Bournemouth yrittää jatkaa rakentamista lupaavasta viime kaudesta.

Viime kausi

Bournemouth toimi rohkeasti viime kauteen lähdettäessä, kun se antoi lähtöpassit Gary O’Neilille ja pestasi päävalmentajakseen Andoni Iraolan.

O’Neil ei missään nimessä ollut tehnyt huonoa työtä, mutta seura halusi ottaa uusien omistajiensa johdolla askeleen eteenpäin.

Iraola oli arvostettu ex-pelaaja ja valmentaja kotimaassaan Espanjassa, mutta hänellä ei ollut suuria meriittejä, joilla seurajohto olisi voinut vakuuttaa Bournemouthin kannattajat valinnastaan.

Espanjalaisluotsin ideat vaativat alkuun sopeutumisjakson, joka herätti ymmärrettävästi huolta yleisössä. Bournemouth pelasi yhdeksän ensimmäistä kierrosta ilman voittoa ja keikkui putoamisviivan alapuolella.

Sitten asiat loksahtivat paikalleen, eikä nousukiidolle tuntunut näkyvän loppua. Bournemouth meni jokaisella osa-alueella selkeästi eteenpäin ja teki sen pelaamalla näyttävää jalkapalloa.

Tammi-helmikuussa oli taas yksi voitoton jakso, mutta Bournemouth oli jo käytännössä sementoinut itsensä turvallisesti keskikastiin.

Bournemouth päätti kautensa 12. sijaan ja keräsi 48 pistettä, seurahistoriansa parhaan saldon Valioliigassa. Iraola oli ehdolla sarjan parhaaksi valmentajaksi, mutta kunnia meni Manchester Cityn Pep Guardiolalle.

Bournemouth olisi hyvinkin voinut olla taulukon paremmalla puoliskolla, jos se olisi pelannut jo avauskierrokselta lähtien yhtä hyvin kuin myöhemmin syksyllä.

Kauden iso tähti oli Dominic Solanke, joka tehtaili 19 maalia Valioliigassa ja olisi ehkä ansainnut paikan Englannin EM-kisajoukkueessa Ivan Toneyn sijasta.

Iraolan valinta meni nappiin, mutta Bournemouthin on syytä tarkastella siirtopolitiikkaansa. Moni sen vuoden takaisista hankinnoista jäi kauden mittaan täysin pimentoon.

Pelaajasiirrot

Bournemouth on lähtenyt siirtoikkunaan maltillisesti. Viime kauden lainapelaajista on pidetty kiinni, mutta Iraolalle kelpaisi varmasti muutama muukin vahvistus. Suurin tähtipelaaja vaihtoi maisemaa viikko ennen kauden alkua.

Lähteneet

Dominic Solanke, Bournemouth -> Tottenham, 64,3 miljoonaa euroa

Bournemouthin seurahistorian suurin pelaajamyynti. Maalitykki Solanken, 26, lähtö on valtava menetys joukkueelle. Teki viime kaudella 21 maalia, kun kukaan muu Bournemouthin pelaajista ei yltänyt kymmeneen.

Kieffer Moore, Bournemouth -> Sheffield United, 1,79 miljoonaa euroa

Divarijyrä kävi kokeilemassa siipiään Valioliigassa, mutta tulosta ei tullut. Moore, 31, pelasi viime kauden jälkimmäisen puolikkaan lainalla Ipswichissä ja lähti nyt Sheffield Unitedin mukana Mestaruussarjaan.

Lloyd Kelly, Bournemouth -> Newcastle, ilmaissiirto

Luottopuolustaja antoi sopimuksensa kulua loppuun ja lähti isompiin ympyröihin. Kelly, 25, vietti Bournemouthissa viisi vuotta.

Jamal Lowe, Bournemouth -> Sheffield Wednesday, ilmaissiirto

Jamaikan maajoukkuekärki vietti Bournemouthissa muutaman vuoden, mutta vastuuta tuli lähinnä Mestaruussarjassa. Lowe, 29, kierteli lainapesteillä ja jätti seuran diilinsä päätyttyä.

Joe Rothwell, Bournemouth -> Leeds, laina

Rothwell, 29, on ollut Bournemouthissa pari kautta rotaatiopelaajana. Viime kaudella vastuu oli vähäistä, joten lainapestit kutsuivat. Ensin Southamptoniin ja nyt Leedsiin.

Emiliano Marcondes, Bournemouth -> ilman seuraa

Tanskalais-brasiliainen taituri on pelannut Englannissa parhaat vuotensa Mestaruussarjassa. Marcondes, 29, jäi Bournemouthissa vähälle vastuulle, kierteli lainapesteillä ja lähti sopimuksensa päätyttyä.

Ryan Fredericks, Bournemouth -> ilman seuraa

Hankittiin pari vuotta sitten rotaatiopelaajaksi. Vastuuta tuli alkuun mukavasti, mutta vaikea pohjevamma on pitänyt Fredericksin, 29, todella pitkään sivussa. Jäi nyt työttömäksi.

Darren Randolph, Bournemouth -> ilman seuraa

Konkarivahti Randolph, 37, oli Bournemouthissa puolitoista vuotta varamiehenä pelaamatta otteluakaan.

Andrei Radu, Bournemouth -> Internazionale, laina päättyi

Romanialaisvahti pelasi Bournemouthissa lainalla Italiasta. Radu, 27, esiintyi kahdessa liigapelissä ja kolmessa liigacupin ottelussa.

Saapuneet

Luis Sinisterra, Leeds -> Bournemouth, 23,4 miljoonaa euroa

Kolumbialaislaituri siirtyi lainapestinsä jälkeen pysyvästi Bournemouthiin. Viime kaudella Sinisterra, 25, tehtaili 23 otteluun kolme osumaa ja kolme maalisyöttöä.

Enes Ünal, Getafe -> Bournemouth, 16,5 miljoonaa euroa

Turkin maajoukkuekärki saapui kevääksi lainalle ja teki 17 otteluun kaksi maalia. Kookas Ünal, 27, tarjoaa erilaisen vaihtoehdon hyökkäykseen.

Dean Huijsen, Juventus -> Bournemouth, 15,2 miljoonaa euroa

Topparilupaus teki viime keväänä läpimurtonsa lainaseurassaan AS Romassa. Huijsen, 19, on edustanut nuorten maajoukkueissa Hollantia ja viimeksi Espanjaa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Huijsen pelasi Juventuksen edustusjoukkueessa yhden ottelun. Kuva: AOP

Alex Paulsen, Wellington Phoenix -> Bournemouth, 2,27 miljoonaa euroa

Uuden-Seelannin A-maajoukkueessa hiljattain debytoinut maalivahti. Paulsen, 22, solmi Bournemouthin kanssa neljän vuoden sopimuksen. Lähetettiin saman tien tulevaksi kaudeksi Uuden-Seelannin Auckland FC:hen.

Daniel Jebbison, Sheffield United -> Bournemouth, ilmaissiirto

190-senttinen kärkipelaaja, joka on tehnyt maaleja alemmilla sarjaportailla, mutta kahdella viime kaudella vastuuta ei ole tullut juuri yhtään. Jebbison, 21, on erikoinen haku Bournemouthilta.

Hamed Junior Traorè, Napoli -> Bournemouth, laina päättyi

Traorè, 24, oli nuorempana huippulupauksen maineessa, mutta Bournemouthissa hänen näyttönsä ovat jääneet vähiin. Haki viime keväänä vauhtia tutusta sarjasta. Saattaa lähteä uudestaan lainalle tai siirtyä pysyvästi muualle.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 10.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Andoni Iraola

Athletic Bilbaossa mittavan pelaajauran luonut Iraola saapui vuosi sitten Bournemouthiin seuran uuden amerikkalaisomistuksen valintana. Bournemouthin omistaja Bill Foley painotti eteenpäin vievän pelitavan olleen pääpainona valinnassa. Iraola oli edellisen Rayo Vallecanon pestinsä aikana onnistunut voittamaan FC Barcelonan kolmesti La Ligassa ja selviytymään Copa del Reyssa välierävaiheeseen saakka.

Tahmea alku herätti epäilyksiä, kun Kirsikat jäi yhdeksässä ensimmäisessä ottelussaan Valioliigassa ilman voittoa. Erityisesti puolustuspään vuodot herättivät huolia, sillä Iraolan ryhmä päästi ensimmäisten kierrosten aikana keskimäärin 2,45 maalia ottelua kohden. Marraskuun puolivälin jälkeen helpot virheet vähenivät ja päästettyjen maalien keskiarvo putosi 0,71:een.

Bournemouthin seurajohto ei painanut tuskaisasta alusta huolimatta hätäjarrusta, vaan antoi Iraolalle tilaa tuoda ideologiansa rauhassa sisään. Joukkueen totuttautuminen korkean intensiteetin pelitapaan otti aikansa, mutta espanjalainen uskoi omaan näkemykseensä periksi antamatta. Pikku hiljaa suunnitelma alkoi toimia. Pelaajat kulkivat suurempia etäisyyksiä kentällä, puolustuslinja oli lähempänä keskikenttää sekä hyökkäystä ja prässipeli oli tehokkaampaa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Iraolan ura on kovassa nosteessa. Kuva: AOP

Iraolan korkeassa prässipelissä pallonriistoihin pyritään erityisesti hyökkäyskolmanneksella. Suunnitelma nojaa kollektiivin yhtenäiseen työntekoon siirtyä prässin jälkeen aina tukemaan lähintä joukkuetoveria. Näin tiloja vastaiskuille ei pääse syntymään.

Iraolan filosofiassa hyökkääjillä on tärkeä rooli pitää prässiä yllä viimeisellä kolmanneksella, jotta joukkue olisi pallonriistojen jälkeen lähempänä maalia. Tässä korostuu koko yksikön panos. Yksikin myöhäinen tukeminen keskikenttäpelaajalta tai puolustuslinjan irtaantuminen muodostaan voi maksaa kalliisti.

Iraola uskoo korkean riskin valintoihin, jotka palkitsevat sitäkin paremmin. Korkean intensiteetin pelissä varjopuolina ovat väsymyksen uhka ja mahdolliset loukkaantumiset.

Iraolan Bournemouth selvitti suurimmat kasvukipunsa viime kaudella ja nousukäyräinen vire jälkimmäisellä puoliskolla tarjoaa hyvät lähtökohdat kakkosvuoteen.

Seuraa heitä

Enes Ünal

Ünal, 27, pelasi viime kauden jälkimmäisen puoliskon lainalla Bournemouthissa. Turkkilaishyökkääjä oli juuri kuntoutunut vakavasta polvivammasta, eikä ollut vielä päässyt täyteen pelirytmiin ennen siirtoaan Valioliigaan. Hän pelasi kevätkauden aikana vain reilut 300 minuuttia Valioliigassa ja iski kaksi maalia. Bournemouth lunasti Ünalin itselleen kesällä noin 16 miljoonalla eurolla.

Ünal on päässyt täyteen pelikuntoon ja pääsee aloittamaan uuden kauden terveenä. Hän on laadukas viimeistelijä, joka osaa liikkua boksissa ja löytää itsensä toistuvasti maalipaikoilta. Potentiaalia huippukauteen. Dominic Solanken lähdön myötä sitä kaivataan kipeästi.

Marcos Senesi

Senesi, 27, kuului viime kaudella Iraolan luottopelaajiin Bournemouthissa. Argentiinalaistoppari pelasi nappikauden joukkueen takalinjoilla. Laadukkaasta kaksinkamppailupelaamisestaan tunnettu Senesi kunnostautui myös todellisena tehomiehenä. Hän iski Valioliigassa neljä maalia ja antoi jopa viisi maalisyöttöä. Ei hullumpi saldo keskikastin joukkueen topparille.

Senesi on varsin aggressiivinen toppari, joka tykkää pelata kovaa ja ottaa ajoittain riskejä. Pelityyli johtaa usein varoituksiin, joita kertyi viime kaudella 13 kappaletta. Senesi on sopeutunut hienosti Iraolan pelitapaan ja pelannee suuressa roolissa myös alkavalla kaudella.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 12:s

Bournemouth on isossa kuvassa vielä verrattain uusi tuttavuus Valioliigassa. Se pelasi ensimmäisen kerran pääsarjassa kaudella 2015-16 ja on sen jälkeen käynyt kerran hakemassa vauhtia alempaa.

Ei ole mikään itsestäänselvyys, että Dean Groundilla pelataan jalkapalloa näin korkealla tasolla. Se on vaatinut paljon työtä ja hyviä päätöksiä. Yksi niistä oli Andoni Iraolan pestaus.

Viime kauden sijoituksen toistaminen olisi Bournemouthilta hyvä suoritus. Jonkun on täytettävä Solanken saappaat.

Bournemouthin otteluohjelma kaudella 2024-25

Ville Liimatta

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT