Kauden ensimmäisessä Northwest-derbyssä sunnuntaina Old Traffordilla ei ollut epäselvyyttä Manchester Unitedin ja Liverpoolin välisestä paremmuudesta.

Numerot 0-3 suorastaan mairittelevat isäntäjoukkuetta. Erik ten Hagin ryhmä oli haluton, huonosti organisoitu ja teki karmeita virheitä. Täydelliseltä selkäsaunalta Manchesterin Punaiset pelasti vain se, että ottelun ratkettua Pool nosti jalan kaasulta.

Arne Slot otti täydellisen selkävoiton taktiikkapöydällä maamiehestään. Liverpool on aloittanut uuden käskijänsä Slotin komennossa kauden upeasti. Slotin kädenjälki näkyy jo, vaikka peruspelaaminen on vahvasti asetettu Jürgen Kloppin rakentaman kivijalan päälle.

Ajoittain Slotin Pool malttaa prässätä hieman varovaisemmin, kuin Kloppin tutussa ”Heavy Metal”-futiksessa parhaimmillaan ja pahimmillaan. Samoin palloa liikutellaan hieman maltillisemmin. Kolmesta ottelusta yhdeksän pinnaa maalierolla 7-0 on huikea suoritus!

Missä hollantilaiset mestarit?

Valioliiga perustettiin vuonna 1992. Mestarivalmentajien jalkapallokansalaisuudet ovat: Skotlanti, Ranska, Portugali, Italia, Chile, Espanja (Katalonia) ja Saksa. Edellinen englantilaisen valmentajan mestaruus on ajalta ennen Valioliigaa.

Listalta puuttuu myös jalkapallon innovaatioiden eturivissä kymmeniä vuosia marssinut Hollanti. Rinus Michels, Johan Cruijff, totaalvoetball, Louis van Gaal, Guus Hiddink, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Martin Jol, Frank de Boer ja niin edelleen.

Meritoituneita mestarivalmentajia, jotka ovat menestyneet ympäri Eurooppaa niin seura- kuin maajoukkueissa. Jopa todellisia jalkapalloa uudistaneita neroja. Kuitenkaan yksikään hollantilainen ei ole voittanut Valioliigan mestaruutta tai menestynyt edes kohtuullisesti Hiddinkin yhtä kautta Chelseassa lukuun ottamatta.

Ten Hag on vienyt FA Cupin ja Liigacupin, van Gaal FA Cupin, mutta cup on eri asia kuin sarja. Monet puukenkämaan koutsit, kuten vaikka Dick Advocaat, ovat viihtyneet sumujen saarella vain hetken.

Kansallisuus ei tietenkään voi selittää mitään, mutta voiko kulttuuri?

Hollantilaisessa jalkapallokulttuurissa kovalla kurilla on varsin keskeinen rooli. Niklas Moisander kertoi, kuinka Ajaxissa Louis van Gaal määräsi jopa sen, kuinka paitaa oli pidettävä päällä. Helma ehdottomasti housujen vyötärön sisällä, ei missään nimessä housujen päällä.

Satoja tuhansia puntia viikossa ansaitsevia Valioliiga-tähtiä ei voi käskyttää samalla tavalla kuin Ajaxin koulupoikia. Esimerkiksi Erik ten Hagin monella tapaa via dolorosaa muistuttavalla kaudella Manchester Unitedin peräsimessä on ollut useita törmäyksiä tähtien isojen egojen kanssa. Jos auktoriteetti ei riitä siihen mitä Sir Alexilla, ei kannata yrittääkään.

Hollantilaisluotsit ovat myös tuoneet luottomiehiään Eredivisiesta Valioliigaan ja vain harvan taso on riittänyt. Unitedin Antony on jalkapallohistorian suurimpia floppeja. Elokuussa 2022 Ajaxista hankittu laituri maksoi lähes sata miljoonaa euroa. Brassi on tehnyt ainoastaan kuusi maalia, niistäkin neljä ensimmäisellä sesongillaan, ja arvo on pudonnut 25 miljoonaan.

”Erik ten Hag on kireä kuin viulunkieli”

– Hollantilaiset jalkapalloilijat ja valmentajat ovat arrogantteja ja kriittisiä. Pelaajien pitää teititellä heitä puhuteltaessa, Hollannissa vuodet 1995-2003 pelannut Mika Nurmela kertoo.

– Hollantilainen valmentaja ajattelee, että hänen tapansa pelata jalkapalloa on ainoa oikea tapa, siksi he tuovat myös omat pelaajansa. Niin on tehnyt ten Hag nyt ja aikanaan van Gaal vei lähes koko Ajaxin Barcelonaan.

– Ten Hag pelasi tuolloin Utrechtissa ja Slot FC Zwollessa. Miehet ovat luonteeltaan hyvin erilaisia. Slot ei ole perinteisellä tavalla hollantilainen valmentaja, mitä taas ten Hag on. Zlotte on löysä kymppipaikan taiteilija sekä pelaajana että valmentajana. Ihmisenä hän on sosiaalinen ja taitava ihmisten kanssa. ten Hag on kireä kuin viulunkieli. Pelaajana hän oli samanlainen kuutospaikan rakkikoira. 

Nurmela tietää myös, että ten Hagin julkiset puolustuspuheet lehdistölle ärsyttävän Englannissa.

– ten Hag näyttää usein tympääntyneeltä ottelussa vaihtopenkillä, mutta se johtuu todennäköisesti vain siitä, että hän tarkastelee tapahtumia koko ajan tavattoman kriittisesti.

Nurmela kertoo, ettei Arne Slot edes käy Liverpoolin harjoituskeskuksessa pelaajien pukukopissa.

– Hän on kertonut, että pelaajilla pitää olla joku paikka, missä he saavat olla keskenään ja puhua mistä haluavat, myös hänestä.

”Meillä pelaa vain yksivärisen tukan pelaajia”

Nurmelaa Heerenveenissä valmensi Foppe de Haan.

– Hän oli hollantilaiseen tapaan hyvin tarkka ja kontrolloi pelaajia visusti.

– Kerrankin meille tuli uutena pelaajana 19-vuotias tanskalainen, jonka hiukset oli värjätty toiselta puolelta päätä mustaksi ja toiselta valkoiseksi. Pojan tullessa koppiin Foppe käännytti hänet takaisin ja ilmoitti, että meillä pelaa vain yksivärisen tukan pelaajia. Käy parturissa ja tule sitten takaisin, ”Nure” nauraa.

– Hän myös määräsi, että käytämme pääväriltään mustia kenkiä. Nykypäivänä Foppen pitäisi tinkiä periaatteistaan, koska mustia kenkiä on vaikea löytää.

Nurmelan mukaan hollantilaisille joukkue ajaa joka asiassa yksilön edelle.

– Kenelläkään ei ole mitään erityisvapauksia, olitpa sitten maaleja iskevä tähtihyökkääjä tai vaihtopenkillä istuja. Kerrankin syötin maalin ja maalintekijä ryntäsi tuulettamaan hurjasti katsomon eteen. Pelin jälkeen Foppe haukkui pelaajan, ja määräsi jokaisen aina ensimmäisenä menevän kiittämään maalin syöttäjää ja vasta sitten tuulettamaan yleisölle.

Kiitoksia Foppelta ei helposti herunut.

– Kerrankin Marcus Allbäck iski hattutempun, mutta pelin jälkeen ei suinkaan katsottu videolta Marcuksen maaleja, vaan mitä hän olisi voinut tehdä paremmin, ”Nure” nauraa.

– Marcus oli palaverin jälkeen aivan ”what the fuck happened?”

Nurmelan siirryttyä Heerenveniin joukkue pelasi peräti 14 perättäisen ottelun tappiottoman putken.

– En osannut kieltä ja olen aivan ihmeissäni miksi valmentaja huutaa, on kriittinen ja vihainen pelin jälkeen, vaikka olimme taas voittaneet.

Nurmela oppi nopeasti Foppen filosofian.

– Kun joukkue voittaa, pitää vain parantaa, jotta voittaa myös seuraavan pelin. Silloin pitää painaa päälle ja vaatia lisää. Vastaavasti tappioputkessa ei saa lyödä lyötyä, vaan yritettävä löytää keinot kelkan kääntymiseen ja itseluottamuksen palautumiseen.

Epähollantilaisella Slotilla mahdollisuus menestyä

Nurmela on varma, että ”epähollantilainen” Slot menestyy Liverpoolissa.

– Sen hän on jo näyttänyt. Seurasin viime kaudella Slotin Feynoordin pelejä, ja hän oli loistava rekrytointi Liverpoolilta.

Murtaako Arne Slot hollantilaisluotsien kirouksen? Moderni valmentaja voi sen hyvinkin tehdä – tuskin kuitenkaan ennen kuin maailman paras valmentaja, katalaani Pep Guardiola väsyy voittamiseen Manchester Cityssä.

Markku Saukko

Kirjoittaja valittiin vuoden jalkapallotoimittajaksi vuonna 2019.

LUE MYÖS