Crystal Palace on jo pitkään rummuttanut Valioliigan keskikastissa, mutta nyt joukkueella on pitkästä aikaa aihetta unelmoida jostain suuremmasta.

Viime kausi

Crystal Palacen viime kausi oli kaksijakoinen. 

Suurimpiin tähtiin lukeutunut Wilfried Zaha jätti Palacen viime kesänä vapaana agenttina siirryttyään Galatasarayn paitaan. 

Zahan asemasta seurassa oli tullut jo pienoinen riippakivi, sillä pelaajan mahdollisesta siirrosta suurempiin ympyröihin puhuttiin vuosien ajan ennen kuin Zaha kieltäytyi jatkosopimustarjouksesta ja jätti seuran ilmaissiirrolla. Zahan lähtö oli samalla kuin uuden aikakauden alku.

Kausi lähti varsin hyvin käyntiin. Lokakuun maajoukkuetauolle mentäessä Crystal Palace oli hävinnyt kahdeksasta ottelusta vain kaksi. Mukaan mahtui muun muassa vierasvoitto Manchester Unitedista. 

Lokakuun maajoukkuetauon jälkeen tuloskunto heikkeni huomattavasti. Puolustus vuoti ottelusta toiseen ja joukkue kärsi ajoittain maalinteko-ongelmista. Roy Hodgsonin miehistö voitti seuraavasta 11 ottelustaan vain yhden ja hävisi peräkkäin putoamistaistossa olleille Evertonille ja Lutonille. 

Vuodenvaihteessa näytti siltä, ettei Hodgson ole enää kykeneväinen kääntämään tuloskuntoa paremmaksi. Palacen seurajohto päätti helmikuun puolivälissä vaihtaa valmentajaa. Hodgson astui sivuun, ja seura palkkasi Oliver Glasnerin uudeksi päävalmentajakseen. 

Valmentajanvaihdos toi kaivatun muutoksen niin pelaamiseen kuin tuloksiin. Crystal Palace pelasi vahvan loppukauden ja etenkin viimeiset puolitoista kuukautta oli kuin ruusuilla tanssimista. Viimeisestä kuudesta ottelusta tuloksena oli viisi voittoa. Mukaan mahtui vierasvoitto Liverpoolista ja tyylipuhdas 4-0-voitto Manchester Unitedista.

Loppukauden loistovire nosti Crystal Palacen lopulta kymmenenneksi Valioliigassa.

Pelaajasiirrot

Crystal Palacella on tapana kasvattaa raakileista tähtipelaajia ja myydä heidät eteenpäin. Michael Olise lähti jo, mutta jääkö hän viimeiseksi?

Lähteneet

Michael Olise, Crystal Palace -> Bayern München, 53 miljoonaa euroa

Ranskalaislaiturin siirto suurempiin ympyröihin oli vain ajan kysymys. Siirtosummasta väännettiin kauan, mutta Olise, 22, lähti lopulta merkittävällä korvauksella saksalaisjätin talliin.

Scott Banks, Crystal Palace -> St. Pauli, 400 000 euroa

Skotlantia nuorten maajoukkueissa edustanut laituri edusti Palacea neljä vuotta, muttei päässyt ikinä debytoimaan ykkösmiehistössä. Banksin, 22, ura jatkuu Bundesliigan nousijajoukkueessa.

Malcolm Ebiowei, Crystal Palace -> Oxford United, laina

Hyökkääjälupaus on ollut pari vuotta Palacessa kirjoilla, mutta mahdollisuudet ovat jääneet vähiin myös kahdella viime lainapestillä. Ebiowein, 20, sopimus on voimassa vielä kolme vuotta.

Michael Olisen menettäminen tuntuu. Kuva: AOP.

Joe Whitworth, Crystal Palace -> Exeter City, laina

Crystal Palacen oma kasvatti, joka on esiintynyt kahdesti edustusjoukkueessa. Whitworth, 20, lähti torjumaan palloja Ykkösliigaan.

Owen Goodman, Crystal Palace -> AFC Wimbledon, laina

Palace-kasvatti ei ole vielä toistaiseksi päässyt debytoimaan edustusjoukkueessa. 20-vuotias maalivahti viettää tulevan kauden Kakkosliigassa.

David Ozoh, Crystal Palace -> Derby County, laina

Ozoh, 19, on pelannut 13 ottelua Crystal Palacen edustusryhmässä. Murtautuminen ykkösjoukkueeseen tapahtui viime kaudella. Nyt keskikenttäpelaaja matkaa vuodeksi Mestaruussarjan nousijan Derby Countyn riveihin.

Danny Imray, Crystal Palace -> Bromley, laina

Oikea laitapuolustaja Imray, 21, ei ole päässyt vielä mukaan Crystal Palacen edustusjoukkueeseen. Ensi kausi kuluu lainalla Kakkosliigassa.

Tayo Adaramola, Crystal Palace -> Stockport County, laina

Adaramola, 20, on saanut vastuuta Crystal Palacessa tähän mennessä vain kahden cup-ottelun verran. Seuraavaksi kaudeksi Irlannin U21-maajoukkueen laitapuolustaja matkaa Ykkösliigaan.

Ademola Ola-Adebomi, Crystal Palace -> SK Beveren, laina

20-vuotias Palacen oma kasvatti viettäää tulevan kauden Belgian kakkostasolla SK Beverenissä. Minuutteja Kotkien edustusjoukkueessa ei ole vielä uralla tullut.

Malachi Boateng, Crystal Palace -> Hearts, ei tietoa siirtokorvauksesta

Kotkien oma kasvatti Boateng, 22, ei mahtunut missään vaiheessa edustusjoukkueeseen. Puolustavan keskikenttäpelaajan ura jatkuu Skotlannissa.

Jaïro Riedewald, Crystal Palace -> ilman seuraa

Entinen huippulupaus vietti seitsemän vuotta Crystal Palacessa. Riedewald, 27, ei ehkä yltänyt odotuksiin, mutta monipuolisesta rotaatiopelaajasta oli ajoittain hyötyä.

Nathan Ferguson, Crystal Palace -> ilman seuraa

Ferguson, 23, oli yksi ikäluokkansa suurimmista puolustajalupauksista siirtyessään Palaceen neljä vuotta sitten. Kukaan ei osannut odottaa, miten pahasti loukkaantumiset sekottaisivat hänen uransa. Fergusonin ainoa esiintyminen Palacen paidassa kesti kahdeksan minuuttia.

James Tomkins, Crystal Palace -> ilman seuraa

Luottopuolustaja viihtyi Palacessa kahdeksan vuotta ja pelasi 136 ottelua. Tomkinsin, 35, peliaika väheni vuosien saatossa merkittävästi. Vanhan kaartin viimeinen edustaja, joka selvisi nuorennusleikkauksen keskellä yllättävän pitkään.

Saapuneet

Ismaïla Sarr, Marseille -> Crystal Palace, 15 miljoonaa euroa

Sarr, 26, palaa Englantiin vuosi siirtonsa jälkeen Watfordista Marseilleen. Vikkeläjalkainen Senegalin maajoukkuelaituri teki Herhiläisissä 50 valioliigaotteluun 10 maalia ja syötti kuusi. On todistanut tasonsa sarjassa. Marseillessa syntyi myös tehoja kolmen maalin ja neljän maalisyötön verran. Tuo syvyyttä Kotkien hyökkäyspäähän.

Chadi Riad, Real Betis -> Crystal Palace, 15 miljoonaa euroa

Barcelonan akatemiasta noussut toppari, joka teki viime kaudella läpimurtonsa Betisin kanssa La Ligassa. Riad, 21, voi taistella heti avauksen paikasta Palacessa.

Daichi Kamada, Lazio -> Crystal Palace, ilmaissiirto

Monipuolisesta japanilaistaiturista kasvoi haluttu pelaaja Bundesliigassa, ja hän siirtyi viime kaudeksi Italiaan. Lazion temperamenttisen seurapomon ja Kamadan, 27, sukset menivät ristiin, joten edessä oli taas seuravaihdos.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 8.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Oliver Glasner

Oliver Glasner saapui Palaceen viime kaudella helmikuun puolivälissä eronneen Roy Hodgsonin paikalle. 49-vuotias itävaltalaisvalmentaja teki välittömästi suuren vaikutuksen lontoolaisseurassa. Viimeisillä kierroksilla Palace nappasi kuudesta ottelusta viisi voittoa mukaan lukien 4-0-murskakaato Manchester Unitedista. Etelä-Lontoon seuran loppusijoitus sarjataulukossa oli vahva kymmenes.

Glasner onnistui nostamaan kevään aikana lukuisten Palace-pelaajien suoritustasoa. Erityisesti hyökkääjä Jean-Philippe Mateta syttyi liekehtivään vireeseen itävaltalaisen alaisuudessa. Ranskalainen iski 12 otteluun peräti kymmenen maalia Glasnerin saapumisen jälkeen.

Myös tammikuun siirtoikkunassa Blackburnista saapunut Adam Wharton, 20, sai suuren roolin keskikentän keskellä ja kutsuttiin lopulta Englannin EM-kisajoukkueeseen. Glasner onnistui myös nostamaan Will Hughesin ja Nathaniel Clynen kaltaisten runkopelaajien pelisuorituksia.

Glasnerin saapuessa Palacessa tapahtui tietynlainen kulttuurinmuutos. Vaatimustaso nousi ja pelaajia kannustettiin kehittymään yhtä paljon itsensä kuin joukkueen puolesta. Glasner on valmentajana kunnianhimoinen ja kiinnittää runsaasti huomiota yksityiskohtiin. Myös pelaajien kuntotasot ovat tarkassa seulassa, eikä loukkaantuneiden kanssa oteta riskejä ennen täyttä viikkoa harjoituksissa.

Glasnerilla on aiempaa historiaa keskikastin joukkueiden muuttamisesta menestyjiksi. Wolfsburg nousi hänen toisella valmennuskaudellaan Mestarien liiga -paikkaan ja Eintracht Frankfurt voitti kaudella 2021-22 hänen alaisuudessaan Eurooppa-liigan.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Palace oli keväällä Glasnerin alaisuudessa kuin eri joukkue. Kuva: AOP

Peliurallaan Glasner edusti kotimaassaan vuosina 1992-2011 yli 500 ottelussa SV Riediä. Ura päättyi lopulta Glasnerin kärsittyä aivoverenvuodon. Valmennusura käynnistyi vuosi leikkauksen ja kuntoutuksen jälkeen.

Glasnerin pelitavassa tärkeässä osassa ovat hyvin organisoitu puolustus, sulavat tilanteenvaihdot keskikentällä ja suoraviivaiset hyökkäyssuoritukset.

Glasner vaihtoi Palacessa pelimuodon 4-3-3:sta kolmen topparin linjaan 3-4-2-1. Muodostelmanvaihdoksen myötä Eagles prässäsi korkeammalla intensiteetillä ja leveämmin. Kolmannen puolustajan tarjoaman tuen myötä laitapuolustajat Tyrick Mitchell ja Daniel Muñoz pääsivät nousemaan vapaammin tukemaan hyökkäyksiä.

Hyökkäyksessä Glasner käytti kahta kymppipaikan pelaajaa kärjen alla. Eberechi Eze ja Michael Olise tarjosivat taiturimaisen kaksikon etenemään taskuihin sekä painostamaan viimeisellä kolmanneksella. Olisen siirryttyä Bayern Müncheniin Ezen rinnalla nähdään ensi kaudella Glasnerille Frankfurtista tuttu Daichi Kamada.

Matetasta tuli systeemin talismaani. Ranskalainen pääsi entistä paremmin maalipaikoille, kun Palace riisti prässillään palloja korkeammalta kenttää.

Vahvan kevään jälkeen kunnianhimoisella Glasnerilla on haasteena pitää tärkeimmät palasensa Palacessa. Englannin EM-joukkueeseen kuuluneet Marc Guéhi, Eze ja Wharton ovat jokainen suurempien seurojen tutkan alla. Menetettyään jo Olisen Eagles tarvitsee näitä pelaajia ottaakseen seuraavan askeleen taisteluun europaikoista.

Seuraa heitä

Marc Guéhi

Guéhi, 24, on noussut kaikessa hiljaisuudessa Valioliigan parhaiden toppareiden joukkoon. Guéhi pelasi hienot EM-kisat Englannin takalinjoilla ja on herättänyt astetta suurempien seurojen kiinnostuksen, mutta Crystal Palace pitää tiukasti kiinni kultakimpaleestaan.

Nopeudestaan, rauhallisuudestaan ja virheettömyydestään tunnettu Guéhi aloittaa neljännen kautensa Crystal Palacessa. Seura yrittää varmasti suostutella Chelsean kasvattia rahakkaaseen jatkosopimukseen. Muussa tapauksessa Guéhi jättänee seuran viimeistään vuoden päästä.

Eberechi Eze

Eze, 26, on Crystal Palacen johtavia pelaajia hyökkäyspäässä. Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana ja vasempana laitahyökkääjänä pelaava Eze iski viime kaudella 11 maalia Valioliigassa, vaikka kärsi toistuvasti erilaisista loukkaantumisista.

Eze on kunnossa ollessaan joukkueen laadukkain ja vaarallisin hyökkäyspään yksilö. Eze oli Guéhin tapaan mukana Englannin EM-kisajoukkueessa ja Crystal Palace saa tehdä myös Ezen kohdalla kovasti töitä pitääkseen taiturin seurassa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Eze tuulettamassa maaliaan Valioliigan päätökierroksella Aston Villaa vastaan. Kuva: AOP

Daichi Kamada

Mielenkiintoinen vahvistus. Kamada pelasi viime kauden Laziossa, muttei onnistunut vakuuttamaan ja jäi vähälle peliajalle. Jätti Lazion vapaana agenttina ja siirtyi vanhan tuttunsa Glasnerin alaisuuteen. Glasner valmensi Kamadaa Eintracht Frankfurtissa.

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja kykenee pelaamaan useilla pelipaikoilla ja tuo kaivattua maalintekovoimaa Crystal Palacen hyökkäykseen. Glasner osoitti saaneensa Kamadasta parhaan irti Saksassa. Jos luotsi onnistuu siinä Englannissakin, saa Crystal Palace itselleen loistavan ja edelleen aliarvostetun pelaajan.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 9:s

Glasner tuli viime keväänä Palacen puikkoihin ja laittoi Kotkat pelaamaan aidosti jännittävää jalkapalloa. Jos joukkue olisi pelannut koko kauden Glasnerin pistekeskiarvolla, Palace osallistuisi tänä syksynä Mestarien liigaan.

Selhurst Parkin väkeä tuskin hellitään vuoden kuluttua Mestarien liigan peleillä, mutta Palacella on mahdollisuudet pelata seurahistoriansa paras kausi pääsarjatasolla.

Crystal Palace tekee kokoisekseen seuraksi fiksuja liikkeitä siirtomarkkinoilla. Valitettavasti se tarkoittaa myös sitä, että kaikki pelaajat ovat kaupan sopivaa summaa vastaan. Michael Olisea ei ole helppo korvata, mutta ryhmästä löytyy yhä luovuutta ja tulivoimaa.

Crystal Palacen otteluohjelma kaudella 2024-25

Joni Ahokas, Ville Liimatta

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT