Saudirahalla porskuttavalla Newcastlella on vielä matkaa kärkikahinoihin.

Viime kausi

Newcastlen viime kausi oli kaksijakoinen.

Se oli sijoittunut edellisellä kaudella komeasti neljänneksi Valioliigassa ja pääsi siten mukaan Mestarien liigan lohkovaiheeseen 20 vuoden tauon jälkeen. Odotukset olivat luonnollisesti korkealla, kun Newcastle onnistui vahvistamaan joukkuettaan useilla laatupelaajilla.

Alkukaudella tasaisuus loisti poissaolollaan. Ensimmäisen neljän sarjakierroksen jälkeen Newcastle oli hävinnyt jo kolmesti, mutta onnistui kääntämään kurssin syyskuun maajoukkuetauon jälkeen ja ehti pelata muutaman kuukauden ajan ilman tappioita.

Viime kesän jättihankinta Sandro Tonali sai syksyllä peräti kymmenen kuukauden pelikiellon jäätyään kiinni vedonlyöntisääntöjen rikkomisesta. Tonalin pelikielto oli hyvin merkittävä takaisku Eddie Howen miehistölle. Ykkösmaalivahti Nick Pope loukkasi vakavasti olkapäänsä joulukuun alussa ja oli puolen vuoden ajan sivussa pelikentiltä.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Sandro Tonali on ehtinyt pelata Newcastlessa vasta 12 ottelua. Kuva: AOP

Marras-joulukuun vaihteessa Newcastle voitti perätysten Chelsean ja Manchester Unitedin, mutta sen jälkeen pelillinen ja tuloksellinen kunto laahasi maanpinnassa. Loukkaantumisista kärsinyt Newcastle hävisi joulu-tammikuun aikana seitsemästä pelistään peräti kuusi ja jäi auttamattomasti takamatkalle kilpailussa paikasta Mestarien liigaan.

Tappioputken jälkeen Howen miehistö piristyi ja pelasi lopulta varsin mukiinmenevän kevätkauden. Huhti-toukokuussa Newcastle voitti muutamaa lukuun ottamatta kaikki ottelunsa ja nousi sarjataulukossa seitsemänneksi. Se ei kuitenkaan riittänyt europelipaikkaan.

Mestarien liigassa Newcastle jäi lohkovaiheeseen. FA Cupissa ja liigacupissa tie nousi pystyyn neljännesvälierissä.

Pelaajasiirrot

Newcastle on yksi seuroista, joiden on pitänyt viime aikoina olla varovainen taloutensa kanssa. Seura on pystynyt satsaamaan pelaajahankintoihin siirryttyään Saudi-Arabian julkisen investointirahaston omistukseen, mutta sen on silti noudatettava Valioliigan taloussääntöjä; tappioita saa kertyä vain tiettyyn määrään saakka.

Pitkään uutisoitiin, että Harakat joutuisi todennäköisesti myymään jonkun tähtipelaajistaan välttääkseen taloussääntöjen rikkomisen. Newcastle lähti kuitenkin mukaan Valioliiga-seurojen karuselliin, jossa nuoret pelaajat vaihtoivat maisemia merkittävillä summilla ennen tilikauden vaihtumista.

Lähteneet

Elliot Anderson, Newcastle -> Nottingham Forest, 41.2 miljoonaa euroa

Yksi esimerkki pelaajakarusellin siirroista. Anderson, 21, on kolkutellut Skotlannin maajoukkueen ovia, mutta monet hieraisivat silmiään siirtosumman nähdessään. Isompi hankinta Forestille kuin menetys Newcastlelle.

Yankuba Minteh, Newcastle -> Brighton, 35 miljoonaa euroa

Newcastle tarvitsi rahaa ja huippulupaavasta laiturista sitä oli tarjolla. Minteh, 19, siirtyi Newcastleen vain vuosi sitten kahdeksalla miljoonalla eurolla. Hän vietti viime kauden lainalla ja siirtyi nyt toisaalle 35 miljoonalla eurolla. 27 miljoonaa euroa plussaa ilman ensimmäistäkään peliä Newcastlessa.

Kelland Watts, Newcastle -> Cambridge United, ilmaissiirto

Newcastlen omasta akatemiasta noussut toppari, joka pääsi pelaamaan yhden pelin edustusjoukkueessa. Watts, 24, kierteli viime kaudet lainapesteillä ja suuntasi sopimuksensa päätyttyä Ykkösliigan Cambridge Unitediin.

Matt Ritchie, Newcastle -> Portsmouth, ilmaissiirto

Aiempien vuosien luottolaituri jäi Newcastlen nuorennusleikkauksen edetessä pienempään ja pienempään rooliin. Viime kaudella vastuuta tuli enää 235 minuuttia. Ritchie, 34, palasi kasvattajaseuraansa, joka porskuttaa taas Mestaruussarjassa.

Yankuba Minteh ei pelannut peliäkään Newcastlessa, mutta seura teki tuhdin voiton myynnillä. Kuva: AOP.

Loris Karius, Newcastle -> ilman seuraa

Saksalaistorjuja hankittiin kaksi vuotta sitten varavahdiksi. Karius, 31, pelasi Newcastlessa kaksi ottelua, päästi niissä kuusi maalia ja lähti viime kauden jälkeen vapaille markkinoille.

Paul Dummett, Newcastle -> ilman seuraa

Kaupungin ja seuran oma kasvatti. Walesin maajoukkuepakki Dummett, 32, edusti nuoruuden lainapestejä lukuun ottamatta koko uransa Newcastlea, kunnes hänen sopimuksensa päättyi viime kauteen. Pelasi uransa isoimmat minuutit Harakoiden ollessa Mestaruussarjassa.

Jeff Hendrick, Newcastle -> ilman seuraa

Hendrick, 32, oli Newcastlen pelaaja neljä vuotta, mutta pelasi lähes kaikki ottelunsa debyyttikaudellaan. Sitä seurasivat kolme lainapestiä Mestaruussarjassa, kun keskikenttäpelaajalle ei löytynyt pysyvästi uutta ottajaa.

Saapuneet

Lewis Hall, Chelsea -> Newcastle, 33 miljoonaa euroa

Hall, 19, vietti viime kauden lainalla Newcastlessa, jonka oli hankittava hänet kauden päätteeksi tiettyjen ehtojen täytyttyä. Nuori puolustajalupaus pääsi loppukaudesta pelaamaan enemmän ja osoitti, että hänestä voi olla vielä paljon iloa St’ James Parkilla.

Odysseas Vlachodimos, Nottingham Forest -> Newcastle, 23.6 miljoonaa euroa

Kreikan maajoukkuevahti oli vielä muutama vuosi sitten isossa nosteessa. Hän torjui Benficalle kaksi Portugalin liigan voittoa ja pelasi säännöllisesti Mestarien liigassa. Viime kaudella Forestissa Vlachodimos, 30, pelasi vain seitsemän ottelua ja putosi lopulta kolmosvahdiksi. Häntä odottanee myös Newcastlessa kirittäjän rooli.

William Osula, Sheffield United -> Newcastle, 11.6 miljoonaa euroa

Tanskaa nuorten maajoukkueissa edustanut hyökkääjälupaus. Osulan, 21, näytöt miesten peleistä ovat vielä ohuet.

Miodrag Pivas, Jedinstvo Ub -> Newcastle, 800 000 euroa

Pivas, 19, aloittaa Newcastlessa reservijoukkueessa. Puolustajalupaukselta löytyy aiempaa kokemusta Serbian kakkostasolta 18 ottelun verran. Pivas kuului nuorempana Serbian U17-maajoukkueeseen.

Lloyd Kelly, Bournemouth -> Newcastle, ilmaissiirto

Mainio hankinta Newcastlelta. Eddie Howelle tuttu toppari, jonka sopimus Bournemouthissa päättyi. Kellyllä, 25, olisi ollut ottajia muuallakin, mutta hän halusi nimenomaan Newcastleen. Tuo puolustuslinjaan leveyttä, mutta voi taistella avauksen paikasta, vaikka kaikki olisivat käytettävissä.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Lloyd Kellyllä on vyöllään 54 Valioliigan ottelua. Kuva: AOP

John Ruddy, Birmingham -> Newcastle, ilmaissiirto

Kokenut lisä Newcastlen maalivahtiosastoon. Ruddylla, 37, on luultavasti isompi rooli pukukopissa kuin kentällä.

Alex Murphy, Newcastle U21 -> Newcastle

Siirtyi kaksi vuotta sitten Newcastlen organisaatioon ja nostettiin nyt ylös. 20-vuotias vasen pakki esiintyi viime kaudella parissa edustusjoukkueen ottelussa. Kenties lainataan muualle.

Garang Kuol, FC Volendam -> Newcastle, laina päättyi

Australian maajoukkuelaituri siirtyi Newcastleen puolitoista vuotta sitten ja on käynyt sittemmin kahdesti lainalla. Toistaiseksi näyttää siltä, että Kuol, 19, ei ole vielä valmis Valioliigan peleihin. Edessä on luultavasti uusi lainapesti tai siirto muualle.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 12.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Eddie Howe

Howe, 46, saapui Newcastleen syksyllä 2021 seuran siirryttyä uuteen saudiarabialaisomistukseen. Maailman rikkaimman joukkueen valmentaminen oli Bournemouthissa odotuksia ylittäneelle englantilaisvalmentajalle uusi kokemus.

Howe onnistui jo ensimmäisellä kokonaisella kaudellaan johtamaan Harakat neljän parhaan joukkoon. Viime kaudella ongelmia tuottivat kasvaneet ottelumäärät ja valtavat loukkaantumisongelmat. Premier Injuries -sivuston mukaan Newcastlen loukkaantumistilasto oli viime kaudella Manchester Unitedin ja Chelsean jälkeen Valioliigan kolmanneksi korkein. Joukkueen pelaajista peräti 20 oli sivussa jossakin vaiheessa kautta. Howelta puuttui pahimmillaan yhden peliviikon aikana 11 edustusjoukkueen pelaajaa.

Howe on lyönyt Newcastlessa sisään vahvaan pallonhallintaan nojaavan aktiivisen pelitavan. 4-3-3-muodossa laiturit (Gordon ja Almíron) liikkuvat nopeasti ja ovat äärimmäisen taitavia 1vs1-haastajia murtautumaan boksin sisään. Myös laitapuolustajat (Hall ja Trippier) nousevat tukemaan hyökkäyksiä.

Kolmen keskikentässä tärkeää on tasapaino keskialueella ja pallollinen kontrolli. Bruno Guimarães, Sandro Tonali ja Joelinton tarjoavat teknistä taitoa pallonhallintaan. Keskikentän kolmikosta yksi nousee muita korkeammalle mukaan hyökkäyksiin.

Korkeassa prässissä puolustuslinja pelaa korkealla liikkuvasti ja tähtää nopeisiin pallonriistoihin. Myös fysiikka on tärkeässä roolissa, ja toppariosastolla riittää kokoa sekä vahvuutta pääpallotilanteissa.

Seuraa heitä

Bruno Guimarães

Guimarães, 26, on yksi Valioliigan parhaista keskikenttäpelaajista. Teknisyydestään tunnettu brassi on Newcastlen pelin moottori. Monipuolinen Guimarães nousee hanakasti toisesta linjasta vastustajan boksin edustalle ja on myös rakentamassa Newcastlen maalipaikkoja. Samalla Guimarães hoitaa tunnollisesti vastuunsa puolustuspäässä ja on miltei täydellisen keskikenttäpelaajan prototyyppi Howen joukkueessa.

Brasilian A-maajoukkueen luottopelaajiin lukeutuva Guimarães iski viime kaudella Valioliigassa seitsemän maalia ja antoi kahdeksan maalisyöttöä. Laatupelaaja, josta voi olla vaikea pitää kiinni. Guimarães on luonnollisesti herättänyt kiinnostusta Valioliigan kärkijoukkueissa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Bruno Guimarãesin sopimuksessa oli sadan miljoonan punnan ulosostoklausuuli, joka umpeni kesäkuun lopussa. Kuva: AOP

Alexander Isak

Isak, 24, nousi viime kaudella Valioliigan parhaiden hyökkääjien joukkoon. Ruotsalaiskärki viimeisteli peräti 21 maalia Valioliigassa ja teki tasaisesti maaleja läpi kauden. Ajoittain Isak vaikuttaa kuin katufutaajalta. Hän on teknisesti äärimmäisen taitava hyökkääjä, joka kykenee ohittamaan näyttävästi vastustajia ja viimeistelee laadukkaasti.

Aktiivisesti prässäävä Isak on kuin tehty Howen peluuttamaan jalkapalloon. Hän on kehittynyt viime vuosina huomattavasti viimeistelyssä ja se näkyy tulostaululla. Isakilla on edelleen kehittymisen varaa, mikä tekee hänestä entistä mielenkiintoisemman pelaajan. Potentiaalinen supertähti.

Anthony Gordon

Alla todellinen läpimurtokausi. Gordon, 23, iski viime kaudella Valioliigassa 11 maalia ja antoi komeat kymmenen maalisyöttöä. Nappikausi toi Gordonille palkinnon, kun vikkelä laitahyökkääjä valittiin Englannin EM-kisajoukkueeseen.

Gordon on herättänyt kiinnostusta astetta suuremmissa seuroissa ja Newcastle tekeekin kaikkensa pitääkseen kiinni Gordonista kesän siirtoikkunassa. Vasen laitahyökkääjä kykenee pelaamaan tarvittaessa myös oikealla laidalla ja keskemmällä. Tuo monipuolisen vaihtoehdon Howelle. Gordon on yksi joukkueen suurimmista tähdistä alkavalla kaudella.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 7:s

Newcastle on hyvä Valioliiga-joukkue, johon on ripoteltu joukkoon muutama kerrassaan loistava pelaaja. Viime kausi osoitti, että niiden pelaajien poissaoloja on nykyisellä materiaalilla vaikea paikata.

Seurajohdossa on tehty töitä sen eteen, että Newcastle ei ole joutunut luopumaan kesällä noista johtopelaajistaan. Joukkuetta on vahvistettu viime vuosina siinä määrin, että Newcastlen on oltava varovainen Valioliigan taloussääntöjen kanssa.

Eddie Howen ryhmällä on potentiaalia päästä takaisin europeleihin, mutta niille sijoille riittää tunkua.

Newcastlen otteluohjelma kaudella 2024-25

Ville Liimatta, Joni Ahokas

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT