Jännitettävää riittää enemmän kentän ulkopuolella kuin itse viheriöllä. Sean Dyche pitää Evertonin kuivilla.

Viime kausi

Yksi Englannin uinuvista suurehkoista seuroista paini epämääräisten omistajakuvioiden ja talousvaikeuksien kanssa, mutta suoriutui siihen nähden kentällä hyvin. Se oli Evertonin tarina kaudella 2023-24.

Toffees pyrki kesällä luopumaan jokaisesta pelaajasta, josta olisi saatavilla edes jotain voittoa. Sen seurauksena seurasta lähti useampikin nuori pelaaja, joita kannattajat olisivat varmasti katselleet mielellään tulevina vuosina. Lähtijöiden joukossa oli myös iso menetys Alex Iwobi.

Tulijoiden lista taas oli maltillinen, Valioliigan mittareilla erittäin vaatimaton. Paljon laskettiin sen varaan, että Udinesesta 25 miljoonalla eurolla siirtynyt Beto mättäisi maaleja. Niitä tuli lopulta sarjapeleissä kokonaiset kolme kappaletta.

Kausi alkoi surkeasti. ja heti kun Everton ehti sisuuntua, sille heitettiin märkä pyyhe naamalle. Valioliiga ilmoitti, että Toffeesilta vähennetään kymmenen pistettä talousrikkomusten takia – kyseessä oli sarjan suurin rangaistus ikinä.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Evertonin kannattajat protestoivat pistevähennyksiä vastaan. Kuva: AOP

Vähennys heitti Evertonin putoamisviivan alapuolelle. Koko kausi oli enemmän tai vähemmän pärjäilyä, eikä Goodison Parkilla käyty kertaakaan 15. sijaa ylempänä.

Siitä huolimatta Everton ei luovuttanut. Pari hyvää tulosputkea siivittivät joukkueen pitkälle, vaikka väliin mahtui myös peräti 12 kierroksen voitoton taival.

Alkuperäistä pisterangaistusta lievennettiin valituksen myötä, mutta myöhemmin tuli toinen. Kaikkiaan Evertonilta vähennettiin kahdeksan pistettä Valioliigan taloussääntöjen rikkomisesta.

Ilman vähennyksiä Everton olisi ollut 12. sijalla, pykälän ylempänä kuin Bournemouth, jonka valmentaja oli ehdolla kauden parhaaksi manageriksi. Siksi Evertonin käskyttäjän Sean Dychen työtä ei sovi vähätellä.

Everton sijoittui Valioliigassa 15:nneksi ja hätyytteli jotain hienoa etenemällä liigacupissa puolivälieriin. Ilonaiheet olivat vähissä, mutta ne vähäiset olivat sitäkin merkittävämpiä. Isoin yksittäinen kohokohta oli huhtikuun kotivoitto derbyssä Liverpoolia vastaan – ensimmäinen laatuaan sitten vuoden 2010.

Pelaajasiirrot

Omistajasotkujen kanssa painiva Everton on jo parin vuoden ajan käyttänyt pakon edessä maltillisemmin rahaa hankintoihin. Pelaajia on myytävä ennen kuin uusia voi ostaa, eikä sekään takaa vielä nimekkäitä vahvistuksia. Dychen on tultava toimeen ohuella materiaalilla.

Lähteneet

Amadou Onana, Everton -> Aston Villa, 59,35 miljoonaa euroa

Odotettu ja iso menetys. Onana, 22, erottui edukseen monissa peleissä, missä muut Evertonin pelaajat eivät välttämättä tehneet samoin. Everton sai Belgian maajoukkuepelaajasta ison korvauksen, josta osa meni hänen ex-seuralleen Lillelle.

Ben Godfrey, Everton -> Atalanta, 12 miljoonaa euroa

Entinen huippulupaus vietti Evertonissa neljä vuotta, muttei noussut odotetunlaiseen rooliin. Godfrey, 26, oli Atalantan kiikarissa jo tammikuussa. Toffees myi puolustajan mielellään pois.

Lewis Dobbin, Everton -> Aston Villa, 11,8 miljoonaa euroa

Nuori hyökkääjä vaihtoi seuraa Valioliiga-joukkueiden siirtokarusellissa. Everton sai 21-vuotiaasta Dobbinista mukavan korvauksen siihen nähden, että hän teki edustusjoukkueessa vain yhden maalin.

Andy Lonergan, Everton -> Wigan, ilmaissiirto

Lonergan, 40, oli Evertonissa kolme vuotta varavahtina. Ei pelannut otteluakaan.

André Gomes, Everton -> ilman seuraa

Portugalilaistaituri siirtyi Evertoniin kuusi vuotta sitten Barcelonasta vajaalla 30 miljoonalla eurolla. Gomesille, 30, kertyi Evertonissa reilut sata peliä, mutta hän kärsi loukkaantumisista ja jäi kauas odotuksista.

Dele Alli, Everton -> ilman seuraa

Yksityiselämänsä vaikeuksista avautunut Alli, 28, on ollut Evertonissa kirjoilla kaksi ja puoli vuotta, mutta pelannut vasta 13 kertaa. Lainapesti Beşiktaşissa meni penkin alle, ja loukkaantumiset ovat vaivanneet. Alli on treenannut Evertonin kanssa kesällä sopimuksettomana pelaajana, joten diili saattaa vielä syntyä, ellei hän siirry suoraan muualle.

Amadou Onanan menettäminen on iso takaisku Evertonille. Kuva: AOP.

Arnaut Danjuma, Everton -> Villarreal, laina päättyi

Hollannin maajoukkueessakin esiintynyt Danjuma, 27, sai toisen mahdollisuutensa Valioliigassa vaisun Tottenham-lainan jälkeen. Evertonissa pelejä kertyi 20 ja maaleja kaksi.

Saapuneet

Jake O’Brien -> Lyon -> Everton, 19,5 miljoonaa euroa

O’Brien, 23, löi itsensä läpi Ranskassa siirryttyään vuosi sitten Crystal Palacesta Lyoniin. 197-senttinen toppari sai valtavan roolin uudessa seurassaan ja esiintyi 27:ssä Ligue 1:n ottelussa. Myös tehoja syntyi neljän maalin ja kahden maalisyötön verran. Hyvät otteet Lyonissa johtivat siirtoon takaisin Valioliigaan ja maajoukkuedebyyttiin Irlannin paidassa.

Iliman Ndiaye, Marseille -> Everton, 18 miljoonaa euroa

Senegalilaishyökkääjä säkenöi aiemmin Sheffield Unitedissa ja sai siirron Ranskaan, mutta Ligue 1:ssä tehoja ei enää syntynytkään. Ndiaye, 24, saa nyt uuden näytönpaikan Evertonissa.

Tim Iroegbunam, Aston Villa -> Everton, 10,7 miljoonaa euroa

Englannin nuorten maajoukkueissa esiintynyt keskikenttäpelaaja, joka oli osana Valioliiga-seurojen siirtokarusellia ennen tilikauden vaihtumista. Iroegbunam, 21, on lupaava pelaaja, jolta odotetaan vielä näyttöjä korkeimmalla tasolla.

Jesper Lindstrøm, Napoli -> Everton, laina (2 miljoonaa euroa)

Tanskan maajoukkuepelaaja on monipuolinen lisä hyökkäyspäähän. Lindstrømin, 24, viime kausi Napolissa meni penkin alle, mutta potentiaalia riittää. Lainadiili sisältää osto-option.

Harry Tyrer, Everton U21 -> Everton

Andy Lonergan lähti, joten kokoonpanoon tarvittiin uusi maalivahti. 40-vuotias konkari vaihtui 22-vuotiaaseen omaan kasvattiin.

Neal Maupay, Brentford -> Everton, laina päättyi

Ranskalaishyökkääjä palasi Brentfordiin lainalle ja tehtaili ihan mukavat tehot, mutta osto-optio jäi käyttämättä. Maupayn, 27, ja Evertonin sopimus on voimassa enää vuoden.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 10.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Sean Dyche

Kulttivalmentajan toinen täysi kausi Evertonissa on alkamassa. Dyche, 53, pestattiin Goodison Parkille tammikuussa 2023 pelastamaan joukkue putoamiselta, ja sen hän myös teki.

”Ginger Mourinho” kerää pisteitä, ei tyylipisteitä. Viime kaudella Evertonin sarjapeleissä nähtiin vähemmän osumia (40-51) kuin minkään muun Valioliiga-joukkueen otteluissa.

Maalinteko oli Evertonin iso ongelma viime kaudella. Toffees alisuoritti maaliodottamaansa nähden pahemmin kuin mikään muu joukkue (-14.0). Tämä heijastui myös siihen, että Evertonilla oli isoja vaikeuksia nousta tappioasemista pisteille. Viime kaudella joukkue keräsi vain neljä pistettä peleistä, joissa vastustaja osui ensin. Huonommin suoriutuivat vain sarjasta pudonneet Sheffield United ja Burnley.

Samaan aikaan Everton oli todella vaikea joukkue murtaa, kun peli kulki sen suunnitelman mukaan. Toffees päästi Valioliigan neljänneksi vähiten maaleja, vaikka se päästi vastustajan laukomaan keskimäärin noin 14 kertaa per ottelu. Kuitenkin vain 29,6 prosenttia Evertonia vastaan saaduista laukauksista suuntautui maalia kohti. Tällä saralla ainoastaan Arsenal pystyi parempaan.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Dyche on aiemmin toiminut myös Watfordin ja Burnleyn managerina. Kuva: AOP

Everton pelasi viime kauden Valioliigassa kolmanneksi eniten nollapelejä (13), mistä iso kiitos kuuluu myös maalivahti Jordan Pickfordille.

Dychea on kritisoitu ajoittain jääräpäiseksi valmentajaksi, mutta hän tietää, mikä toimii. Hän on aina ollut suoraviivaisen jalkapallon ystävä, eikä pyytele sitä anteeksi.

Evertonin pallonhallinta on yleensä 40 prosentin luokkaa, ja Dyche haluaa, että Toffees käyttää sekuntinsa pelivälineen kanssa tehokkaasti. Viime kaudella Everton yritti Valioliigan kolmanneksi vähiten syöttöjä, mutta antoi enemmän pitkiä syöttöjä kuin mikään muu joukkue. Palloa halutaan liikuttaa mahdollisimman paljon kohti vastustajan maalia, ja se lähtee aina Pickfordista saakka liikkeelle.

Dychen kookkaat pelaajat painivat ahkerasti ympäri kenttää ja vetäytyvät pallottomana puolimatalaan tai matalaan blokkiin, jossa pyritään peittämään syöttölinjat keskustaan ja linjan taakse. Pallon saatuaan Everton tavoittelee romuluisia kohdepelaajiaan ylhäältä ja hakee nopeita ratkaisuja joko juoksuilla linjan taakse tai keskityksillä laidoilta.

Seuraa heitä

Ashley Young

Ikinuori Young, 39, on alkavallakin kaudella yksi koko sarjan vanhimmista kenttäpelaajista. Se ei menoa haittaa, sillä Young kuului viime kaudella Dychen luottopelaajiin ja pääsi sarjassa 31 kertaa kentälle. Lihasvamma piti Youngin noin kuukauden ajan sivussa pelikentiltä.

Young tuo suoritusvarmuutta Evertoniin ja Dyche tietää täysin, mitä hän konkarilta pelikentällä saa. Young ei ole pitkän aikavälin ratkaisu ja ei olisi suuri yllätys, jos alkava kausi jäisi mittavan uran viimeiseksi, mutta hän pelannee siitä huolimatta varsin suuressa roolissa Evertonissa.

Jarrad Branthwaite

Yksi joukkueen parhaista pelaajista. Englannin A-maajoukkueen ovia kolkutteleva Branthwaite jäi nappikautensa jälkeen viimeisten joukossa ulos EM-kisaryhmästä. 22-vuotias toppari on herättänyt muun muassa Manchester Unitedin kiinnostuksen ja Everton on jo ehtinyt hylkäämään kaksi saamaansa tarjousta.

Everton haluaa pitää kiinni Branthwaitesta ja lähtökohtaisesti hylkää seuraavatkin tarjoukset, jotta puolustuksen tärkein yksilö jää seuraan. Vahvana kaksinkamppailupelaajana tunnetun Branthwaiten sopimus Evertonin kanssa päättyy kesällä 2027.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Läpimurtokausi Valioliigassa avasi tien maajoukkueeseen. Kuva: AOP

James Garner

Garner, 23, kuuluu Dychen ehdottomiin luottopelaajiin. Keskikenttäpelaaja kellotti viime kaudella yli 3 000 minuuttia Valioliigassa. Dyche nimesi Garnerin 34 kertaa avauskokoonpanoonsa Valioliigassa. Garner on edelleen kehityskelpoinen pelaaja, joka pitää alkavallakin kaudella suuren roolin itsellään.

Teknisesti varsin laadukas Garner kykenee pelaamaan keskikentän pohjan lisäksi oikealla laidalla. Saa suuria minuutteja myös monipuolisuutensa vuoksi, sillä Dyche voi peluuttaa Garneria käytännössä kaikilla keskikentän pelipaikoilla.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 14:s

Evertonin viime kaudet eivät ole olleet mukavaa katseltavaa kannattajille. Epäonnistumiset kentän ulkopuolella ovat johtaneet vaikeisiin hetkiin viheriöllä.

Dyche on ollut ruorissa puolentoista vuoden ajan ja tehnyt hienoa työtä. Ilman pistevähennyksiään Toffees olisi ollut viime kaudella vielä tukevammin keskikastissa.

Tuleva kausi on seuran viimeinen Goodison Parkilla. Legendaarinen stadion lähtee Valioliigasta, mutta sen isäntä ei.

Evertonin otteluohjelma kaudella 2024-25

Ville Liimatta

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT