Tractor Boys pelaa kahden peräkkäisen sarjanousun myötä Valioliigassa. Sensaatiomaista suoritusta seuraa kaikkien aikojen selviytymistaistelu.

Viime kausi

Ipswich Town teki kaudella 2023-24 huiman tempun, kun se saavutti toista vuotta peräkkäin sarjanousun. Alkavalla kaudella Tractor Boys pelaa Valioliigassa ensimmäistä kertaa 22 vuoden tauon jälkeen.

Kieran McKennan luotsaama joukkue lähti viime kauteen jopa varsin isojen odotusten saattelemana. Niin hyvä edeltävä sesonki oli ollut. Kukaan ei kuitenkaan osannut odottaa, kuinka näyttävään lentoon Ipswich yltäisi myös Mestaruussarjassa.

Ykkösliigasta tuttu hyökkäysvoittoinen pelitapa tuotti hedelmää myös sarjaporrasta korkeammalla. Ipswich prässäsi ahnaasti korkealta ja loi kosolti maalipaikkoja pallonriistoistaan. Tilaisuuden tullen Tractor Boys nosti koko joukkueensa todella korkealle rummuttamaan hyökkäyksiä, vaikka se olisi jättänyt oman alakerran alttiiksi vastaiskuille.

Rummutus tuotti tulosta. Ipswich teki eniten maaleja (92) kaikista joukkueista ja keräsi 96 pistettä – enemmän kuin yksikään seura, joka on jäänyt ilman Mestaruussarjan ykkössijaa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Omari Hutchinson (vas.), Jeremy Sarmiento ja Axel Tuanzebe juhlimassa Ipswichin nousua. Kuva: AOP

Se myös kärsi vähiten tappioita (6) kaikista sarjan joukkueista. Kaikki häviönsä Ipswich koki taulukon ylemmän puoliskon joukkueita vastaan, harmikseen yhden myös derbyvastustajaansa Norwichia vastaan.

Ipswichin erikoisuudeksi muodostui pisteiden kerääminen vaikeimman kautta. Ainoastaan sarjajumbo Rotherham United päästi ensimmäisen vartin aikana enemmän maaleja kuin Ipswich, mutta McKennan miehistö keräsi sarjassa eniten pisteitä (32) tappioasemasta. Ipswich oli myös tehokkain joukkue viimeisen vartin aikana.

Osaltaan ilmiötä selitti McKennan kyky vaikuttaa peleihin taktisilla muutoksillaan. Ipswich ilmestyi usein toiselle jaksolle kuin uutena joukkueena, eikä valmentaja pelännyt tehdä kahta tai kolmea vaihtoa kerrallaan, jos tilanne sitä vaati. Ipswichin vaihtopelaajat tekivät tai syöttivät viime kaudella kaikkiaan 31 maalia, eniten koko sarjassa.

Mestaruussarjan ylimmistä sijoista käytiin kovaa kilpailua. Ipswich jäi vain pisteen päähän mestari Leicesteristä, ja sen nousu varmistui vasta päätöskierroksella.

Kauden häpeätahraksi jäi putoaminen FA Cupista kuudennen sarjatason Maidstone Unitedia vastaan, mutta nousukauden myötä sitä ei muistele kukaan. Valioliigaan on viimeksi tultu kahdella peräkkäisellä sarjanousulla vuonna 2012, jolloin tempussa onnistui Southampton.

Pelaajasiirrot

Ipswich yrittää tehdä järkeviä siirtoja pienellä budjetilla. Hankintojen on vahvistettava joukkuetta välittömästi, mutta seura haluaa myös satsata nuoriin ja tulevaisuuteen.

Lähteneet

Gassan Ahadme, Ipswich -> Charlton, 1,18 miljoonaa euroa

Marokkolaishyökkääjä oli Ipswichissä pari vuotta, mutta peliaikaa tuli lähinnä lainapesteillä. Ahadmen, 23, ura jatkuu Ykkösliigassa.

Idris El Mizouni, Ipswich -> Oxford United, 470 000 euroa

Ipswichin oma kasvatti, joka ei ikinä noussut erityisen isoon rooliin. El Mizouni, 23, liittyi Mestaruusarjan nousijajoukkueen riveihin.

Václav Hladký, Ipswich -> Burnley, ilmaissiirto

Tšekkiläisvahti torjui Ipswichin Valioliigaan. Hladkýlle, 33, tarjottiin jatkosopimusta, mutta hän valitsi Burnleyn, joka putosi Mestaruussarjaan.

Gassan Ahadme on toistaiseksi Ipswichin kesän kallein myynti. Kuva: AOP.

Kayden Jackson, Ipswich -> Derby, ilmaissiirto

Kuusi vuotta Ipswichissä. Hyökkääjä Jackson, 30, sai säännöllisesti peliaikaa, mutta useimmiten vaihtopenkiltä sisään tullen.

Nick Hayes, Ipwich -> Barnet, ilmaissiirto

Tractor Boysin oma kasvatti, joka ei ikinä pelannut otteluakaan Ipswichin maalilla. Hayes, 25, on tehnyt tähänastisen uransa alemmilla sarjaportailla ja siirtyi nyt viidennelle tasolle.

Panutche Camara, Ipswich -> Crawley Town, ilmaissiirto

Guinea-Bissaun maajoukkueessa esiintynyt Camara, 27, vietti Ipswichissä kaksi kautta, ensimmäisen loukkaantuneena ja toisen lainalla toisaalla.

Corrie Ndaba, Ipswich -> Kilmarnock, ei tietoa siirtokorvauksesta

Nbada, 24, vietti jo viime kauden lainalla Kilmarnockissa. Nyt irlantilaispuolustaja siirtyy pysyvästi skotlantilaisseuraan. Ipswichissä peliaikaa kertyi vain viidesti edustusjoukkueessa.

Elkan Baggott, Ipswich -> Blackpool, laina

Baggott, 21, pelaa ensi kauden lainalla Ykkösliigassa. Indonesian maajoukkuetoppari on nähty toistaiseksi Ipswichissä vain seitsemässä edustusjoukkueen ottelussa.

Dominic Ball, Ipswich -> ilman seuraa

Keskikenttäpelaaja Ball, 28, vietti Ipswichissä pari kautta rotaatiopelaajana.

Sone Aluko, Ipswich -> lopetti uransa

Valioliigassakin pelannut Aluko, 35, vietti ison osan urastaan Mestaruussarjassa ja Skotlannin liigassa. Nigerialaishyökkääjän kolme viime vuotta Ipswichissä menivät vähällä vastuulla.

Saapuneet

Omari Hutchinson, Chelsea -> Ipswich, 23,5 miljoonaa euroa

Laitahyökkääjä Hutchinson, 20, vakuutti viime kaudella lainalla Ipswichissä ja halusi jäädä seuraan. Hyvä siirto kaikille osapuolille.

Jacob Greaves, Hull City -> Ipswich, 21,5 miljoonaa euroa

Hullin oma poika ansaitsi näytönpaikkansa Valioliigassa. Toppari Greavesille, 23, kertyi kasvattajaseurassaan 177 ottelua.

Liam Delap, Manchester City -> Ipswich, 17,85 miljoonaa euroa

Rajaheitoistaan tunnetun Rory Delapin poika. Keskushyökkääjänä viihtyvä Delap, 21, on väläytellyt potentiaaliaan lainaseuroissa. Cityssä vastuuta ei olisi tullut.

Liam Delap on mielenkiintoinen hankinta Man Citystä. Kuva: AOP.

Arijanet Muric, Burnley -> Ipswich, 9,55 miljoonaa euroa

Kosovon maajoukkuevahti torjui Burnleyn viime kaudeksi Valioliigaan, mutta menetti paikkansa nousun jälkeen. Muric, 25, saa nyt uuden mahdollisuuden pääsarjan parrasvaloissa.

Conor Townsend, West Bromwich -> Ipswich, 590 000 euroa

Townsend, 31, edusti West Bromwichia kuuden vuoden ajan 213 ottelussa. Vasen laitapuolustaja pääsi pelaamaan myös yhden kauden 2020-21 Valioliigassa. Mestaruussarjan tasolla kokenut pelimies ottaa nyt harppauksen ylöspäin Tractor Boysissa.

Ben Johnson, West Ham -> Ipswich, ilmaissiirto

West Hamin kasvatti kieltäytyi jatkosopimuksesta ja lähti peliajan perässä muualle. Johnson, 24, tuo arvokasta Valioliiga-kokemusta Ipswichin joukkueeseen.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Kieran McKenna

McKenna on noussut yhdeksi Englannin puhutuimmista nuorista valmentajakyvyistä. Entinen Manchester Unitedin apuvalmentaja nosti Ipswich Townin peräkkäisinä kausina Ykkösliigasta Valioliigaan kaksi sarjaporrasta ylöspäin. McKenna yhdistettiin alkukesästä muidenkin valioliigaseurojen peräsimeen, mutta jatkosopimus Ipswichin kanssa allekirjoitettiin kesään 2028 saakka.

McKennan Ipswich on kerännyt viimeisen kahden kauden aikana yhteensä 236 sarjapistettä. Kyseessä on suurin määrä Englannin neljällä korkeimmalla sarjaportaalla.

The Coaches' Voice

@CoachesVoice
Kieran McKenna becomes the first manager to win consecutive promotions from the English third tier to the first, in their first two full seasons as a head coach.

He has also won the most points in England's top four divisions since becoming Ipswich manager... 🚜💙

#ITFC

McKenna on kehittänyt ensimmäisen päävalmentajan pestinsä aikana Ipswichissä lukuisia nuoria pelaajia edustusjoukkueen runkopalasiksi. Leedsistä hankittu vasen laitapuolustaja Leif Davis, Evertonista värvätty laituri Nathan Broadhead ja Arsenalista saapunut oikea laitapuolustaja Harry Clarke ovat hyviä esimerkkejä. Heistä Davis tarjoili viime kaudella uskottomat 21 maaliin johtanutta syöttöä Mestaruussarjassa.

McKenna on suosinut Ipswichissä 4-2-3-1-muotoa. Hyökkäyksiä rakennettaessa Davis nousee vasemman laitapuolustajan paikalta korkealle ja vasen laitalinkki (Hutchinson tai Broadhead) suorittaa leikkauksia boksin sisään. Conor Chaplinilla on tärkeä rooli piilokärjen paikalla tehdä juoksuja keskeltä tai vastaanottamassa Davisin keskityksiä. Oikealta puolelta keskityspalloja jakelee Wes Burns.

McKenna suosii kärjessä voimakasta kohdepelaajaa, joka suojaa hyvin palloa, loistaa linkkipeleissä ja on valmis vastaanottamaan Davisin ja Burnsin ruokkimia palloja. Valioliigaan noustessa rooliin hankittiin Manchester Cityn lupaava Liam Delap. Muita vaihtoehtoja ovat George Hirst ja Freddie Ladapo.

Pallottomana McKennan Ipswichin laiturit painostavat korkealla prässillä vastustajan laitapakkeja voimakkaan keskushyökkääjän tarjotessa myös tukea. Muoto prässissä vaihtuu toisinaan kolmen alakertaan Davisin noustessa vasemmalta laidalta mukaan. Aggressiivisten haastojen sijaan vastustajan pallollista pelaajaa painostetaan sortumaan virheeseen ja riistoja haetaan harhasyötöistä.

Kokonaisuudessaan Ipswich menestyi hyökkäysvoittoisella pelillä tehtyään keskimäärin kaksi maalia ottelua kohden. Valioliigassa säilyminen vaatisi parannusta myös puolustuspäässä. Ipswich päästi viime kaudella Mestaruussarjassa noin 1,3 maalia taakseen ottelua kohden ja jäi ilman nollapeliä 67 prosentissa peleistään. McKenna on tehnyt jo liikkeitä siirtoikkunassa parannukseen ja alakertaa on vahvistettu Valioliigaa varten Hull-kapteeni Jacob Greavesilla sekä West Hamin laitapuolustajalla Ben Johnsonilla.

Kieran McKenna on tehnyt erinomaista työtä Ipswichissä. Kuva: AOP.

McKenna on osoittanut Ipswichissä pystyvänsä tekemään tulosta rajallisilla resursseilla ja ylittämään odotuksia. Peräkkäiset nousut kahden sarjatason yli ovat osoituksia siitä. Seuraavaksi tehtävänä on Tractor Boysien paikan vakiinnuttaminen valioliigaseuraksi.

Seuraa heitä

Sam Morsy

Ipswichin kapteeni ei ole koskaan pelannut otteluakaan Valioliigassa. 32-vuotias keskikenttäpelaaja aloittaa neljännen kautensa seurassa. Laadukkaana syöttelijänä tunnettu Morsy oli nostamassa Ipswichin Ykkösliigasta Mestaruussarjaan ja lopulta korkeimmalle sarjatasolle Valioliigaan.

Haaste on merkittävä, sillä Morsya ei suoranaisesti tunneta järin nopeana pelaajana, joten Valioliigan tempo voi koitua kohtaloksi. Aloittanee kauden joukkueen avauskokoonpanossa, mutta joutuu heti kovaan näyttöpaikkaan.

Liam Delap

Ipswich hankki Delapin Manchester Citystä noin 15 miljoonalla eurolla. Viime kaudella Delap, 21, iski kahdeksan maalia Mestaruussarjassa. Kevätkausi meni pilalle polvivamman vuoksi, mutta se on jo taakse jäänyttä elämää ja Delap pääsi pelikuntoon viime kauden lopussa. Delap on pääsarjatasolla täysin katsomaton kortti, mutta McKenna peluuttanee häntä silti ykköshyökkääjänään. Morsyn tapaan haaste on kova.

Leif Davis

24-vuotias vasen laitapuolustaja pelasi suorastaan loistavan kauden Ipswichissä. Davis antoi hurjat 21 maalisyöttöä Mestaruussarjassa ja oli yksi sarjanousun ehdottomia kulmakiviä. Davis lukeutuu McKennan avainpelaajiin. Hänet tunnetaan laadukkaista keskityksistään ja viimeisen kolmanneksen ratkaisuistaan. Pelipaikastaan huolimatta Daviesilla on tärkeä rooli maalipaikkojen rakentelemisessa ja se näkyy myös maalisyöttömäärässä. Saa ensimmäisen todellisen mahdollisuuden Valioliigassa ja käyttänee sen hyväkseen.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 20

Ipswich lähtee taistelemaan kaikkia odotuksia vastaan. Seura on tehnyt kesällä fiksuja hankintoja, ja McKennan pitäminen puikoissa oli jo itsessään iso suoritus.

Kuilu Valioliigan ja Mestaruussarjan välillä on kasvanut viime vuosina entisestään, ja valtaosa Ipswichin joukkueesta lähtee untuvikkoina pääsarjapeleihin.

Portman Roadilla on edessä pitkä ja haastava kausi. Ennakkoon on vaikea kuvitella, että Valioliigasta löytyisi kolme heikompaa joukkuetta.

Ipswichin otteluohjelma kaudella 2024-25

Ville Liimatta, Joni Ahokas

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT