Wolves tuli muutama vuosi sitten Valioliigaan ryminällä, mutta meno on sittemmin rauhoittunut. Joukkueessa on yhä potentiaalia ja hyvä valmentaja, mutta sillä ei vielä kuroteta taivaisiin.

Viime kausi

Wolverhamptonin viime kausi oli tapahtumarikas. 

Julen Lopetegui jätti joukkueen päävalmentajan paikan vain muutama päivä ennen kauden alkua. Hän pettyi Wolverhamptonin hankintapolitiikkaan ja seuran heikkoon taloudelliseen tilanteeseen, jonka vuoksi Wolverhamptonin oli myytävä avainpelaajiaan ilman tasonsa todistaneita korvaajia. 

Lähtökohdat kauteen olivat äärimmäisen vaikeat ja Wolverhamptonista oli helppo kaavailla putoajaehdokasta. 

Gary O’Neil nousi Wolverhamptonin uudeksi päävalmentajaksi. Alkukausi oli odotetun vaikea. Ensimmäisestä viidestä pelistä tuloksena oli neljä tappiota ja Wolverhampton ajautui heti putoamistaistoon, mutta onnistui lopulta tekemään pesäeroa muihin putoamista vastaan taistelleisiin seuroihin. Wolverhampton nappasi muutaman vakuuttavan päänahan syyskaudella kaadettuaan niin Manchester Cityn, Tottenhamin kuin Chelseankin. 

Wolverhampton kykeni pelaamaan ajoittain hyvinkin laadukasta jalkapalloa O’Neilin alaisuudessa. Luotsi sai parhaan irti varsin tasapaksusta materiaalista.

Wolverhampton päätyi lopulta 14. sijalle Valioliigassa ja putoamisviivan huonompi puoli jäi 20 pisteen päähän. Kautta on helppo pitää suurena onnistumisena.

Matheus Cunha oli viime kaudella Wolvesin tehokkain hyökkääjä. Kuva: AOP.

Matheus Cunha nousi kauden mittaan koko joukkueen parhaaksi hyökkäyspään pelaajaksi. 32 sarjaotteluun syntyi 12 maalia ja seitsemän maalisyöttöä.

Pelaajasiirrot

Wolves vaikuttaisi operoivan yhä varsin rajallisella budjetilla. Siirtokassaa on käytetty lähinnä nuoriin pelaajiin, joiden arvon odotetaan kasvavan lähitulevaisuudessa.

Lähteneet

Max Kilman, Wolverhampton -> West Ham, 47,5 miljoonaa euroa

Valtava menetys. Kilman, 27, toimi viime kaudella Wolvesin kapteenina ja oli pidetty pelaaja kannattajien keskuudessa. Hammers teki tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä.

Bendegúz Bolla, Wolverhampton -> Rapid Wien, ilmaissiirto

Unkarin maajoukkuepakki oli Wolvesissa kirjoilla kolme vuotta, mutta Bolla, 24, vain kierteli lainapesteillä, kunnes jätti seuran pysyvästi.

Louie Moulden, Wolverhampton -> ilman seuraa

Nuori maalivahti, joka Wolvesia edustaessaan kävi lainapesteillä alemmilla sarjatasoilla. Moulden 22, jäi ilman sopimusta.

Marvin Kaleta, Wolverhampton -> Motherwell, laina

19-vuotias laitapuolustaja lähetettiin lainalle Skotlannin Valioliigaan.

Noha Lemina, Wolverhampton -> PSG, laina päättyi

Nuorempi Lemina, 19, käväisi lainalla isoveljensä seurassa, muttei pelannut otteluakaan edustusjoukkueessa.

Saapuneet

Rodrigo Gomes, Braga -> Wolverhampton, 15 miljoonaa euroa

Portugalilaislaituri, jolla on jo mukavasti kokemusta kotimaansa pääsarjasta sekä juniorimaajoukkueista ja europeleistä. Wolvesissa riittää muita portugalilaisia, jotka auttavat Gomesia, 21, sopeutumaan.

Pedro Lima, Sport Recife -> Wolverhampton, 10 miljoonaa euroa

Brasilian puolustajalupaus, jota huhuttiin vahvasti myös Chelseaan. Lima, 18, on vielä tuore nimi miesten peleissä.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Wolves

@Wolves
Agent Cunha at work 🇧🇷👔

Tommy Doyle, Manchester City -> Wolverhampton, 5 miljoonaa euroa

Cityn kasvatti, jolle ei ollut tarjolla vastuuta Manchesterissa. Doyle, 22, on väläytellyt osaamistaan lainapesteillään, ja sai nyt pitkän sopimuksen Wolvesiin.

Jørgen Strand Larsen, Celta Vigo -> Wolverhampton, laina (3 miljoonaa euroa)

Norjan maajoukkuehyökkääjä tehtaili viime kaudella 13 osumaa ja kolme maalisyöttöä Espanjan La Ligassa. Strand Larsenin, 24, lainadiili sisältää osto-option.

Gonçalo Guedes, Villarreal -> Wolverhampton, laina päättyi

Wolves maksoi entisestä huippulupauksesta pari vuotta sitten yli 30 miljoonaa euroa, mutta Guedes, 27, oli kuin varjo entisestään. Lähtenee tänä kesänä uudestaan laidalle, ellei portugalilaislaituria myydä suoraan muualle.

Daniel Podence, Olympiakos -> Wolverhampton, laina päättyi

Portugalin pikkuväkkärä pelasi viime kauden lainalla ex-seurassaan, josta siirtyi Wolvesiin neljä vuotta sitten. Podencen, 28, sopimusta on vuosi jäljellä.

Fábio Silva, Rangers -> Wolverhampton, laina päättyi

Portugalin hyökkääjälupaus siirtyi Wolvesiin neljä vuotta sitten järisyttävällä 40 miljoonan euron siirtosummalla. Hintalappu toi mukanaan valtavat odotukset, joihin Silva, 21, ei ole yltänyt. Nuorukainen on antanut ymmärtää, että häntä on nuorella urallaan pompoteltu seurasta toiseen ilman, että häneltä on liikaa kyselty. Haluaa tiettävästi pois Wolvesista.

Yerson Mosquera, Villarreal -> Wolverhampton, laina päättyi

Kolumbialaispuolustaja Mosquera, 23, on esiintynyt Wolvesin paidassa vain kerran. Lainapesteillä Yhdysvalloissa js Espanjassa vastuuta on tullut enemmän. Hänen sopimustaan on jäljellä kaksi vuotta.

Saša Kalajdžić, Eintracht Frankfurt -> Wolverhampton, laina päättyi

Kalajdžić, 27, siirtyi Wolvesiin kesällä 2022 ja loukkasi surullisenkuuluisasti polvensa heti ensimmäisessä ottelussaan. Lähti viime kevääksi hakemaan vauhtia tutusta sarjasta, mutta vuorossa oli kolmas eturistisidevamma viiden vuoden sisällä.

Chiquinho, Famalicão -> Wolverhampton, laina päättyi

Wolvesin parin vuoden takainen laiturihankinta Portugalista. Chiquinho, 24, on lainapestien myötä pelannut Wolverhamptonissa vain yhdeksän ottelua, mutta syöttänyt niissä kolme maalia.

Arthur Nasta, Larkhall Athletic -> Wolverhampton, siirtokorvaus ei tiedossa

Alasarjavahti liittyy Wolvesin reserveihin.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 9.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Gary O’Neil

O’Neilin kesä 2023 alkoi murheellisesti, kun Bournemouthin amerikkalaisomistus päätti potkia hänet pois vain seitsemän kuukautta päävalmentajasopimuksen allekirjoittamisesta. O’Neil oli auttanut Kirsikoita säilyttämään sarjapaikkansa, mutta seurajohto halusi viedä joukkueen pelitavan erilaiseen suuntaan.

O’Neilin onneksi Julen Lopetegui jätti Wolverhamptonin vain muutama päivä ennen kauden alkua ja englantilainen pestattiin korvaajaksi. Wolves sijoittui hänen alaisuudessaan kaudella 2023-24 sijalle 14 ja vältti putoamisen.

O’Neillilla ei ollut ennen Bournemouthia aiempaa päävalmentajakokemusta. Valmentaja oli työskennellyt Liverpoolin reserveissä ja Kirsikoissa apuluotsin roolissa.

O’Neil onnistui tekemään ensimmäisellä kaudellaan Wolvesista aktiivisemman joukkueen. Ryhmä oli jäänyt viimeisen kolmen vuoden aikana jokaisella kaudella alle 40 tehtyyn maaliin. Viime kaudella maaleja syntyi 50 kappaletta ja kasvu oli selvä. Sekä Hwang Hee-chan että Matheus Cunha ylsivät kaksinumeroisiin maalilukuihin 12 osumallaan Valioliigassa. Heistä brasilialainen Cunha oli juoksuvoimaisuudellaan ja teknisellä taidollaan tärkeä palanen etenkin vastaiskupelissä.

O’Neil muutti Wolvesin peliä energisempään suuntaan. Keskikentän kaksikko João Gomes ja Mario Lemina liikkuivat enemmän kentällä ja laitapelaajat saivat vapauksia viedä peliä eteenpäin haastaen vastustajan puolustajia. Myös hyökkäyspeli muuttui suoraviivaisemmaksi.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

O’Neilin ura päävalmentajana on kestänyt vasta pari vuotta. Kuva: AOP

Erityisesti Leminan rooli muuttui O’Neillin alaisuudessa. Gabonilainen pelasi Lopeteguin alaisuudessa keskikentän pohjalla neljän alakertaa tukien. O’Neill nosti Leminan kahden suunnan keskikenttäpelaajaksi nousemaan hyökkäyksiin juoksuilla boksin sisään. Seurauksena Lemina pääsi myös enemmän laukaisupaikoille ja onnistui neljästi maalinteossa.

Kaudella 2022-23 Lemina tilastoi vain viisi laukausta, mutta nyt hän ampui 37 kertaa, joista 18 vetoa kohti maalia. Keskikentän tutkapari João Gomes oli kaksikosta rikkovamman roolin pelaaja suorittaen keskimäärin neljä onnistunutta taklausta ottelua kohden. Brasilialainen voitti myös 90 prosenttia kaksinkamppailuistaan.

O’Neil kokeili alussa Wolvesissa kahden kärjen 4-4-2-muodostelmaa ja 4-2-3-1-muotoa, mutta ei löytänyt näillä tasapainoa puolustuspäässä. Vasta kolmen topparin 3-4-2-1-muotoon vaihtaminen toi onnistumisen. Kolmas vasemman puolen keskuspuolustaja toi lisää turvaa ja paremman tasapainon vasemmalle laidalle. O’Neil käytti pelipaikalla vasempana laitapuolustajana aiemmin pelanneita Toti Gomesia ja Hugo Buenoa.

O’Neil pystyi myös muuntautumaan taktisesti vastustajan mukaan. Suosikin asemassa pallonhallinta saattoi pysyä Wolvesilla jopa yli 60-prosenttisesti, mutta altavastaajana O’Neil turvautui vastaiskupeliin.

Viime kauden yllätysvoitossa Manchester Citystä Wolves piti palloa keskimäärin vain 31,6-prosenttisesti. Tottenhamin kaadossa vieraskentällä pallonhallintaprosentti oli vieläkin pienempi 28,8.

O’Neil on pystynyt toistaiseksi hyvin muokkaamaan peliä tilanteesta riippuen ja maksimoimaan materiaalinsa potentiaalin.

Seuraa heitä

Hwang Hee-chan

Hwang, 28, pelasi vakuuttavan kauden Wolverhamptonissa.

Eteläkorealaishyökkääjä oli loistavassa iskussa koko syyskauden. Hwang iski kymmenen maalia Valioliigassa ennen vuodenvaihdetta, vaikkei pelannut puhtaana kärkenä. Hän pelasi usein laidassa, mutta sai silti tulosta aikaan. Kevätkausi oli rikkonaisempi muun muassa Aasian mestaruusturnauksen ja loukkaantumisten vuoksi.

29 sarjaotteluun syntyi lopulta 12 maalia ja viisi maalisyöttöä. Hwang on alkavallakin kaudella yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista. Monipuolinen Hwang kykenee viimeistelemään, mutta on myös laadukas maalipaikkojen rakentaja.

Pedro Neto

Jos Hwangin syyskausi oli mainio, samaa voi sanoa 24-vuotiaasta Netosta. Portugalilaislaituri oli viime kauden alussa yksi koko sarjan parhaimmista pelaajista. Kymmeneen peliin syntyi peräti seitsemän maalisyöttöä.

Neton kausi oli kuitenkin hyvin rikkonainen. Takareisivammat pitivät hänet sivussa jopa 17 sarjaottelusta. Vikkelä laitahyökkääjä ehti kuitenkin todistaa tasonsa ja hänet valittiin lopulta Portugalin EM-kisajoukkueeseenkin.

Laadukkaista keskityksistään ja avainsyötöistään tunnettu Neto kykenee pelaamaan pitkälti kaikilla hyökkäyksen pelipaikoilla ja tuo monipuolisuudellaan paljon Wolverhamptonin peliin. Saa nähdä, pelaako Neto Wolverhamptonissa siirtoikkunan päättymisen jälkeen. Pelaaja on luonnollisesti herättänyt kiinnostusta suuremmissa ympyröissä.

Tommy Doyle

22-vuotias keskikenttäpelaaja pelasi viime kauden Manchester Citystä lainalla Wolverhamptonissa. Doyle pääsi lopulta kentälle 26 sarjaottelussa ja pelasi odotuksiin nähden varsin hyvän kauden joukkueen keskikentällä.

Wolverhampton lunasti Doylen itselleen viidellä miljoonalla eurolla ja odottaa todellista läpimurtokautta. Viime kaudella Doyle nimettiin 11 kertaa avauskokoonpanoon Valioliigassa. Doyle saa aidon näytönpaikan ja mahdollisuuden. Ne on käytettävä hyväksi, jotta Wolverhamptonin odotukset täyttyvät.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 16

Wolves kaipaa tällä hetkellä etenkin jatkuvuutta. Joukkueen parhaat pelaajat poimitaan lähes vuosittain isompiin seuroihin, ja myös O’Neil lienee monien muiden kiikarissa.

Kesän hankinnat ovat pelaajia, joiden aiemmat näytöt muista sarjoista ovat olleet korkeintaan varovaisen lupaavia.

Seurajohdon on parempi ymmärtää, että O’Neil on tehnyt hyvää työtä, jos hän pitää Wolvesin Valioliigassa.

Wolvesin otteluohjelma kaudella 2024-25

Ville Liimatta, Joni Ahokas

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT