[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_custom_heading text=”Viime kausi” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379495337{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

  • Valioliigan mestaruus
  • 99 pistettä, maaliero 85-33
  • 32 voittoa, 3 tasapeliä, 3 tappiota
  • Paras maalintekijä: Mohamed Salah (19 maalia)
  • FA Cup: Viides kierros

Liverpoolin dominanssi kaudella 2019-20 oli suorastaan uskomatonta. Jürgen Kloppin loppuunsa hiottu miehistö teki niin tuhoisaa jälkeä Valioliigassa, että sitä sopii purkaa vielä ennätysten osalta osiin.

  • Liverpoolin johto sarjakärjessä oli parhaimmillaan ennätykselliset 25 pistettä.
  • Liverpool otti ennätykselliset 25 kotivoittoa peräkkäin, joista seitsemän tuli jo edellisellä kaudella.
  • Liverpool voitti viime kaudella 32 ottelua, mikä oli Valioliigan historian suurin määrä. Samaan on pystynyt Manchester City kausina 2017-18 ja 2018-19.
  • Liverpool voitti viime kaudella ennätykselliset 18 kotiottelua. Ennätys meni uusiksi myös peräkkäisten kotivoittojen määrässä (18).
  • Liverpool pelasi 44 ottelua tappioitta, mikä on toiseksi pisin putki Englannin pääsarjan historiassa.
  • Liverpool keräsi 99 pistettä, mikä oli seuran uusi ennätys, ja se jäi Man Cityn ennätyksestä pisteen päähän.
Liverpool juhli mestaruutta 30 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Getty Images.

Huh! Edellä mainittuja ennätyksiä lukiessa saa varmasti jo melko tarkan käsityksen siitä, kuinka poikkeuksellinen Liverpoolin kausi oli.

Klopp on tehnyt Liverpoolissa hankintoja tarve edellä. Se nähtiin kesällä 2019, kun Liverpool ei oikeastaan tehnyt juuri lainkaan siirtoja. Alla oli Mestarien liigan voitto, ja Klopp tiesi tasan tarkkaan, kuinka hyvä hänen joukkueensa parhaimmillaan on. Liverpool hankki kesällä 2019 tulevaisuutta silmällä pitäen toppari Sepp van den Bergin 1,3 miljoonalla eurolla. Sen lisäksi ilmaiseksi tuotiin elokuussa maalivahdit Adrián sekä Andy Lonergan.

Liverpoolin kauden ensimmäinen huolenaihe liittyikin maalivahtiosastolle. Joukkueen ykkösvahti Alisson Becker loukkaantui heti avausottelussa Norwichia vastaan. Hiljattain varamiehen rooliin hankittu Adrián joutui kovaan paikkaan.

Alissonin pohjevamma piti miehen sivussa lopulta seitsemän ottelua, mutta Adriániin Liverpool ei kaatunut, päin vastoin. West Hamissa edellisellä kaudella täysin varamiehen rooliin jäänyt Adrián torjui varmasti, ja Liverpool jatkoi voittokulkuaan.

Adrián oli tärkeä palanen Liverpoolin mestaruuskaudessa. Kuva: Getty Images.

Liverpool juoksi Adriánin johdolla kahdeksan ottelun voittoputkeen, kunnes Manchester United aiheutti joukkueelle ensimmäisen pistemenetyksen. Old Traffordilla pisteet jaettiin 1-1-tuloksella. Yhdeksän kierroksen jälkeen Liverpoolin ero toisena olleeseen Manchester Cityyn oli kuusi pistettä.

Sen jälkeen alkoi Liverpoolin juoksu mestaruuteen. Isona voittona mainittakoon 10. marraskuuta Man Cityn kaataminen maalein 3-1. Jo silloin oli nähtävissä, että Liverpool on menossa menojaan kohti mestaruutta. Man Unitedin kanssa pelatun tasapelin jälkeen Liverpool voitti 18 ottelua putkeen. Kahdeksantoista! Ero Man Cityyn oli tässä vaiheessa jo 22 pistettä. Viimeistään nyt oli selvää, ettei Liverpool enää liukastuisi Steven Gerrardin tavoin.

Helmikuun 29. päivä se kuitenkin tapahtui. Liverpool hävisi ottelun. Ja kaikista sarjan joukkueista Liverpool hävisi pohjamudissa ryvettyneelle Watfordille lukemin 0-3. Koronatauolle Liverpool lähti kuitenkin ylivoimaisessa sarjajohdossa. Moni olisi jakanut jo tässä vaiheessa pokaalin Kloppin miehistölle, koska kauden loppuun pelaamisesta ei vielä ollut takeita maailmalla levinneen pandemian takia.

Choose your battles

Liverpool pelasi kauden 2019-20 monella rintamalla, mutta yhteen asiaan se panosti yli kaiken. Valioliigaan. Joukkue kävi toki voittamassa joulukuussa seurajoukkueiden MM-turnauksen, kun finaalissa kaatui jatkoajan jälkeen brasilialainen Flamengo.

Samoihin aikoihin Liverpool putosi Liigacupista ulos, kun U23-joukkue kävi häviämässä Neil Critchleyn johdolla Aston Villalle puolivälierässä tylysti lukemin 0-5. Moni arvosteli Liverpoolin päätöstä peluuttaa reservimiehistöä, mutta toisaalta joukkue pelasi samaan aikaan seurajoukkueiden MM-turnausta Qatarissa. Choose your battles.

Atlético Madrid pudotti hallitsevan mestarin heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Mestarien liigassa. Kuva: Getty Images.

Mestarien liigassa Liverpool eteni jatkoon lohkovoittajana. Matka tyssäsi kuitenkin nopeasti Atlético Madridia vastaan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella yhteismaalein 2-4. Diego Dimeonen Atlético kävi tekemässä hurjan tempun Anfieldilla, kun se pudotti hallitsevan mestarin jatko-ottelussa Álvaro Moratan ja Marcos Llorenten kahdella osumalla. Häiriötekijät olivat nyt FA Cupia lukuun ottamatta poissa. Oli aika satsata kaikki pelimerkit Valioliigaan.

FA Cup -taival päättyi maaliskuussa, kun Chelsea pudotti Liverpoolin jatkosta maalein 2-0. Korona pysäytti pian sen jälkeen maailman ja Liverpool jäi odotustilaan.

Valioliiga palasi kesäkuussa, ja Liverpool oli valmis päättämään 30 vuoden odotuksen. Lopulta Liverpoolin mestaruus varmistui, kun Manchester City hävisi Chelsealle 31. kierroksella. Liverpoolin ero Man Cityyn oli 23 pistettä. Liverpool oli Valioliigan mestari.

Mestaruuden varmistumisen jälkeisistä tuloksista on tavallaan turha puhua. Liverpool hävisi heti Man Citylle tylysti 0-4, mutta tuskin kukaan piti tulosta millään tapaa merkittävänä. Tappiosarakkeeseen merkattiin vielä yksi tappio, kun Arsenal kaatoi Liverpoolin kolmanneksi viimeisellä kierroksella. Voitto oli Mikel Artetalle ja Arsenalille varmasti iso asia, mutta Liverpoolille täysin yhdentekevää.

Liverpoolin kannattajat juhlivat mestaruutta kaduilla kielloista ja rajoituksista huolimatta. Kuva: Getty Images.

Lopulta toiseksi viimeisellä kierroksella Liverpool pääsi nostamaan Valioliigan mestaruuspokaalin ilmaan Anfieldilla. Juhlat jouduttiin pitämään koronan takia ilman kannattajia, jotka kylläkin täyttivät stadionin ulkopuolella kadut kielloista ja rajoituksista huolimatta. Mestaruus oli palannut Anfieldille.

Tässä välissä on syytä huomauttaa, että Liverpoolin mestaruuskaudessa myös tähdet olivat kohdallaan. Mutta kuten sanonta kuuluu: onni pitää ansaita. Liverpoolin pisteodottama oli 74,28. Toisin sanoen Liverpool ylisuoritti omaan pisteodottamaansa verrattuna peräti lähes 25 pisteellä. Pisteodottaman mukaan Liverpool olisi jäänyt sarjassa toiseksi, yli 12 pisteen päähän Manchester Citystä.

Kysymys kuuluukin: kuinka kauan Liverpool voi jatkaa ylisuorittamista? Jossain vaiheessa rajat tulevat vastaan, mutta siitä lisää Valmennus- ja Arvio-kohdissa.

Liverpoolin mestaruuskauden paras maalintekijä oli Mohamed Salah, joka teki 19 maalia. Tulitukea antoi vasemmalta laidalta Sadio Mané, joka viimeisteli maalin Salahia vähemmän. Valeysin roolissa Roberto Firmino teki yhdeksän maalia ja antoi kahdeksan maalisyöttöä. Firminolta voisi odottaa vielä tehokkaampaa viimeistelyä, mutta hänen tärkeytensä joukkueelle ilmenee monella muullakin tavalla kuin vain tehokkuutena. Hyökkäystriosta ei turhaan puhuta maailman parhaana.

Keskikentällä kapteeni Jordan Henderson johti joukkoja, vaikka loppukausi meni loukkaantumisen takia pilalle. Suurta vastuuta kantoi myös Georginio Wijnaldum, joka pelasi ehkä uransa parhaan kauden.

Virgil van Dijk ja Andrew Robertson pelasivat jälleen huippukaudet. Kuva: Getty Images.

Toppari Virgil van Dijk oli jälleen erinomainen, vaikka tilastoihin ei merkattu samanlaisia urotekoja kuin kaudella 2018-19, jolloin miestä ei ohitettu kertaakaan koko kaudella. Laitapuolustajat Andrew Robertson ja Trent Alexander-Arnold olivat loistavia. Alexander-Arnold valittiin myös Vuoden nuoreksi pelaajaksi. ”TAA” syötti 13 maalia ja laukoi siihen päälle neljä maalia.

Yksi mestaruuden kulmakivistä oli se, että Kloppin Liverpoolista ei heikkoja lenkkejä löytynyt kaudella 2019-20. Jokainen pelaaja tiesi roolinsa ja täytti sen erinomaisesti. Voit lukea Liverpoolin pelaaja-arviot kaudesta 2019-20 tästä linkistä.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – lähteneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379557708{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Dejan Lovren (kp, 31, Zenit)

Kuva: Getty Images.

Kuusi vuotta Liverpoolia edustanut toppari lähti 12 miljoonalla eurolla Pietarin Zenitiin. Mestaruuskaudella Lovrenin rooli jäi jo pienemmäksi. Vastuuta tuli Valioliigassa kymmenessä ottelussa, Mestarien liigassa kolmessa pelissä ja cupin puolella kahdessa ottelussa. Oli tärkeä ringin leventäjä, mutta ei jätä suurta aukkoa Liverpoolin puolustukseen.

Ovie Ejaria (kk, 22, Reading)

Tammikuusta 2019 Readingissa lainalla pelannut keskikenttäpelaaja siirtyi nyt pysyvällä siirrolla Mestaruussarjan joukkueeseen. Reading maksoi Liverpoolin akatemian kasvatista 3,9 miljoonaa euroa. Rahkeet eivät lopulta riittäneet lyömään läpi Liverpoolissa.

Adam Lallana (kk, 32, Brighton)

Kuva: Getty Images.

Komeat kuusi vuotta Liverpoolia edustanut Lallana siirtyi ilmaiseksi Brightoniin, jossa miehelle on luvassa pitkästä aikaa vastuurooli keskikentän keskustassa. Lallana jäi Liverpoolissa lopulta turhan usein vaihtopenkille, mutta oli silti tärkeä palanen Jürgen Kloppin kokonaisuudessa. Mestaruus taskussa on mukava jättää Anfield ja kohdata uudet haasteet Brightonissa. Pidetty pelaaja kannattajien keskuudessa, vaikka rooli olikin loppua kohden pieni.

Sheyi Ojo (olh, 23, Cardiff)

Liverpool hankki Ojon 2,5 miljoonalla eurolla vuonna 2011. Silloin nuorelle miehelle leimattiin otsaan lupauksen leima. Sen jälkeen mies on pelannut vuodesta toiseen lainapesteillä. Viimeisimpänä Steven Gerrard hankki Ojon Rangersiin, jossa vastuuta tuli kohtalaisesti. 19 sarjaottelussa laituri teki yhden maalin ja antoi viisi maalisyöttöä. Lupaavana laiturina pidetyn Ojon sopimus on voimassa vuoteen 2023 saakka, mutta pian pitäisi alkaa tapahtua toden teolla, jos mies haluaa vielä nousta Liverpoolissa vastuulliseen rooliin. Ensi kausi menee Mestaruussarjassa Cardiffin riveissä lainalla.

Nathaniel Clyne (op, 29, ilman seuraa)

Kuva: Getty Images.

Loukkaantumiset ovat syöneet laitapakin uraa rotan lailla. Viime kaudella Clyne ei pelannut ristisidevamman takia peliäkään. Kausi oli paketissa jo heinäkuussa 2019, kun mies loukkaantui Borussia Dortmundia vastaan pelatussa ottelussa. Nyt Clyne on tiettävästi jälleen pelikunnossa ja etsii uutta seuraa vapaana agenttina. Toivoa sopii, että laitapuolustaja saisi pelata ensi kauden ilman loukkaantumisia, sarjatasosta riippumatta.

Andy Lonergan (mv, 36, ilman seuraa)

Viime elokuussa kokenut maalivahti sai puhelun, joka mullisti hänen maailmansa hyvin nopeasti. Liverpoolin ykkösvahti Alisson Becker loukkaantui, ja yhtäkkiä seuralla oli pulaa maalivahdeista. Lonergan, joka on tehnyt uransa pääasiassa Mestaruussarjassa, vastasi Kloppin pyyntöön myöntävästi ja lähti Liverpooliin. Kausi meni katsomopenkkiä lämmittäessä, pääasiassa kolmosvahtina. Samalla maalivahti sai kokea mestaruuskauden joukkueen täysivaltaisena jäsenenä. Sellaisesta Lonergan tuskin osasi edes unelmoida ennen Kloppin puhelua. Sopimus kesti vain vuoden, ja tällä hetkellä mies on ilman seuraa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – saapuneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379594987{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Konstantinos Tsimikas (vp, 24, Olympiakos)

Kuva: Getty Images.

Liverpool etsi kuumeisesti vasemman laitapuolustajan tontille leveyttä Andrew Robertsonin taakse. Lopulta haaviin tarttui Tsimikas, joka säväytti viime kaudella Mestarien liigan otteluissa Olympiakosin paidassa. Liverpool yritti havitella myös Norwichin Jamal Lewisia, mutta Tsimikasin siirtosumma (13 miljoonaa euroa) sopi mestarille paremmin. Tsimikas on hyvin Liverpoolin näköinen laitapuolustaja, joka sopii ennakolta hyvin Kloppin pelitapaan. Vastuu ei varmasti vielä nouse kovin suureksi, mutta Tsimikas on ehdottomasti mitat täyttävä korvaaja Robertsonille.

Curtis Jones (kk, 19, Liverpool U23)

Lupaava keskikenttäpelaaja nostettiin reserveistä virallisesti edustusjoukkueeseen kesällä. Sai vastuuta loppukaudesta, kun mestaruus oli ratkennut. Jos kehitys jatkuu, Jones on kasvamassa avainrooliin Liverpoolin keskikentälle. Ensi kausi saattaa silti mennä vielä lainalla isomman peliajan perässä. Kehityksen kannalta Jones tarvitsee vastuuta isossa roolissa, eikä sitä välttämättä ole vielä tarjolla Liverpoolin keskikentällä.

Marko Grujic (kk, 24, Hertha, paluu lainalta)

Viime kausi meni lainalla Bundesliigassa Herthan riveissä ja hyvin menikin. Grujic pelasi 29 ottelussa tehden neljä maalia keskikentällä. Palasi nyt lainalta, mutta vastuuroolia ei välttämättä ole Liverpoolissa tarjolla. Saattaa liikkua vielä lainalle tai pysyvällä siirrolla ennen siirtoikkunan sulkeutumista.

Ben Woodburn (hkk, 20, Oxford, paluu lainalta)

Woodburn pelasi viime kauden Ykkösliigaa lainalla Oxfordissa. Palasi lainalta, mutta jatkanee matkaansa vielä ennen siirtoikkunan umpeutumista. Ei käyttöä Liverpoolin miehistössä.

Harry Wilson (lh, 23, Bournemouth, paluu lainalta)

Pelasi varsin mukiinmenevän kauden sarjasta pudonneessa Bournemouthissa lainalla. Minuutteja tuli yhteensä 31 ottelussa, joissa syntyi seitsemän maalia. Palasi lainalta. Saattaa silti jäädä hyvin vähäiselle vastuulle Liverpoolissa, vaikka Klopp piti viime kaudella tiiviisti yhteyttä Wilsoniin ja seurasi tämän kehitystä. Uusi lainasiirto on hyvinkin mahdollinen. Viime kauden lainapelaajista kuitenkin lähimpänä saada mahdollisuuden ensi kaudella.

Taiwo Awoniyi (kh, 22, Mainz, paluu lainalta)

Nigerialaishyökkääjä pelasi viime kauden lainalla Bundesliigaa. Lainadiilin järkevyydestä voidaan olla montaa mieltä. Koko kaudella minuutteja kertyi yhteensä 475. Onnistui kerran maalinteossa. Sopimus vuoteen 2023 saakka, mutta ei mitään käyttöä Liverpoolissa. Lähtenee vielä lainalle ennen siirtoikkunan sulkeutumista.

Rhian Brewster (kh, 20, Swansea, paluu lainalta)

Kuva: Getty Images.

Aikanaan Chelsean junioreista Liverpooliin siirtynyt Brewster pelasi vahvan loppukauden Swansean paidassa lainalla. Siirtyi Swansean paitaan siis vasta tammikuussa. Mestaruussarjassa syntyi kymmenen maalia 20 otteluun. Kärkkyy paikkaa Liverpoolista, mutta vastuullinen rooli lainalla tukisi varmasti parhaiten kehitystä. Ottajia on jonoksi asti.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_custom_heading text=”Valmennus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379635835{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

  • Manageri: Jürgen Klopp
  • Avustava valmentaja: Pepijn Lijnders
  • Avustava valmentaja: Peter Krawietz
  • Maalivahtivalmentaja: John Achterberg
  • Fysiikkavalmentaja: Andreas Kornmayer
Jürgen Klopp on palauttanut Liverpoolin maailman huipulle. Kuva: Getty Images.

30 vuoden odotuksen jälkeen kannu palasi Anfieldille. Erittäin karismaattisen Jürgen Kloppin valmentama Liverpool oli vihdoin Valioliigan mestari. Poikkeuksellista tästä Liverpoolista tekee sen, että joukkueen kahden viime kauden pistekeskiarvo on 98 pistettä. Lisäksi Liverpool on pelannut kolmen viimeisen vuoden aikana peräti kahdesti Mestarien liigan finaalissa. Mestarien liigan voitto ja Valioliigan voitto. Peli on pelattu läpi. Jatkaako Liverpool vastustamattomalta tuntuvaa menoaan?

Vastaus aikaisempaan kysymykseen tulee olemaan todella pitkä, ja se on myös tämän kausiennakon valmennusosion keskiössä. Lyhyt vastaus on ei. Tämä tuntuu osittain hullulta sanoa viime vuosien dominanssin jälkeen, mutta ilman perusteluja mielipide kuulostaa hullulta. Perusteluja onneksi löytyy. Aloitetaan.

Ensinnäkin on todennäköistä, että joukkueet, jotka ovat keränneet yli 90 pistettä Valioliigassa, palaavat maan pinnalle. Poikkeuksena Manchester City kausilla 2017-19 sekä Chelsea kausilla 2004-06. City palasi maan pinnalle viime kaudella, vaikka pelilliset numerot olivat edelleen uskomattomat ja joukkue teki sekä loi maaliodottamaa 102 maalin verran. Liverpool on onnistunut keräämään historiallisen kovan saldon niin ikään, mutta pinnan alla kuplii.

Numeroiden valossa Liverpool ylisuoritti viime kaudella 24,72 pisteellä oman pisteodottamansa. Todellisuudessa peliesitykset olisivat oikeuttaneet 74,28 pisteeseen. Ei oteta heiltä mitään pois, mestarin merkki on repiä pisteitä vaikka väkisin. Tutkitaan tilannetta kuitenkin tarkemmin.

Viime kaudella Manchester Cityn pisteodottama putosi luoduista maaleista huolimatta, ja odottamaa kertyi lopulta 86,76 pistettä. Joukkue kaiken lisäksi alisuoritti tämän melkein kuudella pisteellä. Entä miltä kauden 2018-19 numerot näyttävät molempien joukkueiden osalta?

Toissa kautena Manchester Cityn osalta pisteodottamaa kertyi 90,64 pisteen verran ja Liverpoolin saldo oli 83,45. Silloin City ylisuoritti oman odottamansa 7,36 pisteellä ja Liverpool 13,55 pisteellä. Joko Jürgen Klopp on taikuri tai sitten regressio on täysin mahdollista tulevalla kaudella. Se jää nähtäväksi. Vastaava ylisuorittaminen ei kuitenkaan vaikuta kovinkaan kestävältä.

Liverpool on ollut erinomainen kaksi viimeistä kautta ja objektiivisesti katsottuna maailman paras joukkue viimeisen kolmen vuoden aikana. Saavutukset puhuvat puolestaan. Liverpool oli sarjassa voittamaton 44 ottelussa ja voitti niistä 39. Putki kesti 422 päivää.

Vastaava suoritus ei tietenkään onnistu, ellei joukkue ole poikkeuksellinen. Älkää ymmärtäkö väärin. Liverpool on poikkeuksellisen tasainen ryhmä, sillä on laadukkaita yksilöitä ja useita tapoja voittaa. Joukkueella on myös maailman paras toppari, Virgil van Dijk. Kukaan ei halua pelata Liverpoolia vastaan.

Viime vuoden lukemiin vaikuttaa osittain luonnollisesti todella tuntuva johto läpi kauden. Maailmaa mullistava strategia – voita jokainen ottelu – kantoi hedelmää. Vanha sanonta pitänee kuitenkin yleensä paikkansa: ”What goes up must come down.” Mennään itse peliin.

Klopp on suosinut kahden viime kauden aikana 4-3-3-muotoa. Joukkue on todella joustava sekä dynaaminen. Liverpoolin kiistatta suurin vahvuus on kuitenkin monipuolisuus, vaikka sapluuna ja oma filosofia pysyvät samana. Joukkueella on useita eri tapoja lähestyä peliä sekä useita tapoja voittaa.

Liverpoolia vastaan on todella hankalaa prässätä vastustajan perspektiivistä. Vertikaalisten syöttösuuntien tukkiminen on haastavaa, ja Liverpoolia on vaikeaa pakottaa epämukavuusalueelle. Liverpool turvautuu todella harvoin ”silmät kiinni” annettuihin pitkiin palloihin. Isona osana tätä on maalivahti Alisson Becker, joka käytännössä toimii ylimääräisenä kenttäpelaajana pelinrakentelussa. Alisson ei myöskään vastaanota syöttöjä kovinkaan alhaalla, kuten maalivahdeilla on tapana, vaan hän sijoittuu mielummin kuin kenttäpelaaja luodakseen 3v2 numeraalisen ylivoiman.

Topparit jakautuvat leveälle ja laitapakit nostavat korkeammalle kenttää. Tämä takaa sen, että entistä leveämpi lähestymistapa toteutuu, mikä venyttää vastustajan prässiä sekä pakottaa laitahyökkääjiä alemmas. Jos esimerkiksi Trent Alexander-Arnoldille antaa tilaa, hän heittää vaivatta juoksupallon Mohammed Salahille laitakanavaan. Liverpoolin hyökkäyskolmikko on todella sähköinen sekä tekninen, joten heitä ei mielellään haluaisi päästää juoksemaan tilaan.

Tämä tarkoittaa samalla, että Liverpoolin ei tarvitse tiputtaa keskikenttää muodostaakseen kolmen alakerran. Näin ollen suurin osa joukkueista ei pysty selviytymään kolmesta keskikenttäpelaajasta, laitapakkien leveydestä, kolmen ”topparin” linjasta (johon Alisson sisältyy) sekä linjan taakse tulevasta uhasta kärkikolmikon osalta.

Jos vastustaja kykenee selviämään tästä, tippuu Roberto Firmino ylimääräiseksi keskikentäksi ja pyrkii imemään toisen toppareista tai puolustavan keskikentän mukaansa. Tästä syystä lähes kukaan ei halua prässätä Liverpoolia korkealta, vaan tyytyy mieluummin tilojen tukkimiseen.

Keskiblokkeja vastaan Klopp suosii timanttia. Tämä tarkoittaa, että Liverpool luo puolen kentän tuntumassa timantin, missä yksi keskikentistä tippuu lähes samaan linjaan toppareiden kanssa näiden jommallekummalle puolelle, ja yksi keskikentistä liikkuu vapaasti ensimmäisen puolustus-/prässilinjan taakse. Tämä luo siis 3-1-asetelman ja Liverpoolin pelaajilla on käytännössä aina vähintään kaksi mahdollista syöttösuuntaa.

Laitapuolustajat Andrew Robertson ja Trent Alexander-Arnold ovat Liverpoolin pelin keskiössä. Kuva: Getty Images.

Tämä taas antaa mahdollisuuden laitapakeille edetä vielä korkeammalle kenttää, mikä on käytännössä Kloppin hyökkäyspelin perusta. Valtava osa Liverpoolin tilanteista tulee laitapakkien kautta.

Tilanne on hankala vastustajan kannalta, sillä Liverpool haluaa mielellään houkutella heitä ylemmäksi. Kärsivällisyys on valttia tässä tilanteessa puolustuksen kannalta ja yli-innokkuus kostautuu äkkiä. Jos vastustaja haluaa antaa painetta, kykenevät esimerkiksi van Dijk sekä Alisson ohittamaan usean linjan pitkällä syötöllä. Tapoja on siis monia.

Tämä johtaa seuraavaan elementtiin Liverpoolin hyökkäyspelaamisessa, mikä on vähintään yhtä mielenkiintoinen. Jürgen Klopp suosii ajoittain todella leveää oikeaa keskikenttää, joka käytännössä liittyy hyökkäyskolmikkoon. Monesti keskikentän tarkoitus on täyttää tilaa tai imeä vastustaja kimppuunsa, mikä vuorostaan tarjoaa Salahille mahdollisuuden lähteä pitkään kuljetukseen.

Kloppin sapluuna ei sinänsä ole monimutkainen, mutta se on todella monipuolinen sekä moniulotteinen. Vastustajan on pysyttävä jatkuvasti varpaillaan, mikä on haastavaa, koska usein Liverpool pyrkii houkuttelemaan vastustajan mukaan hitaampaan tempoon ja yhtäkkiä tempo räjähtää. Keskiössä ovat omanlainen pelitemmon kontrollointi, ylivoimien luominen pelin rakentelussa sekä pelikentän maksimaalinen venyttäminen.

Keskiössä on myös aikaisemmin mainittu Firminon rooli ylimääräisenä keskikenttänä tai valeysinä. Harva pelaaja maailmassa kykenee hänen rooliinsa. Firminon päällimmäinen tehtävä on tarjota numeraalista ylivoimaa, imeä vastustajia itseensä sekä linkittää peliä. Jos kentällä on tilaa ja Liverpool kykenee olemaan suoraviivainen, linkittää Firmino peliä, mutta kovassa temmossa.

Roberto Firmino hoitaa monipuolisen roolinsa parhaiten maailmassa. Kuva: Getty Images.

Tämä vaatii todellista taituruutta ja ajoittain olemme nähneet ”Bobbylta” maagisia kosketuksia. Jos taas vastustaja vajoaa alas, hän tulee myös tarjoamaan itseään pelattavaksi hitaissa hyökkäyksissä. Firminon palloton pelaaminen ja pelin yhdistäminen on lähes korvaamatonta Kloppin systeemissä. Tämä tarjoaa mahdollisuuden laitapakeille sekä laitahyökkääjille loistaa.

Klopp haluaa luonnollisesti, että Liverpool hyökkää mahdollisimman nopeasti ja vertikaalisesti vastustajaa kohti, mutta hänen aikoinaan tunnettu ”heavy-metal-jalkapallo” on lisännyt merkittävästi kerroksia. Liverpool on maailman parhaita suunnanmuutospelaamisessa molempiin suuntiin.

Jos hyökkää korkealla temmolla, se antaa vastustajalle vähemmän aikaa asettua ja tukkia aukkoja sekä enemmän tilaa itselleen mihin hyökätä. Tämä ajatus on säilynyt samana, vaikka ottelut ovat aikaisempaa selkeästi paremmin kontrollissa.

Toinen toistuva teema on laitapakkien pitkät puolenvaihdot. Kun vastustaja pyrkii tukkimaan laitakanavan pallollisella puolella, tarkoittaa se sitä, että tila jää kentän toiselle puolelle lateraalisesti katsottuna. Liverpoolin onneksi Andrew Robertsonilla sekä ennen kaikkea Trent Alexander-Arnoldilla on uskomattoman tarkat pitkät syötöt, joten pelin painopisteen vaihtaminen ei tuota ongelmia.

Mielenkiintoista on myös se, kuinka systemaattisen tasaisesti Liverpool hyökkää leveältä ja keskeltä. Suurimmalla osalla joukkueista on preferenssejä, mistä hyökätä ja laitojen välillä saattaa olla suuriakin eroja. Liverpoolin tapauksessa 37 prosenttia hyökkäyksistä tulee vasemmalta, 37 prosenttia oikealta ja 26 prosenttia keskeltä. Hyökkäyspelaaminen on toki laitaorientoitunutta, sillä 74 prosenttia hyökkäyksistä tulee laidoilta, mutta jako laitojen välillä menee tasan. Tämä on varmaan sitä kuuluisaa saksalaista tehokkuutta sekä konemaisuuutta.

Liverpoolin hyökkäyspelaamisessa kärkikolmikko kaventaa kapealle ja tarjoaa laitakanavat laitapakeille. Kärkikolmikko hyökkää aggressiivisesti maalia kohti keskityspalloissa, ja Liverpool pyrkii myös saamaan (tilanteesta riippuen) yhden tai kaksi ylimääräistä pelaajaa boksiin tai boksin välittömään tuntumaan. Tämä saattaa olla kaksi keskikenttää tai vaihtoehtoisesti keskikenttä ja painottoman puolen laitapakki.

Liverpoolin laitapakit pommittavat siis keskityksiä, ja he ovat hyviä löytämään tilaa puolustuslinjan sekä maalivahdin välistä. Samalla apua antaa kapea kärkikolmikko, joka hyökkää suoraviivaisesti maalille. He tarjoavat eteen, keskelle ja takatolpalle vaihtoehdon.

Kloppin ”gegenpress” tuottaa tulosta. Kuva: Getty Images.

Itse Liverpoolin pelin parhaimpaan ominaisuuteen, tai ei niin hyvin salassa pidettyyn salaisuuteen. Prässiin sekä vastaprässiin.

Jürgen Kloppin Dortmund iski kimppuun kuin yleinen syyttäjä. Prässi oli korkea ja intensiivinen, mikä tarkoitti, että pelin tempo kasvoi, tilaa syntyi kentälle (varsinkin keskikentälle) ja isot osat otteluista olivat käytännössä suunanmuutospelaamista kovassa temmossa. Tästä seurasi käsite ”heavy-metal-jalkapallo”.

Vaikka Liverpoolin PPDA-lukema (passes allowed per defensive action) 8,01 on sarjan toiseksi matalin marginaalisella erolla Leicesteriin, Kloppin lähestymistapa on huomattavasti kontrolloidumpi nykyään. Joukkueella on useita eri nyansseja ja vaihtoehtoja prässissään. Silmä yksityiskohdille on erinomainen, ja tässä korostuu myös Liverpoolin loistavan analyysitiimin ja valmennustiimin ymmärrys pelistä. Vaihtoehdot täytyy harjoitella ja skenaarioita toistaa harjoituskentillä sekä otteluissa, jotta asiat tulevat selkäytimestä. Mutta Liverpool kykenee myös muovaamaan prässinsä yksityiskohtia vastustajan mukaan todella tarkasti.

Lähtökohtana prässissä on siis 4-3-3-muoto, ja Liverpoolin tarkoitus on hallita vastustajan syöttösuuntia sekä syöttökulmia. Tämä luo mahdollisuuden prässiansoille. Liverpoolin kärkikolmikko ymmärtää erinomaisesti peittovarjon hyödyntämisen (cover shadow), ja tällä tavalla he kykenevät kontrolloimaan syöttövaihtoehtoja sekä syöttökulmia. Usein vapaana oleva pelaaja jää heidän peittovarjoonsa. Tuntuu melkein siltä, että ajoittain kärkikolmikolla on silmät selässään. Ympäristön skannaaminen on toki aina avainasemassa.

Tämän takana on todella työteliäs keskikentän kolmikko, joka ymmärtää miten toimia vaihtoehtojen mukaan. Toisella linjalla löytyy niin ikään ratkaisu erilaisiin ongelmiin ja heidän peittovarjonsa on yhtä lailla keskiössä. Usein kentältä saattaa löytyä ”vapaa” pelaaja, mutta hän jää peittovarjon taakse ja syöttöön sisältyy isoja riskejä.

Tämä on tarkoituksellista. Tästä kielii se, että Liverpoolin maaliodottama omaan päähän oli kaudella 2018-19 alle 30 maalia ja viime kaudella alle 40 maalia, mikä riitti edelleen sarjan neljänneksi parhaaseen xGA:han. Kymmenen maalin lisäys tähän on kuitenkin suhteellisen tuntuva, mikä myös hieman kielii siitä, että tahti saattaa hyytyä. Nähtäväksi jää, josko Joël Matipin kuntoutuminen auttaa statistiikkaa.

Pallottomana Liverpool puolustaa käytännössä 4-4-2-muodossa suurimman osan ottelusta, missä Sadio Mané seuraa alas ja Mohammed Salah säilyy pelin päällä lepopuolustuksessa. Firmino on toinen pallon päällä oleva pelaaja, mutta hän häiritsee vastustajan pallottelua huomattavasti Salahia aktiivisemmin. Ajoittain nähdään toki myös 4-3-3-muoto, missä molemmat laitahyökkääjät seuraavat alaspäin. Valioliigan kamerakulmien takia on ajoittain vaikea huomata näitä asioita, sillä iso fokus on siihen, mitä tapahtuu pallon kanssa ja näemme paljon lähikuvia.

Se saattaa luoda mielikuvan siitä, että muoto olisi aina 4-3-3 myös puolustussuuntaan. Jos näemme vaikkapa Salahin tai Manén puolustavan laidalla zoomatussa kuvakulmassa, saattaa näyttää siltä, että Liverpool pelaisi 4-3-3-muodossa.

Liverpool repii myös marginaaleja erikoistilanteista sekä rajaheitoista. Liverpool herätti kohua palkkaamalla rajaheittovalmentaja Thomas Gronnemarkin. Tämä oli lopulta loogista. Ennen Gronnemarkin tuloa Liverpool onnistui pitämään pallon hallussaan rajaheittojen jälkeen paineen alla vain 45,4-prosenttisesti, mikä oli sarjan kolmanneksi huonoin lukema.

Gronnemarkin tulon jälkeen lukema on kasvanut 68,4 prosenttiin. Se tarkoittaa useita pallonhallintajaksoja enemmän ottelua kohden, mikä vähentää vastustajan saumoja tehdä maaleja sekä parantaa omia. Gronnemarkia on kehuttu vuolaasti.

Virgil van Dijk on nykyään pelote erikoistilanteissa. Kuva: Getty Images.

Toinen henkilö, joka ei ole saanut tarpeeksi kehuja, on Peter Krawietz, joka analysoi vastustajan heikkouksia erikoistilanteissa. Hän ansaitsee ehdottomasti kehunsa, sillä Liverpool on tehnyt eniten maaleja erikoistilanteista. Virgil van Dijk on esimerkin vuoksi tehnyt viime kaudella viisi ja sitä edellisellä kaudella neljä maalia. Ei mitään pois van Dijkin henkilökohtaisista taidoista sekä atleettisuudesta, mutta ennen sitä van Dijk oli tehnyt kolmen edellisen valioliigakauden aikana vain neljä maalia yhteensä.

Muita huomioita Liverpoolista:

  • Joukkueen OPPDA-lukema (21,33) oli viime kaudella sarjassa selkeästi toiseksi korkein Manchester Cityn jälkeen. Liverpool siis keskimäärin syötteli vastustajan kenttäpuoliskolla hieman päälle 21 kertaa ennen pallonmenetystä. Kolmantena majailevan Chelsean lukema on kontrastin vuoksi 14,66.
  • Liverpoolilla on sarjassa toiseksi eniten syöttöjä (429) vastustajan 18 metrin sisällä. Ero Manchester Cityyn (547) on merkittävä, mutta ero kolmantena majailevaan Chelsean (326) on yhtä lailla merkittävä.
  • Liverpoolin vastustajilla on sarjassa toiseksi vähiten syöttöjä Liverpoolin 18 metrin sisällä.
  • Liverpoolilla oli sarjassa vähiten keltaisia kortteja.
  • Liverpoolin maalivahdeilla (44) oli eniten puolustustoimia sarjassa oman rangaistusalueen ulkopuolella. 1,16 tapahtumaa 90-minuuttista kohden.
  • Liverpoolin laukauksista 37,9 prosenttia osui maalipuiden väliin, mikä on sarjan korkein lukema.
  • Liverpoolilla (101) oli sarjassa toiseksi eniten onnistuneita keskityksiä vastustajan boksiin Chelsean jälkeen.
  • Liverpoolilla oli sarjassa eniten ulospäin kiertäviä kulmapotkuja (122). Toisena olevalla Leicesterillä oli 106. Suurin osa joukkueista suosii sisäänpäin kiertäviä tai vaihtoehtoisesti jako menee suhteellisen tasan. Liverpoolilla oli kuitenkin kaksi kertaa enemmän ulospäin kiertäviä kulmapotkuja kuin sisäänpäin kiertäviä.
  • Liverpoolilla oli sarjassa kolmanneksi vähiten paitsioita (53).
  • Liverpoolilla oli eniten prässitapahtumia sarjassa (1802) vastustajan puolustuskolmanneksella. Liverpoolilla oli myös sarjan korkein onnistumisprosentti (32,2) prässeissään (voittaa pallon viiden sekunnin sisällä prässin antamisesta).
  • Liverpool rikkoi sarjassa vähiten ja Liverpoolin pelaajia rikottiin sarjassa vähiten.
  • Liverpool keskitti sarjassa toiseksi eniten (885) Manchester Cityn jälkeen.

Liverpool on kollektiivina yksi maailman parhaita ja heitä vastaan on todella hankalaa pelata. Numerot ovat kuitenkin laskusuunnassa ja ”mestaruuskrapula” saattaa iskeä. Suurin osa varmasti laittaa tämän piikkiin, jos Liverpool ei olisi kahden parhaan joukossa, mutta voi olla, että Liverpool on lentänyt nyt pitkään sen verran korkealla, että laskeutumisen on tapahduttava.

Muita syitä sille, että Liverpool ei uusi mestaruutta on, että vain yksi joukkue on säilyttänyt kruununsa mestaruuden jälkeen sitten kauden 2008-09. Tämä joukkue oli Man City. Tärkeämpää tässä on se, että Liverpoolin sykli saattaa olla laskusuunnassa. Selitän tarkemmin. Puhutaan siis kahden vuoden syklistä. Joudun kuitenkin maalaamaan hieman kuvaa.

Yksi painava syy Leicesterin mestaruuden takana oli Claudio Ranierin apumies, Mapeista valmistunut Andrea Azzalin. Azzalin oppi parhailta pyöräilystä ja ymmärsi, että tiedon voi siirtää jalkapalloon. Tämä tieto oli se, miten työntää pelaajia rajojensa yli kofeiinilla. Azzalin on erikoistunut kofeiinin vaikutuksiin ja hänellä oli halukas koekaniini Jamie Vardyn muodossa. Kolme red bullia, munakas ja tuplaespresso.

Parhaassa kunnossa olevat joukkueet, joilla on laajin penkki sekä paras vammojen ehkäisy, pärjäävät. Tätä intensiteettiä on tietenkin mahdotonta ylläpitää kausi toisensa jälkeen, ja kofeiinin tuhti käyttö asettaa kardiovaskulaarisen systeemin todella ison stressin alle.

Tähän, kun lisää kipulääkkeitä tai antibiootteja pelaajan sairastuessa, niin melkoinen miinakenttä on valmis. On mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi Tottenhamin numerot prässin suhteen romahtivat. Materiaali toki muuttui ja spekulaatio on spekulaatiota.

Liverpool jahtasi kaksi kautta pyhää maljaa ja onnistui voittamaan Mestarien liigan sekä Valioliigan. Pep Lijnders todisti keinonsa toimiviksi. Hän on niin ikään oppinut pyöräilystä. Nyt on kuitenkin syklin sammumisen vuoro. Jos puskee pelaajia vielä enemmän eteenpäin kahden vuoden jälkeen, sydänvaivojen ja sydänpysähdysten riski kasvaa.

On myös mielenkiintoista, että Alan Moore, joka on työskennellyt Spartak Moskovan, Hajduk Splitin, Entracht Frankfurtin kanssa, kertoi, että 22 Liverpoolin pelaajaa kärsii astmasta. Ei ole myöskään salaisuus, että Liverpoolin pelaajat juovat kofeiinilla, merisuolalla ja kirsikoilla terästettyä omenamehua ennen otteluita.

Marginaaleja pitää huipputasolla repiä kaikesta, eikä siinä ole mitään laitonta. Pelaajista saa enemmän irti, mutta siihen sisältyy myös edellä mainittuja riskejä.

Nämä eivät tietenkään ole syytöksiä, vaan puhtaasti toteamuksia siitä, että huippu-urheilussa marginaalit ovat pienet. Kilpailu on äärettömän kovaa. Ajankohtaista aiheesta tekee sen, että nyt olisi – jos hypoteesi pitää paikkansa – tieteellisesti syklin loppumisen vuoro. Samalla numerot ovat peliin liittyen olleet laskussa.

Liverpoolin mestaruuden uusiminen olisi todennäköisesti selkeästi kovempi saavutus kuin mestaruuden voittaminen. 30 vuoden tauon jälkeinen mestaruus toki maistuu ja maistuisi kaikesta huolimatta varmasti fanien mielestä paremmalta.

Liverpool on kuitenkin pelillisesti sarjan paras tai toiseksi paras joukkue, joten ei ole syytä uskoa, että ryhmä vajoaisi Mestarien liiga -sijoitusten ulkopuolelle. Hypoteettisen syklin loppu ei myöskään tarkoita, että joukkue romahtaisi tai pelaajat unohtaisivat miten jalkapalloa pelataan. Se tarkoittaa vain, että 100 metrin juoksijana ajasta katoaisi kenties kymmenys tai puolitoista. Ennakkoon on vaikea uskoa mestaruuteen, mutta jalkapallossa on tapahtunut oudompiakin asioita.

Konstantinos Tsimikas saapui vahvistamaan laitaosastoa. Kuva: Getty Images.

Suurin puute materiaalissa on kuitenkin paikattu, kun Konstantinos Tsimikas saapui sisään tuomaan leveyttä Andy Roberstonin taakse. Robertson on pelannut todella paljon viimeisen kahden kauden aikana. 70 sarjapeliä 76 mahdollisesta, joten pieni lepo tekee varmasti hyvää.

Saattaa myös olla, että Liverpool lisää kerroksia pelaamiseensa, jos Thiago Alcântara saapuu vahvistamaan joukkuetta. Se saattaisi olla tarvittava piristysruiske. Samalla on myös todennäköistä, että Naby Keïta on vihdoin ajettu sisään. Hän kohentaa hyökkäyspelaamista entisestään.

Jürgen Klopp on tehnyt uskomatonta työtä kuten koko Liverpoolin organisaatio. Joukkueen pelaajahankinnat ovat olleet poikkeuksellisen hyviä ja akatemiasta on nousemassa uusia nimiä edustusjoukkueeseen. Trent Alexander-Arnold oli vain yksi menestystarina. Myös tulevalla kaudella Liverpool tulee olemaan sarjan kenties hankalin vastustaja. Tapoja voittaa on monia.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_custom_heading text=”Tärkein pelaaja – Virgil van Dijk” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1599723542322{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Virgil van Dijk on maailman paras pelipaikallaan. Kuva: Getty Images.

Liverpool on koneisto, jossa jokaiselle pelipaikalle löytyy maailman terävintä kärkeä. Keskuspuolustuksesta Liverpoolilta löytyy kuitenkin maailman paras pelaaja roolissaan. Virgil van Dijk.

Liverpoolin tärkeintä pelaaja pohtiessa asian voi kääntää näin: Kenen pelaajan poistaminen avauksesta vahingoittaisi eniten joukkuetta? Vaaka kallistuu hyvin vahvasti toppari van Dijkiin.

Ei sovi myöskään unohtaa kapteeni Jordan Hendersonin suurta vaikutusta johtajuuspuolella. Loppukaudesta kuitenkin nähtiin, että Liverpool pystyy pelaamaan aggressiivista peliään myös ilman Hendersonia. Pelillisesti Hendersonin korvaaminen on jopa helppoa, mutta miehen tärkeys korostuu pukukopissa.

Van Dijkin poissaolo näkyisi kuitenkin heti Liverpoolin puolustamisessa. Siksi van Dijk pelaa jokaisen minuutin, minkä vain pystyy. Viime kaudella van Dijk pelasi kaikki valioliigaminuutit. Kaudella 2018-19 van Dijkilta jäi 35 minuuttia pelaamatta. Nämä tilastot kertovat karulla tavalla sen, kuinka keskeinen hahmo hollantilaispuolustaja on Jürgen Kloppille.

Van Dijk on tällä hetkellä maailman paras keskuspuolustaja maailman parhaassa jalkapallojoukkueessa. Tämä duo on tuonut viime vuosina pokaaleja, ja se tuo niitä myös jatkossa.

Kloppin suurin huolenaihe onkin, mitä jos van Dijk loukkaantuu. Van Dijk on pelannut valtavia pelimääriä ilman vakavampia vammoja. Mies on atleettisuudessaan pienimuotoinen ihme, mutta todennäköisyydet kasvavat sen suhteen, että jossain vaiheessa pamahtaa. Toivoa toki sopii, että maailman paras toppari saisi pelata ilman loukkaantumisia.

Viime kaudella Liverpool kesti maalivahti Alissonin loukkaantumisen erinomaisesti. Van Dijkin poissaoloa ei ole vielä testattu, ja se luultavasti olisi Liverpoolille Kloppin ajan kovin testi. Siksi kunnossa oleva van Dijk on korvaamaton Liverpoolille.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Arvio” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379791672{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Sija: 2

Liverpool on ollut valmentaja Jürgen Kloppin alaisuudessa historiallisen hankala joukkue voitettavaksi. Joukkue on myös ollut historiallisen hyvä, ja viime vuonna mestaruus palasi Anfieldille. Euroopan mittareilla Liverpool on ollut vielä parempi, mistä kertoi kaksi Mestarien liigan finaalia kolmen vuoden sisällä.

Tuleva kausi on kuitenkin haasteita täynnä, ja vaikka Liverpool keräsi viime kaudella 99 pistettä, niin peliesitykset olivat myös onnekkaita. Pisteodottamaa kertyi 74,28. Liverpool oli kuitenkin mestari, ja mestari kaivaa pisteet vaikka väkisin. Se on tunnetusti se kuuluisa ”mestarin merkki”.

Tilastot ovat kuitenkin laskusuunnassa ja on mielenkiintoista nähdä, kuinka väsynyt joukkue on henkisesti ja fyysisesti. Ennakkoon Liverpool taistelee sijoista 2-3, mikä saattaa kuulostaa oudolta, ellei Valmennus-osiota ole lukenut. Siihen on kuitenkin syynsä. Pelillisesti joukkue on edelleen yksi maailman parhaista, systeemi on monipuolinen ja äärimmäisen hankala voittaa. Tällä kaudella systeemi ei kuitenkaan riitä mestaruuteen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Ihanneavaus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379887493{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Liverpoolin ihanneavauskokoonpano kaudella 2020-21.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Kokoonpanolista” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379956327{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

[table id=52 responsive=”collapse”]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]