Onko Mökkiläisillä edellytyksiä tai intohimoa tähdätä muualle kuin turvalliseen keskikastiin?

Viime kausi

Fulham lähti viime kauteen tuttuun tapaan Marco Silvan komennossa.

Seuran viime kesä oli varsin vauhdikas. Fulham joutui myrskynsilmään, kun joukkueen ykköstähti Aleksandar Mitrović halusi siirtyä Saudi-Arabiaan. Fulham ei aluksi hyväksynyt Al-Hilalin tarjouksia. Mitrović suuttui siitä pahemman kerran ja ehti jo ilmoittaa, ettei pelaisi enää otteluakaan Fulhamin paidassa. 

Siirtosaaga kesti lopulta muutaman kuukauden ennen kuin seurat pääsivät sopuun diilistä. Mitrovićin lähtö oli Fulhamille luonnollisesti melkoinen takaisku, sillä serbialaiskärki oli iskenyt edellisillä kausilla hurjia maalimääriä. Fulham hankki Mitrovićin korvaajaksi Raúl Jiménezin, joka iski lopulta seitsemän maalia Valioliigassa.

Jos Fulham joutui pienoiseen paniikkiin Mitrović-show’n aikana, joutui seura samalla miettimään valmentajansa tulevaisuutta. Silva sai niin ikään rahakkaita tarjouksia Saudi-Arabiasta, mutta päätti lopulta jäädä Fulhamiin.

Fulhamin alkukausi oli haastava. Marraskuun maajoukkuetauolle mentäessä joukkue oli voittanut vain putoamiskamppailussa olleet Evertonin, Lutonin ja Sheffield Unitedin. Fulhamilla oli melkoisia vaikeuksia löytää tarvittava tasaisuus peliesityksiinsä. Sen peliesitykset heittelivät viikonlopusta toiseen, mutta samalla joukkue kykeni ottamaan muutaman tärkeän voiton.

Kevätkausi sujui paremmin. Fulham voitti muun muassa Arsenalin, Manchester Unitedin, Brightonin ja West Hamin. Fulham sijoittui lopulta 13. sijalle Valioliigassa. Sitä voi pitää varsin hyvänä suorituksena varsinkin huomioiden vaikeat lähtökohdat.

Pelaajasiirrot

Fulham on menettänyt viime kauden jälkeen pari todella tärkeää pelaajaa, eikä uusia vahvistuksia ole saatu liikaa. Craven Cottagella pelataan vaarallista peliä, jos hankinnat jätetään viime tinkaan.

Lähteneet

João Palhinha, Fulham -> Bayern München, 51 miljoonaa euroa

Palhinha, 29, oli kenties Fulhamin tärkein pelaaja kahdella viime kaudella, pelipaikkansa eliittiä Valioliigassa. Portugalin maajoukkuepelaaja oli siirtyä Bayerniin jo vuosi sitten, mutta diili kaatui viime hetkellä, koska Fulham ei löytänyt hänelle korvaajaa. Mökkiläiset saivat Palhinhasta seurahistoriansa suurimman korvauksen.

João Palhinhalle ei ole vielä hankittu korvaajaa. Kuva: AOP.

Tosin Adarabioyo, Fulham -> Chelsea, ilmaissiirto

Luottotoppari antoi sopimuksensa kulua loppuun ja siirtyi isompiin ympyröihin. Adarabioyolle, 26, kertyi 132 ottelua Fulhamissa.

Bobby De Cordova-Reid, Fulham -> Leicester, ilmaissiirto

Mestaruussarjassa marinoitunut monitaituri pelasi Fulhamissa viisi vuotta ja pelasi etenkin ensimmäisinä kausinaan isoja minuutteja. De Cordova-Reid, 31, lähti uuden haasteen perässä sarjanousijan riveihin.

Tyrese Francois, Fulham -> Wigan, ilmaissiirto

Fulhamin akatemiasta noussut australialaispelaaja. Francois, 24, pelasi vuosien saatossa 11 ottelua Mökkiläisten keskikentällä ja siirtyi nyt Ykkösliigaan.

Marek Rodák, Fulham -> Al-Ettifaq, ilmaissiirto

Slovakialaisvahti siirtyi Fulhamiin jo teini-ikäisenä ja oli tähän kesään saakka kirjoilla Craven Cottagella. Iso osa urasta on kulunut lainapesteillä, mutta Ródak, 27, on pelannut myös 93 ottelua Fulhamissa. Nousi muutama vuosi sitten Slovakian A-maajoukkueeseen.

Tim Ream, Fulham -> Charlotte FC, ilmaissiirto

Jenkkitoppari vietti Fulhamissa yhdeksän vuotta ja oli kolmesti nostamassa joukkuetta Valioliigaan. Ream, 36, jatkaa uraansa kotimaassaan.

Terence Kongolo, Fulham -> ilman seuraa

Entinen huippulupaus vietti Fulhamissa vajaat viisi vuotta. Hollantilaistoppari Kongolo, 30, kärsi jatkuvasti loukkaantumisista ja kierteli lainoilla, kunnes sopimuksensa loppui. Fulhamin paidassa pelejä kertyi ainoastaan neljä kappaletta.

Luke Harris, Fulham -> Birmingham City, laina

Harris, 19, on pelannut toistaiseksi seitsemän ottelua Fulhamin edustusjoukkueessa. Tulevan kauden hyökkäävä keskikenttäpelaaja hakee kokemusta Ykkösliigaan pudonneesta Birminghamista.

Devan Tanton, Fulham -> Chesterfield, laina

Reserveissä 31 otteluun kolme maalia ja seitsemän maalisyöttöä Fulhamissa kerännyt Tanton ei ole pelannut seuran edustusjoukkueessa. 20-vuotias oikea laitapuolustaja viettää ensi kauden Kakkosliigassa.

Saapuneet

Emile Smith Rowe, Arsenal -> Fulham, 32 miljoonaa euroa

Smith Rowe, 24, saapui Fulhamiin hakemaan uutta läpimurtoa seuran historian ennätyshankintana. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja jäi kasvattajaseurassaan Arsenalissa kahden viime kauden aikana pieneen rooliin. Viime kaudella Smith Rowe esiintyi kaikki kilpailut mukaan lukien vain 19 ottelussa.

Yhteensä Smith Rowe sai peliaikaa Arsenalissa 115 edustusjoukkueen ottelussa. 80 valioliigapeliin syntyi 12 maalia ja 10 maalisyöttöä. Englantilainen on pelaajana suoraviivainen etenijä vahvalla pallokontrollilla ja pelinäkemyksellä varustettuna. Fulhamissa luvassa keskeinen rooli hyökkäyksen avainpelaajaana.

Emile Smith Rowe jätti kasvattajaseuransa Arsenalin suuremman roolin perässä. Kuva: All Over Press

Jorge Cuenca, Villarreal -> Fulham, 6,7 miljoonaa euroa

Cuenca, 24, allekirjoitti neljän vuoden sopimuksen. Espanjalaistoppari kuului viimeiset kaksi kautta Villarrealin edustusmiehistöön ja pelasi 60 ottelussa. Vasenjalkainen pallovarma pelaaja taistelee avauspaikasta Calvin Basseyn kanssa.

Ryan Sessegnon, Tottenham -> Fulham, ilmaissiirto

Sessegnon, 24, palasi Fulhamiin sopimuksensa päätyttyä Tottenhamissa. Viime kausi meni loukkaantumisongelmien myötä täysin pilalle ja laituri sai peliaikaa vain seitsemän minuutin verran FA Cupissa. Sessegnon oli ennen kesän 2019 lähtöään Fulhamin suuria tähtiä. Lahjakkuus teki kasvattajaseurassaan 120 otteluun 25 maalia ja syötti 18.

Sessegnonin paras kausi ensimmäisellä jaksollaan Fulhamissa oli 2018-19 Mestaruussarjassa laiturin iskettyä 15 maalia nousuun päättyneellä kaudella. Löytääkö seuran oma poika terävyyden otteisiinsa rikkonaisten vuosien jälkeen?

Kevin Mbabu, Augsburg -> Fulham, laina päättyi

Sveitsin maajoukkuepakki siirtyi Fulhamiin pari vuotta sitten, mutta edelliset puolitoista vuotta ovat kuluneet lainalla. Mbabun, 29, sopimusta on enää vuosi jäljellä.

Carlos Vinícius, Galatasaray -> Fulham, laina päättyi

Brassihyökkääjä on ollut pari vuotta kirjoilla Fulhamissa ilman suurempaa menestystä. Viime kevät vierähti lainalla Galatasarayssa, jossa tuli kaksi maalia. Viníciuksen, 29, sopimus kattaa enää tulevan kauden.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 8.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Marco Silva

Marco Silva on komentanut Fulhamia kesästä 2021 lähtien. Ensimmäisellä kaudellaan portugalilaisluotsi nosti Fulhamin takaisin Valioliigaan Mestaruussarjan voittajana. Kaksi seuraavaa vuotta Valioliigassa toivat sijat 10 ja 13. Silva solmi syksyllä 2023 jatkosopimuksen vuoteen 2026 saakka.

Silvan Fulham rakentaa paljon peliä laitojen kautta. Laiturit liikkuvat suoraviivaisesti pallon kanssa ja imevät puolustajia itseensä. Mökkiläiset eivät loista pallonhallinnassa, vaan ovat parhaimmillaan pallonriistojen jälkeen vastaiskuissa.

Suoraviivaisissa hyökkäyksissä palloja on haettu ilmatilassa vahvalle kohdehyökkääjälle. Aleksandar Mitrovicin lähdettyä Silva löysi rooliin kevätkaudella yhdeksän maalia tehneen Rodrigo Munizin.

Marco Silva. Kuva: AOP.

Tulevalle kaudelle Silvalla on uusi ongelma ratkaistavana. Keskikentän pohjan ankkuri João Palhinha myytiin kesän siirtoikkunassa Bayern Müncheniin, joten paikalle on löydettävä uusi pallonriistäjä rikkovaan rooliin. Toistaiseksi korvaavaa hankintaa Silvan systeemin kannalta tärkeälle pelipaikalle ei olla tehty.

Seuraa heitä

Harry Wilson

Wilsonin, 27, viime kautta on helppo pitää pienoisena pettymyksenä. Hän on pystynyt ajoittain väläyttelemään Valioliigassa, mutta lopullinen läpimurto sarjan laatupelaajien joukkoon on jäänyt edelleenkin tekemättä. Wilsonilla on tarvittavat tekniset kyvyt pelata laadukasta jalkapalloa Valioliigassa, mutta tasaisuus loistaa poissaolollaan.

Tasaisuuden puute on estänyt Wilsonia nousemasta Fulhamin ehdottomaksi avainpelaajaksi Valioliigassa, vaikka hän olikin nostamassa seuraa Valioliigaan muutama vuosi sitten. Nyt on kenties viimeinen näytönpaikka. Muussa tapauksessa Wilsonin kannattaisi kenties hakea vauhtia sarjatasoa alempaa.

Willian

Konkari oli jo poistumassa Fulhamista viime kesänä, mutta päätti lopulta jäädä seuraan. 35-vuotias vasen laitahyökkääjä on iästään huolimatta edelleen Silvan luottopelaaja. Willian on kunnossa ollessaan avauskokoonpanon pelaaja ja saa huomattavasti vastuuta hyökkäyspelaamisen rakentamisessa ja organisoinnissa.

Willian on teknisesti kenties koko joukkueen laadukkain pelaaja ja saa alkavallakin kaudella vastuuta Silvan alaisuudessa. Saa nähdä, miten Willian vastaa tällä kertaa huutoon, sillä Fulhamin on määrä hankkia vahvistuksia konkarin pelipaikalle, mutta Silva on osoittanut luottavansa sotaratsuunsa.

Rodrigo Muniz

Brasilialaishyökkääjän viime kausi oli kaksijakoinen. Muniz, 23, jäi syyskaudella hyvin pienelle vastuulle, eikä Silva antanut hänelle sen suurempaa näyttöpaikkaa. Jouluun mennessä Muniz pääsi vain kolmesti avauskokoonpanoon Valioliigassa ja seurasi penkiltä, kun Raúl Jiménez pelasi joukkueen ykköskärkenä.

Kevätkausi sujui huomattavasti paremmin. Muniz voitti Silvan luottamuksen itselleen ja esiintyi edukseen pelikentillä. Hän iski helmikuun alun jälkeen yhdeksän maalia Valioliigassa ja pelasi kevään Fulhamin ykköskärkenä. Muniz toi maaleillaan lukuisia pisteitä joukkueelle ja aloittanee ensi kauden Fulhamin ykköshyökkääjänä.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 13:s

Fulham on joukkue, jota on vaikea veikata kovin korkealle tai matalalle sarjataulukossa. Viime kaudella putoamisviiva jäi kauas, mutta niin jäivät myös europelisijat.

Valioliigan ylempi keskikasti alkaa olla täynnä laadukkaita ja kunnianhimoisia joukkueita, joista osa joutuu pettymään kauden päätteeksi, kun europaikkaa ei tullut. Voiko Fulhamia laskea samaan ryhmään?

Valioliigaan palattuaan Fulham on päätynyt kahdesti keskikastiin, ja sama jatkuu tällä kaudella.

Fulhamin otteluohjelma kaudella 2024-25

Ville Liimatta, Joni Ahokas

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT