Näkökulma: Kuohuttaneesta ”Big Picturesta” ei kannata pöyristyä – se kuitenkin ilmentää osuvasti sarjan dynamiikkaa
Englannissa kuohuu, vaikka Valioliiga on maaottelutauolla. Liverpool ja Manchester United esittelivät mittavan muutosohjelmansa englantilaiselle jalkapallolle. Englannin kahden menestyneimmän seuran laatima paketti kantaa nimeä ”Big Picture”.
Paketin muutosehdotukset löydät täältä.
Paketissa ehdotetaan muun muassa Valioliigan joukkuemäärän tiputtamista 18 joukkueeseen, Liigacupin poistamista ja tv-rahan jakamista menestyksen perusteella.
Paketti myös keskittäisi valtaa isoille seuroille. Uudessa mallissa pisimpään pääsarjassa olleet seurat muodostaisivat yhdeksän seuran kerhon, joka saisi erityisen äänioikeuden merkittäviin äänestyksiin (muun muassa sopimukset ja säännöt). Päätösten läpiviemiseksi tarvittaisiin kuusi ääntä.
Tällä hetkellä kaikilla pääsarjaseuroilla on ääni ja asian eteneminen vaatii 14 puoltavaa ääntä. Toisin sanoen Valioliigan kärkikuusikko voisi jatkossa päättää keskenään sarjan asioista.
Paketin voittajia olisivat luonnollisesti isot seurat ja häviäjiä Valioliigan muut seurat. Vastaanotto onkin ollut sen mukainen.
Muutosohjelma on paketoitu taitavasti. Siinä missä isoimmat valioliigaseurat rikastuvat ja muut köyhtyvät, tarjotaan setelipinojen täyteistä kättä alemmille sarjatasoille. Kolmea Valioliigan alapuolista tasoa hallinnoivan EFL:n puheenjohtaja Rick Parry onkin asettunut ehdotuksen taakse. Parry on kehunut suurseurojen johtajuutta.
Viestinnällisenä operaationa ”Project Big Picture” on mainio suoritus. Alempien sarjaportaiden tukeminen – toisin sanoen niiden seurojen, jotka eivät uhkaa suurseurojen asemaa – on viekas silmänkääntötemppu. EFL:n tuella paketti saa runsaasti uskottavuutta, eikä näyttäydy ainoastaan kahden megaseuran pyrkimyksenä pönkittää omaa asemaansa. Valioliigajättien ja EFL:n solmima lehmänkauppa kuitenkin haisee härmään asti.
Todellisuudessa pakettia voisi ennemminkin nimittää ”Small Pictureksi”. Ottelumäärän karsiminen hyödyttäisi ennen muuta europelejä pelaavia suurseuroja. Tulot jotka menisivät neljä ottelua lyhyemmässä sarjassa ohi suun, tulisivat korkojen kera takaisin euromenestyksen myötä.
Poolin ja Unitedin esittämää pakettia on helppo kritisoida. Siinä on paljon hyvääkin, mutta merkittävin anti on isojen seurojen aseman vahvistaminen. Se johtaisi tasoerojen kasvuun Valioliigassa ja heikentäisi rahassa kylpevän sarjan tasoa.
Vielä ei kuitenkaan kannata pöyristyä.
M62-moottoritien molemmissa päissä tiedetään, ettei paketti tule menemään nykyisellään läpi. Suurseurat eivät tule kuuna päivänä saamaan lähinnä niitä itseään hyödyttävän paketin taakse 14:ää seuraa.
Paketti voi kuitenkin olla hyvä ja tärkeä keskustelunavaus – nykyajan brittihengelle ominaisesti – jämähtäneeseen tilanteeseen, jossa on kuulunut paljon muminaa muutosten tarpeesta, mutta ei mitään konkreettista.
Esimerkiksi ottelumäärä ”energiajuomacuppeineen” on validi ongelma. Kun muissa isoissa futissarjoissa vetäydytään talvitauolle, Englannissa kiihdytetään tahtia. Isojen seurojen avainpelaajat ovat usein ”hapoilla” kun kriittiset Mestarien liigan jatkopelit starttaavat.
Eikä sekään ole Valioliigan etu, jos seurat alemmilla portailla kuihtuvat. EFL:n sarjat ovat kuitenkin monille nuorille pelureille tärkeitä väliportaita matkalla kirkkaisiin valoihin. Kolmen leijonan viimeisimmässä 31 nimeä käsittäneessä ryhmässä on ainoastaan seitsemän pelaajaa, joilla ei ole EFL-kokemusta.
[readmore from=Project-Big-Picture]
Jos pakettia pohtii kuitenkin vielä isomman kuvan näkökulmasta, on tämä jälleen yksi esimerkki jalkapallosarjojen sisäisistä railoista. Suurseuroja on aina ollut ja tulee aina olemaan. Tämän vuosikymmenen talouskasvu on kuitenkin tarkoittanut sitä, että perinteisten jättien takaa suurseura-statusta ei ole mahdollista saavuttaa ilman täysin päättömästi rahaa polttavia omistajia. Monissa muissa Euroopan sarjoissa tämänkaltainen omistajakuvio ei ole edes mahdollinen.
Valioliigassa on kuusi suurta ja muut. Poolin ja Unitedin junailema muutospaketti kuvastaa tätä dynamiikkaa osuvasti.
Jalkapallobisneksessä ei voi toimia kuten monilla muilla aloilla, eli ostaa kilpailijaa pois markkinoilta. Niinpä kilpailijoita kannattaa kampittaa kabineteissa.
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- Bournemouth tyrmäsi Manchester Unitedin Old Traffordilla – Chelsean voittoputki katkesi
- Gary Neville otti kantaa Rúben Amorimin puhuttaneeseen ratkaisuun: ”Hänen on suojeltava itseään”
- Marcus Rashford jäi taas ulos Manchester Unitedin kokoonpanosta – näin Rúben Amorim kommentoi
- Marcus Rashfordilla jälleen tyly kohtalo
- Pep Guardiola vastasi Erling Haalandin kriittisiin kommentteihin – ”En ole samaa mieltä”
- Asiantuntija vaatii tältä Arsenal-hyökkääjältä enemmän – ”Itseluottamus alhaalla”
- Mikel Arteta arvioi Bukayo Sakan loukkaantumista – ”Olen melko huolissani”
- Gabriel Jesus viimeisteli sarjakauden avausmaalinsa – Arsenal murskasi Crystal Palacen
- Virallista: Southampton palkkasi uuden päävalmentajan
- Alexander Isak iski hattutempun Valioliigassa – Nottingham Forest nousi kolmanneksi sarjataulukossa
- Mikel Arteta arvioi Bukayo Sakan loukkaantumista – ”Olen melko huolissani”
- Manchester City sai taas lunta tupaan – näin Pep Guardiola kommentoi uusinta tappiota
- Näin Pep Guardiola kommentoi Erling Haalandin tehottomuutta – Man City -luotsi ei ole valmis muutoksiin
- Gabriel Jesus viimeisteli sarjakauden avausmaalinsa – Arsenal murskasi Crystal Palacen
- Virallista: Southampton palkkasi uuden päävalmentajan
- Alexander Isak iski hattutempun Valioliigassa – Nottingham Forest nousi kolmanneksi sarjataulukossa
- Chelsean nuori hyökkääjä iski hattutempun – Joe Cole hämmästeli: ”Miten Barcelona päästi hänet lähtemään?”
- Erling Haaland kritisoi peliesityksiään: ”Katson ensinnäkin itseäni…”
- Loukkaantuneelta Mason Mountilta viesti Manchester Unitedin kannattajille – ”Voin luvata yhden asian”
- Emiliano Martínez tunnusti pettymyksen syyskauteensa – näin tähtivahti kommentoi Man Cityn ongelmia