Minimitavoitteena viides peräkkäinen Valioliigan mestaruus. Manchester City lähtee taas valtavin odotuksin kauteen ja sotii isoja syytöksiä vastaan.

Viime kausi

Miten voi lähteä parentamaan suoritustaan, kun on edellisellä kaudella juhlinut triplamestaruutta? Keväällä 2023 Manchester City voitti Valioliigan, FA Cupin ja Mestarien liigan.

Pep Guardiolan luotsaama City lähtee jokaiseen kilpailuun voittajasuosikkina, ja sen suorituksia arvioidaan sen perusteella. City on nostanut vaatimustason niin korkealle, että sen yksittäiset epäonnistumiset ovat isompia uutisia kuin sen voitot.

Manchesterilaiset pelaavat harvoin yksiselitteisesti huonoja pelejä. City hävisi viime kaudella 59 ottelustaan seitsemän, kun mukaan lasketaan kaikki kilpailut. Noista tappioista kaksi tuli rangaistuspotkukilpailuissa ja loput yhden maalin erolla.

Valioliigassa Cityn huonoimmat tulosputket sattuivat syys-lokakuun ja marras-joulukuun vaihteisiin. Tuolloin manchesterilaiset hävisivät ensin kaksi peliä putkeen ja pelasivat myöhemmin neljä ottelua peräkkäin ilman voittoa. City ei kuitenkaan koskaan valahtanut Valioliigassa neljättä sijaa alemmaksi.

Viimeisen pääsarjatappionsa City kärsi 6. joulukuuta. Neljäs peräkkäinen liigamestaruus varmistui ennen kaikkea rutiinin ansiosta. Kun muut pokaalin jahtaajat yskähtelivät, City pelasi 23 ottelua putkeen tappioitta ja päätti kautensa yhdeksään voittoon peräkkäin.

Pep Guardiola valittiin Valioliigan parhaaksi manageriksi, Phil Foden parhaaksi pelaajaksi ja Erling Haaland oli jälleen sarjan paras maalintekijä. Triplavoitto Citylle.

Cityn palkintokaappiin tarttui myös viime kaudella kolme pokaalia, mutta kaksi muuta tulivat UEFA Super Cupista ja seurajoukkueiden MM-turnauksesta, joissa manchesterilaiset pelasivat yhteensä kolme ottelua.

Liigacupista City putosi jo ensimmäisessä ottelussaan, kolmannella kierroksella Newcastlea vastaan. FA Cupin finaalissa City kohtasi toista vuotta peräkkäin Manchester Unitedin, mutta naapuriseura vei voiton tällä kertaa.

Real Madrid on ainoa syy, miksi Manchester Cityä ei voi nostaa suurimmaksi voittajasuosikiksi ihan jokaisessa kilpailussa. Los Blancos voitti 15. kertaa Mestarien liigan ja pudotti Cityn puolivälierissä viihdyttävän otteluparin päätteeksi. Maalit menivät tasan 4-4, mutta Madrid oli rangaistuspotkukilpailussa vahvempi.

Pelaajasiirrot

Manchester City operoi huomattavasti isommalla kassalla kuin monet kilpailijansa, mutta Etihad Stadiumilla myös ymmärretään, miten nuo rahat kannattaa käyttää.

City päästää lähtöhaluiset pelaajat menemään ja paikkaa usein puutekohtansa ennen kuin sellaisia ehtii kunnolla syntymäänkään. Laadukkaasta akatemiasta nousee jatkuvalla syötöllä pelaajia, jotka eivät välttämättä tee läpimurtoaan Manchesterissa, mutta heidät voidaan myydä puhtaalla voitolla muualle.

Kiistelty monen seuran omistusmalli hyödyttää Cityä, kuten tänä kesänä on nähty.

City menetti riveistään tänä kesänä Julián Álvarezin. Yksi menetys voidaan vielä paikata. Jos City olisi menettänyt myös Édersonin ja Kevin de Bruynen, se olisi ollut pulassa. Nyt niin ei kuitenkaan ole käymässä.

Lähteneet

Julián Álvarez, Manchester City -> Atlético Madrid, 75 miljoonaa euroa

Iso menetys, tietyllä tapaa isompi kuin Cole Palmerin lähtö vuosi sitten. Álvarez oli kuitenkin jo vakiinnuttanut paikkansa pelaajana, jonka pystyi heittämään kentälle otteluun kuin otteluun. City toki sai Álvarezista ison korvauksen, joka voi ehtojen täyttyessä nousta vielä paljon suuremmaksikin, mutta pystyykö Savinho täyttämään Álvarezin saappaat?

Julián Álvarezin menettäminen on Citylle takaisku. Kuva: AOP:

Taylor Harwood-Bellis, Manchester City -> Southampton, 23 miljoonaa euroa

Cityn akatemiassa kasvanut toppari on ollut vakiokasvo Englannin nuorten maajoukkueissa, mutta läpimurtoa Manchesterissa ei ikinä tullut. Harwood-Bellis, 22, kävi lainalla viidessä eri seurassa, viimeksi Southamptonissa, joka nousi takaisin Valioliigaan. Nousun myötä Saints lunasti puolustajan sovitulla summalla riveihinsä.

Sergio Gómez, Manchester City -> Real Sociedad, 9 miljoonaa euroa

Entinen huippulupaus ei oikein missään vaiheessa saanut kunnolla vastuuta Cityssä. Monikäyttöiselle Gómezille, 23, kertyi kahden vuoden aikana 38 ottelua Guardiolan alaisuudessa.

Tommy Doyle, Manchester City -> Wolverhampton, 5 miljoonaa euroa

Yksi esimerkki Cityn erinomaisesta kasvatustyöstä akatemiassa. Doyle, 22, on lainapesteillään osoittanut olevansa kelpo pelaaja, mutta hänestä ei vielä ole syrjäyttämään keskikentän supertähtiä Manchesterissa. Oma kasvatti pääsee pelaamaan muualla ja City saa hänestä siirtokorvauksen.

Yan Couto, Manchester City -> Borussia Dortmund, laina (4 miljoonaa euroa)

Couto, 22, on virallisesti ollut Cityn pelaaja neljä vuotta, mutta hän ei ole pelannut kertaakaan manchesterilaisten kanssa. Brassipakki on käynyt kerran lainalla Bragassa ja kahdesti Gironassa. Nyt vuorossa on väliaikaispesti Dortmundissa, jonka on lunastettava hänet itselleen tiettyjen ehtojen täyttyessä.

Mahamadou Susoho, Manchester City -> Peterborough, laina

Susoho, 19, tuli Cityn akatemiaan jo vuonna 2017 Espanyolista. U21-joukkueen keskikenttäpelaaja lähetettiin ensi kaudeksi lainalle Ykkösliigaan.

Saapuneet

Savinho, Troyes -> Manchester City, 25 miljoonaa euroa

Brassilaiturin siirto Manchesteriin on oivallinen osoitus siitä, miten City hyötyy omistajansa monista seuroista konsernin lippulaivana.

City Football Group hankki Savinhon, 20, pelaajaoikeudet vuonna 2022 Atlético Mineirolta ja lähetti hänet Troyesiin, mutta Ranskassa nuorukainen ei lopulta pelannut otteluakaan. Ensimmäisen kautensa Savinho vietti lainalla PSV Eindhovenissa ja viime kauden Gironassa (CFG:n seura), jossa lopullinen läpimurto tapahtui.

Troyes putosi Ranskan kolmannelle sarjaportaalle, mutta Savinhon ura jatkui CFG:n verkostossa ylöspäin. Kaiken lisäksi Troyes myi Savinhon Citylle hyvin nimellisellä 25 miljoonan euron korvauksella. Esimerkiksi Transfermarkt arvottaa Savinhon tällä hetkellä 50 miljoonaan euroon. Näin City sai tehtyä itselleen puskuria Valioliigan taloussääntöjä varten, kun se myi Álvarezin 75 miljoonalla ja hankki korvaajan 25 miljoonalla.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Savinho nousi tänä vuonna Brasilian A-maajoukkueeseen. Kuva: AOP

João Cancelo, Barcelona -> Manchester City, laina päättyi

Portugalin maajoukkuepakki on viettänyt jo edelliset puolitoista vuotta lainalla, ja hänen odotetaan vaihtavan seuraa vielä tänä kesänä. Barcelona haluaisi jatkaa Cancelon lainaa, mutta City haluaa mieluummin myydä pelaajan.

Lehtitietojen mukaan Cancelon, 30, ja Guardiolan sukset menivät ristiin toissa kaudella, vaikka osapuolet ovat sittemmin vakuutelleet, ettei puolustajan lähtöön liittynyt suurempaa draamaa.

Cityllä ei ole tarpeen pitää pelaajaa, joka ei tule toimeen Guardiolan kanssa. Lisäksi Cancelolla riittää ottajia ympäri maailman.

Kalvin Phillips, West Ham -> Manchester City, laina päättyi

Phillips, 28, ura on jämähtänyt Cityssä täysin paikalleeen ja luisunut jopa alaspäin. Myös lainapesti West Hamissa meni penkin alle.

Cityllä tuskin löytyy käyttöä Phillipsille, joka halunnee lunastaa takaisin paikkansa Englannin maajoukkueessa.

Máximo Perrone, Las Palmas -> Manchester City, laina päättyi

Cityn ostos Argentiinasta parin vuoden takaa. Perrone, 21, sai mukavasti vastuuta Las Palmasissa ja lähtenee uudestaan lainalle, ellei hän tee kesän harjoituksissa poikkeuksellisen isoa vaikutusta Guardiolaan.

Claudio Echeverri, River Plate -> Manchester City, laina päättyy (31.12.)

City käytti viime tammikuussa lähes 20 miljoonaa euroa Echeverriin. Vasta 18-vuotias hyökkäyspään pelaaja jäi saman tien koko täksi vuodeksi lainalle kasvattajaseuraansa Riveriin, jossa on saanut hyvin vastuuta.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Siirrot päivitetty 14.8.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Pep Guardiola

Espanjalaisluotsilla on lähdössä käyntiin mahdollisesti viimeinen kautensa Cityssä. Nykyinen diili päättyy ensi kesänä, jolloin hänellä tulee täyteen yhdeksän vuotta Manchesterissa.

Guardiola on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä ja arvostetuimmista valmentajista, jonka ideoita on kopioitu ja sovellettu ympäri maailman.

Hän ei ole kuitenkaan jäänyt ideoineen paikalleen polkemaan, vaan monipuolistanut Cityn pelaamista entisestään.

Guardiolan City viettää valtaosan peleistään nokka hyökkäyssuuntaan ja palloa pitäen. Laadukkaat vaihtoehdot ympäri kenttää ja vaihtopenkillä mahdollistavat sen, että City pystyy muokkaamaan pelaamistaan kesken ottelun ilman, että laatu kärsii.

Manchesterilaisilla ei ole yhtään pelaajaa, jota hermostuttaisi pallon pitäminen. Maalivahdista lähtien kaikki tietävät, miten heidän tulee toimia pelivälineen kanssa ja vuorovaikutuksessa toisiinsa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Erling Haaland ja Pep Guardiola Community Shieldin jälkeen. Kuva: AOP

Hyökkäyssuuntaan City haluaa yleensä Rodrin vierelle yhden tai kaksi muuta pelaajaa antamaan vaihtoehtoja keskelle. Jos heille annetaan tilaa kääntyä, City etenee keskeltä. Samalla laidat pidetään leveällä, jotta vastustajan on pakko pidentää välejään ainakin jossain määrin.

Lähtökohtaisesti Cityä vastaan pitää yrittää pitää keskusta tukossa, mutta vastustaja on yhtä lailla ongelmissa, jos se antaa Jérémy Dokun ja Phil Fodenin kaltaisille yksilöille 1v1-tilanteita laidoille.

Kärjessä Erling Haaland on maailmanluokan pelote, jota ei käytännössä voi jättää huomiotta missään vaiheessa peliä. Norjalaiskärki kärkkyy tiloja linjan takana ja jokaista keskityspalloa boksiin.

Cityllä saattaa samaan aikaan olla kentällä 2-3 pelaajaa, jotka vaativat erityishuomiota vastustajan puolustajilta. Jos pimentää yhden, kahdelle muulle saattaa avautua enemmän tiloja. Jos Dokun suoraviivainen lähestymistapa ei toimi, City voi heittää kentälle Jack Grealishin, joka houkuttelee painetta luokseen ja päästää irti pallosta, kun jossain muualla on tilaa.

Pallon menetettyään City haluaa yleensä riistää sen nopeasti takaisin. Hyökkääjät ovat usein valmiiksi lähellä toisiaan, joten City saa nopeasti prässin päälle.

Cityn puolustajat – ja etenkin Kyle Walker – pärjäävät usein juoksukilpailuissa hyökkääjiä vastaan, mutta viime kaudella manchesterilaiset olivat aiempaa alttiimpia vastahyökkäyksiä vastaan. Cityä ei ole helppo yllättää, mutta mahdotonta se ei ole.

Seuraa heitä

Valioliiga vs Manchester City

Cityn loistokkuudesta ja mestaruuksista puhuttaessa taustalla painaa yksi asia: talousrikkomuksia koskevat syytökset.

Manchester City ilmoittaa vuodesta toiseen valtavia voittoja, mikä on aiheuttanut ihmetystä muussa jalkapalloyhteisössä. Onko City kaikesta menestyksestä huolimattaan isompi seura kuin esimerkiksi Liverpool tai Manchester United, jotka ovat vuosikymmenten ajan kerryttäneet maailmanlaajuista fanikuntaansa?

Jonkin on selitettävä Cityn valtavat voitot. Yksi asia on sen sponsorisopimukset, jotka ovat olleet tarkkailun alla vuosien ajan. Cityn kolmella suurimmalla sponsorilla on läheiset välit seuran Abu Dhabissa sijaitseviin omistajiin.

Valioliiga ja City ovatkin vääntäneet kättä siitä, vastaavatko moiset sopimukset käypää markkina-arvoa ja noudattavatko ne siten sarjan sääntöjä. Oikeustaistelulla on merkittäviä seurauksia Valioliigan tulevaisuuden kannalta, sillä siitä tulee väistämättä iso ennakkotapaus.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Etihad Airways on ollut Cityn pääsponsori jo 15 vuotta. Kuva: AOP

Lisäksi Manchester Cityllä on marraskuussa edessään historiallinen kuuleminen, jossa Valioliiga syyttää sitä 115 rikkomuksesta sarjan taloussääntöjä koskien. Väitökset koskevat vuosia 2009-2018 ja valtaosa niistä liittyy tarkkojen taloudellisten tietojen toimittamatta jättämiseen sekä yhteistyön laiminlyönteihin Valioliigan tutkimuksissa.

Tapaukselle on kuumeisesti odotettu ratkaisua useassakin leirissä. Manchester City haluaa luonnollisesti puhdistaa nimensä ja päästä eroon huomautuksista, jotka ovat seuranneet sen jokaista pokaalia.

Muissa Valioliiga-seuroissa taas odotetaan, millainen rangaistus saattaa odottaa seuraa, joka on väitetysti rikkonut sääntöjä yli sata kertaa. Viime kaudella kahdelle joukkuelle määrättiin ennennäkemättömiä pisterangaistuksia yksittäisistä rikkomuksista.

Jos Cityn katsotaan rikkoneen laajamittaisesti sääntöjä, sen rangaistus voi määrittää koko Valioliigan uskottavuuden.

Kevin de Bruyne

Belgialaistähdellä saattaa Guardiolan tapaan olla edessään viimeinen kautensa Manchester Cityssä. De Bruynen sopimus päättyy ensi kesänä, ja hänellä on mittarissa 33 vuotta.

Monet jännittivät viime kauden vaikean reisivamman jälkeen, palaako de Bruyne enää samana pelaajana takaisin. Hän osoitti nuo pelot turhiksi, mutta belgialaistaituri ei välttämättä enää kestä vastaavanlaisia takaiskuja urallaan.

De Bruyne on avoimesti puhunut siitä, että hän on tahkonnut urallaan riittävästi miljoonia elääkseen mukavasti päiviensä loppuun saakka. Hän on kuitenkin myös vihjaillut siitä, että saattaa hakea viimeisen ison tilipussinsa jostain Euroopan ulkopuolelta.

Sopimus loppuun Cityssä ja sitten jäähdyttelemään pienempään sarjaan?

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 1:s

Onko Manchester City heikentynyt millään mittarilla? Pep Guardiolan ryhmä on saavuttanut pisteen, jossa Valioliigan mestaruuden voi voittaa vain olemalla parempi kuin City.

Jotkut onnistuvat siinä yksittäisissä peleissä, mutta viimeiseen neljään kauteen mikään joukkue ei ole pysynyt Cityn tahdissa 38 ottelun ajan.

Arsenalin ja muiden kilpailijoiden pitää samaan aikaan pystyä parempaan kuin aiemmin ja toivoa, että City kompuroisi ainakin pari kertaa enemmän.

Manchester Cityn otteluohjelma kaudella 2024-25

Ville Liimatta, Jaakko Perttilä

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT