Arsenal on tämän hetken suurin uhka Manchester Cityn dynastialle Englannissa. Keskinäisissä peleissä Tykkimiehet pystyy jo haastamaan Cityn, mutta miten käy yhdeksän kuukauden kilpajuoksussa?

Viime kausi

Moni yllättyi, kun Arsenal haastoi Manchester Cityn tosissaan mestaruustaistelussa edelliskaudella. Tuolloin Arsenal päätyi toiseksi jääden viiden pisteen päähän mestaruuden voittaneesta Citystä. Hävitystä mestaruustaistelusta huolimatta kautta oli helppo pitää menestyksenä.

Viime kausi toisti samaa kaavaa. Arsenal pelasi todella vakuuttavan kauden Valioliigassa. Jouluun mennessä Arsenal hävisi vain kaksi sarjaottelua ja majaili sarjan kärkipaikalla. Tykkimiehet voitti syyskaudella muun muassa Manchester Cityn ja osoitti olevansa valmis taistelemaan mestaruudesta.

Vuodenvaihteessa tuli pienoinen notkahdus, kun Arsenal hävisi kaksi peräkkäistä sarjaottelua Fulhamille ja West Hamille pudoten neljänneksi sarjataulukossa. Kahta tappiota seurasi vakuuttava yhdeksän sarjaottelun voittoputki, jonka ansiosta Arsenal nousi Valioliigan kärkipaikalle.

Arsenal haki maalis-huhtikuun vaihteessa vierastasapelipisteen Manchester Cityltä ja Mikel Artetan miehistöllä oli tuolloin melkoinen etulyöntiasema mestaruustaistelussa. Muutamaa viikkoa myöhemmin Arsenal hävisi yllättäen kotikentällään Aston Villalle ja menetti samalla kärkipaikkansa Citylle. Arsenal voitti loput viisi sarjaotteluaan, mutta se ei lopulta riittänyt, kun myös Manchester City eteni voitosta voittoon ja nappasi Valioliigan mestaruuden kahden pisteen erolla Arsenaliin.

Arsenal pelasi viime kaudella ensimmäistä kertaa Mestarien liigassa pitkään aikaan. Se voitti vakuuttavasti lohkonsa ja kohtasi neljännesvälierissä Porton. Porto venytti otteluparin rangaistuspotkukilpailuun, jonka Arsenal vei lopulta nimiinsä. Puolivälierävaiheessa vastaan asettui Bayern München, joka osoittautui lopulta liian suureksi haasteeksi. Bayern voitti otteluparin yhteismaalein 3-2.

Puolivälierätappiosta huolimatta Arsenal voi olla varsin tyytyväinen urakkaansa Mestarien liigassa. Arsenal pelasi edellisen kerran Mestarien liigassa kaudella 2016-17.

FA Cupista tuli lähtö heti kättelyssä, kun Liverpool voitti kolmannen kierroksen ottelun 1-0. West Ham pudotti Arsenalin liigacupista neljännellä kierroksella maalein 3-1.

Pelaajasiirrot

Arsenal on putsannut rivejään viime vuosien ylijäämäpelaajista ja tähdännyt hankinnoillaan määrän sijasta laatuun. Materiaali on hyvä ja leveä.

Lähteneet

Emile Smith Rowe Arsenal -> Fulham, 31.8 miljoonaa euroa

Smith Rowe, 24, liittyi Arsenalin akatemiaan 10-vuotiaana ja oli yksi ikäluokkansa puhutuimpia lupauksia. Vastuu Mikel Artetan miehistössä on kuitenkin jäänyt viime aikoina vähäiseksi. Edellisellä kaudella Smith-Rowe pelasi Valioliigassa vain 13 ottelussa ja kaikki kilpailut mukaan lukien 19 pelissä. Fulham tarjoaa lahjakkaalle pelaajalle mahdollisuuden ratkaisuroolissa.

Arthur Okonkwo, Arsenal -> Wrexham, ilmaissiirto

Arsenal-kasvatin sopimus loppui ja maalivahti vaihtoi maisemaa vapaana agenttina siirtyen kolmannella sarjatasolla pelaavan Wrexhamin paitaan. Okonkwo pelasi viime kaudella lainalla Wrexhamissa.

Mohamed Elneny, Arsenal -> Al-Jazira, ilmaissiirto

Monivuotisen roolipelaajan sopimus päättyi. Elneny ehti olla kirjoilla Arsenalissa kahdeksan ja puolen vuoden ajan. Pidetty koppipelaaja ei missään vaiheessa noussut isoon pelaavaan rooliin.

Albert Sambi Lokonga, Arsenal -> Sevilla, laina

Sambi Lokonga siirtyi kolme vuotta sitten suurin odotuksin Arsenaliin, mutta keskikenttäpelaaja ei ole onnistunut vastaamaan niihin. Pelasi viime kaudella lainalla Luton Townissa ja nyt edessä on laina Sevillaan.

Nuno Tavares, Arsenal -> Lazio, laina

Laitapuolustaja jäi pienelle vastuulle Arsenalissa ja lähti peliajan perässä Italiaan. Toissa kausi sujui mallikkaasti lainalla Marseillessa, mutta viime kauden Nottingham-laina meni pahemman kerran penkin alle.

Karl Hein, Arsenal -> Real Valladolid, laina

Kuusi vuotta sitten Virosta Arsenalin akatemiaan siirtynyt Hein, 22, on pelannut yhden ottelun Arsenalin ykkösjoukkueessa. Nyt nuori maalivahti on ensimmäisen kunnon testin edessä, kun hän lähti lainalle Espanjan pääsarjassa pelaavan Valladolidin riveihin.

Cédric Soares, Arsenal -> ilman seuraa

Elnenyn tapaan myös Soaresin sopimus loppui. Laitapuolustaja jätti Arsenalin vapaana agenttina. Soaresin Arsenal-ura jäi lopulta vaisuksi. Portugalilainen pelasi kevään 2022 joukkueen avauskokoonpanossa, mutta muutoin penkki tuli tutuksi.

Saapuneet

Riccardo Calafiori, Bologna -> Arsenal, 45 miljoonaa euroa

Italian EM-kisajoukkueessa loistanut puolustaja. Calafiori, 22, tunnetaan fyysisenä ja pallovahvana topparina. Nähtäväksi jää, kenen peliaikaa tulokas on tullut uhkaamaan. Siirtosumma on sitä luokkaa, että Calafiori saanee reilun mahdollisuuden vakiinnuttaa paikkansa avauksessa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Riccardo Calafiori pelasi huippukauden Serie A:ssa. Kuva: AOP

David Raya, Brentford -> Arsenal, 31.9 miljoonaa euroa

Raya pelasi viime kauden lainalla Arsenalin tolppien välissä. Espanjalainen nappasi heti alkukaudesta ykkösvahdin paikan itselleen ja pelasi lopulta varsin mallikkaan kauden. Arsenal lunasti Rayan odotetusti itselleen kesän siirtoikkunassa. Hän pelannee ensi kaudellakin Arsenalin ykkösmaalivahtina.

Kieran Tierney, Real Sociedad -> Arsenal, laina päättyi

Loukkaantumisista kärsinyt skottipakki kävi viime kaudella hakemassa uralleen uutta nostetta La Ligasta. Tierney, 27, saattaa jättää Arsenalin vielä tänä kesänä.

Marquinhos, Fluminense -> Arsenal, laina päättyy (31.12.)

21-vuotiaan laitahyökkääjän ura ei ole oikein lähtenyt lentoon. On kyllä saanut mahdollisuuksia eri puolilla lainalla, mutta tehot ovat kaikkialla jääneet piippuun. Lisäksi loukkaantumiset ovat vaivanneet.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 14.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Mikel Arteta

Espanjalainen Arteta hyppäsi Arsenalin peräsimeen joulukuussa 2019, ja hän on tätä nykyä kolmanneksi pisimpään pestissään pysynyt manageri Valioliigassa.

Arsenal on kokenut Artetan alaisuudessa sekä pelillisen että kulttuurillisen muutoksen. Koko seurayhteisöstä välittyy erilainen tunnelma kuin Unai Emeryn aikana tai Arsène Wengerin viimeisinä vuosina. Luonnollisesti myös hyvät tulokset ovat vaikuttaneet asiaan.

Artetan Arsenalissa maalivahdilla on iso rooli pelinavaamisvaiheessa, mikä on iso syy sille, että Raya hankittiin Aaron Ramsdalen tilalle. Maalivahdin vahva jalalla pelaaminen antaa Tykkimiehille mahdollisuuden luoda pallon kanssa ylivoimia alhaalta saakka.

Vastustajan prässätessä toinen laitapuolustajista voi tulla Declan Ricen vierelle tekemään peliä, kun toinen laitapakki pysyttelee leveydessä. Jos vastustaja vetäytyy matalalle puolustamaan, Arsenalin kummatkin laitapuolustajat saattavat tulla Ricen vierelle tekemään peliä. Tämä auttaa lontoolaisia myös vastaiskujen torjumisessa, jos vastustaja saa pallon.

Arsenalin keskushyökkääjät ja pelaajat keskikentän ylemmällä oksalla pystyvät pudottautumaan alaspäin, jotta lontoolaiset saavat tarvittaessa luotua ylivoimia eri puolille kentää. Etenkin kapteeni Martin Ødegaard saattaa liikkua isolla alueella.

Mikel Arteta. Kuva: AOP.

Samalla Arsenal yrittää houkutella vastustajan puolustajia irrottautumaan viimeisestä linjasta, jotta heidän selustaansa aukeaisi tilaa hyökätä.

Laitahyökkääjät pysyttelevät pääosin leveydessä ja hakevat 1v1-tilanteita tai murtavia juoksuja laitapakin ja topparin väliseen tilaan. Taustajuoksuja voi tulla myös keskikenttäpelaajilta tai nousevilta laitapakeilta.

Bukayo Sakan pallollinen osaaminen aiheuttaa poikkeuksetta päänvaivaa vastustajille. Saka imee vastustajia puoleensa ja tekee siten tilaa muille, mutta hän on myös taitava ohittaja, joka leikkaa mielellään kohti keskustaa. Varsinkin Sakan, Ødegaardin ja Ben Whiten yhteistyö oikealla kaistalla tuottaa ongelmia vastustajalle.

Puolustussuuntaan Arsenal oli viime kaudella Valioliigan paras joukkue. Tykkimiehiä vastaan on vaikea päästä hyökkäämään saati sitten vetämään.

Arsenal pitää paljon palloa, mutta se myös prässää korkealta ja kovaa. Hyökkäyspään pelaajat paiskivat paljon töitä iskeäkseen kiinni vastustajaansa ja peittääkseen syöttölinjoja.

Omassa päädyssään Arsenal pakottaa vastustajan huonoihin ratkaisuihin ja peittää myös merkittävästi vetoja. Viime kaudella Arsenal päästi Valioliigan vähiten maaleja (29), ja sitä vastaan luotiin vähemmän maaliodottamaa kuin mitään muuta joukkuetta vastaan (27,9). Viime kaudella vain joka neljäs laukaus Arsenalia vastaan suuntautui maalia kohti.

Seuraa heitä

Bukayo Saka

Arsenalin paras pelaaja.

22-vuotias oikea laitahyökkääjä iski viime kaudella kaikki kilpailut mukaan luettuna komeat 20 maalia. Saka on ottanut hurjia askeleita eteenpäin viime vuosina ja kehitys näyttää jatkuvan jatkumistaan. Saka on teknisesti hyvin laadukas pelaaja, joka haastaa toistuvasti vastustajia laidallaan, kykenee leikkaamaan sisään boksiin tai lähettämään laadukkaan keskityksen maalin edustalle.

Saka on kehittynyt etenkin viimeisissä ratkaisuissaan ja on alati vaarallinen vastustajan boksin läheisyydessä.

Nopeudestaan tunnetulla Sakalla on edelleen paljon parannettavaa puolustuspelaamisessaan, ja Arteta on kiinnittänyt siihen varmasti huomiota. Palloton pelaaminen voisi olla huomattavasti aktiivisempaa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Viime kausi oli tehokkain Sakan uralla. Kuva: AOP

Jurriën Timber

Arsenal hankki Timberin vuosi sitten Ajaxista noin 40 miljoonalla eurolla. Timberin Arsenal-debyytti meni täysin penkin alle, kun toppari loukkasi vakavasti polvensa ja oli käytännössä koko kauden sivussa pelikentiltä. Nyt polvi on kunnossa, mutta samalla Timber joutuu kilpailutilanteeseen melkoiselta takamatkalta. Avauskokoonpanoon nouseminen ei ole yksinkertaista ja se vaatii ehjää kautta. Pelillisesti sopii Artetan pelitapaan kuin nakutettu.

Aaron Ramsdale

Ramsdale ehti pelata kahden kauden ajan Arsenalin ykkösmaalivahtina. Arteta päätti lopulta hankkia David Rayan joukkueeseen ja muutamaa viikkoa myöhemmin Ramsdale menetti asemansa pelaavana maalivahtina. Ramsdale istui käytännössä koko viime kauden penkillä.

Voiko Englannin A-maajoukkuevahti istua toisenkin peräkkäisen kauden penkillä? Rayan ohittaminen nokkimisjärjestyksessä vaikuttaa äärimmäisen epätodennäköiseltä ja Arteta on jo osoittanut tehneensä valintansa kaksikon kohdalla. Jos Ramsdale ei vaadi siirtoa, on luvassa pitkä kausi.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 2:s

Valioliigan mestaruuteen ei riitä tätä nykyä erinomainen kausi. Pitää pelata lähes virheettömästi.

Arsenal keräsi viime kaudella neljä pistettä sarjaotteluistaan Manchester Cityä vastaan ja päätyi samaan maalieroon kuin pääkilpailijansa, mutta se ei riittänyt.

Cityllä on yhä sarjan paras materiaali ja valmentaja, mutta Artetan Arsenalilla on jälleen edellytykset haastaa manchesterilaiset.

Valioliigassa on kaksi selkeää mestarisuosikkia ja Arsenal on niistä se pienempi. Oman nappikauden lisäksi Pohjois-Lontoossa on toivottava notkahduksia toisen leirissä ja hoidettava pisteet keskinäisistä väännöistä.

Arsenalin otteluohjelma kaudella 2024-25

Ville Liimatta, Jaakko Perttilä

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT