Euroopan jalkapalloliitto (UEFA) on varoittanut brittihallitusta, että Englanti saatetaan sulkea ulos seuraavista EM-kisoista maahan suunnitellun riippumattoman jalkapallosääntelyelimen takia.

Pääministeri Keir Starmer on ajanut eteenpäin edellisen hallituksen suunnitelmia ottaa käyttöön sääntelyelin miesten ammattilaisjalkapallolle.

Valvontaelimen toivotaan ”suojelevan seuroja” varmistamalla niiden taloudellisen kestävyyden.

UEFA kuitenkin vaatii, että Englannin jalkapalloa hallinnoi maan jalkapalloliitto (FA), ja pelkää, että riippumaton sääntelyelin voisi johtaa ”hallituksen puuttumiseen” urheiluun.

Euroopan jalkapallon kattojärjestö esitti huolensa kulttuuriministeri Lisa Nandylle lähetetyssä kirjeessä, jonka Athletic on nähnyt.

– Yksi UEFA:n perusvaatimuksista on se, ettei hallitus saa puuttua jalkapallon toimintaan, kirjoitti UEFA:n pääsihteeri Theodore Theodoridis.

– Meillä on erityiset säännöt, jotka suojaavat tätä vastaan taataksemme urheilun autonomian ja urheilukilpailun oikeudenmukaisuuden, ja lopullinen seuraamus tästä olisi liiton sulkeminen pois UEFA:sta ja joukkueiden sulkeminen pois kilpailusta.

Theodoridis lisäsi UEFA:n olevan huolissaan siitä, että sääntelyelimen soveltamisala saattaa laajentua ajan saatossa.

Englanti järjestää vuoden 2028 EM-kisat yhdessä Pohjois-Irlannin, Irlannin, Skotlannin ja Walesin kanssa. UEFA:n jäsenyyden menettäminen vaarantaisi myös englantilaisten seurajoukkueiden osallistumisen eurocupeihin.

LUE MYÖS