INEOSin aikakausi alkaa toden teolla. Uusi omistajaporras antoi Erik ten Hagin jatkaa managerina koettelevien kuukausien jälkeen.

Viime kausi

Epätasaisuus kuvaa parhaiten Manchester Unitedin viime kautta. United pelasi ajoittain loistavaa jalkapalloa, mutta mukaan mahtui hurja määrä suorastaan luokattomia peliesityksiä.

Manchester Unitedin viime kesän siirtoikkuna oli suhteellisen maltillinen. Seura etsi läpi kesän uutta ykköskärkeä ja ykkösmaalivahtia.

David De Gea vaihtoi maisemaa vapaana agenttina ja joukkue tarvitsi korvaajan pitkäaikaiselle ykkösvahdilleen. United päätyi lopulta hankkimaan André Onanan Internazionalesta reilulla 50 miljoonalla eurolla. Kärkeen löytyi Rasmus Højlund, josta United maksoi Atalantalle yli 70 miljoonaa euroa.

Alkukausi oli synkkä. Syys-lokakuun vaihteeseen mennessä Manchester United oli hävinnyt jo neljä sarjaottelua ja kummatkin Mestarien liigan lohkovaiheen ottelunsa.

Lisäksi Erik ten Hagin ja Jadon Sanchon julkinen välienselvittely oli median otsikoissa viikosta toiseen. Ten Hag jätti Sanchon ulos Arsenal-ottelun kokoonpanosta vedoten siihen, miten huonosti pelaaja oli harjoitellut. Sancho julkaisi sen jälkeen tiedotteen, jossa syytti ten Hagin väitteitä valheellisiksi. Ten Hag pudotti Sanchon edustusjoukkueen toiminnasta ja Sancho istui syyskauden katsomossa.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Frank🧠🇳🇱 (fan)

@TenHagEra
🚨🎥 - Ten Hag & Jadon Sancho having a chat after training in the US 🇺🇸
Sancho vietti kevään lainalla Borussia Dortmundissa ja palasi tänä kesänä Unitedin harjoitusvahvuuteen.

Manchester United esiintyi ajoittain edukseen ja nappasi syksyllä muutaman vakuuttavan voiton, mutta kokonaisuudessaan kauden ensimmäinen puolisko oli selvästi mollivoittoinen. United jäi Mestarien liigan lohkossaan viimeiseksi. Ten Hagin mahdollisista potkuista puhuttiin pitkään, mutta seurajohto päätti pitää luotsin joukkueen peräsimessä.

Kevätkausi sujui Valioliigan puolella kaksijakoisesti. Helmikuussa Manchester United nappasi vakuuttavan neljän ottelun voittoputken, mutta sitä seurasivat tappiot Fulhamille ja Manchester Citylle. Maaliskuun lopun jälkeen United voitti vain kaksi sarjaottelua ja valahti lopulta kahdeksanneksi Valioliigassa.

Kahdeksas sija Valioliigassa oli luonnollisesti valtava pettymys, mutta sen sijaan FA Cupissa sujui paljon paremmin. Manchester United eteni voitosta voittoon ja kaatoi muun muassa Liverpoolin puolivälierässä. Finaalissa kaatui paikallisvastustaja Manchester City maalein 2-1 ja lopulta ten Hag pääsi juhlimaan toista pokaaliaan Manchester Unitedin peräsimessä. Samalla irtosi europelipaikka, joka olisi muuten jäänyt saamatta.

Kauden jälkeen Manchester Unitedin seurajohto neuvotteli muiden valmentajien kanssa, mutta päätyi lopulta pitämään ten Hagin päävalmentajana. Osapuolet allekirjoittivat sittemmin jatkosopimuksen, joka pitää ten Hagin pestissään kesään 2026 saakka.

Pelaajasiirrot

Uuden urheilujohdon kädenjälki näkyy tämän kesän siirtosuunnitelmissa. Budjettiin on tehty hiukan liikkumavaraa omien kasvattien myynneillä ja kalleista rivipelaajista luopumalla. Uudet hankinnat ovat muualla tasonsa todistaneita nuoria, joilta odotetaan paljon kättelystä lähtien. Lisäksi ten Hag hankki itselleen ennestään tutut Matthijs de Ligtin ja Noussair Mazraouin Bayern Münchenistä.

Lähteneet

Mason Greenwood, Manchester United -> Marseille, 26 miljoonaa euroa

Greenwood, 22, pelasi viime kauden lainalla Getafessa ja esiintyi edukseen Espanjan kentillä. Kauden jälkeen oli selvää, ettei Greenwood palaisi Manchester Unitediin, vaan luvassa olisi pysyvä siirto muihin maisemiin. Marseille hankki Greenwoodin 26 miljoonalla eurolla ja siirtosumma voi kasvaa bonusten myötä yli 30 miljoonaan euroon.

Aaron Wan-Bissaka, Manchester United -> West Ham, 17,6 miljoonaa euroa

Wan-Bissaka, 26, saapui Unitediin kesällä 2019 Crystal Palacesta 55 miljoonalla eurolla ja vietti seurassa viisi vuotta. Kaikki kilpailut mukaan lukien pelejä kertyi 190 ottelun verran. Näissä syntyi kaksi maalia sekä 13 maalisyöttöä. Wan-Bissaka palaa nyt kotikaupunkiinsa Lontooseen, mutta West Hamin väreissä.

Willy Kambwala, Manchester United -> Villarreal, 10 miljoonaa euroa

Kambwala, 19, vietti neljä vuotta Manchester Unitedin organisaatiossa ja pelasi viime kaudella kymmenen ottelua edustusjoukkueessa. Toppari lähti suuremman vastuun perässä Espanjaan tehden viisivuotisen sopimuksen Villarrealin kanssa.

Álvaro Carreras, Manchester United -> Benfica, 6 miljoonaa euroa

21-vuotias laitapuolustaja pelasi viime kauden jälkimmäisen puolikkaan lainalla Benficassa, joka lunasti espanjalaisen itselleen. Ei ehtinyt debytoida Manchester Unitedin edustusjoukkueessa.

Donny van de Beek, Manchester United -> Girona, 500 000 euroa

Van de Beekin, 27, ura on ollut melkoisessa laskusuhdanteessa jo vuosien ajan. Ajax-vuosien loistavat peliesitykset ovat kuin kaukainen muisto. Keskikenttäpelaaja ei ole saanut juuri missään peliaikaa ja lähti uusien haasteiden pariin Espanjan kentille.

Omari Forson, Manchester United -> AC Monza, ilmaissiirto

Forsonin sopimus Manchester Unitedin kanssa päättyi. 20-vuotias laitahyökkääjä pelasi viime kaudella muutaman pelin edustusjoukkueessa, mutta jätti seuran ilmaissiirrolla ja lähti Monzaan.

Raphaël Varane, Manchester United -> Como, ilmaissiirto

Urallaan kaiken voittaneen maailmanmestarin sopimus Manchester Unitedin kanssa päättyi, eikä Varane, 31, halunnut jäädä seuraan. Hän edusti Unitedia kolme vuotta ja lähti vapaana agenttina hieman yllättäen Comoon, joka nousi täksi kaudeksi Serie A:han.

Shola Shoretire, Manchester United -> PAOK, ilmaissiirto

Shoretiren sopimus Manchester Unitedin kanssa päättyi ja 20-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja löysi uuden seuran Kreikan liigan PAOKista. Shoretire debytoi edustusjoukkueessa vain 17-vuotiaana, mutta ura Manchester Unitedissa ei lopulta missään vaiheessa auennut kunnolla.

Anthony Martial, Manchester United -> ilman seuraa

Martialin, 28, sopimus päättyi, eikä sitä odotetusti jatkettu. Ranskalaishyökkääjä edusti Manchester Unitedia yhdeksän vuotta, mutta pelikentillä tasaisuus loisti poissaolollaan. Martial pelasi yhden nappikauden Unitedissa, mutta muut kaudet olivat epätasaisia, eikä hyökkääjä onnistunut oikein missään vaiheessa vastaamaan 60 miljoonan euron siirtosummansa tuomiin odotuksiin.

Brandon Williams, Manchester United -> ilman seuraa

Oma kasvatti jätti Manchester Unitedin vapaana agenttina. 23-vuotias vasen laitapuolustaja sai mukavasti vastuuta edustusjoukkueessa kaudella 2019-20 kellottaen 2441 peliminuuttia. Sittemmin vastuu jäi hyvin vähäiseksi. Williams pelasi viime kaudella lainalla Ipswich Townissa.

Sofyan Amrabat, Manchester United -> Fiorentina, laina päättyi

Keskikenttäpelaaja siirtyi viime kesänä suurin odotuksin Manchester Unitediin, mutta lopulta kausi oli melkoinen pettymys. Amrabat, 27, ei päässyt parhaalle tasolleen ja jäi pienelle vastuulle ten Hagin alaisuudessa. Pelasi muutaman laadukkaan ottelun loppukaudesta, mutta seura päätti jättää osto-option käyttämättä.

Saapuneet

Leny Yoro, Lille -> Manchester United, 62 miljoonaa euroa

Yoro, 18, pelasi loistavan kauden Lillen takalinjoilla ja oli yksi Ranskan pääsarjan parhaista toppareista. Hän herätti myös Real Madridin kiinnostuksen, mutta siirtyi lopulta Manchester Unitediin. Huippulupaava Yoro saanee välittömästi suuren roolin Unitedissa. Samalla paineet ja odotusarvot ovat täysin uusissa sfääreissä ja siihen tottuminen voi viedä oman aikansa. Jalkapöydän murtuminen harjoituskaudella pitää Yoron kauden ensimmäiset kuukaudet sivussa ja valioliigadebyytti viivästyy.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Leny Yoro Lillen paidassa viime kaudella. Kuva: AOP

Matthijs de Ligt, Bayern München -> Manchester United, 45 miljoonaa euroa

De Ligt on 25-vuotias toppari, joka aloitti uransa Ajaxissa. Kesällä 2019 hollantilainen siirtyi Juventukseen ja kaksi vuotta sitten Bayerniin. Loukkaantumiset ovat kiusanneet, eikä de Ligt ole kaikesta hehkutuksesta huolimatta vielä oikein löytänyt seuraa, jossa hänen asemansa olisi sementoitu.

Pelaajana de Ligt ei ole kovinkaan nopea, mutta hän on väkivahva ja hyvä kaksinkamppailupelaaja. Lisäksi de Ligt osaa ajaxlaisen koulukunnan kasvattina pelata pallot omille. Lähtökohtaisesti de Ligt noussee suoraan avaukseen, mutta Unitedissa kilpailu topparin tontilla on sen verran kovaa, että jos homma ei toimi, de Ligt löytänee itsensä nopeasti penkiltä.

Joshua Zirkzee, Bologna -> Manchester United, 42.5 miljoonaa euroa

Hollannin A-maajoukkuehyökkääjä löi viime kaudella läpi Serie A:ssa viimeisteltyään 11 maalia Bolognan paidassa. Monipuolinen Zirkzee, 23, oli Bolognan ehdoton ykköstykki ja hyökkäyksen tärkein pelaaja. Sai siirron suurempiin ympyröihin, ja tehoja odotetaan alusta saakka.

Noussair Mazraoui, Bayern München -> Manchester United, 15 miljoonaa euroa

Mazraoui, 26, on ennen kaikkea oikea pakki, joka kykenee pelaamaan myös vasemmalla. Mazraoui siirtyi Ajaxista Bayerniin kaksi vuotta sitten, ja pelasi saksalaisjätin riveissä 55 ottelua.

Mazraoui kykenee sahaamaan laitaa pitkin ylös, alas ja hänellä on hyvä syöttövalikoima. Hyökkäyspäähän hän on parempi pelaaja kuin West Hamiin myyty Aaron Wan-Bissaka. Mazraoui kilpailee Unitedissa peliajasta Diogo Dalotin kanssa.

Toby Collyer, Manchester United U21 -> Manchester United

Puolustava keskikenttämies siirtyi Brightonista Man Unitedin organisaatioon kaksi ja puoli vuotta sitten. 20-vuotias Collyer nostettiin nyt ylös, ja heti tuli puolisen tuntia peliaikaa Community Shieldissä.

Ethan Wheatley, Manchester United U18 -> Manchester United

Vasta 18-vuotias keskushyökkääjä on tehnyt hyvää jälkeä Valioliiga 2:ssa ja alle 18-vuotiaiden Valioliigassa. Pääsi viime kaudella kokeilemaan kolmessa edustusjoukkueen ottelussa. Lähetetään kenties kasvamaan korkoa lainalle.

Harry Amass, Manchester United U18 -> Manchester United

17-vuotias vasen pakki oli viime kauden lopussa monta kertaa ykkösjoukkueen penkillä, muttei vielä debytoinut. Lainapesti voisi palvellla kehitystä.

Jadon Sancho, Borussia Dortmund -> Manchester United, laina päättyi

Entinen huippulupaus pelasi kevään lainalla Dortmundissa ajauduttuaan riitoihin ten Hagin kanssa. Sancho, 24, väläytteli Saksassa osaamistaan ja pääsi pelaamaan Mestarien liigan finaalissa. Ilmeisesti sopu managerin kanssa on syntynyt, mutta Sanchon nimi on liikkunut kesällä siirtohuhuissa.

Hannibal Mejbri, Sevilla -> Manchester United, laina päättyi

Tunisian maajoukkueen keskikenttäpelaaja vietti kevään lainalla Sevillassa, jolla oli 20 miljoonan euron osto-optio. Mejbri, 21, oli Espanjassa iso floppi. Häntä syytettiin asenneongelmista ja valmentaja pudotti nuorukaisen penkille. Peliaikaa tuli vain muutamassa ottelussa. Unitedin ja Mejbrin sopimus on voimassa ensi kesään asti.

Facundo Pellistri, Granada -> Manchester United, laina päättyi

Uruguaylaislaituri on edustanut Unitedia neljä vuotta, mutta hänen parhaat näyttönsä ovat tulleet lainapesteillä. Pellistrin, 22, agentti on vihjannut, että hänen asiakkaansa saattaa lähteä peliajan perässä muualle.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 14.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Erik ten Hag

Ten Hagilla on alkamassa kolmas kautensa Manchester Unitedin peräsimessä. Hiljattain solmittu jatkosopimus kertoo siitä, että hollantilaisluotsiin luotetaan yhä, vaikka viime kausi oli vaikea.

Kahteen viime vuoteen on mahtunut ylä- ja alamäkiä sekä suhteeton määrä draamaa. Mason Greenwood ja Antony ovat olleet otsikoissa kentän ulkopuolisten tapahtumien takia, Cristiano Ronaldo ja Jadon Sancho ovat lähteneet seurasta ovet paukkuen, Marcus Rashford on pudotettu kokoonpanosta epäammattimaisuuden takia.

Manchester Unitedin kokoisessa seurassa tällaiset asiat saavat valtavan huomion, ja ten Hag on ollut laivan kapteenina vastaamassa median ja kannattajien kysymyksiin. Siinä sivussa pitäisi rakentaa voittava joukkue, joka selättää vastustajat ja loukkaantumissumat.

Viime kaudella Manchester Unitedin pelaamisesta puuttui liian usein punainen lanka. Loukkaantumisilla oli osansa, mutta nekään eivät kelvanneet selitykseksi kaikkein karmeimpiin esityksiin.

Osa kannattajista varmasti toivoi kaksi vuotta sitten, että ten Hag toisi Ajaxista tutun jalkapallon Old Traffordille. Amsterdamissa kyseistä, koko seuran kattavaa filosofiaa on kuitenkin hiottu vuosikymmeniä, eikä sitä voi kopioida kahdessa vuodessa toisaalle. Sitä ten Hag ei toki ole yrittänytkään.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Erik Ten Hagin sopimus on voimassa kesään 2026 saakka. Kuva: AOP

Ten Hagin United pelaa suoraviivaista jalkapalloa, jossa nopeita hyökkääjiä yritetään jatkuvasti ruokkia läpisyötöillä.

Viime kaudella isot ongelmat piilivät huonossa organisoinnissa. Kun nopeat hyökkäykset epäonnistuivat, Unitedin pakka oli valmiiksi levällään ja vastustajalla oli runsaasti tilaa hyökätä. Pelin edetessä välimatkat kasvoivat entisestään, kun hyökkääjät eivät jaksaneet enää tehdä töitä alaspäin. Puolustajat jäivät monissa tilanteissa yksin, kun keskikentältä ei kuulunut apuja. Manchesterilaisia rokotettiin hämmentävän usein syötöistä takaviistoon.

Pelaamisesta puuttui myös monipuolisuus. United näytti neuvottomalta, kun sen pääsuunnitelma ei toiminut. Peli jumitti pahasti matalia blokkeja vastaan, eivätkä manchesterilaiset rokottaneet myöskään erikoistilanteista.

Parhaimmillaan Manchester United pystyi kuitenkin todella kurinalaisiin esityksiin, jotka myös tuottivat tulosta. Noissa peleissä United tukki keskustansa puolimatalassa blokissa ja hyökkäsi iskemällä sinne laidalle, jossa hyökkääjällä oli selkeä 1v1-tilanne tai tilaa juosta selustaan.

Tulevaisuudessa Manchester United haluaa varmasti säilyttää vaarallisuutensa nopeissa hyökkäyksissä, mutta pelaamista on monipuolistettava ja puolustuspään ongelmat tilkittävä.

Seuraa heitä

Kobbie Mainoo

Viime kauden positiivisin yllätys. Mainoon, 19, piti olla edustusjoukkueen mukana jo alkukaudella, mutta nuorukainen kärsi nilkkavammasta, joka piti hänet sivussa muutaman kuukauden.

Mainoo pelasi kauden ensimmäisen ottelunsa marraskuun lopussa Evertonin vieraana. Hän esiintyi niin vakuuttavasti, että muutamaa viikkoa myöhemmin ten Hag nosti hänet pysyvästi avauskokoonpanoonsa. Mainoo oli kevätkaudella yksi Manchester Unitedin tärkeimmistä pelaajista. Joulukuun alun jälkeen hän aloitti kaikki sarjaottelut, ja se kertoo omaa kieltään nuorukaisesta.

FA Cupin finaalissa Mainoo iski voittomaalin Manchester Cityn verkkoon ja pääsi mukaan Englannin EM-kisajoukkueeseen. Kisoissa vastuuta tuli mukavasti.

Mainoo on teknisesti lahjakas pelaaja, joka kykenee purkamaan helposti vastustajan prässin ja omaa laadukkaan syöttörepertuaarin. Hänellä on harvoin kiire pallon kanssa ja nuorukainen tekee toistuvasti oikeita ratkaisuja helpottaakseen joukkueensa peliä. Keskikentällä peliä tasapainottava pelaaja on yksi Manchester Unitedin junioriakatemian suurimmista helmistä vuosikausiin. Tulevaisuus näyttää kirkkaalta.

Alejandro Garnacho

Garnacho otti huomattavia kehitysaskeleita viime kauden aikana. Argentiinalaislaiturin alkukausi oli vaisu ja ten Hag kritisoi julkisesti hänen peliesityksiään. Garnacho onnistui kuitenkin lopulta nappaamaan paikkansa avauskokoonpanossa ja pelasi kokonaisuudessaan vahvan kauden ten Hagin alaisuudessa. Kevätkaudella Garnacho oli yksi joukkueensa vaarallisimmista pelaajista ja kykeni luomaan jatkuvaa uhkaa laidallaan.

Hiljattain 20 vuotta täyttänyt Garnacho iski viime kaudella kaikki kilpailut mukaan luettuna kymmenen maalia ja antoi viisi maalisyöttöä. Hän on edelleen hyvin kehityskelpoinen pelaaja, joka kehittynee entistä enemmän alkavalla kaudella. Viimeiset ratkaisut vaativat lisää tasaisuutta. Joukkueen avainpelaaja.

Joshua Zirkzee

Kesähankinta tuo ten Hagille erilaisen vaihtoehdon hyökkäykseen. Pelipaikastaan huolimatta Zirkzee, 23, ei ole perinteinen puhdas maalintekijä. Hänet tunnetaan peliä rakentavana hyökkääjänä, joka kykenee luomaan maalipaikkoja joukkuetovereilleen ja siinä sivussa itsekin viimeistelemään.

Zirkzeellä on edelleen huomattavasti parantamisen varaa viimeistelyssä, mutta hän tuo kokonaisvaltaisella pelaamisellaan paljon joukkueen hyökkäykseen. Viime kaudella Zirkzee viimeisteli 11 maalia Serie A:ssa. Voi yltää samaan maalimäärään myös Valioliigassa.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 6:s

Manchester Unitedin kannattajat ovat varmasti jo kyllästyneet kuulemaan sanan ”projekti”, mutta Old Traffordilla on taas alkamassa uusi sellainen.

Erik ten Hagin uskottiin tuovan uusia tuulia seuraan, mutta hollantilaisluotsi on ollut vain yksi ihminen keskellä rikkinäistä organisaatiota.

Uusi osaomistaja INEOS on uudistanut rajulla kädellä Unitedin urheilujohtoa ja rekrytointistrategiaa. Muutostyö on yhä kesken, ja se vaatii varmasti veronsa tällä kaudella.

Ilman FA Cupin voittoa Manchester United olisi jäänyt tämän kauden europeleistä ulos. Loukkaantumisilla oli osansa viime kauden räpiköimisessä, mutta ten Hagilla ei ole varaa toistaa viime kauden liigasijoitusta.

Unitedin tähtäin on Mestarien liigassa. Europelien ulkopuolelle ten Hagilla ei ole varaa jäädä.

Manchester Unitedin otteluohjelma kaudella 2024-25

Ville Liimatta, Joni Ahokas

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT