Viime kaudesta ainoa suunta on ylöspäin. Brentfordilla on potentiaalia paljon parempaan.

Viime kausi

Viime vuosien mallioppilas pelasi todella haastavan kauden päätyen 16:nneksi. Maltillisella budjetilla ja datavetoisella hankintapolitiikalla operoiva Brentford oli kiskonut itsensä kaudella 2022-23 sensaatiomaisesti yhdeksänneksi.

Ivan Toney määrättiin toukokuussa 2023 vedonlyöntirikkomusten takia kahdeksan kuukauden pelikieltoon, joten Brentford joutui pärjäämään puolet kaudestaan ilman ykköshyökkääjäänsä.

Thomas Frankin miehistö onnistui siinä pitkään varsin hyvin, mutta sitten poissaoloja sattui myös muille tonteille. Ainoastaan maalivahti Mark Flekken ja keskikenttäpelaaja Vitaly Janelt aloittivat yli 30 sarjaottelua, kun nimet ympärillä vaihtuivat loukkaantumisten takia.

Lupaavasti alkanut kausi valui hiljalleen kohti putoamistaistelua. Brentford menetti johtoasemasta enemmän pisteitä (30) kuin yksikään muu joukkue Valioliigassa.

Lopulta Brentford säilyi sarjassa ilman suurta huolta. Eroa putoamisviivaan kertyi 13 pistettä, kun kaikki viime kaudeksi nousseet joukkueet valahtivat takaisin Mestaruussarjaan.

Fakta kertoo omaa kieltään Englannin kahden ylimmän sarjatason välillä kasvavasta kuilusta ja toisaalta siitä, kuinka vaikuttavassa tempussa Brentford on onnistunut, kun se on pitänyt paikkansa Valioliigassa näin pitkään.

Keskimäärin Brentford voitti joka neljännen sarjaottelunsa. Sillä voi säilyä Valioliigassa, mutta Brentfordilta odotetaan jo enemmän.

Pelaajasiirrot

Brentfordin siirtoikkuna on ollut toistaiseksi hiljainen. Ivan Toneyn lähdöstä on puhuttu jo pari vuotta, mutta menettikö Englannin maajoukkuehyökkääjä mahdollisuutensa pitkän pelikieltonsa takia?

Lähteneet

David Raya, Brentford -> Arsenal, 31,9 miljoonaa euroa

Espanjalaistorjuja vietti viime kauden lainalla Arsenalissa, joka käytti hänen osto-optionsa. Raya, 28, edusti Brentfordia viisi vuotta ja torjui joukkueen Valioliigaan.

Brentford menetti odotetusti David Rayan pysyvästi Arsenaliin. Kuva: AOP.

Fin Stevens, Brentford -> St. Pauli, 600 000 euroa

Walesin maajoukkuepakki vietti Brentfordissa neljä vuotta ja pääsi kentälle kymmenessä ottelussa. Stevens, 21, kävi kahdesti lainalla ennen pysyvää siirtoaan Saksaan.

Thomas Strakosha, Brentford -> AEK Ateena, ilmaissiirto

Albanian maajoukkuevahti saapui Brentfordiin pari vuotta sitten varsin vaikuttavan ansioluettelon kera. Strakosha, 29, kuitenkin jämähti kakkosvahdiksi ja halusi siirtyä peliajan perässä muualle.

Shandon Baptiste, Brentford -> Luton, ilmaissiirto

Vietti Brentfordissa vajaat viisi vuotta, mutta kaudesta toiseen varsin pienessä roolissa. Keskikenttäpelaaja Baptisten, 26, ura jatkuu Mestaruussarjassa.

Charlie Goode, Brentford -> Stevenage, ilmaissiirto

Toppari Goode, 28, oli Brentfordissa kirjoilla neljä vuotta. Tuona aikana kertyi 20 peliä ja kolme lainapestiä.

Ellery Balcombe, Brentford -> St. Mirren, laina

Brentfordin kasvattama maalivahti, joka on kierrellyt koko tähänastisen ammattilaisuransa lainapesteillä. Täksi kaudeksi Balcombe, 24, suuntasi Skotlannin liigaan.

Ben Winterbottom, Brentford -> Fylde, laina

Maalivahti lähti lainalle viidennelle sarjatasolle. Winterbottomin, 23, ja Brentfordin sopimus on voimassa enää ensi kesään saakka.

Saman Ghoddos, Brentford -> ilman seuraa

Iranin maajoukkuehyökkääjä vietti Brentfordissa vajaat viisi vuotta. Monipuolinen Ghoddos, 30, teki aiemmissa seuroissaan hyvää jälkeä, mutta Englannissa homma ei lähtenyt rullaamaan oikein missään vaiheessa.

Neal Maupay, Brentford -> Everton, laina päättyi

Valioliigan vihatuin ja rakastetuin hämmentäjä. Maupay, 27, pelasi Brentfordissa jo vuosina 2017-19. Ranskalaishyökkääjä pelasi mukiinmenevän kauden, mutta Brentford jätti osto-option käyttämättä.

Saapuneet

Igor Thiago, Club Brugge -> Brentford, 33 miljoonaa euroa

Siirtosumma kertoo, että Brentfordilla on kova luotto järkälemäiseen brassihyökkääjään. Kauppa sinetöitiin jo tammikuussa, mutta Thiago, 23, vietti vielä kevään Belgiassa. Paukutteli Club Bruggelle 55 otteluun 29 osumaa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Thiago harjoitusottelussa AFC Wimbledonia vastaan. Kuva: AOP

Kim Ji-soo, Brentford B -> Brentford

19-vuotias toppari siirtyi vuosi sitten kotimaastaan Etelä-Koreasta Brentfordin kakkosjoukkueeseen. Nyt nuorukainen nostettiin edustuksen mukaan. Edessä on kenties lainapesti muualle.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 9.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Thomas Frank

Frank, 50, on työskennellyt Brentfordissa jo 7,5 vuoden ajan. Tanskalainen saapui lontoolaisseuraan joulukuussa 2016 ensin apuvalmentajaksi. Päävalmentajan paikka vapautui kaksi vuotta myöhemmin syksyllä 2018, kun Dean Smith lähti Aston Villaan. Brentford nousi Frankin johdolla Valioliigaan kolme vuotta myöhemmin keväällä 2021 nousukarsintojen voittajana.

Frankin ensimmäiset kaksi kautta Valioliigassa toivat sijat 13 ja 9. Viime kaudella pudotus oli raju ja joukkue joutui taistelemaan sarjapaikastaan. Rico Henryn, Aaron Hickeyn ja Josh Dasilvan kaltaisten avainpelaajien loukkaantumiset ja ykköshyökkääjä Ivan Toneyn pitkä pelikielto toivat omat haasteensa. Sijalle 16 kevään päättänyt Brentford keräsi lopulta 20 pistettä vähemmän kuin edellisellä kaudella.

Loukkaantumisten myötä Frank joutui muokkaamaan kokoonpanoaan jatkuvasti. Tanskalainen käytti viime kauden aikana esimerkiksi 12:ta eri toppariparia.

Thomas Frank on ollut Brentfordissa jo lähes kahdeksan vuotta. Kuva: All Over Press

Korkea prässi on ollut Frankin aikana Brentfordin pelitavan ydinasia. Vastustajaa painostetaan mies miestä vastaan ja pallonriistoja haetaan intensiivisesti. Ylemmät keskikenttäpelaajat prässäävät laitapakkeja ja topparit merkkaavat hyökkääviä keskikenttäpelaajia. Nopeat wingbackit taas luovat painetta vastustajan laitureihin.

Riiston jälkeen Brentford pyrkii nopeisiin vastaiskuihin ja yrittää murtautua topparien ja laitapakkien välillä olevaan tilaan. Keskelle haetaan numeraalisia ylivoimia iskeä vastustajan pallonmenetyksen jälkeen levällään olevaa muotoa vastaan.

Jos Brentford ei saa mahdollisuutta edetä nopeasti, pallon siirtely aloitetaan alhaalta. Alin keskikenttäpelaaja valuu tuolloin lähemmäksi puolustuslinjaa tekemään peliä.

Vastaiskujen lisäksi toinen tärkeä elementti Brentfordin hyökkäyspelissä on ollut monipuolisuus erikoistilanteissa. Esimerkiksi kulmapotkurutiniit muuttuvat jatkuvasti ja ovat siksi vaikeasti ennustettavia vastustajalle. Viime kaudella esille nousi kuvio, jossa jokainen Brentfordin pelaaja oli ensin sijoittunut takatolpalle, mutta lähti juoksemaan kohti etutolppaa keskitystä kohti. Brentford-pelaajat ehtivät tällöin usein pallolle ennen vastustajaa.

Frankin Brentford käyttää hyväkseen myös pitkiä sivurajaheittoja, joita seuraavissa boksin kaaostilanteissa pyritään maalintekoon. Vapaapotkut puolestaan haetaan monesti takatolppaa kohti puolustuslinjan ja maalivahdin väliin. Frank käyttää toisinaan myös pitkiä vapaapotkuja omalta kenttäalueelta, joihin mahdollisimman moni pelaaja lähtee juoksemaan tarjoten yhden hyökkäystavan lisää. Tässä tärkeässä osassa on vahva jalalla pelaava maalivahti.

Erikoistilanteiden kakkospalloissa Brentford miehittää boksin useammalla pelaajalla. Voitetun kakkospallon jälkeen keskitys annettaan mahdollisimman nopeasti.

Puolustettaessa Frankin Brentford pelaa korkealla linjalla. Aina kun vastustaja syöttää sivulle tai taakse, puolustuslinja nousee astetta korkeamalle painostamaan. Toisteisen kuvion tarkoitus on sysätä vastustajaa mahdollisimman kauas Brentfordin maalialueelta ja tehdä tilanteiden luominen vaikeaksi.

Seuraa heitä

Bryan Mbeumo

Laadukas ja monipuolinen hyökkäyspään pelaaja pelasi nappikauden. 25 sarjaotteluun syntyi yhdeksän maalia ja kuusi maalisyöttöä. Mbeumon kausi oli rikkonainen nilkkavamman vuoksi, joka piti hänet sivussa pelikentiltä noin kolmen kuukauden ajan. Mbeumo pelasi syyskaudella ajoittain kärjessä, kun Ivan Toney kärsi pitkää pelikieltoaan. Hän osoitti kykenevänsä pelaamaan myös puhtaana kärkenä ja tuo siten Frankille monipuolisen vaihtoehdon. Johtaa joukkoa alkavalla kaudella.

Nathan Collins

Varma toppari. Ei tee liikaa virheitä, pelaa simppeliä jalkapalloa ja ennen kaikkea tietää omat vahvuudet ja heikkoutensa. Collins harvemmin yrittää tehdä murtavia syöttöjä tiukoista väleistä, sillä hänen syöttötaitonsa on varsin välttävällä tasolla. Collins hoitaa oman ruutunsa topparina, voittaa kaksinkamppailuja ja pääpalloja, blokkaa vastustajien laukauksia jatkuvalla syötöllä ja on noussut siinä sivussa Frankin ehdottomaksi luottotoppariksi.

Yoane Wissa

Frank tykkää monipuolisista hyökkääjistä, jotka kykenevät tarpeen tullen pelaamaan useilla pelipaikoilla. Mbeumon tapaan myös Wissa lukeutuu näihin pelaajiin. Viime kaudella Wissa löysi itsensä usein kärjestä, mutta hänet on tunnettu lähinnä vasempana laitahyökkääjänä. Wissa on nähty myös oikealla laidalla, ja kongolaishyökkääjä pystyy häärimään pelin sisällä useilla paikoilla. Wissa viimeisteli viime kaudella komeat 12 maalia Valioliigassa ja tähtää samanlaisiin lukemiin myös tällä kaudella.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 15

Brentfordin paikka Valioliigassa on jo saavutus itsessään. Siihen nähden seura teki pääsarjapaluunsa jälkeen pari vuotta todella kovaa jälkeä.

Viime kaudella lukuisat loukkaantumiset ja Ivan Toneyn pitkä poissaolo vaikeuttivat Thomas Frankin tehtävää entisestään, mutta myös tanskalaisluotsi sai aiheellisesti kritiikkiä.

Joukkueelta odotetaan parempaa.

Brentfordin otteluohjelma kaudella 2024-25

Ville Liimatta, Joni Ahokas

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT