Jo pitkään jalkapallovalmennusta on määritelty yhden mestarivalmentajan kautta. 53-vuotias katalaani Josep Guardiola on voittanut seurajoukkuetasolla kaiken mahdollisen ja pystynyt koko ajan luomaan jalkapallon uutta evoluutiota.

Kolme La Ligan mestaruutta, kolme Bundesliigan mestaruutta, viisi Valioliigan mestaruutta, kolme Mestarien liigan pokaalia ja historiallinen triplamestaruus keväällä 2023 (FA Cup, Valioliiga ja Mestarien liiga) ovat La Masian kasvatin hengästyttävän CV:n kermaa.

Viime vuosina valmennuksen huipulle on noussut useita lahjakkaita ja menestyneitä valmentajia, jotka voidaan selkeästi luokitella Guardiolan oppipojiksi ja opetuslapsiksi.

42-vuotias baski Mikel Arteta on nyt luotsannut Arsenalia joulukuusta 2019. Heti keväällä 2020 Arteta voitti Wembleyllä FA Cupin, kun finaalissa kukistui arkkivihollinen Chelsea.

Ennen kaikkea Arteta on nostanut Arsenalin Guardiolan Manchester Cityn todelliseksi haastajaksi Valioliigan mestaruudesta. Viime kaudella Arsenal jäi Citystä vain kaksi pistettä ja keväällä 2023 eroa oli kuusi pistettä.

Arsenalin ja Artetan trendi on ollut koko ajan nouseva – kaudella 2021-22 Arsenal sijoittui Valioliigassa vasta viidenneksi ja eroa kertyi tuolloinkin mestaruuden vieneeseen Cityyn peräti 28 pinnaa. Tällä hetkellä Arsenal ja City ovat Valioliigassa tasapisteissä sijoilla kolme ja kaksi pinnan Liverpoolin perässä.

Mikel Arteta liittyi Manchester Cityn valmennustiimiin kesällä 2019 ja hänestä tuli Guardiolan apuvalmentaja. Nuori ja nälkäinen Arteta ammensi valtavasti oppia mestarivalmentajalta, ja noina vuosina City voitti Valioliigan kahdesti.

Arteta on saanut Arsenalissa aikaa ja resursseja rakentaa mieleisensä joukkueen, joka pystyy pelaamaan Artetan jalkapalloa. Arsenalissa on parhaimmillaan paljon samaa kuin Cityssä, mutta lopulta myös paljon eroja.

Arteta ei ole tyytynyt kopioimaan, vaan on vienyt joukkueensa peliä myös eri suuntaan suuren oppi isän nuoteista. Arteta on ymmärtänyt, ettei hän voi viedä Arsenalia mestaruuteen pelaamalla Cityn aseilla – siihen City on yksinkertaisesti liian hyvä. Cityn pelaajamateriaali on hieman laadukkaampi kuin lontoolaisten ja lisäksi voittamisen kulttuuri Etihadilla on käsittämättömän vahva.

Mikel Arteta on nostanut Arsenalin jo hyvin vahvaksi haastajaksi Pep Guardiolan Man Citylle. Kuva: AOP.
Mikel Arteta on nostanut Arsenalin jo hyvin vahvaksi haastajaksi Pep Guardiolan Man Citylle. Kuva: AOP.

Arsenal on päässyt lähelle, mutta lopulta jossakin vaiheessa kahdella edellisellä kaudella Gunners on sen verran vapissut, että pokaali on jälleen matkannut Manchesterin siniselle puolelle.

Etenkin keskinäisissä kohtaamisissa Arsenal on viime aikoina omaksunut peliinsä keinoja, jotka monet näkevät kyseenalaisina. Edellisessä kohtaamisessa Etihadilla syyskuun lopulla Arsenalin pelaajat käyttivät pikkurikollisia keinoja. Tönimistä, potkimista ja johtoasemassa tolkutonta ajanpelaamista. Lopulta ylivoimalla pelannut City runnoi pelin tasalukemiin 2-2.

Guardiola pysyi ottelun jälkeen korrektina ja tyytyi vain ihmettelemään Arsenalin pelaajien kramppien määrää, mutta osa Cityn pelaajista antoi täyslaidallisen lontoolaisten tavasta pelata.

Arsenal puolustaa äärimmäisen hyvin ja on myös todella vaarallinen erikoistilannejoukkue. Avoimessa pelissä Arsenalille maalinteko on jonkinasteinen ongelma. Tämän kauden paras maalintekijä Kai Havertz on tehnyt vain neljä maalia, kun Erling Haaland on iskenyt käsittämättömät kymmenen kaappia ja Chelsean Cole Palmerkin kuusi.

Artetan joukkue pelaa varsin varovaisesti ja vähäisellä riskillä, vaikka sillä olisi mahdollisuus pelata huomattavasti hyökkäävämpää peliä. Mestarien liigan edellisessä pelissä Emiratesilla Arsenal löi PSG:n 2-0, vaikka hallitsi palloa vain 35-prosenttisesti. Syöttöjä lontoolaisilla oli vain 354, kun pariisilaiset siirtelivät palloa peräti 647 kertaa.

Tässä on selkeä ero Pep Guardiolaan ja esimerkiksi toiseen Guardiolan oppipoikaan Vincent Kompanyyn. Kompanyn Bayern München pelaa hyvin samalla tapaa kuin City, esimerkiksi Aston Villaa vastaan Villa Parkilla saksalaisjätti hallitsi palloa 70-prosenttisesti, vaikka hävisi niukasti 0-1.

MTV Katsomon asiantuntijana toimiva Jari Litmanen etsi syitä valmentajien pelaajaurista. Arteta oli kiistaton huippupelaaja, mutta saavutukset jäävät FA Cupin, Skotlannin mestaruuden ja Intertoto Cupin voittoon. Pelaajina Guardiola, Kompany ja esimerkiksi Xabi Alonso ovat voittaneet kaiken mahdollisen. Mene ja tiedä, mutta ”Kuningas” voi olla oikeilla jäljillä.

Guardiolalainen pelitapa toi putoamisen ja unelmapestin

Karismaattinen johtohahmo Kompany on vasta 38-vuotias, mutta ura valmentajana on ollut rakettimainen. Onhan järkälemäisen keskuspuolustajan pelaajauran päättymisestä vasta neljä vuotta aikaa. Belgialainen loi Cityssä legendaarisen 11 vuoden mittaisen uran. Kolmen kauden ajan Kompany oli Guardiolan luottomies ja kapteeni. Noina vuosina City voitti kahdesti Valioliigan ja kertaalleen FA Cupin.

Valmentajaura alkoi Kompanyn junioriseurassa Anderlechtissa, jossa hän myös päätti mittavan pelaajauransa. Menestys valmentajana oli kohtuullista – kolmas ja neljäs sija Belgian liigassa ja Cupin voitto.

Kausi 2022-23 oli sitten todellinen läpilyönti – belgialainen valmensi Burnleyn Englannin Mestaruussarjan voittoon yli 100 pisteellä! Upeaa hyökkäävää peliä pelannut Clarets ei hävinnyt koko kaudella kuin kolme peliä. Valioliigassa Kompany jatkoi samalla radalla, vaikka Burnleyn materiaali ei mitenkään riittänyt pallonhallintapeliin ja otteluiden kontrollointiin maailman kovimmassa liigassa.

Kompany piti härkäpäisesti kiinni pelitavastaan, vaikka oma verkko heilui hurjaan tahtiin. Burnley voitti vain viisi peliä ja keräsi ainoastaan 24 pinnaa. Maaliero oli kauden päätteeksi hirveä 41-78. Kompany valmensi suurseurajalkapalloa pikkuseuralla ja sen resursseilla.

Vincent Kompany sai unelmapestin pudottuaan Burnleyn kanssa Mestaruussarjaan. Kuva: AOP.
Vincent Kompany sai unelmapestin pudottuaan Burnleyn kanssa Mestaruussarjaan. Kuva: AOP.

Kauden mittaan alkoi näyttää siltä, että Burnley on vain välikappale kunnianhimoisen Kompanyn uralla. Puolustusvoittoinen ja kyyninen pelitapa olisi voinut pitää Burnleyn sarjassa, mutta silloin Kompany olisi peluuttanut jalkapalloa, joka ei olisi ollut hänen versionsa guardiolalaisesta futiksesta.

Suurseurojen kiinnostus oli herännyt ja vaikka Burnley tippui, palkittiin Kompany yhdellä maailman himotuimmista valmentajan pesteistä – hänestä tuli Bayern Münchenin päävalmentaja!

Alku on ollut lupaava. Kompany on tullut kuin isäntä taloon Allianz Arenalle. Bayern johtaa Bundesliigaa ja on ottanut neljä voittoa ja pelannut kerran tason. Kotimaan sarjassa tappioita ei ole tullut, Mestarien liigassa tilillä on 9-2-murskavoitto Dinamo Zagrebista ja tappio Aston Villalle.

Rauhoittuuko Sininen bordelli Guardiolan opeilla?

Chelsea on perinteisesti ollut valmentajien hautausmaa, Jukka Röngän sanoin ”Sininen bordelli” on tuhonnut lukuisia uria. Usein on näyttänyt siltä, että lontoolaisseurassa on mahdotonta onnistua. Oligarkki Roman Abramovitšin omistuksessa menestystä tuli: Valioliigan voittoja useampi ja jopa kaksi Mestarien liigaa.

Meno oli kuitenkin koko ajan levotonta. Vladimir Putinin lakeija ehti omistaa seuran 18 vuotta ja tuona aikana valmentajia oli yhtä monta! Eli yhden pestin keskimääräinen kesto on ainoastaan vuosi. Ukrainan sodan jälkeen kätensä kyynärpäitä myöten vereen sotkenut Abramovitš joutui luopumaan seurasta ja omistajaksi löytyi yhdysvaltalaisen upporikkaan Todd Boehlyn johtama sijoittajaryhmä.

Tämän jälkeenkään jatkuvuutta ei ole löytynyt – Graham Potter ja Frank Lampard epäonnistuivat. Mauricio Pochettino tuntui haluavan olla missä tahansa muualla kuin Stamford Bridgellä.

Italialaisen 44-vuotiaan Enzo Maresca pelasi mittavan uran keskikenttäpelaajana ja saavutti muun muassa Scudetton Juventuksessa ja voitti useita eurocupeja ja Espanjan Cupin. Valmennusura alkoi vuonna 2017 ensin Ascolin, Sevillan ja West Hamin valmennusryhmissä.

Merkittävin askel alkuvuosina oli Manchester Cityn reservijoukkueen päävalmentajan pesti ja tuolloin Maresca kohtasi valmentajasuuruus Guardiolan valmentajana. Toki katalaani oli usein voittanut valmentajana Marescan edustaman Sevillan. Lyhyen Italian visiitin jälkeen Maresca palasi Guardiolan kakkosvalmentajaksi ja oli voittamassa triplaa keväällä 2023.

Enzo Maresca on aloittanut Chelsean puikoissa erinomaisesti. Kuva: AOP.
Enzo Maresca on aloittanut Chelsean puikoissa erinomaisesti. Kuva: AOP.

Päävalmentajaura lähti lentoon Mestaruussarjan Leicesterissä kaudella 2023-24 – Leicester voitti Mestaruussarjan, nousi Valioliigaan, ja Marescaa kutsuivat Stamford Bridgen kirkkaat valot. Leicester pelasi guardiolalaista pallonhallintafutista.

Alku Chelseassa on ollut kerrassaan lupaava. Valioliigassa neljä voittoa, kaksi tasapeliä ja vain yksi tappio. Myös Konferenssiliiga alkoi voitolla. Marescan Chelsea on pelannut monipuolista jalkapalloa. Pallonhallinta ei ole ollut itse tarkoitus, mutta pelien voittaminen on, aivan kuten oppi-isä Guardiolalla.

Marescalla on jopa runsauden pulaa pelaajista – Chelsealla on kolmisenkymmentä pelaajaa nykyryhmässään ja kymmeniä lainalla ympäri maailmaa. Joukossa on Cole Palmerin kaltaisia supertähtiä ja maailmanmestari Enzo Fernández. Maresca on onnistunut löytämään sopivat pelaajat oikeille paikoille ja esimerkiksi Nicolas Jackson on kuudessa pelissä ampunut neljä maalia ja antanut kolme maaliin johtanutta syöttöä.

Onko Maresca viimein se valmentaja, joka rauhoittaa ”Sinisen bordellin” ja tuo levottomaan Chelseaan jatkuvuuden, menestyksen ja rauhan?

Markku Saukko
Kirjoittaja valittiin vuoden jalkapallotoimittajaksi vuonna 2019.

LUE MYÖS