Saudi-Arabian johtama konsortio on ostamassa Newcastle Unitedia 300 miljoonalla punnalla.

Osapuolet ovat jo sopineet ehdoista, ja kauppa on ollut jo jonkin aikaa Valioliigan tarkastettavana. Tuoreet tiedot kertovat, että tiellä on este, joka vähintään hidastaa kaupan toteutumista. On mahdollista, että se jopa kaataa koko kaupan.

Konsortiossa ovat mukana Saudi-Arabian valtiollinen sijoitusrahasto PIF (80 prosentin osuus), Amanda Staveleyn omistama PCP Capital Partners (10 prosenttia) ja Reubenin veljesten sijoitusyhtiö (10 prosenttia). Muilta osin kauppa on edennyt myötätuulessa, mutta saudien mukanaolo on aiheuttanut kritiikkiä.

Kriittisiä ääniä on kuultu joiltain Britannin oppositiopoliitikoilta, lehdistöltä, ihmisoikeusjärjestöiltä ja Qatarin valtiolta. Saudi-Arabiaa on kritisoitu äänekkäimmin ihmisoikeusloukkauksista, mutta kaupan toteutumisen kannalta merkittävin kritiikki on tullut Qatarilta.

Qatarin valtio omistaa beIN Sports -tv-yhtiön, joka on Valioliigan tärkein ulkomainen tv-yhteistyökumppani. Sopimuksen arvon sanotaan olevan 500 miljoonaa puntaa.

BeIN Sports on tiettävästi yrittänyt kerätä valioliigaseuroista rintamaa, joka kaataisi Saudi-Arabian ostoaikeet. Aie ei ole edennyt, joten Qatar on pyrkinyt vaikuttamaan suoraan Valioliigan johtoon. Vipuvartena on käytetty beoutQ:ta, joka on vuodesta 2017 lähtien näyttänyt laittomasti muun muassa Valioliigaa Saudi-Arabian alueella.

Nimen voidaan katsoa olevan suoraa pilkkaa Qatarille: Be Out Q(atar). Lähetyksiä alkoi ilmestyä Saudi-Arabiassa samaan aikaan, kun saudien johtama liittouma asetti Qatarin saartoon. Samalla saudit katkaisivat beIN Sportsin lähetykset omassa maassaan. Puhutaan siis valtioiden välisestä valtataistelusta.

Saudi-Arabian valtiolla ei ole virallista yhteyttä beoutQ:hun, mutta yhteyden voidaan tulkita olevan melko selvä maassa, joka on täysin autoritäärisesti johdettu. Valioliigan kannalta asiassa ei olisi ongelmaa, jos konflikti olisi vain Qatarin ja Saudi-Arabian välinen. Ongelmallista se on siksi, että beoutQ:n toiminta rapauttaa Valioliigan kaupallisen toiminnan kruununjalokiveä: tv-oikeuksia.

Valioliiga (ja FIFA, UEFA ja La Liga) on yrittänyt saada beoutQ:ta vastuuseen, mutta vähemmän yllättäen Saudi-Arabiasta ei ole löytynyt yhdeksällä eri yrittämällä lakitoimistoa, joka olisi ollut halukas asettumaan beoutQ:ta vastaan.

Mitä jos yhteys pystytään todistamaan?

Nyt asiassa on nähty tuore käänne. The Guardian kertoo, että Valioliigalle on lähetetty uutta todistusaineistoa, jonka sanotaan kytkevän beoutQ Saudi-Arabian valtioon. Valioliigan lakiosasto tutkii dokumentteja parhaillaan.

Saudi-Arabian valtionjohto on kiistänyt yhteytensä beoutQ:hun. Ostajaehdokkaille tehtävän protokollan mukaisen tarkistuksen mukaan ostajaehdokas ei saa antaa ”väärää, harhaanjohtavaa tai epätarkkaa tietoa”.

Jos tuoreiden todisteiden myötä beoutQ:n ja Saudi-Arabian välille syntyy vedenpitävä yhteys, Valioliigalla ei periaatteessa ole muuta vaihtoehtoa kuin hylätä saudien johtaman konsortion ostoyritys.

Ihan niin yksinkertainen asia ei kuitenkaan ole. Jo aiemmin Britannian hallituksesta vihjattiin, että kauppaa ei kaadeta, koska Britannialla ja Saudi-Arabialla on hyvät suhteet. Jos Valioliiga alkaisi ehdottaa kaupan kaatamista, voi olla, että siinä kohtaa asia vietäisiin korkeammalle tasolle.

Täytyy muistaa: nyt ei puhuta tavanomaisesta seurakaupasta. Nyt puhutaan valtiosta, joka haluaa ostaa valioliigaseuran. Normaalit säännöt eivät päde, vaan tässä mennään tarvittaessa jopa maiden välisten diplomaatti- ja kauppasuhteiden tasolle.

Sitten taas toisaalta jos Valioliiga hyväksyisi kaupan – vaikka saudien ja beoutQ:n yhteys olisi todistettu – olisi se valtava isku Valioliigan uskottavuudelle muiden jalkapallosarjojen ja tv-yhteistyökumppanien silmissä.

LUE MYÖS: