Chelseassa valmentajan pitäisi yrittää löytää työrauha jatkuvan myllerryksen keskellä. Valtavien siirtosummien myötä odotukset ovat taivaissa, vaikka vaihtuvuus on suurta ja pelaajat nuoria.

Viime kausi

Chelsea lähti viime kauteen jälleen uuden valmentajan kera. Seurajohto palkkasi Mauricio Pochettinon edustusjoukkueen peräsimeen.

Valmentajanvaihdoksen lisäksi joukkueessa nähtiin merkittäviä muutoksia. Kai Havertzin, Kalidou Koulibalyn, Mason Mountin, Mateo Kovačićin, Christian Pulisicin ja Ruben Loftus-Cheekin kaltaiset pelaajat vaihtoivat pysyvästi maisemaa. Romelu Lukaku lähti lainalle AS Romaan.

Chelsea käytti huomattavasti rahaa siirtomarkkinoilla. Moisés Caicedosta maksettiin 116 miljoonaa euroa Brightonille, Romeo Láviasta 62 miljoonaa euroa Southamptonille, Christopher Nkunkusta 60 miljoonaa euroa RB Leipzigille, Cole Palmerista 47 miljoonaa euroa Manchester Citylle ja Axel Disasista 45 miljoonaa euroa AS Monacolle. Myyntien myötä Chelsean nettokulutus siirtomarkkinoilla oli noin 186 miljoonaa euroa.

Uusien pelaajien ja Pochettinon palkkauksen myötä odotukset olivat jälleen korkealla. Alkukausi sujui heikosti. Ensimmäisestä kuudesta sarjaottelusta tuloksena oli vain yksi voitto. Chelsea voitti jouluun mennessä vain kuusi sarjaottelua ja oli vuodenvaihteessa 11. sijalla Valioliigassa.

Kevätkausi oli tuloksellisesti selvästi parempi. Chelsea hävisi vuodenvaihteen jälkeen vain kolme ottelua Valioliigassa ja onnistui nappaamaan vakuuttavia voittoja muun muassa Tottenhamista, Newcastlesta, Manchester Unitedista ja Brightonista. Chelsea nousi vakuuttavan loppukauden myötä lopulta kuudenneksi Valioliigassa.

Kansallisissa cup-kilpailuissa Chelsea eteni pitkälle, mutta pokaalit loistivat poissaolollaan. Chelsea selviytyi FA Cupissa välierävaiheeseen, mutta hävisi Manchester Citylle 0-1. Liigacupissa Chelsea eteni finaaliin, mutta hävisi sen Liverpoolille niin ikään 0-1.

Kauden päättymisen jälkeen Chelsea tiedotti, ettei Pochettino jatka seuran päävalmentajana. Pochettinon sopimus olisi kattanut vielä ensi kauden.

FC Wildin ja HJK:n kasvatti Jimi Tauriainen pelasi viime kaudella kaksi ottelua Chelsean edustusjoukkueessa, ja maalivcahti Lucas Bergström istui lukuisissa otteluissa penkillä pääsemättä kuitenkaan vielä debytoimaan.

Pelaajasiirrot

Pelaajia ja rahaa on jälleen liikkunut suurissa määrin suuntaan ja toiseen. Iso osa uusista nimistä on isolle yleisölle tuntemattomampia nuoria.

Lähteneet

Ian Maatsen, Chelsea -> Aston Villa, 44.5 miljoonaa euroa

Maatsen, 22, pelasi viime kauden jälkimmäisen puolikkaan lainalla Borussia Dortmundissa ja oli mukana Hollannin EM-kisajoukkueessa. Puolustaja oli kirjoilla Chelsean organisaatiossa kuuden vuoden ajan, mutta vastuu edustusjoukkueessa jäi vähäiseksi. Matka jatkuu Unai Emeryn Aston Villaan.

Ian Maatsenin

Lewis Hall, Chelsea -> Newcastle, 33 miljoonaa euroa

Vasen laitapuolustaja pelasi viime kauden lainalla Newcastlessa, jolla oli sopimuksessa tiettyihin ehtoihin sidottu ostovelvoite. Hall, 19, allekirjoitti monivuotisen sopimuksen uuden seuransa kanssa. Pelasi 12 ottelua Chelsean edustusjoukkueessa.

Omari Hutchinson, Chelsea -> Ipswich, 23.5 miljoonaa euroa

20-vuotias oikea laitahyökkääjä pelasi viime kauden lainalla Ipswichissä ja esiintyi edukseen Mestaruussarjassa. 44 otteluun syntyi kymmenen maalia ja kuusi maalisyöttöä. Ipswich vakuuttui Hutchinsonista ja hankki hänet pysyvästi riveihinsä.

Hakim Ziyech, Chelsea -> Galatasaray, ilmaissiirto

Ziyech, 31, pelasi viime kauden lainalla Galatasarayssa. Hän purki sopimuksensa Chelsean kanssa ja siirtyi ilmaiseksi Turkkiin. Ei saanut missään vaiheessa itsestään parasta irti Chelseassa ja jäi Lontoossa pienelle vastuulle.

Thiago Silva, Chelsea -> Fluminense, ilmaissiirto

Konkarin sopimus Chelsean kanssa päättyi, eikä sitä uusittu. Silva, 39, ehti edustaa Chelseaa neljän vuoden ajan ja kuului iästään huolimatta joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin. Jättää suuren aukon Chelsean puolustukseen.

Malang Sarr, Chelsea -> Lens, ilmaissiirto

Sarr pelasi neljän vuoden aikana vain seitsemässä valioliigaottelussa Chelsean riveissä. Kesällä 2020 Nizzasta saapunut toppari ei päässyt missään vaiheessa vakiorooliin edustusjoukkueessa. Ranskalainen vietti myös kaksi lainapestiä FC Portossa ja AS Monacossa.

Andrey Santos, Chelsea -> Strasbourg, laina

20-vuotiaalla Santosilla ei ole vielä tilaa Chelsean edustusmiehistöön. Brasilialaisen peliaika jäi viime vuoden syksyn lainalla Nottingham Forestissa kahteen otteluun. Valioliigassa minuutteja ei kertynyt kuin seitsemän. Kevätkauden lainaseurassa Strasbourgissa Santos sai 11 Ligue 1 -ottelua vyölleen. Ensi kaudeksi tie vie takaisin samaan osoitteeseen.

Alfie Gilchrist, Chelsea -> Sheffield United, laina

Puolustajalupaus debytoi Chelsean ykkösmiehistössä viime kaudella ja esiintyi kaikkiaan 17 ottelussa. Gilchrist, 20, lähtee hakemaan minuutteja Valioliigasta pudonneesta Sheffield Unitedista.

Gabriel Slonina, Chelsea -> Barnsley, laina

Jenkkivahti on ollut Chelseassa kirjoilla pari vuotta, mutta debyytti edustusjoukkueessa on vielä tekemättä. Slonina, 20, on pelannut Chelsean U21-joukkueessa ja kierrellyt lainapesteillä, joista viimeisin on Ykkösliigan Barnsleyssa.

Eddie Beach, Chelsea -> Crawley Town, laina

Walesia nuorten maajoukkueissa edustanut maalivahti siirtyi Chelseaan pari vuotta sitten Southamptonin akatemiasta. Beach, 20, on aiemmin käynyt lainalla viidennellä ja kuudennella sarjaportaalla. Suuntaa tällä kertaa Ykkösliigaan.

Saapuneet

Pedro Neto, Wolverhampton -> Chelsea, 60 miljoonaa euroa

Alla kelpo kausi Wolvesissa. On nopea, hyvä kuljettaja ja taitava keskittäjä. Se on sitten kokonaan toinen juttu, onko Neto 60 miljoonan euron arvoinen. Kysymysmerkkejä aiheuttaa myös kropan kestävyys. Joutui viime kaudella kahdelle pitkälle huilille lihasvamman vuoksi.

Kiernan Dewsbury-Hall, Leicester -> Chelsea, 35.4 miljoonaa euroa

Keskikenttäpelaaja pelasi loistavan viime kauden kasvattajaseurassaan Leicesterissä. 44:ään Mestaruussarjan otteluun syntyi 12 maalia ja 14 maalisyöttöä. Dewsbury-Hall, 25, oli nostamassa Leicesterin takaisin Valioliigaan ja matka jatkui kesällä Chelseaan. Taistelee peliajasta, eikä suinkaan ole selvä avauskokoonpanon pelaaja siirtosummastaan huolimatta.

Kiernan Dewsbury-Hall on todella mielenkiintoinen vahvistus. Kuva: AOP.

Filip Jørgensen, Villarreal -> Chelsea, 24.5 miljoonaa euroa

Jørgensen, 22, saapuu taistelemaan ykkösvahdin paikasta Robert Sánchezin ja Đorđe Petrovićin kanssa. Nuori tanskalainen oli viime kaudella Villarrealin aloittava maalivahti ja avasi 36 La Liga -ottelussa. Jalalla vahva Jørgensen keräsi myös eniten torjuntoja La Ligassa kauden 2023-24 aikana (143).

Omari Kellyman, Aston Villa -> Chelsea, 22.5 miljoonaa euroa

18-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja pelasi viime kaudella pääosin Aston Villan reservijoukkueessa ja sai ripauksen vastuuta edustusjoukkueessa. Saattaa lähteä lainalle ennen kesän siirtoikkunan päättymistä, sillä peliajan saaminen Chelseassa on kiven takana.

Aarón Anselmino, Chelsea -> Boca Juniors, 16.5 miljoonaa euroa.

Chelsea osti Argentiinan topparilupauksen tänä kesänä 16,5 miljoonalla eurolla, mutta Anselmino, 19, jatkaa kotimaassaan lainalla tammikuuhun saakka.

Renato Veiga, Basel -> Chelsea, 14 miljoonaa euroa

Puolustava keskikenttäpelaaja kuului viime kaudella Baselin avainpelaajiin Sveitsin pääsarjassa. Nuorukainen sai siirron Chelseaan, mutta ei yllättäisi, jos Veiga, 21, viettää alkavan kauden lainalla muissa maisemissa.

Caleb Wiley, Atlanta United -> Chelsea, 10 miljoonaa euroa

19-vuotias huippulupaus on iästään huolimatta ehtinyt pelaamaan jo kolme kautta MLS:ssä suurilla minuuteilla. Vasen laitapuolustaja kykenee pelaamaan myös wingbackina. Edusti maataan Pariisin olympialaisissa, ja pelaa tämän kauden lainalla Strasbourgissa.

Marc Guiu, Barcelona -> Chelsea, 6 miljoonaa euroa

18-vuotias hyökkääjä nousi viime kaudella Barcelonan edustusjoukkueeseen ja sai lopulta vastuuta alle 200 peliminuutin verran, mutta onnistui silti kahdesti maalinteossa. Guiu sai rahakkaan sopimustarjouksen Chelsealta ja päätti lähteä Englannin kentille. Myös Guiun uskotaan lähtevän lainalle.

Tosin Adarabioyo, Fulham -> Chelsea, ilmaissiirto

Adarabioyon, 26, sopimus Fulhamin kanssa päättyi ja toppari vaihtoi maisemaa vapaana agenttina. Kuului viime kaudella kunnossa ollessaan Fulhamin luottopelaajiin. Peliajan saaminen Chelseassa ei ole itsestäänselvää.

Bashir Humphreys, Chelsea U21 -> Chelsea

21-vuotias toppari pelasi viime kauden lainalla Swanseassa ja sai Mestaruussarjassa runsaasti vastuuta helmikuuhun asti. On pelannut Chelsean ykkösjoukkueessa kaksi ottelua, ja voi hyvinkin vaihtaa vielä maisemaa ennen siirtoikkunan umpeutumista.

Tino Anjorin, Chelsea U21 -> Chelsea

Viime kaudessa Ykkösliigassa pienellä vastuulla. Ei ole käyttöä Chelseassa.

Ângelo, Strasbourg -> Chelsea, laina päättyi

Brassilaituri siirtyi Chelseaan vuosi sitten Santosista 15 miljoonalla eurolla ja suuntasi lainalle sisarseuraan Ranskaan. Uusi lainapesti odottanee 19-vuotiasta Ângeloa.

Kepa Arrizabalaga, Real Madrid -> laina päättyi

Chelsea hankki Kepan, 29, neljä vuotta sitten Athletic Clubista 80 miljoonalla eurolla, maalivahtien maailmanennätyssummalla. Espanjalaistorjuja hankittiin viime kaudeksi Madridiin Thibaut Courtois’n loukkaantumisen takia, mutta hän loukkaantui itsekin ja menetti paikkansa. Kepa lähtenee Chelseasta vielä tässä siirtoikkunassa.

Romelu Lukaku, AS Roma -> Chelsea, laina päättyi

Lukakun tulevaisuus ei ole Chelseassa. Pelasi toissa kauden lainalla Internazionalessa ja viime kauden AS Romassa. On nyt pysyvästi lähtökuopissa. Hyvin mahdollinen osoite on Napoli.

Lucas Bergström, Brommapojkarna -> Chelsea, laina päättyi

Bergströmin paluun myötä Chelsean ykkösjoukkueessa on tällä hetkellä kirjoilla kevyet kuusi maalivahtia. Jørgensenin hankkimisen myötä lienee selvää, ettei Bergström saa saumaa Chelseassa. Pelaajan itsensä kannalta lienee parempi kääntää katse muualle.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 13.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Enzo Maresca

Chelsea hankki italialaisen Marescan tänä kesänä Leicesteristä, jossa hän vietti yhden kauden ja nosti joukkueen Valioliigaan.

Marescan ensimmäinen päävalmentajapesti Parmassa kesti vain 14 ottelua, mutta hän on kerryttänyt kokemusta muun muassa Pep Guardiolan ja Manuel Pellegrinin apuvalmentajana.

Chelsea sorvasi Marescalle viiden vuoden sopimuksen, mutta jo Graham Potterin tapauksessa nähtiin, että pitkä diili on vain paperia, jos tulokset eivät miellytä seurajohtoa. Italialaisluotsille annetaan aikaa, mutta kehitystä on tapahduttava.

Viime kauden Leicesteriä tarkasteltaessa on helppo ymmärtää, miksi Marescan pelityyli viehätti Chelsean seurajohtoa. Hänen systeemissään on samanlaisia elementtejä kuin monilla muilla Euroopan tämän hetken huippujoukkueilla.

Maalivahdilla on tärkeä rooli pelinavaamisessa ja toinen laitapuolustaja tulee usein keskustaan tekemään peliä. Kun Leicester pääsi hyökkäämään pallonhallinnan kautta, sen kaksi alinta linjaa olivat muodossa 2-3 tai 3-2 ja kasipaikan pelaajat nousivat aktiivisesti hyökkäyksiin mukaan. Kiernan Dewsbury-Hallin siirto Leicesteristä Chelseaan kielinee siitä, että Maresca haluaa yrittää jotain samanlaista Stamford Bridgellä.

Laitahyökkääjät pitävät muodon leveällä ja ylemmät keskikentät yrittävät iskeä vastustajan linjan taakse aukeaviin tiloihin.

Enzo Maresca on hakenut oppia muun muassa Pep Guardiolalta ja Manuel Pellegriniltä. Kuva: AOP.

Leicesterissä Maresca halusi joukkueensa prässäävän korkealta. Joukkue asettui pallottomana 4-4-2-muotoon, jossa toinen kasipaikan pelaajista nousi keskushyökkääjän vierelle ohjaamaan vastustajan toiselle laidalle, missä Leicester iski ärhäkästi kiinni.

Kesän harjoituspeleissä Chelsea on testannut eri formaatioita kolmen ja neljän alakerralla.

Seuraa heitä

Marc Cucurella

Cucurella, 26, aloittaa kolmannen kautensa Chelseassa. Seura oli valmis luopumaan hänestä jo viime kesänä heikon debyyttikauden jälkeen. Laitapuolustaja ei ole saanut itsestään parasta irti Chelseassa ja varsinkin ensimmäisellä kaudella peliesitykset jättivät toistuvasti parantamisen varaa.

Kevätkaudella Cucurella pelasi laadukasta jalkapalloa ja kuului Pochettinon luottopelaajiin. Hienot peliesitykset jatkuivat EM-kisoissa. Cucurella oli kenties koko kisojen paras vasen laitapuolustaja. Jos sama vire jatkuu alkavallakin kaudella, on Chelsealla käsissään hyvin laadukas laitapakki.

Cucurella kertoi kesällä joutuneensa Chelseassa kannattajien kynsiin suuren hintalappunsa vuoksi. Chelsea maksoi Cucurellasta Brightonille yli 65 miljoonaa euroa. Paineet ovat näkyneet pelikentillä, mutta viime aikojen positiiviset peliesitykset antavat luvan odottaa huomattavasti tasaisempaa kautta.

Cole Palmer

Chelsean viime kauden paras pelaaja. Palmer, 22, siirtyi hieman yllättäen Manchester Citystä Chelseaan viime kesän siirtoikkunan loppuhetkillä, mutta osoitti välittömästi laatunsa.

Englantilaistaituri tunnetaan monipuolisuudestaan. Palmer kykenee pelaamaan käytännössä kaikilla hyökkäyspään pelipaikoilla. Laadukkaista syötöistään tunnettu Palmer on kunnostautunut myös maalintekijänä. Pienissä väleissä viihtyvä Palmer iski viime kaudella 33 sarjaotteluun peräti 22 maalia ja antoi 11 maalisyöttöä. Maaleista yhdeksän syntyi rangaistuspotkuista.

Monet kummastelivat, miten pienelle vastuulle Palmer jäi EM-kisoissa. Hän pelasi kisoissa vain 145 minuuttia. Palmer saa ensi kaudellakin suorastaan valtavan roolin Chelsean hyökkäyksessä. Nuorukainen rakentaa maalipaikkoja ja yrittää myös viimeistellä maaleja.

Christopher Nkunku

Nkunku, 26, siirtyi viime kesänä suurin odotuksin Chelseaan. Kausi oli kuitenkin vaikea. Nkunku kärsi jatkuvista loukkaantumisista ja pelasi lopulta alle 440 minuuttia Valioliigassa. Syyskausi meni pilalle polvivamman vuoksi ja kevätkaudella takareisivamma piti hänet sivussa muutaman kuukauden ajan. Nkunku nimettiin vain kahdesti avauskokoonpanoon Valioliigassa.

Nopeudestaan ja teknisyydestään tunnettu Nkunku on loistava 1v1-pelaaja, joka tykkää puolustajien haastamisesta ja on hyvin laadukas viimeistelijä. Palmerin tapaan varsin monipuolinen hyökkäyspään pelaaja sopi erinomaisesti Pochettinon juoksuvoimaiseen jalkapalloon, mutta nähtäväksi jää, miten Enzo Marescan pelitapa sopii suoraviivaisuudesta elävälle Nkunkulle.

Nkunku voi olla Palmerin kanssa todellinen tehokaksikko, mutta se vaatii Nkunkulle ehjää kautta. Sellaista ei ole nähty muutamaan vuoteen.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 5:s

Enzo Maresca ei ole tullut valmiiseen pöytään, mutta kattaus vaikuttaa hyvältä. Chelsean joukkue on yhä paikoin todella nuori, mutta laatupelaajia riittää silti. Lisäksi valtaosa viime kauden rungosta on pysynyt joukkueessa.

Viime kaudella Chelsea sai ajoittain liiaksikin kritiikkiä, kun se seilasi tasaisessa sarjataulukossa puolivälin tienoilla. Joukkueessa oli selkeää potentiaalia, eikä huono ryhmä olisi selviytynyt tämän kauden europeleihin.

Maresca pääsee rakentamaan hyvältä pohjalta ja tuomaan omia ideoitaan mukaan. Isoin ongelma lienee siinä, miten pitää kaikki pelaajat tyytyväisinä.

Chelsean otteluohjelma kaudella 2024-25

Ville Liimatta, Joni Ahokas, Jaakko Perttilä

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT