Takaisin Valioliigassa vuoden tauon jälkeen. Saintsin ainoa tavoite on säilyä.

Viime kausi

Southampton lähti viime kauteen varsin poikkeuksellisesta tilanteesta. 

Se pelasi ensimmäistä kertaa Mestaruussarjassa reiluun kymmeneen vuoteen. Edellinen kausi Valioliigassa oli sujunut surkeasti ja Southampton sijoittui sarjataulukossa viimeiseksi. Putoamiseen päättyneen kauden alakulo näkyi joukkueen peliesityksissä myös viime syksynä. Ensimmäiseen kahdeksaan otteluun mahtui peräti neljä tappiota. 

Southampton myi kapteeninsa ja seuralegendansa James Ward-Prowsen West Hamiin ensimmäisen sarjakierroksen jälkeen. Ward-Prowsen myynti oli odotettu ja Southampton oli valmistautunut menettämään ykköstähtensä. 

Saints nousi takaisin jaloilleen neljän ottelun tappioputken jälkeen ja pelasi miltei neljä kuukautta tappioitta Mestaruussarjassa. 

Southampton sijoittui sarjataulukossa lopulta neljänneksi ja eteni nousukarsintoihin. Välierissä West Bromwich kaatui yhteismaalein 3-1. Nousukarsintafinaalissa vastaan asettui Leeds. Southampton voitti finaalin Adam Armstrongin maalilla 1-0, ja palasi vuoden tauon jälkeen Valioliigaan. 

Armstrong iski viime kaudella Mestaruussarjassa 21 maalia. Nousukarsinnoissa syntyi kolme maalia, ja hyökkääjä oli siten kenties koko joukkueen suurin talismaani.

Pelaajasiirrot

Southamptoniin on hankittu lisää Valioliiga-kokemusta ja nuoria lupauksia, mutta materiaali ei päätä huimaa. Ohuesta ryhmästä on revittävä kaikki irti.

Lähteneet

Lyanco, Southampton -> Atlético Mineiro, 4,5 miljoonaa euroa

Brassitoppari pelasi viime kauden lainalla Qatarissa, eikä kuulunut Southamptonin alkavan kauden suunnitelmiin. Lyanco, 27, myytiin Atlético Mineiroon.

Duje Caleta-Car, Southampton -> Lyon, 3,59 miljoonaa euroa

Kroatialainen hutihankinta. Ćaleta-Car, 27, pelasi vain yhden kauden Southamptonissa ennen kuin hänet lainattiin viime kaudeksi Lyoniin, joka osti hänet omakseen.

Romain Perraud, Southampton -> Real Betis, 3,5 miljoonaa euroa

Vasen laitapuolustaja pelasi viime kauden lainalla Ranskan pääsarjassa. Perraud, 26, lähti kesällä pysyvästi Espanjaan Betisin paitaan.

Ché Adams, Southampton -> Torino, ilmaissiirto

Adamsin, 28, sopimus loppui viime kauteen, eivätkä osapuolet solmineet uutta diiliä. Skottihyökkääjä lähti vapaana agenttina Serie A -seura Torinon riveihin. Adams iski viiden vuoden aikana 48 maalia Southamptonin paidassa.

Stuart Armstrong, Southampton -> ilman seuraa

Keskikenttäpelaajan sopimusta ei uusittu. Armstrong, 32, etsii uutta seuraa vapaana agenttina. Edusti Southamptonia kuuden vuoden ajan.

Kuryu Matsuki, Southampton -> Göztepe, laina

Japania nuorten maajoukkueissa edustanut keskikenttäpelaaja siirtyi Southamptoniin tänä kesänä FC Tokyosta. Matsuki, 21, pelaa alkavan kauden lainalla Turkissa.

Cam Bragg, Southampton -> Crawley Town, laina

19-vuotias Southamptonin reservitoppari matkaa ensi kaudeksi lainalle Ykkösliigaan Crawleyn riveihin.

Nico Lawrence, Southampton -> MK Dons, laina

Reservitoppari Lawrence, 20, viettää tulevan kauden lainalla Kakkosliigassa MK Donsissa.

Saapuneet

Taylor Harwood-Bellis, Manchester City -> Southampton, 23 miljoonaa euroa

Toppari pelasi viime kauden lainalla Southamptonissa. Saints lunasti Harwood-Bellisin, 22, itselleen yli 20 miljoonalla eurolla. Pelasi nappikauden joukkueen puolustuksessa ja kuuluu alkavallakin kaudella Southamptonin ehdottomiin luottopelaajiin.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Harwood-Bellis on toiminut Englannin U21-maajoukkueen kapteenina. Kuva: AOP

Flynn Downes, West Ham -> Southampton, 17,8 miljoonaa euroa

Downes, 25, pelasi Harwood-Bellisin tapaan viime kauden Southamptonissa lainalla. Southampton vakuuttui keskikenttäpelaajan kyvyistä ja hankki hänet pysyvästi seuraan. Downes kuului viime kaudella joukkueen luottopelaajiin ja taistelee avauksen paikasta Valioliigassa.

Ben Brereton Díaz, Villarreal -> Southampton, 8,3 miljoonaa euroa

Brereton Díaz, 25, osoitti kykynsä viime keväänä Valioliigassa lainalla Sheffield Unitedissa. 14 otteluun kertyi kuusi maalia suuressa roolissa. Villarrealissa samaan pelimäärään ei maaleja syntynyt. Kärkeen ja laidalle soveltuva Brereton Díaz kuuluu myös Chilen maajoukkueeseen.

Yukinari Sugawara, AZ Alkmaar -> Southampton, 7 miljoonaa euroa

Japanin A-maajoukkuepakki pelasi nappikauden Hollannin pääsarjassa ja sai siirron Valioliigaan. Oikean laidan Sugawara, 24, tuo leveyttä Southamptonin takalinjoille ja taistelee avauskokoonpanon paikasta. Mielenkiintoinen vahvistus.

Nathan Wood, Swansea -> Southampton, 3,5 miljoonaa euroa

Toppari vietti kaksi vuotta Swanseassa ja lähti lopulta sarjatasoa ylemmäs Valioliigaan. Viime kausi oli rikkonainen muun muassa selkävamman vuoksi, Wood, 22, ei ole aiemmin pelannut Valioliigassa.

Ronnie Edwards, Peterborough -> Southampton, 3,5 miljoonaa euroa

21-vuotias keskuspuolustaja pelasi viime kaudella yli 4000 minuuttia Englannin kolmannella sarjatasolla. Jos jää Southamptoniin, joutunee pieneen rooliin. Voi lähteä lainalle kesän siirtoikkunassa.

Romeo Akachukwu, Waterford FC -> Southampton, 370 000 euroa

Irlannin pääsarjaseurasta Waterford FC:stä siirtyvä hyökkäävä keskikenttäpelaaja Akachukwu, 19, liittyy Southamptonin reservijoukkueeseen.

Charlie Taylor, Burnley -> Southampton, ilmaissiirto

Vasen laitapuolustaja on pelannut urallaan yli 160 ottelua Valioliigassa ja tuo tarvittavaa kokemusta Southamptoniin. Vapaana agenttina seuraan siirtynyt Taylor, 30, taistelee avauksen paikasta.

Adam Lallana, Brighton -> Southampton, ilmaissiirto

Seuralegenda ja oman kylän poika. Lallana, 36, pelasi Southamptonin edustusjoukkueessa 265 ottelua ennen siirtoaan Liverpooliin. Jäi viime kaudella pienelle peliajalle Brightonissa, mutta voi nousta suureen arvoon kasvattajaseurassaan.

Rento Takaoka, Nissho Gakuen -> Southampton, ilmaissiirto

17-vuotias japanilaishyökkääjä siirtyy ensi keväänä Southamptoniin täyttäessään 18 vuotta.

Welington, São Paulo -> Southampton, ilmaissiirto

23-vuotias vasen pakki siirtyy Southamptoniin vuodenvaihteessa. Mies on ehtinyt pelata brasilialaisessa São Paulossa yhteensä 154 ottelua.

Juan, São Paulo -> Southampton, ilmaissiirto

22-vuotias keskushyökkääjä siirtyy niin ikään São Paulosta Southamptoniin, kun vuosi vaihtuu. Juan on iskenyt urallaan São Paulolle seitsemän maalia 81 ottelussa.

Carlos Alcaraz, Juventus -> Southampton, laina päättyi

Southampton osti Alcarazin Argentiinasta 1,5 vuotta sitten lähes 15 miljoonan euron kaupassa. Southamptonissa vastuuta tuli viime kaudella vaihtelevasti, ja hieman yllättäen ratkaisu oli lainata nuori keskikenttäpelaaja Juventukseen kevääksi. Peliaika jäi odotetusti melko vähäiseksi.

Paul Onuachu, Trabzonspor -> Southampton, laina päättyi

Alcarazin tavoin Onuachu hankittiin 1,5 vuotta sitten isolla rahalla. Parimetrinen keskushyökkääjä lähetettiin viime kaudeksi lainalle Turkkiin, missä tehot olivat kohdallaan: 25 ottelussa 17+4. Voi olla mielenkiintoinen nimi alkavalla kaudella, jos saa mahdollisuuden.

Armel Bella-Kotchap, PSV Eindhoven -> Southampton, laina päättyi

22-vuotias toppari vietti viime kauden lainalla Hollannissa. Syyskausi meni pilalle loukkaantumisen vuoksi, ja vammasta toivuttuaan Bella-Kotchap istui vain penkillä.

Mateusz Lis, Göztepe -> Southampton, laina päättyi

27-vuotias maalivahti ei ole vielä pelannut yhtään ottelua Saintsin edustusjoukkueessa. Viime kaudella pelasi lainalla Turkin kakkostasolla.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 9.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Russell Martin

Martin, 38, saapui Southamptonin peräsimeen vuosi sitten Swansea Citystä, kun joukkue oli pudonnut Valioliigasta. Nuori valmentaja joutui haastavan uudelleenrakennuksen keskelle. Kapteeni James Ward-Prowse, Mohamed Salisu, Romeo Lavia, Tino Livramento ja muut viime kausien runkopelaajat oli paikattava.

Martin paikkasi nimekkäitä lähtijöitä käyttämällä lainamarkkinat hyväksi rajallisin resurssein. Taylor Harwood-Bellis, Ryan Fraser, Flynn Downes ja David Brooks saatiin kiinnitettyä nimekkäiden lähtijöiden korvaajiksi. Heistä keskikenttäpelaaja Downes ja toppari Harwood-Bellis siirtyivät kauden jälkeen pysyvästi joukkueen vahvuuteen.

Yhteenlaskettuna Southampton nettosi kesän 2023 siirtoikkunassa 18 pelaajamyynnistään 160 miljoonan puntaa. Summasta jäi runsaasti yli, sillä hankintoihin kului vain 19 miljoonaa.

Martin nosti lopulta Southamptonin ensimmäisellä kaudellaan suoraan takaisin Valioliigaan nousukarsintojen voittajana. Brightonissa syntynyt ja seuran akatemiaan kuulunut valmentaja muistetaan pelaajauraltaan 125 valioliigaottelustaan Norwichin laitapuolustajana ja 29 maaottelusta Skotlannin paidassa.

Martin on valmentajana ihmisläheinen. Hänellä on tapana kutsua pelaajiaan yksityisiin keskusteluihin toimistoonsa kuunnellaakseen heidän huoliaan ja oppiakseen tuntemaan heitä yksilöinä ja persoonina. Pukuhuoneen tasapainon löytäminen oli pirstaleisen edelliskauden jälkeen tärkeää, sillä Southamptonia oli komentanut edellisen kauden aikana kolme eri valmentajaa. Ralph Hasenhüttlin potkuja seurasivat Nathan Jonesin ja Ruben Sellésin lyhyet pestit.

Russell Martin uskoo pallonhallinnan voimaan. Kuva: All Over Press

Martinin Southamptonin valtti oli viime kaudella vahva pallokontrolli. Joukkue piti palloa keskimäärin 65,5-prosenttisesti, mikä oli lukemana suurempi kuin Manchester Cityllä Valioliigassa (65,2). Southampton antoi myös kauden aikana eniten syöttöjä koko Mestaruussarjassa (32 772). Syötöt onnistuivat 87,7-prosenttisesti.

Pallottomat pelaajat prässäävät Martinin systeemissä korkealla intensiteetillä luoden tilaa joukkuetovereille ja painostaen vastustajaa. Pallon kanssa vaaditaan rohkeita ratkaisuja ja myös tietynlaista riskinottoa mahdollisia virheitä pelkäämättä.

Martin itse vakuutteli nousun jälkeen medialle, ettei hän tule muuttamaan lähestymistapaansa korkeimmalla sarjatasolla. Southamptonin viime kauden 63 päästettyä maalia 46 Mestaruussarjan ottelussa kuitenkin viittaavat pienen muokkauksen tarpeeseen.

Seuraa heitä

Adam Armstrong

Armstrongilla on alla yksi uransa parhaista kausista. 27-vuotias hyökkääjä iski viime kaudella peräti 24 maalia ja nosti Southamptonin takaisin Valioliigaan.

Armstrong on tullut tunnetuksi varsin tehokkaana hyökkääjänä Mestaruussarjassa, mutta sarjatasoa korkeammalla Valioliigassa on ollut selvästi vaikeampaa. Hän on pelannut urallaan lähes 3 000 minuuttia Valioliigassa, mutta maaleja on syntynyt vain neljä kappaletta.

On hyvin mahdollista, että Armstrong saa alkavalla kaudella ensimmäistä kertaa todellisen näytönpaikan valioliigaseuran ykköskärkenä. Tulosta on tultava, sillä muussa tapauksessa penkki tulee tutuksi.

Adam Lallana

Oma poika palasi kotiin.

Lallana, 36, on Southamptonin kasvatti. Monipuolinen hyökkäyspään pelaaja nousi Southamptonin edustusjoukkueeseen kaudella 2007-08. Hän pelasi Southamptonissa seitsemän vuotta ennen siirtoaan Liverpooliin. Lallana vietti Liverpoolissa ja Brightonissa yhteensä kymmenen vuotta ennen paluutaan kasvattajaseuraansa.

Lallana on joukkueen kokenein pelaaja ja on hyvin mahdollista, ettei hän kuulu alkavalla kaudella avainpelaajien joukkoon. Lallana voi kuitenkin nousta arvoon arvaamattomaan varsin kokemattomassa joukkueessa, joka taistelee todennäköisesti putoamista vastaan. Jos ei kentällä, niin ainakin pukukopissa.

Shea Charles

Puolustavana keskikenttäpelaajana tunnettu Charles siirtyi viime kesänä Manchester Cityn organisaatiosta Southamptoniin.

Charlesin ensimmäinen kausi Southamptonissa ei ollut pelkkää ruusuilla tanssimista – varsinkaan ennakko-odotuksiin verratessa. Charles sai syyskaudella mukavasti peliaikaa, mutta keväällä minuutit jäivät vähiin.

20-vuotias Charles on edelleen hyvin kehityskelpoinen pelaaja, eikä lopulta olisi suuri yllätys, jos päävalmentaja Russell Martin antaisi hänelle kauden mittaan huomattavasti peliaikaa. Charles on Pohjois-Irlannin A-maajoukkueen avauskokoonpanon pelaaja.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 17

Siitä ei pääse mihinkään, että Southampton pelaa putoamista vastaan. Se on kuitenkin päässyt valmistautumaan alkavaan kauteen rauhallisemmissa merkeissä kuin muutamat samoista sijoista kisaavat kilpailijansa.

Saints ei esimerkiksi ole menettänyt valmentajaansa tai luottopelaajiaan, eikä sitä tiettävästi uhata pistemenetyksillä, kuten osaa muista oletetuista häntäpään seuroista.

St Mary’s Stadiumilla tuskin nähdään suuria ilotulituksia, mutta palojen loksahtaessa kohdalleen Southamptonilla on mahdollisuus säilyä Valioliigassa.

Southamptonin otteluohjelma kaudella 2024-25


Ville Liimatta, Joni Ahokas

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT