymmenellä pisteellä. Iso syy tämän takana oli maalivahti ja kapteeni Hugo Lloris. Lloris pelasi fantastisen kauden ja PSxG-malli (post-shot expected goals) osoitti hänen kohdallaan 7,4:n verran plussaa. Se oli Valioliigan korkein saldo sekä Euroopan huippusarjojen kolmanneksi korkein. Vastaavia esityksiä kaivataan jälleen.
Tottenhamin on lisättävä pisteodottamaansa käytännössä 13 pisteellä minimissään, jos se mielii haastaa Mestarien liigan paikasta. Todennäköisesti jopa enemmän. Mourinholla on valtava ylämäki kiivettävänään, mutta ei mahdoton.
Yksi suurimmista ongelmista viime kaudella oli, että Kieran Trippieriä ei korvattu. Nyt Spursilla on vihdoin jälleen kaksi oikeaa laitapakkia (ainakin hetkellisesti), kun Matt Doherty liittyi seuraan. Tämä luo hyvää kilpailua Serge Aurierin kanssa. Norsunluurannikkolainen on ollut liian epätasainen, mutta hänen jatkamisestaan Lontoossa ei ole mitään takeita.
Tärkein hankinta nähtiin, kun Pierre-Emile Højbjerg siirtyi Southamptonista. Spursilta on puuttunut keskikentältä tasapainottava profiili, ja Højbjerg tarjoaa juuri tätä. Højbjerg on erinomainen prässäämään ja älykäs pelaajana. Roolitus on vielä avoinna, mutta varmaa on, että hän tekee Tottenhamista tiiviimmän kollektiivin. Hän lukee peliä hyvin ja ymmärtää, mitä hänen ympärillään tapahtuu. Päätöksenteko avittaa myös Mourinhon laumaa eteenpäin.
Toinen Spursin ongelmista on ollut ikääntyvä puolustuslinja, ja 33-vuotias Jan Vertonghen siirtyi ilmaisella siirrolla Benficaan. On todennäköistä, että Toby Alderweireld ja Eric Dier avaavat puolustuksen sydämessä. Davinson Sánchez ja Japhet Tanganga ovat kelpo vaihtoehtoja kierrättämään, mutta José Mourinhon on löydettävä kombinaatio, mikä miellyttää. Jotain kenties puuttuu.
Spursin on myös saatava huomattavasti enemmän irti Tanguy Ndombélésta, mikä saattaa osoittautua haasteelliseksi. Ranskalaista on viety milloin minnekin, mutta konkreettisin ehdotus on ollut vaihtokauppa Internazionalen toppari Milan Skriniariin. Onko tämä ratkaisu ongelmiin?
Skriniaria pidettiin muutama vuosi sitten yhtenä maailman lupaavimmista toppareista, mutta osake on ollut laskussa. Sopeutuminen Valioliigaan ei myöskään olisi kivuton, sillä Skriniar ei millään muotoa ole erinomainen ilmassa. Hänen toppariprofiilinsa on myös ikääntynyt parissa vuodessa merkittävästi, ja uusi koulukunta näyttää Dayot Upamecanoilta. Nopea, atleettinen ja loistava pallollisena.
Vaihtokaupassa ei olisi järkeä, ellei Mourinho ole menettänyt täysin uskoaan Ndombéléen. Ndombélé on kärsinyt vammoista ja hän on näyttänyt puolikuntoiselta jatkuvasti, mutta jokainen joka on nähnyt Ndombélén pelaavan Lyonissa, ymmärtää kuinka poikkeuksellisen hyvä pelaaja on kyseessä. Asenteessa saattaa kuitenkin olla ongelmaa, ja onko hän sopeutunut saarille vieläkään, on hyvä kysymys. Myynti tuntuisi joka tapauksessa hieman ennenaikaiselta. Ottajia varmasti löytyisi.
Valioliigassa ja Spursin systeemissä hän ei kenties kykene pelaamaan kahden pohjassa, mutta Mourinholla on muita vaihtoehtoja jäljellä, kuten muodon vaihtaminen 4-3-3-muotoon. Ndombéléssa on kuitenkin uskomattoman paljon käyttämätöntä potentiaalia jäljellä Spursin kannalta.
Mourinholla on hyviä palasia käytettävänään, mutta vasemman laitapakin tontille pitäisi saada selkoa. Ben Davies on pelannut enimmäkseen hyvin, ja aluksi hänen roolinsa oli korvaamaton. Mourinho avasi Spurs-pestinsä epäsymmetrisellä 4-2-3-1-muodolla, missä oikea laitapakki pelasi käytännössä wingbackina ja vasen laitapakki (Davies/Vertonghen) pelasi kolmantena topparina pelinrakentelussa. Mourinho halusi suoraviivaistaa peliä ja samalla torjua negatiivisia suunnanmuutoksia. Tämä tapahtui usein hyppäämällä käytännössä koko keskikentän yli.
Loppukaudesta Mourinho muutti pelinrakenteluaan ja jopa Spursin muotoa ajoittain. Harry Winks tippui toppareiden eteen ja molemmat laitapakit nostivat ylemmäs. Spursilla oli siis käytännössä 3+3-muoto pelin rakentelussa, mikä tarkoitti, että heitä oli vaikeaa ylimiehittää prässissä. Aikaisemmin pelinrakentelumuoto oli epäsymmetrisessä 4-2-3-1 ryhmityksessä 3+2. Daviesin nostaminen korkeammalle kenttää toi eloa myös Son Heung-minin pelaamiseen. Son ei enää ollut eristettynä vasemmalla laidalla.
Ongelmana on, että Daviesin jälkeen on todella ohutta. Ryan Sessegnonin paras pelipaikka on edelleen mysteeri, vaikkakin hyökkäävä laitapakki tai wingback ovat todennäköisimmät vaihtoehdot tulevaisuutta ajatellen. Toinen vaihtoehto on Japhet Tanganga, mutta hän on oikeajalkaisena pelaajana sekä topparina lähes hyödytön eteenpäin. Mourinhon on siis luotettava Sessegnoniin, mikä saattaa kantaa yllättävää hedelmää. Mourinho ei tietenkään ole Hansi Flick, mutta muuan kanadalaisen laitahyökkääjän siirto laitapakiksi on toiminut varsin mallikkaasti.
Itse asiassa Spursilla olisi eväitä kopioida Bayernin tyyliä hieman enemmänkin. Joukkueella on oma tilantulkitsijansa Dele Allin muodossa ja joukkueella on muutenkin varsin potentiaalinen hyökkäyskalusto. Ongelmana on, että Spurs tuskin kykenee prässäämään yhtä aggressiivisesti. Mourinho ei tietenkään ole lähestymistavaltaan yhtä proaktiivinen. Spursin kaikki lukemat, prässi mukaan lukien, olivat laskussa jo Pochettinon aikana. Vaikka joukkue teki poikkeuksellisen suorituksen etenemällä Mestarien liigan finaaliin, on helppo jälkiviisaana sekä tilastoja tutkimalla nähdä, että parasta ennen -päivä oli jo umpeutunut.
Kun tarkastellaan Spursin prässin intensiteettiä, on helppo huomata miten lukemat huononivat vuosi vuodelta. Pochettinon viimeisen kauden aikana PPDA-lukemat (passes allowed per defensive action) olivat käytännössä samoja kuin Mourinholla, joten ei ole syytä odottaa merkittävää parannusta. Højbjergin tuoma tiiviys ja energia tulevat kuitenkin auttamaan selkeästi. Pochettinon aikana kausien 2014-18 välillä Spursin PPDA-lukema oli keskimäärin 7 tuntumassa. Vastustaja ei saanut omalla kenttäpuoliskollaan rauhaa.
Kaudella 2018-19 lukema nousi jo melkein 10:een ja viimeisellä kaudella lukema oli 11. Sama kuin Mourinholla. Tämä ei kuitenkaan ole sinänsä korkea, sillä esimerkiksi Arsenalin lukema on sama. Riippuu toki aina siitä, onko tarkoitus prässätä aggressiivisesti vai peittää tilaa. Arsenalin lukemiin vaikuttavat myös useat eri valmentajat.
Kysymys kuuluu, oliko materiaali tai joukkueen keski-ikä muuttunut liikaa, vai oliko Spursin materiaali yksinkertaisesti puhki kaikesta juoksemisesta sekä fyysisesti että henkisesti? Harry Kanen tilastot laukausmääriä myöten olivat olleet tasaisessa laskussa pitkään, joten vastaus on: todennäköisesti.
Tottenhamin prässi oli heikentynyt materiaalin vaihtumisen sekä uupumuksen myötä ja vastustajat kykenivät pelaamaan helpommin sen läpi. Mourinho päätti siis lähestyä yhtälöä ei niin yllättäen hieman eri tavalla puolustussuuntaan. Spurs on rakentanut peliä huomattavasti suoraviivaisemmin Mourinhon alaisuudessa.
Ennen koronataukoa Spurs hyppäsi, kuten mainittu, käytännössä keskikentän yli ja koitti välttää kohtalokkaita pallonmenetyksiä. Samalla Mourinho hyökkäsi ainoastaan yhdellä laitapakilla (Aurier) kerrallaan ja piti oman pään tiiviinä negatiivisissa suunnanmuutoksissa.
On kiinnostavaa nähdä, mikä Mourinhon suosima ratkaisu tulevalla kaudella on. Tietyllä tapaa materiaali olisi kykeneväinen prässäämään hankintojen myötä, mutta Mourinho suosii yleensä vetäytymistä yksikkönä tiiviiseen 4-4-2-, 4-2-3-1- tai 4-1-4-1-keskiblokkiin. Spurs ei ole tietenkään ollut vielä yhtä tiivis kuin Mourinhon useat aikaisemmat joukkueet, mutta pelaajien kuntoutumiset sekä uudet hankinnat avittavat tätä todennäköisesti.
Joukkue pyrkii olemaan puolustusblokissaan kompakti ja kääntämään peliä riiston tullen. Tottenhamilla on tietyllä tapaa hyvä materiaali tähän, mutta Dele Allilta on pakko vaatia enemmän suunnanmuutoksissa, kun hän pelaa. Pallomenetyksiä ja kehnoja ratkaisuja on tullut aivan liikaa.
Muita huomioita Tottenhamista:
- Tottenham loi maaliodottamaa ainoastaan 1,20/p90, mikä oikeuttaa sarjan 11. sijalle. Jos Mourinho kykenee nostamaan lukeman 1,50/p90:een, oikeuttaisi se sarjan kuudenteen sijaan. Tämä on realistinen tehtävä.
- Tottenham sijoittui keskikastiin laukauksissa/p90 ja laukauksissa maalia kohti/p90. Tottenhamin on kyettävä laukomaan enemmän tulevalla kaudella.
- Tottenham profiloituu hyökkäystilastoissa melko samalla tavalla kuin Wolves. Erona on, että Tottenhamilla ei ole Wolvesin puolustusta. Tällä kaudella on päätettävä, mihin suuntaan pelillistä filosofiaa haluaa rakentaa. Spurs on monella tapaa limbossa.
- Tottenham on yrittänyt kuljettaa sarjassa kolmanneksi eniten ja onnistunut neljänneksi eniten. Vikkelät laitapelaajat haluavat haastaa, mutta onnistumisprosentit tarvitsevat kohenemista, mikä on mahdollista paremman hyökkäyspelin/suunnanmuutospelin kautta.
- Kuljetuksien onnistumisprosentti oli sarjan kolmanneksi huonoin Burnleyn ja Bournemouthin jälkeen.
- Tottenham keskitti sarjassa viidenneksi vähiten.
Mourinhon Tottenhamia ei pidä analysoida aivan liikaa, sillä ohjeet muuttuvat ottelusta otteluun, ja paletti tulee muuttumaan jonkin verran tulevaksi kaudeksi. Ajoittain Spurs hyökkää laidoilta, mutta esimerkiksi Newcastlea vastaan Spurs hyökkäsi keskeltä, sillä Mourinho tiesi, että Newcastlen miesorientoituneessa puolustusblokissa löytyisi tilaa keskikentän sekä puolustuslinjan välistä. Son, Kane ja Lucas Moura pelasivat kaikki todella lähellä toisiaan.
On toki selvää, että Spurs puolustaa keskiblokissa, pyrkii kääntämään peliä nopeasti, ja on jopa ajoittain hyvä siinä. Mutta. Välillä joukkue on ollut liian syvällä tehdäkseen tuhoja, kun laitahyökkääjät ovat seuranneet vastustajaa alas asti. Puolustuslinjan ja keskikentän on oltava tiiviimpiä tulevalla kaudella, ja Højbjergilla on iso rooli tässä. Toulousen Ibrahim Sangaré on kenties saatavilla halvalla, mikä tekisi paketista entistä tiiviimmän.
Tottenhamin on myös tulevalla kaudella lauottava selkeästi enemmän. Tämä ei tietenkään tapahdu sanomalla lauo, mutta jos kollektiivi toimii paremmin, ei ole syytä miksi Spurs ei kykenisi kohentamaan numeroitaan. Spurs on myös päästänyt aivan liikaa NPxGA:ta (non- penalty expected goals, missä omat maalit ja rangaistuspotkut on otettu pois) omaan päähän Mourinhon standardeilla. Spurs oli vasta sarjan kahdeksanneksi paras tässä. Mourinhon joukkueen uskoisi olevan vähintään kuuden parhaan joukossa.
Suurimmat kysymykset liittyvät tällä hetkellä materiaaliin ja peluutukseen. Mourinhon on luotettava Sessegnoniin ja ratkaistava Ndombélén kohtalao. Joko Ndombéléa on peluutettava tai sitten hänet on myytävä, jotta joukkue voi ostaa enemmän Mourinhon näköisen pelaajan sisään. Vaihtokauppa Skriniarin kanssa ei ole poissuljettu, mutta rahat voisi todennäköisesti käyttää paremmin.
Mourinhon on myös päätettävä keskikentän koostumus. Ryhmitystä voi ja kenties pitääkin vaihdella kauden aikana 4-3-3- ja 4-2-3-1-muotojen välillä, mutta olisi hyvä saada hakattua yksi paras avaus kiveen. Jos Eric Dier pelaa topparina, ovat tällä hetkellä pohjalle tarjolla Højbjerg, Winks, Moussa Sissoko sekä varauksin Lo Celso ja Ndombélé.
Spursilla on hyvä materiaali etenkin hyökkäyssuuntaan, mutta se on kärsinyt keskikentän kontrollin puutteesta. Mourinhon on toisin sanoen luotava identiteetti. Viime kaudella Spurs oli sekoitus asioita, mikä ei lopulta toiminut. Tyylillä ei ole väliä, mutta tyyli on oltava.
Näillä näkymin Tottenhamin pelaaminen riitä Mestarien liiga -sijoituksiin, mutta Mourinhon toista kautta ei myöskään pidä aliarvioida. Tällä hetkellä matka on kuitenkin pelillisesti ja numeroiden valossa liian pitkä kirittäväksi. Joukkue on toki kilpailukykyisempi kuin viime kaudella ja siirtoikkunaa on vielä jäljellä. Sangarén hankinta nostaisi osakkeita entisestään. Yhtälöä auttaa merkittävästi jo se, että Højbjerg on käytännössä parempi kaikessa kuin yksikään Spursin konservatiivisemmista keskikentistä. Hän ei ole sateentekijä, mutta tekee joukkueesta selkeästi paremman.
Paljon kysymyksiä on ilmassa, ja José Mourinholla on valtavasti töitä edessään. Spursista pitäisi kyetä luomaan ennen kaikkea joukkue jälleen. Ryhmä, jonka pää ei roiku edes vastoinkäymisissä ja ryhmä, joka on sitoutunut ja puhaltaa yhteen hiileen. Tämä ei missään nimessä ole helppo tehtävä, mutta tuloksien merkitystä ei pidä aliarvioida.
Otteluohjelman alku on haastava, kun vastaan asettuvat muun muassa Everton, Manchester United ja Southampton. Jos Spurs onnistuu saamaan hyvän startin kauteen, on kaikki mahdollista. Jos peliesitykset ovat huonoja ja Mourinhon nippu aloittaa menettämällä paljon pisteitä, ei siitä ole helppoa enää palata. Lumipallo lähtee pyörimään, mutta mihin suuntaan?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_custom_heading text=”Tärkein pelaaja – Harry Kane” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1599544936495{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]
Englannin maajoukkuekippari Kane on ollut Tottenhamin paras maalintekijä jo kuusi kautta putkeen.
Valioliigan kaksinkertainen maalikuningas kuuluu tätä nykyä pelipaikkansa eliittiin jopa Euroopan mittakaavalla, mutta hän eroaa saman kategorian pelaajista siten, että hän ei ole voittanut urallaan mitään.
Kanella on yhä runsaasti huippuvuosia jäljellä, mutta viettääkö hän ne rakkaassa Tottenhamissaan?
Englannin maajoukkuekärki on jo sanonut, että Tottenhamiin jääminen ei ole hänelle mikään itsestäänselvys, jos hän kokee, että seuran tavoitteet eivät ole linjassa hänen omiensa kanssa.
Kane on kuitenkin juuri se pelaaja, jonka johdolla Tottenham voi päättää pitkän pokaalittoman ajanjaksonsa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Arvio” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379791672{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Sija: 6
Tottenhamin viime kausi oli seuran viime aikojen standardeilla surkea, vaikka joukkue lopulta sijoittui kuudenneksi. Itse sijoitus ei missään nimessä ollut huono, mutta pisteodottaman valossa joukkue oli vasta sarjan 12. paras. Mauricio Pochettino sai kenkää ja useat fanit haikailevat hänen peräänsä. Numerot Pochettinon alaisuudessa olivat kuitenkin laskussa ja kauden alku oli katastrofaalinen. Jotain oli tehtävä.
Sisään tuli kaikkien kaveri José Mourinho. Hän ei ole vielä kyennyt saamaan Spursia näyttämään omaltaan. Joukkue on kuitenkin vahvistunut kesällä, ja nyt on edessä Mourinhon kuuluisa toinen kausi ja näytelmän toinen osa.
Spurs taistelee lähtökohtaisesti sijoista 6-8, sillä pelillinen matka kärkijoukkueisiin on tällä hetkellä valtava. Se pätee pelikentällä kuten myös numeroita tarkastellessa. Tottenham on kuitenkin täynnä laatua joukkueena, ja jos lumipallo lähtee pyörimään oikeaan suuntaan on kaikki mahdollista. Jos peliesitykset sakkaavat alusta asti ja tuloksia ei tule, on mahdollista, että näemme näytelmän ennenaikaisen lopun. Siirtoikkunaa on vielä kuitenkin jäljellä, ja Spurs on viime kautta kilpailukykyisempi sekä enemmän Mourinhon näköinen lauma.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Ihanneavaus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379887493{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Kokoonpanolista” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379956327{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]
[table id=59 responsive=”collapse”]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- Sky: Crystal Palace neuvottelee Benfica-pelaajan kanssa sopimuksesta
- Athletic: Manchester United suuntaamassa kauden jälkeen Malesiaan – tuo miljoonia seuran kassaan
- Phil Jones kertoi mielipiteensä Marcus Rashfordin tilanteesta Manchester Unitedissa: ”Hän ei nauti jalkapallosta”
- Gary Neville latasi suorat sanat Manchester Unitedin pelaajista: ”Eivät ole tarpeeksi hyviä”
- Newcastlen Eddie Howe kummasteli pelaajansa siirtohuhuja: ”Siinä ei ole järkeä”
- Dejan Kulusevski kyseenalaisti Ange Postecogloun pelitavan: ”Jos haluat saada tuloksen…”
- Red Bull esitteli projektinsa Jürgen Kloppille jo muutama vuosi sitten: ”Se oli todella pitkä prosessi”
- Rubén Amorim rikkoi hiljaisuuden kokoonpanosta pudotetun Marcus Rashfordin tilanteesta – ”Minä pystyn erottamaan asiat”
- Crystal Palace käytti tähtensä sopimuksen option
- Mikel Arteta vahvisti huonot uutiset Bukayo Sakasta – nämä korvaavat vaihtoehdot Arsenal-luotsilla on käsissään
- Phil Jones kertoi mielipiteensä Marcus Rashfordin tilanteesta Manchester Unitedissa: ”Hän ei nauti jalkapallosta”
- Dejan Kulusevski kyseenalaisti Ange Postecogloun pelitavan: ”Jos haluat saada tuloksen…”
- Gary Neville latasi suorat sanat Manchester Unitedin pelaajista: ”Eivät ole tarpeeksi hyviä”
- Athletic: Manchester United suuntaamassa kauden jälkeen Malesiaan – tuo miljoonia seuran kassaan
- Red Bull esitteli projektinsa Jürgen Kloppille jo muutama vuosi sitten: ”Se oli todella pitkä prosessi”
- Rubén Amorim rikkoi hiljaisuuden kokoonpanosta pudotetun Marcus Rashfordin tilanteesta – ”Minä pystyn erottamaan asiat”
- Newcastlen Eddie Howe kummasteli pelaajansa siirtohuhuja: ”Siinä ei ole järkeä”
- Sky: Crystal Palace neuvottelee Benfica-pelaajan kanssa sopimuksesta
- Romano: Chelsea maksaa Sanchosta 25 miljoonaa euroa Manchester Unitedille – kokee tekevänsä loistavat kaupat
- Valioliigalegenda raivostui Jack Grealishin kohtelusta – täyslaidallinen fanien käytökselle: ”Olitte keskinkertaisia”