Olemme julkaisseet massiivisessa kausiennakkopaketissamme jo muutamia TOP 5 -listauksia, ja nyt sarja jatkuu keskikentän keskustan maestroilla. Nämä kaverit toimivat joukkueensa dynamoina niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaankin.

Eräät heistä toimivat puolustajien turvavöinä ja riistävät palloja sietämättömän sinnikkäällä asenteellaan ja mestarillisella ajoituksellaan. Toiset puolestaan jakavat herkullisia läpisyöttöjä ja vapauttavat hyökkääjiä maalintekoon. Yhteistä näille pelaajille kuitenkin on, että he tuppaavat tekemään kanssapelaajistaan huomattavasti parempia.

Erinomaisen päteviä vaihtoehtoja löytyi tähänkin listaukseen runsaasti, mutta saimme kuin saimmekin viisi pelaajaa valittua. Tämän ryhmän pelaajia yhdistää ennen kaikkea veitsenterävä peliäly. Jutun lopussa jaetaan vielä tuttuun tapaan muutama kunniamaininta.

5) James Maddison (Leicester)

22-vuotias Maddison oli yksi edellisen valioliigakauden sensaatioista. Leicester hankki pelintekijän 25 miljoonalla eurolla, ja nuori englantilainen osoitti olevansa jokaisen punnan väärti. Samalla Maddison pelasti välillisesti Valioliigaan täksi kaudeksi nousseen Norwichin kauden, sillä tukevan siirtokorvauksen myötä Norwich pystyi pitämään muut avainpelaajansa ja marssi sitä myöten Mestaruussarjan voittoon.

Maddison teki Leicesterille seitsemän maalia ja antoi seitsemän maalisyöttöä. Kaikkein vakuuttavin tilasto on kuitenkin se, että Optan mukaan Maddison loi koko sarjassa eniten maalipaikkoja, tasan 100. Yksikään toinen englantilaispelaaja ei ollut yltänyt kolminumeroiseen lukemaan kuuteen vuoteen. Valioliigan virallisissa tilastoissa Maddisonin tilastoitiin luoneen 16 ”isoa maalipaikkaa”. Se määrä riitti sarjan tilastoissa jaetulle kuudennelle sijalle.

Maddison voitti edellisellä sesongilla myös Valioliigan vaparitilaston tehtyään suorista vapaapotkuista kaikkiaan kolme maalia.

Coventryn kasvatti pelasi Englannin alle 21-vuotiaiden joukkueessa kesän EM-kisoissa, ja A-maajoukkuedebyytti lienee enää ajan kysymys. Gareth Southgate kutsui Maddisonin ryhmäänsä jo viime syksynä, mutta tuolloin nuorukainen vasta haisteli tunnelmia ja seurasi pelit penkiltä.

James Maddison tultaneen näkemään lähivuosina myös Leicesteriä suuremmissa seuroissa. Kuva: Getty Images

4) Rodri (Manchester City)

23-vuotiaasta espanjalaisesta tuli kesällä Manchester Cityn ennätyshankinta, kun puolustava mestari maksoi hänestä 70 miljoonaa euroa. Atlético Madridin oma kasvatti kehittyi huimasti viiden Villarrealissa viettämänsä vuoden aikana. Hän ei ehtinyt viettää kotiinpaluunsa jälkeen Atléticossa kuin vuoden ennen kuin Valioliiga kutsui.

Cityssä Rodrista kaavaillaan monivuotisen luottomiehen Fernandinhon manttelinperijää. Kaikki merkit tosin viittaavat siihen, että nuoruus saattaa jyrätä kokemuksen jo tällä kaudella. Rodri debytoi Cityn paidassa kilpailullisessa ottelussa jo kauden avanneessa Community Shieldissä, pelasi täydet 90 minuuttia ja hallinnoi tonttiaan mestarillisesti.

191-senttinen Rodri on pelaaja, jota ei tulla otsikoissa järin usein näkemään. Viime kaudella hän viimeisteli Atléticolle kolme maalia ja syötti yhden. Sergio Busquetsiin verrattua Rodria pidetään ennen muuta älykkäänä pelaajana. Liiketaloutta yliopistossa opiskellut nuorukainen osaa sijoittua kentällä oikein eikä ikinä laiminlyö puolustusvelvoitteitaan.

Rodri taklasi viime kaudella La Ligassa useammin kuin kukaan toinen keskikenttäpelaaja ja suoritti kaikista pelaajista eniten pallonriistoja. Hän tuntee vahvuutensa, mutta haluaa kehittää nimen omaan heikkouksiaan – ja paloikin siksi halusta päästä Pep Guardiolan oppiin. Vaatimaton kaveri ei tule pitämään itsestään meteliä, mutta on mahdollisesti yksi Cityn tärkeimpiä pelaajia alkavalla kaudella. Täydellisempää hankintaa Fernandinhon saappaiden täyttäjäksi onkin vaikeaa kuvitella.

Rodri, yksi koko kauden parhaista hankinnoista? Kuva: Getty Images

3) N’Golo Kanté (Chelsea)

28-vuotias Kanté pelasi tilastojen valossa uransa tehokkaimman kauden (neljä maalia ja neljä maalisyöttöä Valioliigassa), mutta ranskalaisen parhaana kautta ei pidetty. Ajoittaiset vaikeudet johtuivat siitä, että Chelseaa viime kaudella luotsannut Maurizio Sarri halusi itsepintaisesti peluuttaa Kantéa aiempaa hyökkäävämmässä roolissa.

Väsymätön Kanté on kuitenkin parhaimmillaan pallorosvona ja takiaisena keskikentän pohjalla, ja siihen rooliin hän myös tällä kaudella uuden valmentajan Frank Lampardin ajatusmaailmassa päätynee. Chelsealle tämä voi tuoda hyviä tuloksia, mutta vastustajien tekniikkataitureille uutinen on huono. Kenties oman roolinsa arvostetuin pelaaja koko maailmassa juuri nyt.

N’Golo Kanté hyörii ja pyörii tälläkin kaudella vastustajan tähtipelaajien kauhuna. Kuva: Getty Images

2) Jorginho (Chelsea)

Chelsea saa listalle toisenkin pelaajan, sillä 27-vuotias Italian maajoukkuemies Jorginho pelasi erinomaisen debyyttikauden Valioliigassa. Jorginho tuli Lontooseen Maurizio Sarrin hankintana, sillä miehet olivat tehneet töitä yhdessä jo Napolissa kolmen kauden ajan. Jorginho olikin Sarrin ehdoton luottomies koko kauden ajan.

Monipuolinen ja älykäs keskikenttäpelaaja sopeutuu moneen eri pelijärjestelmään, ja useille eri pelipaikoille. Parhaimmillaan hän kuitenkin rakentaa peliä keskikentän pohjalta. Jorginho teki kauden aikana vain kaksi maalia eikä kirjauttanut tililleen yhtään maalisyöttöä, mutta käynnisti useimmat Chelsean hyökkäyksistä.

Jorginho rikkoi pariin otteeseen Chelsean yhden ottelun syöttöennätyksiä, ja hänelle tilastoitiin peräti 3 551 pallokosketusta – 80 enemmän kuin tilaston kakkoselle Virgil van Dijkille. Kymmenen kärjessä oli kahdeksan puolustajaa, ja keskikenttäpelaajista vain Jorginho sekä lähes 800 pallokosketusta vähemmän ottanut Arsenalin Granit Xhaka. Myös syöttötilaston Jorginho voitti vähintään yhtä ylivoimaiseen tapaan.

Riistä, katko, blokkaa, taklaa – ja jaa sitten pallo eteenpäin. Siinä Jorginhon yksinkertaisen, mutta himskatin tärkeän pelitavan resepti.

Jorginho ja pallo ne yhteen soppii. Kuva: Getty Images

1) Kevin De Bruyne (Manchester City)

”Ja aina, todellakin jälleen kerran Kevin De Bruyne. Jokaisessa tilanteessa osallisena, tekee aina jotain viisasta. Ihan totta: Miehen voisi tönäistä Ikean pallomereen, ja hän saisi joka ikisellä pallolla jotain järkevää aikaan”.

Näin 28-vuotiasta belgialaista kuvailtiin eräässä saksalaisessa otteluseurannassa kevään Mestarien liigan ottelussa Manchester City-Tottenham. De Bruyne syötti kolme maalia Cityn 4-3 -voitossa, mutta Cityn kannalta valitettavasti sekään ei riittänyt, vaan Tottenham eteni vierasmaalisäännön turvin välierävaiheeseen. Se ottelu – yksi Cityn koko kauden tärkeimmistä peleistä – oli kuitenkin De Bruynea parhaimmillaan ja loistava osoitus siitä, millaiseen iskuun miehen on tapana syttyä, kun panokset viritetään äärimmilleen.

De Bruynen peliälyä, loistavaa potkutekniikkaa ja erinomaista pelisilmää ei ole enää aikoihin kukaan epäillyt. Viime kausi oli kuitenkin rikkonainen, sillä belgialaista kiusasivat polvi-, nilkka- ja reisivammat. Cityn onneksi muut miehet nousivat De Bruynen poissaollessa loistavasti esiin, mutta kukaan ei varmasti kiistä sitä, kuinka tärkeä pelaaja hän joukkueelleen on. De Bruyne valittiin kauden päätteeksi toisen kerran peräkkäin Mestarien liigan tähdistöjoukkueeseen, vaikka hän pelasi käytännössä vain kolmessa ottelussa (ja neljännessä jäännösminuutit päälle).

Terve Kevin De Bruyne on parhaimmillaan lähes pitelemätön. Kuva: Getty Images

Haastajalista:

Kun yhden käden sormet loppuivat jo kesken, on aika nostaa esiin myös jokunen haastaja, joka jäi täpärästi tähtiviisikon ulkopuolelle. Aloitetaan pohjoismaisista avainpelaajista.

Gylfi Sigurdsson teki Evertonille 13 maalia ja syötti kuusi, ja on Toffeesin ehdottomia johtohahmoja. Syyskuussa 30 vuotta täyttävä erikoistilannespesialisti nousi tasolleen päästyään taas omalle paikalleen keskikentän keskustaan, liikutti palloa juonikkaasti eikä epäröinyt ratkaista, kun paikka aukesi. 27-vuotias Christian Eriksen teki puolestaan Tottenhamille kahdeksan maalia ja syötti 12. Lukema riitti maalisyöttötilaston kolmanteen sijaan.

Leicesterin pelaajia voisi olla tyrkyllä listalle enemmänkin, sillä Kettujen keskikenttä on erinomaisessa kuosissa. Wilfred Ndidi on täyttänyt kertakaikkiaan upeasti N’Golo Kantén suuret saappaat, ja on sarjan eittämättä parhaita puolustavia keskikenttäpelaajia. Ndidi oli viime kaudella sarjan eniten taklannut pelaaja, jolla oli myös kolmanneksi eniten katkojia. Pallokosketuksia Ndidille kirjattiin keskikenttäpelaajista viidenneksi eniten.

22-vuotias Wilfred Ndidi säkenöi jo viime kaudella huikeasti. Miten hyvä tästä miehestä vielä tuleekaan? Kuva: Getty Images

22-vuotiaan nigerialaisen uurastus luo elintilaa belgialaiselle ikätoverille Youri Tielemansille, joka teki viime kaudella vakuuttavan sisääntulon Valioliigaan. Kolme maalia ja viisi maalisyöttöä vain 13 ottelussa on mahtava saldo. Samalla tahdilla koko kauden Tielemans olisi kamppaillut syöttötilaston voitosta.

Kokeneella João Moutinholla oli puolestaan tärkeä rooli sarjanousija Wolverhamptonin menestyksessä. Monacosta hankittu portugalilainen nakutteli mukavat kahdeksan maalisyöttöä.

Paljon voidaan odottaa myös uusilta valioliigapelaajilta, Real Madridin Arsenaliin lainaamalta Dani Ceballosilta sekä Tottenhamin värväämältä Tanguy Ndombéléltä. Ceballos loisti kesällä alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa. Lyonista siirtynyt Ndombélé puolestaan valittiin viime kauden päätteeksi Ligue 1:n tähdistöjoukkueeseen, ja monet vertaavat häntä N’Golo Kantéen. Toisten mielestä hän on Kantésta jopa paranneltu painos.

Hyvin mielenkiintoista seurattavaa tulee olemaan sekin, mihin pystyy Manchester Unitedin Paul Pogba. Pogballa ei kulkenut José Mourinhon alaisuudessa, mutta valmentajan vaihduttua peli alkoi luistaa ja tehojakin löytyä. 13 tehtyä maalia oli Pogban uusi yhden kauden maaliennätys, ja hän mahtui myös kauden tähdistöjoukkueeseen. Luonnollisesti sarjan eliittiin kuuluu edelleen myös Manchester Cityn David Silva, mutta viime kausi ei ollut seuraikonilta aivan paras mahdollinen.