Valioliiga on hyväksynyt Chelsean hotellimyynnit, joiden avulla seura pyrkii noudattamaan sarjan taloussääntöjä, kertoo BBC.

Chelsea julkaisi tilinpäätöksensä huhtikuussa ja kertoi myyneensä Stamford Bridgen vieressä sijaitsevat Millennium- ja Copthorne-hotellit 76,5 miljoonalla punnalla, jotta se välttäisi mahdollisen 166,4 miljoonan punnan tappion ja vähentäisi sen sallittuun 89,9 miljoonaan puntaan tilikaudella.

Hotellit siirtyivät lontoolaisseuralta BlueCo-yhtiölle, jotka ovat kummatkin Todd Boehlyn ja Clearlake Capitalin omistamia yrityksiä. Clearlake Capital osti Chelsean toissa vuonna BlueCon kautta.

Valioliiga on todennut, että myynnit ovat menneet sarjan APT-sääntöjen (Associated party transactions) mukaisesti, koska ne noudattavat ”käypää markkina-arvoa”. APT-säännöillä pyritään valvomaan sopimuksia seurojen ja niiden omistajiin kytkeytyvien yritysten välillä.

BBC:n mukaan ei ole tiedossa, onko hotellien myyntisumma, 76.5 miljoonaa puntaa, sittemmin muuttunut. Chelsea uskoo kuitenkin noudattaneensa Valioliigan kannattavuus- ja kestävyyssääntöjä (PSR). Tietyt infrastruktuurin, akatemian ja naisten jalkapallon kustannukset voidaan vähentää sallitun tappiomäärän laskuista.

Chelsean hotellimyyntien kaltaiset liiketoimet eivät ole sallittuja UEFA:n kilpailuissa, ja myös EFL (Englannin sarjatasot 2-4) kielsi ne vuonna 2021.

Valioliiga ei ole seurannut perässä, mutta se on valmis sulkemaan porsaanreiän tulevassa äänestyksessä. Chelsea osallistuu tällä kaudella UEFA:n Konferenssiliigaan oltuaan viime kaudella sivussa europeleistä.

Viimeksi Valioliigan jäsenet yrittivät kieltää tällaiset liiketoimet kesäkuussa, mutta vain 11 seuraa kannatti ajatusta. Sääntömuutoksiin tarvitaan vähintään 14 seuran äänet.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Match of the Day

@BBCMOTD
Chelsea have been cleared over the sale of two hotels to a sister company to keep them compliant with profit and sustainability rules.

#BBCFootball

Manchester City ja APT-säännöt

Uutisoimme kesäkuussa Timesin tietojen pohjalta, että Manchester City käy Valioliigaa vastaan taistelua siitä, ovatko APT-säännöt kilpailulainsäädännön mukaisia.

Kolmella Cityn suurimmalla sponsorilla – Etihad Airwaysilla, Etisalatilla ja Experience Abu Dhabilla – on läheiset yhteydet seuran omistajiin.

City pitää APT-sääntöjä ”lainvastaisina” ja vaatii vahingonkorvauksia niiden vuoksi menettämistään tuloista.

Manchesterilaisseura haluaa myös, että Valioliigan demokraattinen järjestelmä, jonka mukaan sääntömuutosten toteuttamiseen tarvitaan kaksi kolmasosaa äänestäjistä, olisi poistettava. Seuran mukaan sillä vältyttäisiin siltä, että päätökset tehdään ”enemmistön tyrannian mukaan”.

LUE MYÖS