Ange Postecogloun toinen kausi Tottenhamin peräsimessä. Aussivalmentaja on toistuvasti puhunut vaatimustason nostamisesta ja tavoitteestaan voittaa pokaaleja. Riittävätkö Spursin rahkeet vielä siihen?

Viime kausi

Tottenhamissa alkoi viime kesänä uusi aikakausi, kun Ange Postecoglou pestattiin päävalmentajaksi.

Palkkaus oli samalla melkoinen linjanveto Tottenhamilta, sillä Postecoglou peluuttaa täysin päinvastaista jalkapalloa kuin joukkueen edellinen päävalmentaja Antonio Conte. Contea syytettiin ajoittain pragmaattisesta, riskejä välttelevästä ja jopa tylsästä jalkapallosta, jossa tulos oli kaikista tärkeimmässä asemassa.

Postecoglou toi Tottenhamiin erilaisia ajatuksia. Hänen Tottenhaminsa pelaa lähtökohtaisesti tilanteessa kuin tilanteessa hyökkäävää, pallonhallintaan perustuvaa, aggressiivisesti prässäävää ja aktiivisesti riskejä ottavaa jalkapalloa.

Juuri ennen kauden alkua Tottenham myi kapteeninsa Harry Kanen yli sadalla miljoonalla eurolla Bayern Müncheniin. Kane oli edustanut koko uransa kasvattajaseuraansa Tottenhamia, mutta lähti pokaalien perässä muihin maisemiin. Kanen myynti oli Tottenhamille imagollisesti hyvin suuri takaisku.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Ange Postecogloun sopimus on voimassa vielä kolme vuotta. Kuva: AOP

Kanen myynnistä huolimatta Tottenham onnistui hankkimaan muun muassa James Maddisonin, Micky van de Venin, Guglielmo Vicarion ja Brennan Johnsonin kaltaisia urallaan eteenpäin meneviä pelaajia. Vicario oli yksi koko sarjan parhaista hankinnoista ja pelasi nappikauden Tottenhamin tolppien välissä korvaten mallikkaasti Hugo Lloris’n. Ranskalaiskonkari lähti MLS:ään.

Tottenham ihastutti alkukaudella. Se majaili vielä loka-marraskuussa sarjan kärkisijoilla, vaikka se kärsi suorastaan valtavista loukkaantumisongelmista. Avainpelaajia tippui kokoonpanosta jatkuvalla syötöllä, mutta Postecogloulle oli siitä huolimatta tärkeää pitää pelillinen identiteetti koskemattomana.

Ensimmäisestä kymmenestä sarjaottelusta tuloksena oli kahdeksan voittoa, kaksi tasapeliä ja sarjan kärkipaikka. Sitten alkoivat vaikeudet. Marras-joulukuun aikana Tottenham voitti kymmenestä sarjaottelustaan vain viisi ja putosi sarjataulukossa viidenneksi.

Kevätkausi sujui loppukautta lukuun ottamatta varsin mukiinmenevästi. Postecogloun Tottenham pelasi pääosin laadukasta ja viihdyttävää jalkapalloa, vaikka ajoittain joukkueella oli merkittäviä ongelmia puolustuspäässä. Tottenham taisteli loppukaudella paikasta ensi kauden Mestarien liigaan, mutta hävisi lopulta neljä peräkkäistä sarjaottelua suorille vastustajilleen ja jäi Valioliigassa viidenneksi.

Paikka Mestarien liigassa ei jäänyt kauas ja varsinkin mataliin ennakko-odotuksiin nähden kausi oli hyvä.

Pelaajasiirrot

Tottenham hankki viimein uuden ysipaikan pelaajan, vuosi Harry Kanen lähdön jälkeen. Myös tulevaisuuteen on satsattu huippulupauksia naaraamalla.

Lähteneet

Emerson Royal, Tottenham -> AC Milan, 15 miljoonaa euroa

Kolme kautta, 101 ottelua. Luvut kuulostavat hyviltä, mutta Emersonista luopuminen ei ollut kuitenkaan mikään erityinen takaisku Spursille. Pedro Porrosta on kehittynyt niin hyvä oikea pakki, ettei Emersonille ollut käyttöä. 15 miljoonaa euroa on ihan kohtuullinen korvaus brasilialaisesta.

Joe Rodon, Tottenham -> Leeds, 11.8 miljoonaa euroa

Walesin maajoukkuetoppari ei yltänyt Tottenhamissa odotuksiin. Edelliset kaksi kautta vierähtivät lainalla, jälkimmäinen niistä Leedsissä, jossa hän oli pidetty pelaaja. Järkevä siirto kaikille osapuolille.

Eric Dier, Tottenham -> Bayern München, ilmaissiirto

Oli isossa roolissa Spursissa – kunnes ei enää ollut. Lähti viime kevääksi lainalle Bayern Müncheniin, sai siellä paljon vastuuta ja siirtyi nyt saksalaisjätin riveihin pysyvästi.

Tanguy Ndombélé on Tottenhamin kenties suurin floppi. Kuva: AOP.

Tanguy Ndombélé, Tottenham -> OGC Nice, ilmaissiirto

Tottenhamin seurahistorian kallein ostos on vahva ehdokas myös seurahistorian suurimmaksi flopiksi. Spurs pulitti Ndombélésta, 27, viisi vuotta sitten yli 60 miljoonaa euroa. Yksittäisiä välähdyksiä lukuun ottamatta rahalle ei saatu juuri minkäänlaista vastinetta.

Monet eri valmentajat ja lainaseurat yrittivät saada ranskalaispelaajasta enemmän irti, mutta kaikki joutuivat vuorollaan pettymään. Lopulta Tottenham purki Ndombélén sopimuksen.

Ivan Perišić, Tottenham -> Hajduk Split, ilmaissiirto

Kroatian konkarilaituri antoi Tottenhamille yhden hyvän vuoden ja loukkaantui vakavasti viime syksynä. Käytännössä Spurs antoi Perišićille, 35, mahdollisuuden jatkaa kuntoutusta kotona, ja lopulta hän myös siirtyi kasvattajaseuraansa.

Japhet Tanganga, Tottenham -> Millwall, ilmaissiirto

Tottenhamin kasvatti teki muutama vuosi sitten näyttävän läpimurron Spursin alakertaan, mutta kehitys tyssäsi nopeasti. Viime kauden ensimmäinen lainapesti Augsburgissa meni penkin alle, mutta tammikuussa Tanganga, 25, siirtyi lainalle Millwalliin, joka nappasi hänet kesällä omakseen, kun sopimus Tottenhamin kanssa päättyi.

Ryan Sessegnon, Tottenham -> Fulham, ilmaissiirto

Sessegnon, 24, oli nuorempana vakiokasvo Englannin nuorten maajoukkueissa, ja hänestä povattiin takuuvarmaa tähtipelaajaa Valioliigaan. Jatkuvat loukkaantumiset vesittivät kuitenkin hänen kehitystään, eikä täysikuntoisenkaan Sessegnonin esityksistä jäänyt paljoa kerrottavaa. Teki sopimuksen entisen seuransa Fulhamin kanssa.

Nile John, Tottenham -> Feirense, siirtokorvaus ei tiedossa

Tottenham-kasvatti John, 23, pelasi seuran reservijoukkueessa. Keskikenttäpelaajan ura jatkuu Portugalin kakkostasolla.

Pierre-Emile Højbjerg, Tottenham -> Marseille, laina

Tottenham lainasi keskikenttäpelaajansa Højbjergin, 29, Marseilleen Brightonin jättäneen Roberto De Zerbin valmennukseen. Tanskan maajoukkuepelaajan siirtoon liittyy BBC:n mukaan 17 miljoonan punnan pakollinen ostopykälä tietyn sopimusehdon täyttyessä. Spursia viimeiset neljä vuotta edustaneen Højbjergin peliaika putosi viime kaudella vaihtopelaajan rooliin Postecogloun suosittua Pape Matar Sarria avauksessa. Nyt vauhtia haetaan uudesta sarjasta.

Bryan Gil, Tottenham -> Girona, laina

Gil, 23, saapui Tottenhamiin suurena lupauksena Sevillasta kesällä 2021. Ura Lontoossa ei ole ottanut tuulta purjeisiin ja kolmeen vuoteen on mahtunut lainapestejä niin takaisin Sevillassa kuin Valenciassa. Tottenhamissa espanjalaislaituri on pelannut toistaiseksi vain 43 ottelua ilman maaleja. Ensi kaudella kiertovuorossa on viime kauden La Ligan kolmonen Girona.

Alejo Véliz, Tottenham -> Espanyol, laina

Argentiinan hyökkääjälupaus siirtyi Spursiin vuosi sitten Rosario Centralista 15 miljoonalla eurolla. Véliz, 20, vietti jo viime kauden jälkimmäisen puoliskon Sevillassa ja palaa nyt lainalle Espanjaan.

Dane Scarlett, Tottenham -> Oxford United, laina

20-vuotias Scarlett pelasi toissa kaudella lainalla Portsmouthissa ja viime kaudella Ipswichissä. Tottenhamin edustuksessakin tuli viime kaudella vastuuta muutamassa pelissä. Tämä kausi menee lainalla Oxfordissa.

Matthew Craig, Tottenham -> Barnsley, laina

Tottenhamin reservien keskikenttäpelaaja Craig, 21, pelaa ensi kaudella Ykkösliigassa.

Yago Santiago, Tottenham -> Elche, laina

16 maalia reservipeleissä Tottenhamilla tehnyt laituri Santiago, 23, nähdään ensi kaudella lainalla Espanjan kakkostasolla Segundassa.

Carey Bloedorn, Tottenham -> Aveley FC laina

18-vuotias maalivahti Bloedorn viettää tulevan kauden lainalla Englannin kuudeksi korkeimmalla sarjaportaalla.

Saapuneet

Dominic Solanke, Bournemouth -> Tottenham, 66.5 miljoonaa euroa

Merkittävä vahvistus hyökkäyspäähän. Solanke, 26, tehtaili viime kaudella 21 maalia ja olisi ansainnut monien mielestä paikan Englannin EM-kisajoukkueessa. Spursin uusi ykköskärki, jonka saapuminen on viesti myös Richarlisonille.

Archie Gray, Leeds -> Tottenham, 41.25 miljoonaa euroa

Yllättävä kaappaus tapahtui nopealla aikataululla. Leedsin kannattajat tiesivät odottaa, että Gray, 18, siirtyisi jonain päivänä suurempiin ympyröihin, mutta Tottenham tuli apajille odotettua nopeammin.

Pitkä ja monipuolinen Gray pystyy pelaamaan keskikentän eri tonteilla ja laitapuolustajana. Luutinut harjoituspeleissä jopa topparina. Kolunnut läpi kaikki ikäluokat Englannin nuorten maajoukkueissa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Iso siirtokorvaus tuo mukanaan isot odotukset Archie Grayta kohtaan. Kuva: AOP

Lucas Bergvall, Djurgården -> Tottenham, kymmenen miljoonaa euroa

Toinen iso juniorikaappaus Tottenhamilta. Bergvallia, 18, pidetään yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista pelaajista koko Euroopassa, ja hänen perässään oli useampikin suurseura.

Barcelonan puheenjohtaja Joan Laporta sanoi, että Bergvall päätyi Tottenhamiin rahan takia. Ruotsalaislupauksen siirto oli joka tapauksessa iso hauiksen näyttö Spursilta.

Yang Min-hyuk, Gangwon FC -> Tottenham, neljä miljoonaa euroa

Etelä-Korean jalkapallon superlupaus. Yang, 18, on Gangwonin seurahistorian nuorin debytantti ja Etelä-Korean liigan kaikkien aikojen nuorin maalintekijä. Liittyy Tottenhamin riveihin tammikuussa.

Alfie Devine, Tottenham U21 -> Tottenham

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja pelasi viime kaudella lainalla ensin Ykkösliigassa ja sitten Mestaruussarjassa. 20-vuotias Englannin juniorimaajoukkueiden vakiokasvo on toistaiseksi saanut vyölleen kaksi ottelua Tottenhamin edustusjoukkueessa. Tällä kaudella näyttöpaikkoja tullee lisää, ellei lähde lainalle.

Djed Spence, Genoa -> Tottenham, laina päättyi

Lähes 15 miljoonan euron hankinta kahden vuoden takaa. On pelannut Tottenhamissa vain kuusi ottelua, joten kovin hyväksi ei siirto ole osoittautunut. Viime kaudella pelasi lainalla ensin Leedsissä ja sitten Italian Genoassa.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 12.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Ange Postecoglou

Postecoglou on saanut maineen managerina, joka erottuu joukosta positiivisella tavalla.

Aussivalmentajaa kuvaillaan ”isälliseksi” hahmoksi, jonka suorasanaiset kommentit ovat raikas tuulahdus huippujalkapallon mediakoulutetussa maailmassa. Postecoglou saattaa huomauttaa toimittajien tai kannattajien tyhmistä kysymyksistä ja kannanotoista, mutta hän tekee sen tyylikkään lempeästi ja ylenkatsomatta keskustelun toista osapuolta.

Maailmaa kiertänyt Postecoglou on tottunut voittamaan pokaaleja, ja hän on toistuvasti sanonut, että haluaa jatkaa samaa Tottenhamissa. Jokainen ymmärtää, että se ei ole helpoin tehtävä seurassa, joka ei ole 16 vuoteen voittanut pystin pystiä.

Tottenham otti viime kaudella selkeitä pelillisiä harppauksia Antonio Conten ajoista. Myös ilmapiiri Spursin ympärillä oli huomattavasti parempi, kun valmentaja ei kiukutellut jokaisen tappion ja siirtoikkunan jälkeen.

Postecogloukin ärähtelee ajoittain asioista, mutta hän tuntuu ymmärtävän Tottenhamia paremmin kuin edeltäjänsä.

Tottenham oli viime kaudella yksi Valioliigan viihdyttävimmistä joukkueista. Maltillinen pallon liikuttelu ahtaissa tiloissa ja hurjan aggressiivinen prässi oli parhaimmillaan loistavaa katsottavaa.

Huonoina päivinä se taas sai Tottenhamin pelitavan näyttämään yltiöpäisen uhkarohkealta ja naiivilta. Postecoglou vastasi kritiikkiin sanomalla, että hän ei yritä rakentaa viihdyttävää, vaan voittavaa joukkuetta.

Seuraavina kuukausina saamme nähdä, onko viime kauden virheistä opittu. Postecogloun Tottenhamissa on selkeää potentiaalia, mutta mihin asti se riittää?

Seuraa heitä

James Maddison

Maddison, 27, oli viime kauden alussa yksi Valioliigan parhaista pelaajista.

Hän osoitti sopivansa Postecogloun pelitapaan kuin nakutettu. Maddisonin peliäly on korkealla tasolla ja hyökkäävä keskikenttäpelaaja rakentaa valtaosan joukkueensa maalipaikoista. Maddison on taitava syöttämään ja uskaltaa syöttää tiukistakin väleistä hakiessaan joukkuetovereilleen maalipaikkoja. Teknisesti taitava Maddison antaa myös erikoistilanteita ja osallistuu itsekin maalintekoon.

James Maddison ei aivan mahtunut Englannin EM-joukkueeseen. Kuva: AOP.

Maddisonin upea alkukausi katkesi nilkkavammaan, joka piti hänet muutaman kuukauden sivussa pelikentiltä, eikä Maddison päässyt enää parhaalle tasolleen loppukaudella. Vaisu loppukausi jätti Maddisonin lopulta ulos Englannin EM-kisajoukkueesta. Maddison haluaa varmasti todistaa voivansa jälleen nousta viime syksyn tasolleen. Se vaatii ehjää kautta.

Pedro Porro

Porro, 24, pelasi ensimmäisen kokonaisen kautensa Valioliigassa.

Kausi oli henkilökohtaisella tasolla jättimenestys. Porro yllätti monet tasaisuudellaan ja laadullaan. Hän oli yksi Tottenhamin suurimmista onnistujista ja nousi samalla Postecogloun ehdottomaksi luottopelaajaksi. Ei ole kaukaa haettua väittää Porron olleen jopa yksi Valioliigan parhaista oikeista laitapuolustajista viime kaudella.

Espanjalaispakki tunnetaan laadukkaista keskityksistään ja Porro kykenee luomaan merkittävää uhkaa viimeisen kolmanneksen ratkaisuillaan. Porro on kehittynyt huomattavasti pallottomassa pelaamisessaan ja pystyy esiintymään tasaisesti myös puolustussuuntaan. Suunta vahvasti ylöspäin.

Pape Matar Sarr

Sarr, 21, on mielenkiintoinen tapaus. Keskikenttäpelaaja jäi täysin olemattomalle vastuulle Antonio Conten alaisuudessa ja vaikutti siltä, ettei Conte halunnut pitää Sarria Tottenhamissa. Sarrille valmentajanvaihdos oli kuin lottovoitto. Postecoglou osoitti saavansa Sarrista parhaan irti. Keskikentän työmyyrä pelasi nappikauden Postecogloun alaisuudessa ja näytti olevansa oikein roolitettuna todella laadukas pelaaja Valioliigaan.

Sarr on teknisesti lahjakas pelaaja, joka kykenee pääsemään pois vaikeistakin tilanteista ilman sen suurempia ongelmia. Työmoraalistaan tunnettu Sarr tuo mielenkiintoisen ja muista poikkeavan vaihtoehdon keskikentälle. Sarria on helppo pitää edelleen hiomattomana timanttina, joka voi nousta seuraavien vuosien aikana pelipaikkansa eliittiin.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 8:s

Tottenham lasketaan Valioliigassa perinteisen ”kuuden ison” joukkoon, mutta todellisuudessa se on resursseiltaan muulle viisikolle enemmän haastaja kuin tasaväkinen kilpailija.

Aston Villan kaltaisten tarinoiden myötä sopii ylipäätään kysyä, ketkä ovat Tottenhamin todelliset kilpakumppanit. Jos iso kuusikko ja sen haastajat suoriutuvat pisteodottamiensa mukaisesti, onko Tottenham lähempänä ensimmäistä vai kymmenettä sijaa?

Valioliigan kirkkain kärki on mennyt jo pitkään omia menojaan, mutta europelipaikoille on kova tunku. Mestarien liigaan pääseminen olisi Tottenhamilta huippusuoritus, eikä Eurooppa-liigastakaan voisi liiemmin torua.

Tulevalla kaudella Tottenham palaa europeleihin vuoden tauon jälkeen. Nähtäväksi jää, miten Spurs selviytyy lisäkilpailun tuomista haasteista. Sen materiaali ei leveydessään kestä vertailua muihin isoihin, jotka voivat kierrättää miehistöään vapaammin.

Tottenhamin otteluohjelma kaudella 2024-25

Ville Liimatta

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT