Uusi valmentaja pääsee temmeltämään hyvällä ryhmällä, jossa ei ole tapahtunut liikaa muutoksia. Tällä kaudella lontoolaisia ei nähdä europeleissä.

Viime kausi

West Ham lähti viime kauteen mukavista lähtökohdista. 

Edellinen kausi oli päättynyt Konferenssiliigan mestaruuteen ja lisäksi West Ham sai pidettyä kiinni Lucas Paquetásta kesän siirtoikkunassa, vaikka myikin Declan Ricen yli sadalla miljoonalla eurolla Arsenaliin. 

Odotusarvot olivat varsin korkealla, sillä West Ham kykeni hankkimaan James Ward-Prowsen, Edson Álvarezin ja Mohammed Kudusin kaltaisia laatupelaajia.

Kausi lähti käyntiin hienosti. Ensimmäisestä neljästä pelistä tuloksena oli kolme voittoa ja tasapeli. 

Sitten alkoivat pelilliset ja tulokselliset haasteet. West Hamilla oli jatkuvasti ongelmia puolustuspelaamisen kanssa ja se näkyi auttamatta tulostaululla. David Moyesille vaadittiin potkuja Evertonille kärsityn kotitappion jälkeen, mutta seurajohto piti pintansa ja manageri sai pitää työpaikkansa.

West Ham pelasi hyvin ailahtelevasti ja tasaisuuden saavuttaminen oli vaikeaa. Mukaan mahtui loistaviakin peliesityksiä, kun West Ham onnistui voittamaan muun muassa Tottenhamin, Manchester Unitedin ja Arsenalin. Voittoja saattoi seurata melkoinen ulospuhallus, kun Hammers hävisi Fulhamille 0-5 ja Arsenalille 0-6. West Hamin kevätkausi oli melkoista taistelua. Viimeisestä 11 sarjaottelusta tuloksena oli vain yksi voitto.

West Ham sijottui Valioliigassa lopulta yhdeksänneksi. Eurooppa-liigassa tie nousi pystyyn puolivälierissä Bayer Leverkusenille yhteismaalein 1-3.

Kauden jälkeen Moyes jätti West Hamin päävalmentajan paikan. Moyes valmensi West Hamia neljän ja puolen vuoden ajan.

Pelaajasiirrot

West Ham on pistänyt aktiivisesti ylijäämäpelaajia pihalle ja rakentanut Julen Lopeteguille kilpailykyistä joukkuetta. Paikoitellen on jo todella mukavasti laatua.

Lähteneet

Flynn Downes, West Ham -> Southampton, 17,85 miljoonaa euroa

Siirtyi West Hamiin pari vuotta sitten, muttei onnistunut valtaamaan paikkaansa keskikentältä. Downes, 25, vietti jo viime kauden lainalla Southamptonissa, joka lunasti hänet omakseen.

Flynn Downes siirtyi pysyvästi Southamptoniin. Kuva: AOP.

Saïd Benrahma, West Ham -> Lyon, 14,4 miljoonaa euroa

Odotukset olivat korkealla, kun Benrahma, 28, siirtyi Hammersiin neljä vuotta sitten Brentfordista. Algerian pallotaituri ei kuitenkaan yltänyt säännöllisesti samalle tasolle kuin ex-seurassaan. Pelasi kevään lainalla Lyonissa ja siirtyi Ranskaan pysyvästi.

Thilo Kehrer, West Ham -> AS Monaco, 11 miljoonaa euroa

West Hamin topparihankinta PSG:stä parin vuoden takaa. Kehrer, 27, ei yltänyt Lontoossa odotuksiin. Puolen vuoden lainapesti Monacossa muuttui pysyväksi siirroksi.

Nathan Trott, West Ham -> FC Kööpenhamina, 1,5 miljoonaa euroa

Trott, 25, siirtyi jo teini-ikäisenä West Hamiin, mutta pääsi pelaamaan edustusjoukkueessa vain kerran. Vietti kaksi viime vuotta lainalla Vejlessä ja siirtyi nyt Tanskassa isompiin ympyröihin.

Ben Johnson, West Ham -> Ipswich, ilmaissiirto

West Hamin oma kasvatti kieltäytyi jatkosopimuksesta ja siirtyi peliajan perässä sarjanousijan riveihin. Puolustajana pelaava Johnson, 24, pelasi Hammersissa 109 ottelua.

Joseph Anang, West Ham -> St. Pats, ilmaissiirto

West Hamin akatemiasta noussut maalivahti. Anang, 24, pelasi St. Patsissa lainalla jo vuonna 2022 ja siirtyi nyt Irlantiin pysyvästi.

Divin Mubama, West Ham -> ilman seuraa

Mubama, 19, paukutteli maaleja West Hamin junioreissa, mutta edustusjoukkueessa ruuti oli märkää.

Angelo Ogbonna, West Ham -> ilman seuraa

Konkaritoppari edusti West Hamia lähes kymmenen vuotta pelaten 249 ottelussa. Italialainen Ogbonna, 36, oli parin viime kauden ajan rotaatiopelaajan roolissa.

Kalvin Phillips, West Ham -> Manchester City, laina päättyi

Kohuttu lainapelaaja Citystä. Phillipsin, 28, piti tulla West Hamiin hakemaan uutta vauhtia uralleen, mutta vauhti hidastui entisestään.

Saapuneet

Max Kilman, Wolverhampton -> West Ham, 47,5 miljoonaa euroa

Julen Lopeteguille tuttu pelaaja Wolvesista, jossa Kilman, 27, toimi viime kaudella kapteenina. Kookas toppari oli vuosi sitten Napolin kiikarissa. Iso hankinta West Hamilta.

Crysencio Summerville, Leeds -> West Ham, 29,3 miljoonaa euroa

Summerville, 22, pelasi huippukauden Mestaruussarjassa. Hollantilaislaituri takoi 43 otteluun 19 maalia ja syötti yhdeksän. Valittiin Mestaruussarjan vuoden pelaajaksi. Vahvuudet nopeudessa ja 1vs1-haastoissa.

Niclas Füllkrug, Borussia Dortmund -> West Ham, 27 miljoonaa euroa

Tehokkaan kärkipelaajan löytäminen on ollut West Hamille viime vuosina suuri haaste. Sébastien Haller, Gianluca Scamacca ja Danny Ings eivät onnistuneet ysipaikalla odotetulla tavalla. 31-vuotiaalla Füllkrugilla on potentiaalia rikkoa pelipaikan kirous.

Füllkrug on todistanut viimeisen kahden kauden aikana tasonsa Bundesliigan huipulla Werder Bremenissä ja Borussia Dortmundissa. Vahvana viimeistelijänä tunnettu kohdehyökkääjä jakoi kaudella 2022-23 16 osumallaan sarjan maalikuninkuuden Christopher Nkunkun kanssa. Viime kaudella Borussia Dortmundissa syntyi 12 osumaa sarjapeleissä ja EM-kisoissakin Saksan paidassa verkot heiluivat kahdesti. Hyvä pääpelaaja tuo myös erikoistilanneuhkaa.

Ratkaiseeko Niclas Füllkrug West Hamin ysipaikan ongelman? Kuva: All Over Press

Luis Guilherme, Palmeiras -> West Ham, 23 miljoonaa euroa

Hammers nappasi nuoren lupauksen Brasiliasta. Laitahyökkääjä Guilhermelle, 18, on kertynyt jo lähemmäs 50 peliä miesten tasolla, mutta maaleja on syntynyt vasta yksi.

Aaron Wan-Bissaka, Manchester United -> West Ham, 17,6 miljoonaa euroa

Wan-Bissaka, 26, edusti viiden vuoden aikana Man Unitedia yhteensä 190 ottelussa. Monipuolinen oikea laitapuolustaja on vahva taklaaja ja 1vs1-haastaja. Seitsemän vuoden sopimuksen tehnyt Wan-Bissaka hankittiin avaavaan rooliin.

Jean-Clair Todibo, OGC Nice -> West Ham, laina

Ranskan A-maajoukkueessa pelannut toppari siirtyy Hammersiin osto-optiollisella lainadiilillä. Todibosta, 24, odotetaan suoraan avauskokoonpanon pelaajaa.

Guido Rodríguez, Real Betis -> West Ham, ilmaissiirto

Rodríguez, 30, on ilmaishankintana huippuvahvistus West Hamille. Argentiinan maajoukkuepelaajalta löytyy vahvaa kokemusta voittamisesta maailmanmestaruuden ja kahden Copa Américan tittelin myötä. Puolustava keskikenttäpelaaja on älykäs pelinlukija ja aggressiivinen taklaaja. Tuo keskikentälle johtajuutta.

Wes Foderingham, Sheffield United -> West Ham, ilmaissiirto

Kokenut lisä West Hamin maalivahtirinkiin. Foderingham, 33, pelasi viime kaudella uransa ensimmäiset Valioliiga-ottelunsa esiintyen Sheffield Unitedin maalilla 30 pelissä.

Andy Irving, Austria Klagenfurt -> West Ham, laina päättyi

West Ham hankki Irvingin, 24, vuosi sitten Klagenfurtista, mutta skottipelaaja jäi vielä viime kaudeksi Itävaltaan.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 13.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Julen Lopetegui

Julen Lopetegui saa toisen mahdollisuutensa Valioliigassa allekirjoitettuaan kaksivuotisen sopimuksen. Hän saapui ensimmäistä kertaa Englantiin marraskuussa 2022 ja auttoi Wolverhamptonia säilyttämään sarjapaikkansa.

Putoamisvaarassa ollut Wolves nappasi Lopeteguin alaisuudessa 23 valioliigaottelusta 31 pistettä ja päätti kauden 13. sijaan. Espanjalaisen voittoprosentti (39,1) oli seuran historian suurin Valioliigassa keneltäkään valmentajalta.

Yhteinen taival seurassa jäi onnistumisista huolimatta lopulta lyhyeksi ja Lopetegui, 57, erosi vain muutama päivä ennen viime kauden alkua. Taustalla oli eriäviä näkemyksiä johtoportaan kanssa. Lopetegui myöhemmin tunnusti, ettei hänellä ollut luottamusta seuran omistajiin.

Lopetegui on luotsannut myös Sevillaa, FC Portoa ja Espanjan maajoukkuetta. Ansioluettelosta löytyy myös muutaman kuukauden mittainen pesti Real Madridissa vuodelta 2018, joka kuitenkin päättyi pikapotkuihin.

Lopetegui saavutti toistaiseksi suurimman meriittinsä Sevillassa voittaen Eurooppa-liigan kaudella 2019-20. Myös kaksivuotinen pesti Espanjan maajoukkueessa oli tappioton, mutta valmentaja sai lähteä vuoden 2018 MM-kisojen aattona, Real Madridin julkistettua hänen sopimuksensa juuri ennen turnauksen alkua.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Julen Lopetegu palaa Valioliigaan nyt West Hamin ruoriin. Kuva: All Over Press

Lopetegui nosti Sky Sportsin tilastojen mukaan kolmen vuoden aikana Sevillan pallonhallinnan 52 prosentista lähes 60-prosenttiseksi. Hänen valmentamansa joukkueet ovat loistaneet erityisesti omassa päässä. Lopeteguin viimeisellä täydellä kaudella Sevilla päästi vain 30 maalia, joka oli koko La Ligan pienin lukema kaudella 2021-22. Sevilla piti samalla vaikuttavat 22 nollapeliä.

Vertailuna West Ham päästi viime kaudella Moyesin alaisuudessa neljänneksi eniten maaleja Valioliigassa (74). Kolme muuta seuraa – Luton Town, Sheffield United ja Burnley – putosivat jokainen takaisin Mestaruussarjaan. Lopetegui on toistaiseksi vahvistanut alakertaa luottopuolustajallaan Max Kilmanilla, mutta puolustuspää tarvitsee mahdollisesti vielä lisähankintoja.

Lopetegui on suosinut 4-3-3-muotoa kahdella keskikentän pohjapelaajalla. Espanjalaisen pelitavassa hyökkäyksiä rakennetaan alhaalta ja molemmat laitapuolustajat tukevat hyökkäyksiä. Muodostelman hyökkäävämpi keskikenttäpelaaja puolestaan liittyy korkeaan prässiin hyökkäystrion kanssa.

Hyökkäyksen kärjessä on vahva kohdehyökkääjä. Tähän rooliin on värvätty Saksassa maaleja mättänyt Niclas Füllkrug. Saksan maajoukkuepelaaja on taitava viimeistelijä, joka loistaa fyysisellä presenssillään niin maissa kuin ilmassa.

Edellisissä seuroissaan Lopetegui on toisinaan käyttänyt vaihtoehdoistaan riippuen systeemiä ilman varsinaista kärkipelaajaa. Jos espanjalainen turvautuu tällaiseen ratkaisuun, hyvin viimeistelevä Jarrod Bowen voisi istua hyökkäyksen keskelle. Bowen oli viime kaudella West Hamin ykköspyssy 16 osumallaan.

Seuraa heitä

Tomáš Souček

Souček, 29, on edustanut West Hamia neljän vuoden ajan. Puolustava keskikenttäpelaaja on ollut jo pitkään yksi joukkueen tärkeimmistä yksilöistä. Viime kausi sujui selvästi paremmin kuin edellinen. Souček viimeisteli Valioliigassa seitsemän maalia ja näytti löytäneen jälleen peli-ilonsa.

Souček on parhaimmillaan West Hamissa jopa dominoiva pelaaja, joka kykenee monipuolisuutensa vuoksi auttamaan joukkuetta pitkälti jokaisessa pelin vaiheessa. Laadukas pääpelaaja tunnetaan juoksuistaan boksiin, mutta myös moitteettomasta työmoraalistaan. Saa nähdä, saako yhtä suuren roolin Lopeteguin alaisuudessa.

Jarrod Bowen

Kenties koko joukkueen suurin tähti. Bowen, 27, iski päättyneellä kaudella jopa 16 maalia Valioliigassa. Lisäksi Bowen antoi kuusi maalisyöttöä. Moyes peluutti Bowenia viime kaudella oikean laitahyökkääjän pelipaikan lisäksi myös kärjessä. Se toden totta tuotti tulosta. Bowen valittiin Englannin EM-kisajoukkueeseen ja hän pääsi kentälle kahdessa kisaottelussa.

Bowen kykenee viimeistelemään, mutta myös rakentamaan peliä, ja on siten noussut elintärkeäksi pelaajaksi West Hamissa. Monipuolinen hyökkäyspään pelaaja kantaa vastuun West Hamin maalinteosta.

Mohammed Kudus

Vuosi sitten Ajaxista hankittu Kudus, 24, loisti jo ensimmäisellä kaudellaan Valioliigassa. Ghanan maajoukkuepelaaja keräsi 33 otteluun kahdeksan maalia ja syötti kuusi sarjapeleissä. Monikäyttöinen kymppipaikan pelaaja istuu myös laidoille ja kärkeen.

Kudus on taitava 1vs1-haastaja ja pitämään palloa paineen alla. Hyökkäävälle keskikenttäpelaajalle voidaan odottaa Lucas Paquetán vedonlyöntisyytteiden myötä entistä suurempaa roolia joukkueessa.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 11

West Ham on viime kausien perusteella todistetusti joukkue, joka pärjää myös kansainvälisissä peleissä. Siihen nähden sillä on ollut ajoittain kohtuuttoman suuria vaikeuksia kotimaan kentillä.

Lopetegui on valmentajana hieman samanlainen. Parhaimmillaan hänen joukkueensa ovat pelanneet upeaa jalkapalloa, mutta myös potkut ovat usein tulleet perustellusti.

Hammersilla on potentiaalia pelata korkeammistakin sijoista, mutta Lopeteguin debyyttikaudella odotukset on syytä pitää maltillisina.

West Hamin otteluohjelma kaudella 2024-25

Joni Ahokas, Ville Liimatta

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT