Aston Villa on tällä hetkellä iso piikki ”ison kuusikon” lihassa. Unai Emeryn ryhmällä on resursseja nousta vakituisesti jättiläisten joukkoon.

Viime kausi

Aston Villa lähti viime kauteen jatkamaan siitä, mihin se oli päävalmentajansa Unai Emeryn kanssa jäänyt.

Se sai pidettyä runkonsa kasassa ja vahvisti ryhmäänsä parilla täsmähankinnalla. Rahan kanssa ei nuukailtu, mutta Villa jäi kulutuksessaan kauas sarjan kärkipäästä.

Odotuksiin nähden Villan kausi oli käytännössä täyden kympin suoritus, varsinkin Valioliigassa. Kärkijoukkueet menivät omia menojaan, mutta Emeryn joukkue oli best of the rest.

Villa myös osoitti, että se pystyy hyvänä päivänä haastamaan Valioliigan – ja siten Euroopan – eliitin. Kärkikolmikosta ainoastaan Liverpool vältti viime kaudella tappion Aston Villaa vastaan.

Arsenal hävisi Emeryn ryhmälle kahdesti tekemättä maaliakaan ja Manchester City hävisi Villa Parkilla joulukuussa 0-1.

Vaikka City oli tulostaululla vain maalin huonompi, tuleva mestari oli täysin pulassa Villan vieraana. Manchesterilaiset saivat aikaiseksi vain kaksi maalintekoyritystä koko ottelussa Villan rakennellessa yhteensä 22 tonttia.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

OptaJoe

@OptaJoe
2 - Man City attempted just two shots in this match; the fewest ever by a Pep Guardiola team in a game within Europe’s big-five leagues, while the 22 shots from Aston Villa was the joint-most faced by a Guardiola side in the same period (tonight his 535th such game). Dominated.

Ottelu oli täydellinen esimerkki siitä, mihin Aston Villa parhaimmillaan pystyy. Pep Guardiolan valmentama pokaalimagneetti saatiin näyttämään keskinkertaiselta. Manchester City otti kokemuksesta opikseen, eikä hävinnyt loppukauden aikana enää yhtään peliä Valioliigassa.

Englannin cup-kilpailuista ei jäänyt Villan osalta kerrottavaa, mutta Valioliigassa joukkue puksutti tasaisen varmasti kohti tavoitettaan. Villa vietti yli 60 prosenttia kaudesta neljän parhaan joukossa ja tuli lopulta neljänneksi.

Pääsy Mestarien liigaan varmistui toukokuun puolivälissä, kun Tottenham hävisi Manchester Citylle. Aston Villa on viimeksi pelannut Euroopan ykköskilpailussa kaudella 1982-83.

Pitkä kausi piti sisällään myös seikkailun Konferenssiliigassa. Villa aloitti kilpailun karsintojen playoff-kierrokselta ja eteni aina välierävaiheeseen, jossa se sai vastaansa Olympiakosin. Semifinaalit pelattiin Villan surkeimman tulosputken aikana, eikä Emeryn joukoista ollut haastamaan kreikkalaisjättiä, joka vei otteluparein yhteismaalein 6-2.

Aston Villa päätti keväänsä kuuteen peräkkäiseen voitottomaan otteluun, mutta se ei juhlia laimentanut. Hämmentävästi Villa aloitti ja lopetti kautensa rökäletappioilla, elokuussa Newcastlea (1-5) ja toukokuussa Crystal Palacea (0-5) vastaan.

Noiden pelien perusteella Villasta ei olisi ikinä uskonut joukkuetta ensi kauden Mestarien liigaan, mutta onneksi niiden pelien välissä ehti tapahtua paljon, paljon positiivisia asioita.

Pelaajasiirrot

Isoja menetyksiä, isoja hankintoja. Villa on ollut yksi Valioliigan aktiivisimmista joukkueista siirtomarkkinoilla.

Lähteneet

Moussa Diaby, Aston Villa -> Al Ittihad, 60 miljoonaa euroa

Kesällä 2023 Bayer Leverkusenista saapunut Diaby, 25, viihtyi Villassa vain vuoden ja siirtyy ensi kaudeksi Saudi Arabian liigaan Al Ittihadin paitaan. 60 miljoonan euron siirtokorvaus tuo valioliigaseuran kassaan viisi miljoonaa euroa voittoa. Diaby esiintyi viime kaudella kaikissa 38 valioliigaottelussa ja teki kuusi maalia. Ranskalainen keräsi myös kahdeksan maalisyöttöä. Nyt Euroopan kentät jäävät toistaiseksi taakse.

Douglas Luiz, Aston Villa -> Juventus, 51.5 miljoonaa euroa

Yksi Villan tärkeimmistä pelaajista viime kausina. Luiz, 26, kehittyi vuosi vuodelta, ja brassitaituri sai lopulta odotetun siirron yhteen Euroopan suurseuroista.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

JuventusFC

@juventusfc
Il primo giorno in ⚪️⚫️ di Douglas Luiz ✈️📸🏃🏻

Guarda il video completo su YouTube 📺⤵️

Tim Iroegbunam, Aston Villa -> Everton, 10.7 miljoonaa euroa

Englannin nuorten maajoukkueissa esiintynyt keskikenttäpelaaja. Iroegbunam, 21, on verrattain uusi pelaaja miesten otteluissa. Useat Valioliiga-seurat myivät nuoria pelaajia toisilleen ennen tilikauden vaihtumista.

Morgan Sanson, Aston Villa -> OGC Nice, 4 miljoonaa euroa

Ranskan liigan tähtipelaajiin lukeutunut Sanson, 29, siirtyi Villaan muutama vuosi sitten, muttei yltänyt odotuksiin Valioliigassa. Vietti jo edelliset puolitoista vuotta lainalla kotimaassaan.

Viljami Sinisalo, Aston Villa -> Celtic, 1.2 miljoonaa euroa

Huuhkajien maalivahtiringissä oleva Sinisalo, 22, edusti Villaa kuusi vuotta. Vakuutti lainapesteillään, muttei koskaan saanut debyyttiä Villan ykkösmiehistössä.

Calum Chambers, Aston Villa -> Cardiff, ilmaissiirto

Vietti Villassa pari vuotta rotaatiopelaajana lähdettyään Arsenalista. Chambersin, 29, ura jatkuu Mestaruussarjassa.

Philippe Coutinho, Aston Villa -> Vasco da Gama, laina

Brassitaituri oli Liverpoolin-vuosinaan yksi Valioliigan suurista tähdistä. Coutinhon, 32, ura lähti odottamattomasti alamäkeen sen jälkeen, kun hän siirtyi Barcelonaan 135 miljoonalla eurolla. Steven Gerrard hankki entisen joukkuekaverinsa Aston Villaan, mutta valmentajan vaihduttua Coutinho katosi kuvioista. Viime kauden Coutinho pelasi lainalla Qatarissa, ja täksi kaudeksi hän lähti kotimaahansa.

Kaine Kesler-Hayden, Aston Villa -> Preston, laina

Villan oma kasvatti, joka on esiintynyt edustusjoukkueessa viidesti. Pakkilupaus Kesler-Hayden, 21, pelaa tämän kauden lainalla Mestaruussarjassa.

Filip Marschall, Aston Villa -> Crewe Alexandra, laina

Nuori maalivahti lainalle Kakkosliigaan. Marschall, 21, on edustanut Villaa kuusi vuotta ja pelannut ykkösmiehistössä kerran.

Nicolò Zaniolo, Aston Villa -> Galatasaray, laina päättyi

Italialaistaituri saapui Villaan suurten odotusten saattelemana, vaikka loukkaantumiset ovatkin sotkeneet hänen uransa. Zaniolo, 25, esiintyi alle odotusten ja vihjaili jo lainapestinsä aikana, että hän haluaa palata Italiaan. Toive toteutui, kun Galatasaray lainasi hänet Atalantaan.

Clément Lenglet, Aston Villa -> Barcelona, laina päättyi

Viime kaudella näytti pitkään siltä, että Lenglet, 29, hankittiin Villaan vain cup-pelejä varten. Hän pääsi pelaamaan Valioliigassa ensimmäistä kertaa vasta joulukuussa, mutta esiintyi sen jälkeen pitkälti edukseen. Barcelona on yrittänyt kaupitella Lenglet’tä muualle jo pitkään, mutta tiettävästi hänen iso palkkansa on vaikeuttanut tehtävää.

Saapuneet

Amadou Onana, Everton -> Aston Villa, 59.3 miljoonaa euroa

Onana, 21, saapuu Villaan kovin odotuksin kahden Evertonissa vietetyn kauden jälkeen. Puolustava keskikenttäpelaaja keräsi Toffees-paidassa kokemusta 63 valioliigaottelun verran. 17 A-maaottelua toistaiseksi kokenut belgialainen oli myös maajoukkueensa mukansa kesän EM-turnauksessa avauskokoonpanon roolissa.

Voimakasrakenteinen Onana taklaa kovaa ja peittää syöttöjä tehokkaasti. Vahvuutta löytyy myös ilmatilassa. Korvaa Juventukseen siirtyneen Douglas Luizin.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Belgian maajoukkuepelaaja Amadou Onana täyttää Douglas Luizin lähdön jättämän aukon. Kuva: All Over Press

Ian Maatsen, Chelsea -> Aston Villa, 44.5 miljoonaa euroa

Monipuolinen Maatsen, 21, pystyy hoitamaan mitä tahansa tonttia vasemmalla laidalla. Ei saanut Chelseassa kunnon mahdollisuutta hyvistä lainapesteistä huolimatta. Vietti viime kevään lainalla Borussia Dortmundissa, jossa viimeistään todisti arvonsa isolle yleisölle.

Cameron Archer, Sheffield United -> Aston Villa, 16.65 miljoonaa euroa

Aston Villan oma kasvatti, joka siirtyi viime kaudeksi Sheffield Unitedin hyökkäykseen. Blades putosi ja Archer, 22, palasi Villaan.

Jaden Philogene, Hull City -> Aston Villa, 16 miljoonaa euroa

Toinen Villan akatemiasta noussut pelaaja, joka myytiin viime kaudeksi toisaalle. Laitahyökkääjä Philogene, 22, säkenöi Mestaruussarjassa ja Villa osti hänet takaisin. Monet muut seurat jäivät nuolemaan näppejään.

Samuel Iling-Junior, Juventus -> Aston Villa, 14 miljoonaa euroa

Douglas Luiz siirtyi Juventukseen ja Italian suurseurasta siirtyi kaksi pelaajaa toiseen suuntaan. Laitahyökkääjänä viihtyvä Iling-Junior, 20, siirtyi muutama vuosi sitten Chelseasta Italiaan ja pääsi pelaamaan Juventuksessa vajaat 50 ottelua.

Lewis Dobbin, Eerton -> Aston Villa, 11.8 miljoonaa euroa

Yksi nuorten pelaajien karusellissa siirtyneistä nimistä. Hyökkäyksen eri tonteilla operoiva Dobbin, 21, tuli Villaan tänä kesänä Evertonista 11,8 miljoonalla eurolla. On antanut parhaat näyttönsä lainalla Ykkösliigassa. Täksi kaudeksi Dobbin lähtee lainalle Mestaruussarjaan West Bromin riveihin.

Enzo Barrenechea, Juventus -> Aston Villa, 8 miljoonaa euroa

Toinen Juventuksesta saapuneista pelaajista. Argentiinalainen Barrenechea, 23, pelasi viime kaudella isossa roolissa lainaseuransa Frosinonen keskikentällä.

Ross Barkley, Luton Town -> Aston Villa, 5.9 miljoonaa euroa

Evertonin kasvatti pelasi Villassa lainalla jo kaudella 2020-21. Barkleyn, 30, ura näytti aiemmin luisuvan alamäkeen, mutta hän näytti etenkin viime kaudella Lutonissa, että pystyy vielä suoriutumaan korkeimmalla tasolla. Haaveili – syystäkin – paikasta Englannin EM-kisajoukkueeseen.

Kosta Nedeljković, Belgradin Punainen tähti -> Aston Villa, laina päättyi

Nuori serbialaispakki siirtyi virallisesti Villaan viime tammikuussa Belgradista, mutta jäi vielä kasvattajaseuraansa kevään ajaksi. Nedeljković, 18, saattaa lähteä lainalle.

Leander Dendoncker, Napoli -> Aston Villa, laina päättyi

Dendoncker, 29, on aiemmin lukeutunut vakionimiin Belgian maajoukkueessa. Viime kaudella vastuuta ei tullut Villassa tai lainalla Italiassa. Siirtynee vielä tänä kesänä muualle.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 10.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Unai Emery

Emeryn edellinen pesti Valioliigassa oli vuosina 2018-19 Arsenalissa. Espanjalaisluotsi tuli ensimmäisellä kaudellaan viidenneksi parantaen Tykkimiesten sijoitusta vuoden takaa, mutta seuraavana syksynä hän sai kenkää heikon tulosputken päätteeksi.

Epäonnistunut Lontoon-keikka antoi Emerystä vajanaisen kuvan. Häntä voi huoletta kutsua yhdeksi maanosan parhaista valmentajista.

Emery palkattiin Aston Villaan syksyllä 2022, kun joukkue keikkui putoamisviivan tuntumassa. Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, joukkue pelaa Mestarien liigassa.

Villa pystyy rakentamaan peliä vastustajasta riippuen eri tavoin. Lähtökohtaisesti Villa haluaa pelata maata pitkin alhaalta, mutta tilanteen vaatiessa pitkä pallo ei ole ongelma. Kumpaankin vaihtoehtoon on oma organisoitu suunnitelmansa.

Numeraalinen ylivoima keskustassa on olennaisessa osassa kummassakin systeemissä. Pelinavausvaiheessa Villan laitahyökkääjät saattavat tulle keskikentän ylemmälle oksalle tarjoamaan vaihtoehtoja pohjakaksikolle ja kahdelle hyökkääjälle. Tilanteesta riippuen avaava syöttö voi lähteä kenelle tahansa keskikaistan kuudelle pelaajalle, joilla on aina tuki lähellä.

Keskustan miehittäminen on arvokkaassa roolissa myös silloin, kun Villa menettää pallon. Sillä on valmiiksi vaarallisin alue tukossa, kun vastustaja lähtee kohti sen maalia.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Emery solmi toukokuussa pitkän jatkosopimuksen. Kuva: AOP

Villa hyödyntää laitakaistojaan usein epäsymmetrisesti. Pelinavausvaiheessa leveyttä pitävät yllä lähinnä laitapakit, mutta tarvittaessa toinen hyökkääjistä voi irrota laidalle venyttämään vastustajan pakkaa.

Kun Villa on edennyt hallitusti hyökkäyskolmannekselle, laitoja täyttää usein yksi laitapakki ja yksi hyökkääjä. Silloin toinen laitapakki jää topparien vierelle alakertaan ja keskustan pelaajat hyökkäävät porrastetusti rangaistusalueelle.

Villa pystyy hyökkäämään linjan taakse myös nopeasti. Jos vastustajan puolustaja irtoaa seuraamaan hyökkääjää tontiltaan, Villan toinen kärkipelaaja, usein Ollie Watkins, sinkoaa selustaan syntyneeseen tilaan.

Aston Villa on mielenkiintoinen joukkue puolustussuuntaan. Emeryn puolustuslinja saattaa nousta todella korkealle vastustajan pitäessä palloa, mikä jättää tilaa hyökätä selustaan. Villa on kuitenkin taitava tunnistamaan riskitilanteita; viime kaudella vastustajat pelasivat itsensä paitsioon heitä vastaan useammin kuin ketään muuta vastaan (167).

Tässä on olennainen rooli myös Villan maailmanluokan maalivahdilla Emiliano Martínezilla, joka ohjaa puolustuslinjaa ja tulee aktiivisesti ulos maaliltaan.

Kun puolustuslinja pelaa lähellä muuta joukkuetta, vastustajan on vaikeampi löytää tiloja muodon sisältä. Tarvittaessa toinen keskikentän pohjan pelaajista voi pudottautua puolustuslinjaan vartioimaan hyökkääjää, mikä antaa samalla laitapakeille mahdollisuuden levittäytyä enemmän. Näin ollen Villa ei jätä laitojaan täysin alttiiksi läpisyötöille ja keskusta pysyy yhä tukossa.

Seuraa heitä

Ezri Konsa

Emeryn luottopelaajiin kuuluva Konsa, 26, aloittaa kuudennen kautensa Aston Villassa. Englannin EM-kisajoukkueessa mukana ollut toppari kellotti viime kaudella yli 3 000 minuuttia Valioliigassa. Konsa oli kunnossa ollessaan jatkuvasti joukkueen avauskokoonpanossa ja pelasi kenties uransa parhaan kauden.

Konsa on pallollisesti laadukas toppari, joka kykenee avaamaan joukkueen peliä, mutta heikkoudet nousevat ajoittain esiin kaksinkamppailupelaamisessa. Konsan vierelle laitetaan yleensä fyysisempi toppari, joka kykenee paikkaamaan hänen heikkouksiaan. Konsa on alkavallakin kaudella Emeryn luottopelaaja ja pelannee kaikki pelit pysyessään kunnossa.

Emiliano Martínez

Martínez, 31, on noussut viime vuosina maailman parhaiden maalivahtien joukkoon. Hän on johdattanut Argentiinan maailmanmestariksi ja kahdesti Copa Américan voittoon. Martínez on noussut esiin varsinkin rangaistuspotkukilpailuissa niin seura- kuin maajoukkueessa. Martínez on Aston Villan ehdoton johtohahmo ja yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista.

Argentiinalaisvahti oli yksi syistä, miksi Aston Villa sijoittui viime kaudella upeasti neljänneksi Valioliigassa. Pelaaja, josta Aston Villan on ehdottomasti pidettävä kiinni.

Ollie Watkins

Watkins, 28, pelasi suorastaan loistavan kauden. 37 sarjaotteluun syntyi komeat 19 maalia ja 13 maalisyöttöä.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Watkins on tehtaillut Villan paidassa 70 maalia. Kuva: AOP

Viime kaudella Watkins oli yksi Valioliigan parhaista pelaajista ja nousi kauden mittaan arvoon arvaamattomaan. Alkavalla kaudella hän on selvästi joukkueen suurin tähti, mutta joutuu myös vastaamaan huomattavasti suurempiin odotuksiin. Watkinsilta odotetaan pitkälti yhtä hyvää suorittamista kuin viime kaudella, ja se on helpommin sanottu kuin tehty.

Watkins sopii loistavasti Emeryn pelitapaan. Hän juoksee ahkerasti linjan taakse, rikkoo vastustajan puolustuslinjaa ja tekee itsensä jatkuvasti vaaralliseksi. Vuosien saatossa Watkinsista on kehkeytynyt huippulaadukas viimeistelijä, ja se näkyy myös maalipörssissä.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 4:s

Aston Villa on jonkin suuren äärellä. Valioliigan kirkkain kärki menee menojaan, mutta Villa tulee Unai Emeryn johdolla ahnaasti perässä.

Viime kauden jälkeen on lähtenyt pari tärkeää pelaajaa, mutta Villa on naarannut siirtomarkkinoilta isoja kaloja. Joukkueessa on laatua ja leveyttä. Ainoastaan Ollie Watkinsin tai Emiliano Martínezin pitkä loukkaantuminen tietäisi välittömästi suuria ongelmia.

Aston Villalla on tällä kaudella jälleen sauma iskeä korkeille sijoille. Bonuksena seura pelaa ensimmäistä kertaa Mestarien liigassa pitkään aikaan. Nähtäväksi jää, miten Villa tasapainottelee kilpailujen välillä, jos jossain ei tule toivottuja tuloksia.

Aston Villan otteluohjelma kaudella 2024-25

Ville Liimatta

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT