Englannin jalkapalloliitto tiedotti keskiviikkona palkanneensa Thomas Tuchelin miesten A-maajoukkueen päävalmentajaksi.

Tuchelin puolentoista vuoden mittainen sopimus astuu voimaan vuodenvaihteessa.

Tuchel on ensimmäinen ulkomaalaisvalmentaja Englannin peräsimessä sitten Fabio Capellon, joka luotsasi maata vuodet 2007-12. Ruotsalainen Sven-Göran Eriksson on Englannin maajoukkuehistorian ensimmäinen ulkomaalaisvalmentaja. Elokuussa menehtynyt Eriksson valmensi Englantia vuodet 2001-07.

Englannin jalkapalloliitto joutui etsimään uutta päävalmentajaa, kun Gareth Southgate erosi pestistä kesän EM-lopputurnauksen jälkeen. Väliaikaisvalmentaja Lee Carsley ilmoitti liitolle, ettei halua nousta pysyväksi maajoukkueluotsiksi, vaan haluaa ennemmin palata alle 21-vuotiaiden maajoukkueen peräsimeen.

Gary Neville otti kantaa Tuchelin palkkaukseen Sky Sportsin haastattelussa. Neville ei näytä alustavasti vihreää valoa ulkomaisen valmentajan valinnalle.

– 20 vuotta sitten kannustin Erikssonin palkkausta Englannin päävalmentajaksi, mutta sen pestin jälkeen tulin siihen ajatukseen, että se vahingoitti englantilaista valmennusta ja muutin mieleni. Southgaten myötä uskomme jälleen englantilaiseen valmennukseen ja pelaajiin. Hän teki hienoa työtä, mutta nyt päätimme valita erilaisen tien ja jalkapalloliitto joutuu vastaamaan vaikeisiin kysymyksiin.

– Tämä ei vaikuta strategiselta, vaan ennemminkin spontaanilta päätökseltä. Mielestäni liitto joutuu vastaamaan vakaviin kysymyksiin liittyen englantilaiseen valmentamiseen. Mielestäni vahingoitamme itseämme. Koen, että on olemassa loistavia englantilaisia kandidaatteja, jotka olisivat voineet tulla valituksi.

Neville on huolissaan englantilaisen valmennuksen maineesta ja puuttuvasta identiteetistä.

– Englantilaisella valmennuksella on yksi surkeimmista maineista Euroopassa. Meillä ei ole selvää identiteettiä, emmekä ole rakentaneet itsellemme uniikkia pelitapaa. Sen sijaan olemme nähneet eurooppalaisten valmentajien siirtyvän Valioliigaan ja käyttävän omia pelitapojaan, joita olemme sittemmin kopioineet. Mielestäni meidän on rakennettava oma identiteetti ja antaa englantilaisten valmentajien kukoistaa. Oletin, että olimme jättäneet ulkomaisten maajoukkuevalmentajien aikakauden jo taakse.

LUE MYÖS