Valioliiga on tänä kesänä jälleen näyttänyt rahamahtiaan siirtomarkkinoilla. Kirjoitushetkellä Englannin pääsarjaseurat ovat ostaneet uusia pelaajia yli 1.5 miljardilla eurolla.

Keskimäärin uusista hankinnoista on maksettu hieman vajaat 7.5 miljoonaa euroa, mutta kalleimmat ostokset liikkuvat kymmenissä miljoonissa euroissa.

Olemme koonneet tähän artikkeliin Valioliigan isoimmat pelaajahankinnat ja -myynnit sekä arvokkaimmat vapaat agentit.

Kaikki hinnat ja markkina-arvot perustuvat siirtomarkkinoita seuraavan Transfermarkt-sivuston ilmoittamiin summiin. Hinnat eivät pidä sisällään mahdollisia bonuksia, joita pelaajasiirroista saatetaan maksaa vuosien kuluessa.

Valioliigan isoimmat pelaajahankinnat – TOP 10

10. Archie Gray, Leeds -> Tottenham, 41.25 miljoonaa euroa

Yksi Tottenhamin tämän kesän nuorista hankinnoista. Usealla eri tontilla viihtyvä Gray, 18, ehti pelata Leedsissä 52 ottelua, kunnes hänet hankittiin sarjaporrasta ylemmäs.

9. Joshua Zirkzee, Bologna -> Manchester United, 42.5 miljoonaa euroa

Huippukausi Italian Serie A:ssa toi siirron Old Traffordille. Zirkzee, 23, pelasi viime kaudella Bolognassa 37 ottelua tehden niissä yhteensä 12 maalia ja syöttäen seitsemän. Debytoi Hollannin A-maajoukkueessa kesän EM-kisoissa.

8. Ian Maatsen, Chelsea -> Aston Villa, 44.5 miljoonaa euroa

Chelsean akatemiassa kasvanut laitapelaaja. Maatsen, 22, jäi Stamford Bridgellä vähälle vastuulle ja kävi viime keväänä hakemassa lainapestillä vastuuta Borussia Dortmundista, jonka kanssa hän pelasi Mestarien liigan finaalissa.

7. Riccardo Calafiori, Bologna -> Arsenal, 45 miljoonaa euroa

Italian EM-kisajoukkueessa säkenöinyt toppari. Pallovarma Calafiori, 22, pystyy pelaamaan usealla eri paikalla puolustuslinjassa. Arsenalin alakerrassa riittää hankinnan myötä leveyttä.

6. Matthijs de Ligt, Bayern München -> Manchester United, 45 miljoonaa euroa

Hollannin maajoukkuetopparilla on ikäisekseen jo varsin vaikuttava ansioluettelo. De Ligt, 25, on edustanut Bayernin lisäksi myös Juventusta ja Ajaxia. Siirtosummia hänestä on maksettu lähes 200 miljoonaa euroa.

5. Max Kilman, Wolverhampton -> West Ham, 47.5 miljoonaa euroa

Wolvesin viime kauden kapteeni siirtyi ex-valmentajansa Julen Lopeteguin alaisuuteen Hammersiin. Kilman, 27, pelasi 25 ottelua Englannin futsalmaajoukkueessa ennen kuin siirtyi jalkapalloammattilaiseksi.

4. Amadou Onana, Everton -> Aston Villa, 59.35 miljoonaa euroa

Belgian maajoukkueen keskikenttäpelaaja pelasi Evertonissa kaksi vuotta ja herätti suurseurojen kiinnostuksen. Onanalla, 22, on tilillään 63 ottelua Valioliigassa.

3. Pedro Neto, Wolverhampton -> Chelsea, 60 miljoonaa euroa

Portugalin maajoukkuelaituri vietti viisi vuotta Molineux’lla ja sai siirtonsa isompiin ympyröihin. Lukuisat loukkaantumiset ovat varjostaneet Neton, 24, uraa. Viime kaudella hän pelasi 24 ottelua, joissa syntyi yhteensä kolme osumaa ja 11 maalisyöttöä.

2. Leny Yoro, Lille -> Manchester United, 62 miljoonaa euroa

Ranskan suurin topparilupaus pitkään aikaan. Yoro, 18, oli useiden suurseurojen ja etenkin Real Madridin kiikarissa, mutta United vei siirtokilpailun voiton. Kauden alku jää väliin pre-seasonilla sattuneen loukkaantumisen takia.

1. Dominic Solanke, Bournemouth -> Tottenham, 64.3 miljoonaa euroa

Spursin ensimmäinen ysipaikan hankinta Harry Kanen lähdön jälkeen. Solanke, 26, on hiljalleen hiipinyt kohti pelipaikkansa eliittiä Valioliigassa. Viime kaudella 42 ottelussa syntyi 21 osumaa ja neljä maalisyöttöä. Toistaiseksi ainoa esiintyminen Englannin A-maajoukkueessa tuli vuonna 2017.

Valioliigan isoimmat pelaajamyynnit – TOP 10

10. Ian Maatsen, Chelsea -> Aston Villa, 44.5 miljoonaa euroa

9. Max Kilman, Wolverhampton -> West Ham, 47.5 miljoonaa euroa

8. João Palhinha, Fulham -> Bayern München, 51 miljoonaa euroa

Portugalin maajoukkueen keskikenttäpelaaja viihtyi Craven Cottagella kaksi vuotta ja oli sinä aikana kenties Fulhamin tärkein pelaaja. Palhinha, 29, oli siirtyä Bayerniin jo viime kesänä, mutta siirto kaatui aivan viime hetkellä, kun Fulham ei ehtinyt löytää hänelle korvaajaa.

7. Douglas Luiz, Aston Villa -> Juventus, 51.5 miljoonaa euroa

Brassitaituri oli viime vuosina elintärkeä palanen Villan keskikentällä. Siirto astetta isompaan seuraan vaikutti jo jonkin aikaa vain ajan kysymykseltä. Luizin, 26, tyttöystävä Alisha Lehmann lähti myös tänä kesänä Villasta Juventukseen.

6. Michael Olise, Crystal Palace -> Bayern München, 53 miljoonaa euroa

Ranskan olympiajoukkueessa pelannut laituri vietti Selhurst Parkilla kolme vuotta. Huipputaitava Olise, 22, pelasi viime kaudella loukkaantumisten takia vain 19 ottelua, mutta tehtaili niissä kymmenen osumaa ja kuusi maalisyöttöä.

5. Amadou Onana, Everton -> Aston Villa, 59.35 miljoonaa euroa

4. Moussa Diaby, Aston Villa -> Al-Ittihad, 60 miljoonaa euroa

Parhaassa peli-iässä oleva ranskalaislaituri lähti hieman yllättäen Saudi-Arabiaan. Diaby, 25, siirtyi Villaan vasta vuosi sitten Bayer Leverkusenista lähes samalla summalla. Pelasi viime kaudella isoja minuutteja ja sai mukavasti tehoja aikaan, mutta Lähi-idästä tarjottiin oletettavasti tähtitieteelliä tienestejä.

3. Pedro Neto, Wolverhampton -> Chelsea, 60 miljoonaa euroa

2. Dominic Solanke, Bournemouth -> Tottenham, 64.3 miljoonaa euroa

1. Julián Álvarez, Manchester City -> Atlético Madrid, 75 miljoonaa euroa

Argentiinan maajoukkuehyökkääjä voitti kaksi Valioliigan mestaruutta Cityssä. Albicelesten MM-kultajoukkueessa pelannut Álvarez, 24, sai Manchesterissä varsin tasaisesti minuutteja, vaikkei välttämättä mahtunut ihanneavaukseen. Espanjassa odottanee isompi rooli.

Arvokkaimmat vapaat agentit (markkina-arvot) – TOP 10

10. Amario Cozier-Duberry, Arsenal -> Brighton, 2 miljoonaa euroa

Arsenalin akatemiassa kasvanut Cozier-Duberry, 19, on vielä katsomaton kortti miesten peleissä. Esiintynyt enimmäkseen laitahyökkääjänä, mutta pystyy pelaamaan usealla muullakin paikalla.

9. Charlie Taylor, Burnley -> Southampton, 3 miljoonaa euroa

Kokeneella englantilaispakilla on lähes 300 ottelun kokemus maan kahdelta ylimmältä sarjaportaalta. Taylor, 30, tahkosi Burnleyssä vuodesta toiseen isoja minuutteja.

8. Welington, São Paulo -> Southampton, 3.5 miljoonaa euroa

Brasiliaa nuorten maajoukkueissa edustanut laitapuolustaja siirtyy Southamptoniin tammikuussa kotimaansa pääsarjakauden jälkeen. Welington, 23, on esiintynyt São Paulon paidassa yli 150 kertaa.

7. Bobby De Cordova-Reid, Fulham -> Leicester, 5 miljoonaa euroa

Englannissa syntynyt Jamaikan maajoukkuelaituri. De Cordova-Reid, 31, pelasi viiden vuoden aikana Fulhamissa yli 200 ottelua. Jäi viime kaudella pienempään rooliin.

6. Ben Johnson, West Ham -> Ipswich, 8 miljoonaa euroa

West Hamin kasvattama puolustaja. Alakerran eri rooleissa viihtyvä Johnson, 24, lähti hakemaan uralleen nostetta Valioliigan nousijaseurasta.

5. Ryan Sessegnon, Fulham -> Tottenham, 10 miljoonaa euroa

Fulhamin oma poika palaa kasvattajaseuraansa vietettyään viisi vuotta Tottenhamissa. Laitapuolustajana pelaava Sessegnon, 24, oli nuorena suuren huippulupauksen maineessa, mutta ura Spursissa oli loukkaantumisten ja ailahtelevaisuuden sävyttämä.

4. Lloyd Kelly, Bournemouth -> Newcastle, 18 miljoonaa euroa

Englantilaistoppari pelasi Eddie Howen alaisuudessa Bournemouthissa ja seuraa nyt ex-valmentajaansa Newcastleen. Kelly, 25, on esiintynyt Valioliigassa 54 kertaa.

3. Daichi Kamada, Lazio -> Crystal Palace, 18 miljoonaa euroa

Japanin maajoukkuetähti on Palace-luotsi Oliver Glasnerille tuttu pelaaja Eintracht Frankfurtista. Viime kausi Italiassa ei ollut Kamadan, 28, paras. Lazion puheenjohtaja Claudio Latito sanoi, että Kamada vaati isoa bonusta debyyttikaudensa jälkeen, mutta pelaaja kiisti väitteen.

2. Tosin Adarabioyo, Fulham -> Chelsea, 20 miljoonaa euroa

Manchester Cityn akatemiassa kasvanut toppari. Adarabioyon, 26, läpimurto Cityssä jäi tekemättä, mutta Fulhamissa hänestä kehittyi hyvä Valioliiga-pelaaja. Craven Cottagella tiedettiin hyvissä ajoin, että Adarabioyo vaihtaa seuraa tänä kesänä, mutta siirto Chelseaan tuli monille yllätyksenä.

1. Guido Rodríguez, Real Betis -> West Ham, 20 miljoonaa euroa

Rodríguez, 30, oli niin ikään yllättävä kaappaus Hammersilta. Häntä huhuttiin myös isompiin seuroihin La Ligassa. Rodríguez on ollut voittamassa MM-kultaa ja kahta Copa Américaa Argentiinan kanssa, joskin hän on viime vuosina ollut maajoukkueessa pienemmässä roolissa.

Kaikki siirrot päivitetty 14.8.

VALIOLIIGAN KAUSIENNAKKO