Leicester on voittanut valituksen päätöksestä, joka olisi voinut johtaa pistevähennykseen Valioliigan taloussääntöjen rikkomisesta.

Riippumaton valituslautakunta katsoi, että Valioliigalla ei ole toimivaltaa rangaista seuraa.

Valioliiga sanoi tiedotteessaan olevansa ”yllättynyt ja pettynyt” paneelin päätöksestä.

– Tämän vuoden maaliskuussa Valioliiga saattoi Leicesterin tapauksen riippumattoman komission käsiteltäväksi, koska se rikkoi väitetysti kannattavuus- ja kestävyyssäntöjä (PSR) liittyen talousvuoden 2022/23 arviointijaksoon. Seuran taloudelliset tulokset osoittivat, että se oli ylittänyt sallitun 105 miljoonan punnan rajan kyseisellä kaudella, kommentoi Valioliiga.

Valioliiga siis nosti Leicesteriä vastaan syytteen taloussääntöjen rikkomisesta. Seura valitti syytteestä, mutta riippumaton komissio päätti, että Valioliiga voi ryhtyä toimiin.

Leicester valitti tästä päätöksestä perustellen, että se ei ollut Valioliigan, vaan EFL:n (sarjatasot 2-4) jäsen silloin, kun syyte nostettiin. Uusi valitus meni läpi.

Seura tippui Valioliigasta keväällä 2023 ja palasi täksi kaudeksi takaisin pääsarjaan.

– Valituslautakunnan päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka seura oli liigan jäsen kausien 2019/20-2022/23 ajan, liiga ei voi ryhtyä toimenpiteisiin seuraa vastaan, koska se on ylittänyt PSR-rajamäärän kyseisillä tilikausilla, sanoi Valioliiga.

– Valioliiga on erittäin pettynyt valituslautakunnan päätökseen ja sen vähäisiin perusteluihin. Liiga on edelleen sitä mieltä, että alkuperäinen komissio toimi oikein tulkitessaan sääntöjä käytännöllisellä ja toimivalla tavalla, joka vastaa niiden tarkoitusta. Kumoamalla alkuperäisen komission havainnot Valioliiga katsoo, että valituslautakunnan päätöksessä ei oteta huomioon sääntöjen tarkoitusta, PSR:n kaikkia asiaankuuluvia osia eikä tarvetta tehokkaaseen täytäntöönpanoon väitettyjen rikkomusten osalta, jotta voidaan varmistaa kaikkien seurojen välinen oikeudenmukaisuus.

– Jos valituslautakunta on oikeassa, sen päätös on luonut tilanteen, jossa jokainen PSR-kynnyksen ylittävä seura voi välttää vastuuvelvollisuuden näissä erityisolosuhteissa. Tämä ei selvästikään ole sääntöjen tarkoitus.

– On ratkaisevan tärkeää, että Valioliiga pystyy valvomaan sääntöjensä noudattamista johdonmukaisesti, jotta oikeudenmukaisuuden periaate säilyy. Liiga harkitsee nyt, mihin lisätoimiin se voi ryhtyä varmistaakseen tämän.

Leicesterin lausunto

Leicester kommentoi, että se on ”vain pyrkinyt varmistamaan, että sääntöjä sovelletaan sen perusteella, miten ne on kirjoitettu”.

– Jotta vältettäisiin väärinkäsitykset, joita Valioliiga on antanut valituksen johdosta antamansa lausunnon perusteella, Leicester haluaa korostaa valituslautakunnan päätelmää, jonka mukaan seura ei ole rikkonut Valioliigan PSR-sääntöjä 30. kesäkuuta 2023 päättyvällä arviointijaksolla, kun otetaan huomioon Valioliigan säännöissä tosiasiallisesti käytetty sanamuoto.

– Päätöksessään valituslautakunta mainitsee puutteita Valioliigan sääntöjen laadinnassa. Haastaessaan Valioliigan yritykset periä Leicesteriltä maksuja seura on yksinkertaisesti pyrkinyt varmistamaan (kaikkien seurojen johdonmukaisuuden ja varmuuden takaamiseksi), että sääntöjä sovelletaan niiden todellisen sanamuodon mukaisesti.

Leicester on aloittanut kautensa Valioliigassa yhdellä tasapelillä ja kahdella tappiolla.

Leicester City

@LCFC
Leicester City has won its appeal against a decision that an independent Commission had jurisdiction to consider an alleged breach by the Club of Premier League Profitability and Sustainability Rules (PSRs).

Linkki twiittiin.

LUE MYÖS